BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [INNE] Centralny z niedziałajacym domykaniem i klapka
PostNapisane: 5 września 2009, 19:55 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M52B25
Witam ,szukalem w tematach o centralnym ale nigdzie nic nie znalazłem , kupiłem alarm z podpieciem do centralnego,funkcja domykania i otoz wpiałem sie w kable kolo głosnika kierowcy z centralnego otwieranie i zamykanie bialo-czarny i bialo-zielony(kable przeciete i zlutowane )i chodzi z pilota a z klucza nie , kabel na domykanie pusciłem w ten sam sposób do bialo-czerwonego (tak pisalo na forum) i lipa domykanie nie trybi z klucza tez przestalo trybic, klapka z wlewu paliwa sie nie zamyka ani z kluczyka , ani z pilota , bardzo dziekuje za pomoc

Z domykaniem juz rozkodowałem o co chodzi (tak mi sie wydaje) , kabel co wychodzi na te domykanie jest minusowy wiec trzeba przekaznik(Jaki??)jak to podłączyc??,do jakiego kabelka do tego zamykającego czy bialoczerwonego?? , I co zrobic z ta klapka od wlewu zeby sie zamykała?????, alarm trybi,dzrzwi sie zamykaja i otwieraja , zame sie zamykaja gdy zostawie auto otwarte ;)

Ostatnio edytowano 7 września 2009, 07:34 przez Darkshine., łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 09:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
Darkshine., co do przekaznika to potrzebujesz zwykly, najprostszy na 12V np taki:

http://sklepy.allegro.pl/item669232984_ ... sztuk.html

tutaj masz rysuneczek [w paint :rotfl: ] jak to podlaczyc:

http://img136.imageshack.us/i/domykanie.jpg/

co do podlaczenia juz przerobionego sygnalu domykania [tzn z "-" na "+"] trzeba go podac na rygiel i zamykanie [o ile dobrze pamietam] wtedy masz domykanie szyb z pilota

tutaj masz jeszcze temat, w ktorym jest opisane co i jak razem ze zdjeciami:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21449

pozdrawiam i zycze powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 15:45 
Forumowicz

A który przewód odpowiada za ryglowanie?? , bo przekaznik mam juz jak sie podłaczyłem do tego co zamyka to nic, jeszcze gdzies wyczytałem ze do białoczerownego tez nic :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 15:53 
Częsty bywalec

Darkshine., o ile dobrze Cie rozumiem to podlaczyles ten sygnal "domykania szyb" najpierw do sygnalu "zamknij", a pozniej do tego "rygluj" [bialo-czerwony], a o ile dobrze pamietam [i zreszta pisalem wczeniej] trzeba podac ten sygnal zarowno na "zamknij" jak i na "rygluj" jednoczesnie, sprawdz w ten sposob

ps dla bezpieczenstwa mozesz kupic kilka diod prostowniczych i zabezpieczyc centralke alarmu i oryginalna bmw [tak na wszelki wypadek].

wnioski i sposob podlaczenia opieram na schemacie z tego tematu

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21449

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 15:56 
Forumowicz

ok dzieki zaraz sprawdze jak to sie ma

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 18:04 
Forumowicz

Podłaczyłem tak jak napisałeś , wszystko dziala i sie rygluje tylko ze domykanie szyb dziala do polowy tzn , szyby domykaja sie nie do konca :zdziwko: ,gdy szyba jest spuszczona do polowy to sie domyka do konca a gdy cala domknie sie do polowy :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 19:06 
Częsty bywalec

Darkshine., no to teraz jest kwestia dlugosci impulsu domykania szyb. w bmw jest [chyba] potrzebne jakies 30 sek. sprawdz miernikiem albo zarowka jak dlugi "jest Twoj" impuls :rotfl: :D tzn impuls z Twojej centralki od alarmu. jesli 15 sek to dupa blada, jesli te 30 sek tzn ze chyba z elektryka cos nie tak... w ostatecznosci sprawdz czy dziala/dzialalo z kluczyka.
jesli masz impuls 15 sekundowy to sa dwie opcje:
1. zmienic alarm
2. "zbudowac" uklad ktory wydluzy ten impuls

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1