BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] nie działa monitor
PostNapisane: 18 września 2009, 21:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: F10 520d
Witam. Niedawno nabyłem E39 530d z końca 2002r. Jest to tzw. „auto z wadami”… Ostatnią „wadą”, która mi została do usunięcia jest nie działający wyświetlacz nawigacji 16:9. Nie mam więc dostępu do wszystkich funkcji wyświetlanych i sterowanych przez ten wyświetlacz (w mojej wersji nie ma TV). Rzecz wygląda następująco: działa tylko radio, w sensie włączania, zmiany głośności, zmiany stacji, pasma (to obsługuje też kierownica). Sam wyświetlacz jest ciągle jakby nieco podświetlony i co chwila miga, ale nie pokazuje żadnego obrazu. Nie reaguje też na żadne przyciski (z wyjątkiem tego od radia). Próbowałem „namierzyć” przyczynę przez przekładanie poszczególnych części do auta kolegi, który ma identyczne wyposażenie i okazało się, że u niego wszystko działa: „telewizorek”, moduł GPS, radio, zmieniarka. Przychodzi mi zatem do głowy tylko jeden pomysł: kable, zasilanie… Może któryś z szanownych kolegów przerabiał ten problem, może mi wskaże, jak się do tego zabrać? Beemka trochę się już tułała po różnych warsztatach na Podkarpaciu i nikt nie potrafił pomóc skutecznie :( . Może tu na forum znajdę pomoc lub pożyteczną radę? Mam przeczucie, że to jakaś drobnostka, przetarty kabelek, bezpiecznik, pin – ale jak to znaleźć i naprawić?
Jak widać, jeszcze nie doprowadziłem mojego nabytku do pierwotnej sprawności, nie mówiąc o ulepszeniach – dlatego, na razie, się nie chwalę…

Ostatnio edytowano 18 września 2009, 21:39 przez Rechol66, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 23:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Ja miałem problem z wyświetlaczem taki:
Albo mi się co chwilę restartował (wygaszał na 1-2s) po czym uruchamiał od nowa lub zawieszał sie i przez długi czas wyświetlało się to samo. Długo też zajmowało wczytanie się map z nawigacji (pozycje GPS wyświetlał ale ulic etc. nie) Pomyślałem że to wina porysowanej płyty i ją zmieniłem. Efekt? Wyświetlacz ciągle się restartował i nie wyświetlał nic (czarny ekran > napis BMW > czarny ekran > napis BMW i tak w kółko). Wyjąłem płyte od navi, i od kilkuset kilometrów ani razu się wyświetlacz ani nie zawiesił ani nie zrestartował. Możliwe że problem jest z czytnikiem navi. Że próbuje przeczytać płytę, nie może i w ramach "samoobrony" się restartuje. Zmienić kanał radiowy czy przełączyć z radia na płytę dało rade ale wyświetlacz tego nie pokazywał.
Wyjmij płytę od navi, może u Ciebie to samo ;)

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 23:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e66 750Li 2005r.
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=124085
A próbowałeś podmienić sam czytnik płyt navigacji z czytnikiem kolegi? On pełni najważniejszą funkcję, w nim jest zapisane całe oprogramowanie.

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e39 540i Touring
Moje byłe e36 325i Coupe

Obczaj mojego kota, nie bój się, nie gryzie:
Obrazek

V8 sound is my only drug!

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 23:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Uprzejmie dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mój pierwszy post, już się umówiłem na ponowne sprawdzenie wszystkich elementów w tym systemie. Ciągle mam nadzieję, że nie będzie potrzeby demontażu całej wiązki... To byłaby masakra :niepewny: Oczywiście, podejmę dalsze kroki, żeby naprawić problem, o czym nie omieszkam poinformować szanownych forumowiczów. Jak się z problemem uporam (jestem dość upartym osobnikiem), poinformuję kolegów, o co naprawdę chodziło... Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników Marki BMW...

Tytuł: Rozwiązanie problemu z wyświetlaczem
PostNapisane: 22 września 2009, 20:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Serdecznie dziękuję kolegom za pomoc. W mojej wersji nie ma TV, więc za generowanie obrazu na wyświetlaczu odpowiada moduł GPS. Po wymianie wszystko działa nominalnie :D. Dzięki Waszej pomocy, mnie, laikowi, udało się to, z czym nie mogli sobie poradzić okoliczni "profesjonaliści"...

Tytuł: Re: [E39] nie działa monitor
PostNapisane: 15 września 2013, 20:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
panowie co to może być,
navi 4:3 bmw e39
S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL

Na ekranie po włączeniu pojawia się czarny ekran i na dole pasek cienki jasny z zegarkiem
dokładnie jak na tym zdjęciu
Obrazek
No i nie reaguje na żadne przyciski navi

czasami za 5-10 razem włączy się normalnie monitor i działają ustawienia radia spalanie itp pokazuje. Czasami też pojawiają się jakieś artefakty jak by taśma jakaś nie stykała.
jakieś pomysły?

PostNapisane: 2 lutego 2014, 18:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 730d
odgrzeje temat.
pdasiek mam to samo co ty. Czy poradziłeś sobie z tym problemem?
pozdrawiam

PostNapisane: 18 lutego 2014, 16:11 
Pierwsze kroki

Mam praktycznie te same objawy co "pdasiek" z tym ze u mnie czytnik navi był odłaczony więc wszystko dziłalało normalnie dopoki nie postanowiłem że chcę navigacje :) jak odłaczam czytnik to jest ok monitor działa normalnie bo jest jeszcze moduł TV ale ja chce navi !!! jednak cały czas jak czytnik jest podłączony to ekran gaśnie i zapala sie jakby sie restartował i mam wrazenie że z czytaniem płyt tez sa problemy ale ich nie wypluwa tylko cały czas mieli kilka sekund, chwiala przerwy i znowu i tak w kólko, czy to znaczy ewidentnie ze czytnik do wymiany?

PostNapisane: 19 lutego 2014, 09:06 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Zacznijcie od softu w czytniku navi

PostNapisane: 28 lutego 2014, 08:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 730d
witam.
Ja zaczynałem od rozbórki radia-sprawdzenia taśmy, później sprawdzałem
tuner tv a okazało się że wystarzyło wyciągnąć płytę z nawigacji i ustąpiły objawy.
Więc jak komuś niepotrzebna nawigacja to od tego trzeba zacząć.
Ewentualnie może ale nie wiem, wgranie nowego softu nawigacji.
Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1