BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 00:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czy Hertz EV130 oraz Hertz DCX690 będą ok ?
PostNapisane: 13 lutego 2011, 14:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 328 coupe
Kod silnika: M52B28
Witam,
przymierzam się do wymiany głośników w mojej qp.
Za poradami z forum wymieniłem ori radio, wybrałem Clariona CZ509ER.
Poprawa znaczna, ale nie jestem zadowolony z basów. Krótkie i słabe. Myślałem, że będzie lepiej, bo mam 10 głośnikowy system HiFi, ale nie Harman Kardon.
Z tego co czytałem, to polecane są:
-na przód w miejsce 13' Hertz EV130
-na tył w miejsce elips Hertz DCX690.

Wyższe modele i tak nie zagrają lepiej bez wygłuszenia i dodatkowych wzmacniaczy.
Pytanie do praktyków, czy można wybrać lepsze głośniki w tej kategorii cenowej ?
-ponoć 13' Hertz DSK130 mają ciut słabszy bas, a nominalnie są mocniejsze
-JBL GT5-963 grało dla mnie równie dobrze, ale to było w sklepie.
Proszę o porady praktyków. Głośniki i tak muszę wymienić, bo dwa są popsute.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Czy Hertz EV130 oraz Hertz DCX690 będą ok ?
PostNapisane: 13 lutego 2011, 14:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
samuray to co podałeś nie jest dobrym wyborem na przód, szukaj przede wszystkim systemu odspearowanego. Jeśli chodzi o sam dźwięk to udał bym się na Twoim miejscu na odsłuch bo Hertze grają dość specyficznie a nie każdemu to podchodzi. Jeśli myślisz o czymś ze stajni Hertz to od razu rozważył bym do nich wzmacniacz bo akurat te głośniki lubią dostawać więcej wacików. Co do elips się nie wypowiem bo jestem za głośnikami z tyłu stanowczo na nie.

PostNapisane: 13 lutego 2011, 21:41 
Pierwsze kroki

Masz na myśli pewnie Hertz DCX130, dwudrożne nieodseparowane ...

ale ja mówię o innych:

EV130 to są głośniki niskotonowe jednodrożne o zakresie 65-8t. Hz.
DSK130 są zestawem, ale odseparowanym.

Hertz'e mi podchodzą, bo mają miękki bas, ale może jest coś jeszcze fajniejszego od nich.

PostNapisane: 14 lutego 2011, 22:39 

Moim skromnym zdaniem należało by do tych hertzów na przód dać wzmacniacz bo one wtedy dopiero pokażą na co je stać mimo iż ich moc nie jest za wielka. Pod samo radio wolał bym osobiście wziąć Helixy Dark Blue naprawdę fajnie pukają pod radyjkiem tyle że miałem przyjemność słuchać akurat 16 nastek co u Ciebie chyba nie wchodzi w grę.

PostNapisane: 8 marca 2011, 14:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Witam, podepnę się do tematu, planuję u siebie zrobić audio nie wydając za dużo pieniędzy, dodam, że audiofilem nie jestem :) Oczywiście drzwi planuję wygłuszyć dekarką :) Na tył chcę dać elipsy Hertz DCX 690 a teraz kwestia przodu, nie chcę drzwi kaleczyć więc zostają mi 13, czy te hertze DCX 130 będą dobre? Bo DSK 130 pewnie by już potrzebowały wzmacniacza, a jeden 2 kanałowy ma zasilać elipsy, a wzmacniacz 4 kanałowy już by raczej wymagał zakupu droższego radia z 2 wyjściami RCA, a tak mam na oku tego pionierka:
http://allegro.pl/pioneer-deh-2300ub-23 ... 04641.html

PostNapisane: 8 marca 2011, 16:24 

Od razu popełniasz błąd chcąc podpiąć elipsy pod wzmacniacz a przód zostawić na radiu, jak już decydujesz się na głośniki z tyłu to zrobił bym to dokładnie odwrotnie i najlepszym wyjściem był by wzmacniacz czterokanałowy i wtedy podpinasz sobie przód pod wzmacniacz na dwa kanały a dwa pozostałe zostają Ci na suba.

PostNapisane: 8 marca 2011, 16:36 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
Od razu popełniasz błąd chcąc podpiąć elipsy pod wzmacniacz a przód zostawić na radiu, jak już decydujesz się na głośniki z tyłu to zrobił bym to dokładnie odwrotnie i najlepszym wyjściem był by wzmacniacz czterokanałowy i wtedy podpinasz sobie przód pod wzmacniacz na dwa kanały a dwa pozostałe zostają Ci na suba.

