BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zablokowany zamek od zewnątrz i wewnątrz
PostNapisane: 29 września 2008, 19:56 
Pierwsze kroki

Cześć,

jestem nowym [jak na razie nie do końca] szczęśliwym posiadaczem 316tki.
Niestety od startu mam problem z zamkiem.
Mogę otworzyć drzwi kierowcy kluczykiem i.. tyle.
Do rana byłem w stanie od środka otworzyć drzwi pasażera, a teraz i one są zablokowane.
Jest kilka sposobów otworzenia drzwi w/g instrukcji:
- pilotem
- przekręcenie kluczyka w drzwiach
- przycisk między siedzeniami
- od środka klamką

Pilotem jedynie co się dzieje to światło w samochodzie się zapala.
Przekręcenie kluczyka w drzwiach otwiera tylko drzwi kierowcy.
Przycisk między siedzeniami drzwi wszystkie zamyka, ale niestety nie otwiera ich.
Tak jak napisałem wcześniej, do dzisiaj rano mogłem otworzyć drzwi pasażera klamką od środka, ale to już nie działa [nie wiem co mogło spowodować zmianę].

Dwa razy byłem w stanie otworzyć wszystkie drzwi używając przycisku między siedzeniami, ale to jakiś fuks był.

Czy macie jakiś pomysł co to może być?

Dodam tylko, że jak naciskam przycisk między siedzeniami to słychać dźwięk taki sam jak próba zamknięcia drzwi, gdy wszystkie są już zamknięte. Dźwięk ten sam, może nieco bardziej cichy.

Wszelkie pomysły mile widziane, jednak prosiłbym o szczegółowy opis co i jak.
Chociaż jakiś sposób na otworzenie drzwi pasażera od środka, bo jutro od rana nie jadę sam i trochę do bani kazać komuś się przeciskać od strony kierowcy!

Z góry dzięki!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 00:30 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
zobacz w drzwiach pasazera czy nie spadl drut o silownika. zdejmij tapicerke.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 07:40 
Pierwsze kroki

dzięki za odpowiedź,

drut spaść nie mógł skoro kilka razy zadziałało.
To samo jest z drzwiami z tyłu - ta sama historia. Od środka nie da się ich otworzyć i dopiero po długiej walce z przyciskiem w środku samochodu czasem zaskoczy.

Właściwie to to samo się dzieje z drzwiami od kierowcy, tylko że tam, dla odmiany, jest możliwość otwierania kluczykiem co na szczęście działa jak na razie...

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 08:49 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
w takim razie sprawdz dzialanie modulu centralnego zamka. nie wiem gdzie jest w compacie ale pewnie tak jak qp i sedanie za schowkiem pasazera. podlacz go na krotko tzn odszukaj przewod zamknij i otworz i sprawdz czy pojawia sie na nich +12V przy zamknieciu i otwarciu...jak nie wiesz jakie to przewody to napisz mi kolor kostki i ile ma pinow to Ci powiem

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 09:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40B18
Jest w E36 coś takiego jak ryglowanie zamka, jak lekko przekręcisz kluczykiem czy to od strony pasażera czy kierowcy to zamyka auto, a od środka auto można klamką otworzyć. Jednak od strony kierowcy można mocniej dociągając kluczyk przy zamykaniu i zaryglować wszystkie drzwi, wtedy również od środka nie można ich otworzyć klamką. jedyna możliwość to otwarcie(odryglowanie) drzwi za pomocą kluczyka. Myślę że u Ciebie z tym może być problem :niepewny:

Masz może w komplecie drugi kluczyk do auta? Jeśli tak spróbuj nim może otwierać i zamykać auto, nie wiem czy to ma sens ale warto spróbować :niepewny: :oczami:

Pozdrav. :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 18:36 
Pierwsze kroki

Cześć,

dzięki za odpowiedź.
Niestety u mnie to nie zadziałało... mam tylko jeden kluczyk z tym całym 'pilotem'.
Najzabawniejsze: teraz nawet otwieranie drzwi kierowcy od środka nie działa! :zdziwko:
Nie będę ukrywał, jestem nieco podłamany...
Aby wyjść z samochodu muszę otworzyć szybę, kluczykiem otworzyć drzwi i dopiero mogę wyjść...
jeszcze rano działało ok...

Jakieś pomysły?

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2008, 23:47 
Pierwsze kroki

Hej,

minęło trochę czasu i co nieco się zmieniło.

Przede wszystkim centralny zamek został naprawiony.... i działał... dzień czasu.
Po dniu najpierw nie za każdym razem otwierał, potem rzadziej ptwierał niż nie i... sytuacja jak kiedyś. Nie otwiera [udało mi się za którymś tam z kolei razem otworzyć... fuks] i blokuje drzwi [nie da się otworzyć od środka].

Osoba od której kupowałem samochód, i która miała naprawić zamek powiedziała mi, że gość który to robił 'coś zresetował'. Pojęcia nie mam co, on też nie miał i możliwe, że dowiem się jutro, bo ma do owego mechanika pojechać i się dowiedzieć.

Przede wszystkim wygląda na coś, co da się w miarę łatwo zresetować. Zależy mi na tym bardzo, bo będę miał gości i możliwość otworzenia drzwi jest podstawową sprawą!
Nawet jeżeli po kilku razach mają się zablokować, to jeżeli będę miał możliwość 'resetu' to zrobię to i już.
Funkcjonalność otwierania wszystkich drzwi w swoim samochodzie potrzebuję na 4 dni.. później jak już gości nie będzie, będę mógł się wziąć za wymianę czegokolwiek, co nie funkcjonuje jak powinno.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co tam może być do zresetowania?

Wcześniej próbowałem odłączyć akumulator na jakieś 2 minuty, jednak to nie pomogło - może za krótko?

Jutro postaram się podjechać do salonu/serwisu bmw, jednak jest sobota więc serwis będzie nieczynny, jedynie salon. Nie jestem przekonany czy coś pomogą, ale kto wie...

Jednak liczę na Was,

pozdrawiam,

Krystian

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 18:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Witam, mam dokladnie ten sam problem w E46. Objawy takie same. Centralny przestal dzialac z dnia na dzien bez powodu. Moge tylko otworzyc drzwi kierowcy kluczykiem, pozostale nie otwieraja sie nawet od srodka. Czy wina lezy po stronie przekaznikow i to zalatwia sprawe ? patrz: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=24746 Co i jak sprawdzic, przekazniki wolalbym zostawic na koniec, moze jest jakas prostsza przyczyna ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1