samuray napisał(a):
Co do teorii to się zgadzam, ale czy w praktyce słyszałeś takie połączenie EV130 + seria wysokotonowe i średniotonowe ?
Czy w tym zestawie ori co mam, czyli po 3 głośniki na każdą stronę z przodu są zwrotnice ?
Czy do głośnika midbasowego jakim jest EV130 wypadałoby też odciąć częstotliwości zwrotnicą, czy tylko to się robi do wyskotonowców ?
Obecne syczki są dla mnie nawet za mocne, więc po co je wymieniać. Po prostu brakuje mi trochę basu...
Jeśli nie ma zwrotnicy, to są kondensatory, czyli i tak cięte pasmo.
Jak podłączysz midbasy to co się wg. Ciebie zmieni??
Nadal będzie to szmaciana membrana tej samej średnicy, może trochę mocniejsza co spowoduje że basu będzie ciut więcej, ale wszystko w drzwiach zacznie brzęczeć i buczeć, a radio zacznie się grzać i przesterowywać, co przy słuchaniu zgodnie z myślą "więcej basu" spowoduje w krótkim czasie spalenie cewek.
Aby zacząć się bawić w audio trzeba zrozumieć, że to nie ma nic wspólnego z łupaniem i "dobry sprzęt" absolutnie nie równa się "głośny sprzęt". Ale żeby to zrozumieć, należy najpierw zadawać pytania, potem nie wyciągać wniosków i dawać się łowić sprzedawcom na piękne słowa, wydając przy tym kolejne pieniądze na nic...
I oczywiście, że zmienisz głośniki, podłączysz i będziesz słuchał, a nawet uznasz, że jest znacznie lepiej - nie będzie, to tylko siła sugestii wydanych pieniędzy, choć i to działa...
W tej samej kasie, można uzyskać znacznie lepsze brzmienie tłumiąc drzwi i zostawiając seryjne wszystko, zamiast zmieniać szajs, na szajs.
Chyba, że po prostu lubisz zmiany...
Ps. połączenia o którym piszesz nie słyszał nikt, bo nikt kto ma choć trochę pojęcia nie wyrzuci kasy w błoto. Ale to w końcu Twoja kasa.