Ale warto inwestować w wzmacniacz skoro te Hertze mają 40 W RMS i by tylko one obciążały radio? No i przód + elipsy z tyłu na wzmaku chyba odpadają skoro to radio:
http://allegro.pl/pioneer-deh-2300ub-23 ... 14143.html
Ma tylko 1 wyjście RCA?

Ps. Tak wygląda dziura u mnie w półce z tyłu:
http://img193.imageshack.us/i/img20110308001t.jpg/
Czy tak powinna wyglądać dziura (w sensie okrągła) skoro standardowe głośniki tak wyglądają:
http://allegro.pl/bmw-e36-coupe-glosnik ... 49382.html

Chodzi mi o to, że nie mam standardowych głośników tylko jakąś chińszczyznę i boje się, że poprzedni właściciel wprowadził jakieś patenty...

Ostatnio edytowano 8 marca 2011, 23:20 przez Marcinex, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 8 marca 2011, 23:18 

Marcinex poczytaj troszkę forum a wtedy dowiesz się co najlepiej zrobić bo ja Ci poradziłem ale widzę iż masz inne zdanie w temacie audio więc zrób jak uważasz, ale uwierz iż nic lepszego niż zestaw przedni plus dopełnienia skrzyni w bagażniku nie odda Ci tej satysfakcji z muzyki :]

PostNapisane: 8 marca 2011, 23:20 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
Marcinex poczytaj troszkę forum a wtedy dowiesz się co najlepiej zrobić bo ja Ci poradziłem ale widzę iż masz inne zdanie w temacie audio więc zrób jak uważasz, ale uwierz iż nic lepszego niż zestaw przedni plus dopełnienia skrzyni w bagażniku nie odda Ci tej satysfakcji z muzyki :]

Ok zamówiłem już Hertz EV130 oraz Hertz DCX690, teraz kwestia czy przód podłączyć pod wzmacniacz bo niby ma 40 W RMS a tylko one by radyjko obciążały skoro jajka mają iść pod wzmak, a z tego co wiem jeśli dałbym 4 kanałowy wzmak to muszę kupić radio z 2 wyjściami RCA? Które jest niestety 2 razy droższe...

PostNapisane: 9 marca 2011, 20:56 

Ehh ja już stopuję namawiał nie będę... poczytaj co i jak, a ja Ci jeszcze raz powtórzę wzmak na przód i na suba wtedy otrzymujemy najlepsze granie :]

PostNapisane: 9 marca 2011, 21:25 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
Ehh ja już stopuję namawiał nie będę... poczytaj co i jak, a ja Ci jeszcze raz powtórzę wzmak na przód i na suba wtedy otrzymujemy najlepsze granie :]

Ok skoro tak mówisz to wezmę wzmacniacz 4 kanałowy i przód i tył podepnę do wzmaka, takie coś styknie do tego zestawu, który kupiłem?
http://allegro.pl/wzmacniacz-blaupunkt- ... 99943.html

No i jakie kabelki do tego dokupić? Takie będą pasować czy jakieś inne?
http://allegro.pl/zestaw-przewodow-wzma ... 23470.html

Ps. Czyli radio brać z 2 wyjściami RCA? :hurra:

PostNapisane: 10 marca 2011, 20:35 

Zawsze lepiej więcej wyjść mieć na wzmacniacz w razie gdyby się chciało jeszcze audio rozbudować, co do kabelków to nie znam tych zestawów co podałeś a od siebie mogę polecić zestawy Grond Zero i myślę że mógłbyś od razu położysz 20 kwadrat będzie bardziej przyszłościowo :)

PostNapisane: 11 marca 2011, 10:23 
Pierwsze kroki

Ok, co do radia to miałem upatrzonego Pioneera DEH 6300 z 3 parami wyjść RCA :) Ale wyczytałem gdzieś, że po prostu te nowe Pioneery grają papierowo...
http://moto.allegro.pl/pioneer-deh-6300 ... 96278.html

I ktoś mi polecił tego Clariona:
http://allegro.pl/radio-clarion-cz201-c ... 18200.html

I on z kolei ma (z tego co wyczytałem) 4 kanałowe wyjście RCA, to jest to samo co 2 pary wyjść RCA? :) Bo bym wziął tego Clariona ale zależy mi na mozliwość sterowania przód/elipsy :D

PostNapisane: 11 marca 2011, 16:55 

Szczerze mówiąc z troszkę droższej półki według mnie wypadają dość dobrze, chodź i tak moim zdaniem pionierem w radia jest jednak Alpine i z tej firemki polecił bym Ci szukać grajka.

PostNapisane: 11 marca 2011, 16:58 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
Szczerze mówiąc z troszkę droższej półki według mnie wypadają dość dobrze, chodź i tak moim zdaniem pionierem w radia jest jednak Alpine i z tej firemki polecił bym Ci szukać grajka.

