BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 08:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: KOSZT ZDERZAKA - POMOCY
PostNapisane: 15 maja 2009, 02:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Czesc. Mialem dzisiaj wypadek niedokonca z mojej winy, otoz wracajac z silowni ja rowerzysta zjechalem z klubowego parkingu na jedyna droge dojazdowo-wyjazdowa ktora w pewnym miejscu jest tak zwerzona ze, raptem miesci sie tam jeden pojazd - jadacy z naprzeciwka musi sie zatrzymac i poczekac az ten pierwszy przejedzie.

Ja wlasnie jadac rowerem ta droga, na zakrecie wjechalem w bmw (identycznego jak to ze zdjecia) - a wlasciwie to ono wjechalo we mnie. Ma porysowany zderzak od mojego pedala, dosc gleboko, uszczerbek, doslownie odprysk okolo 0.5 cm na lewej lampie.

Facet zaczal mnie ostro opieprzac po mimo, ze wina nie byla tylko moja bo to on nie hamowal. Wzial moje dane, dzwonil tez na policje ale tam mu powiedzieli ze niech sobie dzwoni do ubezpieczalni, do ktorej zreszta dzwonil i mu tylko powiedzieli ze sie ze mna skontaktuja wkrotce. Nic nie przyjechali nic kompletnie, on poszedl na silke ja pojechalem do domu.

Sprawa jest taka, ze potem kiedy juz bylem w domu, skontaktowalem sie z moim znajomym - prawnikiem, ktory dzwonil do tego goscia od tego bmw i typ mu powiedzial ze za 1.500 funtow sprawe przemilczy bez policji itp i ze sobie samochod sam naprawii - tu jest moje pytanie - ile moze kosztowac naprawa tego zderzaka, pomimo, ze on mowie jest doslownie porysowany na dlugosci z 40cm z lewej strony pod lampa, rysy sa dosc glebokie, zderzak plastykowy, ale nie polamany trzyma sie normalnie tylko te rysy.

Sam samochod, mowil ze kosztowal go ok 8-9 tys funtow wiec nie mozliwoscia jest przeciez zeby nawet nowy zderzak nawet z ta lampa i robocizna tyle kosztowal! Prosze was o pomoc i o informacje co do ceny takich zabiegow i co ja mam dalej robic. Na dniach mialem zjezdzac do Polski.. Dzieki za wszelka pomoc.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 02:07 
Poszukaj zanim zapytasz

A i zaznaczylem jeszcze miejsca gdzie ma te uszkodzenia.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 02:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
sam goły zderzak i reflektor mogą kosztować 650usd, do tego robocizna

jasne jest, że on nie chce abys mu mowil ile ta naprawa jest warta itd, on po prostu chce 1500 funtów. Dobrze ze nie trafiles na veyrona bo chyba by ciebie rostrzelali na miejscu

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 07:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Skoro mowisz, ze wina nie lezy tylko po Twojej stronie to zaproponuj ugode, a jezeli facet sie nie zgodzi to idzcie na policje. Niech oni ocenia kto zawinil - przeciez to on w Ciebie wjechal, a jadac rowerem po drodze jestes takim samym uczestnikiem ruchu jak samochod. Nie daj sie oskubac!

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 07:59 
Poszukaj zanim zapytasz

qrax napisał(a):
sam goły zderzak i reflektor mogą kosztować 650usd, do tego robocizna

jasne jest, że on nie chce abys mu mowil ile ta naprawa jest warta itd, on po prostu chce 1500 funtów.

Ale jak mu powiem zeby mnie w D pocalowal i niech ubezpieczalnia oceni koszty nie wyjdzie mi wiecej? Bo policja to sprawy sadowe i w ogole a te gamonie raczej moga uwierzyc swojemu rodakowi aniezeli polskiemu emigrantowi. Z ta ubezpeczalnia bylo by chyba lepiej, do tego powiem im jak to bylo, i ze to jego wina byla?

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 18:56 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego nie znam angielskiego prawa ale o koszty naprawy powinieneś dowiedzieć się w ASO BMW można zadzwonić
na Twoim miejscu nie dałbym angolowi ani grosza on też nie zachował ostrożności
olej pazerniaka

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 22:28 
Forumowicz

w polsce pomalowanie zderzaka kosztuje 1800 zł w anglii podejrzewam, ze cos kolo 400-500 funtow, chyba, ze ma lampe rozwalona i cos jeszcze to sie uzbiera z 1000 funcikow.

na twoim miejscu olał bym kolesia, pójdzie do swojego ubezpieczyciela i dostanie z 300 funcików i o sprawie zapomni. nikt w anglii za 500 funtów wątpliwej sprawy nie złoży do sądu.
olej go itd. może cie policja co najwyżej wezwac - w co watpie - jezeli mu podales adres angielski.

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 05:44 
Pierwsze kroki

robiola1 napisał(a):
w polsce pomalowanie zderzaka kosztuje 1800 zł ...

:zakrecony: ,tak z ciekawosci zapytam:
Gdzie takie ceny maja?Bo z tego co sie orientuje to w Warszawie i okolicach maksymalnie 700 zl,a w innych rejonach polakierujesz do 400-500 zl.

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 15:33 
Forumowicz

w ASO :hyhy:
e46 pomalowanie przedniego zderzaka

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1