Alpinka niestety odpada ze względu na cenę bo nic w cenie poniżej 500 zł nie znajdę z więcej niż 1 wejściem RCA... A co do tego Clariona to on mi da możlwiość regulacji oddzielnie przodu i tyłu?

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 16:11 
Pierwsze kroki

Temat zostawiłem, ale wracam do niego znowu, bo ori głośników już dłużej słuchać nie mogę :kwasny:

Z przodu mam 6 głośników (tył 4). Pomyślałem, że z przodu wymienię tylko głośniki 13" calowe (tam gdzie nogi) na Hertz EV130. Tony wysokie (2 głośniki) i średnie (również 2szt.) pozostawię ori głośnikom, bo jak dla mnie "góra" w ori konfiguracji nawet za bardzo wrzyna się w uszy.

Teraz się waham... głośniki EV130 są sprzedawane również w zestawie ESK130 z głośnikami wysokotonowymi i zwrotnicami,
więc zastanawiam się, czy warto dołożyć i kupić cały zestaw. Czy też nie ma sensu, skoro mam już 4 głośniki odpowiedzialne za wysokie tony ?
Jakie są Wasze spostrzeżenia z wymiany takiej konfiguracji ?

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 21:26 

Pamiętaj że nie ilość a jakość głośników gra. A jakieś łączenie seryjnych głośników z hertzami to jest bardzo kiepski pomysł. Moja rada to daj zestaw odseparowany na przód najlepiej zasilany wzmacniaczem a wtedy sam odłączysz serie ze zdziwienia bo będzie Ci tylko psuła dźwięk.

PostNapisane: 2 września 2011, 09:28 
Pierwsze kroki

Co do teorii to się zgadzam, ale czy w praktyce słyszałeś takie połączenie EV130 + seria wysokotonowe i średniotonowe ?
Czy w tym zestawie ori co mam, czyli po 3 głośniki na każdą stronę z przodu są zwrotnice ?
Czy do głośnika midbasowego jakim jest EV130 wypadałoby też odciąć częstotliwości zwrotnicą, czy tylko to się robi do wyskotonowców ?

Obecne syczki są dla mnie nawet za mocne, więc po co je wymieniać. Po prostu brakuje mi trochę basu...

PostNapisane: 2 września 2011, 11:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
samuray napisał(a):
Co do teorii to się zgadzam, ale czy w praktyce słyszałeś takie połączenie
To nie teoria, a praktyka. posłuchaj jak kolega Szczurek1986 radzi ;)

PostNapisane: 2 września 2011, 12:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320D
Kod silnika: M47
samuray napisał(a):
Co do teorii to się zgadzam, ale czy w praktyce słyszałeś takie połączenie EV130 + seria wysokotonowe i średniotonowe ?
Czy w tym zestawie ori co mam, czyli po 3 głośniki na każdą stronę z przodu są zwrotnice ?
Czy do głośnika midbasowego jakim jest EV130 wypadałoby też odciąć częstotliwości zwrotnicą, czy tylko to się robi do wyskotonowców ?

Obecne syczki są dla mnie nawet za mocne, więc po co je wymieniać. Po prostu brakuje mi trochę basu...

Jeśli nie ma zwrotnicy, to są kondensatory, czyli i tak cięte pasmo.

Jak podłączysz midbasy to co się wg. Ciebie zmieni??

Nadal będzie to szmaciana membrana tej samej średnicy, może trochę mocniejsza co spowoduje że basu będzie ciut więcej, ale wszystko w drzwiach zacznie brzęczeć i buczeć, a radio zacznie się grzać i przesterowywać, co przy słuchaniu zgodnie z myślą "więcej basu" spowoduje w krótkim czasie spalenie cewek.

Aby zacząć się bawić w audio trzeba zrozumieć, że to nie ma nic wspólnego z łupaniem i "dobry sprzęt" absolutnie nie równa się "głośny sprzęt". Ale żeby to zrozumieć, należy najpierw zadawać pytania, potem nie wyciągać wniosków i dawać się łowić sprzedawcom na piękne słowa, wydając przy tym kolejne pieniądze na nic...
I oczywiście, że zmienisz głośniki, podłączysz i będziesz słuchał, a nawet uznasz, że jest znacznie lepiej - nie będzie, to tylko siła sugestii wydanych pieniędzy, choć i to działa...

W tej samej kasie, można uzyskać znacznie lepsze brzmienie tłumiąc drzwi i zostawiając seryjne wszystko, zamiast zmieniać szajs, na szajs.
Chyba, że po prostu lubisz zmiany...

Ps. połączenia o którym piszesz nie słyszał nikt, bo nikt kto ma choć trochę pojęcia nie wyrzuci kasy w błoto. Ale to w końcu Twoja kasa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1