BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 07:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Otwarcie myjni ręcznej-jakie kosmetyki?
PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:20 
Witajcie ;)
startuje z myjnią ręczną ,potrzebuje rady,wskazówek co do mycia,polerowania itp

1.mycie ręczne szamponem,spłukiwanie wodą :
-i dalej bede musiał ręcznie ręcznikami z mikrofibry osuszyć cały lakier z wody bo jesli tego nie zrobie zostaną plamy po wodzie na lakierze?

-a co z szamponami lub szamponami z woskiem które podobno nie wymagają spłukiwania,czy one naprawde po wyschnięciu nie zostawiają smug i małych plamek po wodzie? to prawda?

-po wosku w płynie bede musiał też osuszać lakier ręcznikami z mikrofibry czy może kupić taki bez konieczności wycierania?

-jakie niedrogie a dobre środki polecacie,chodzi mi tu o środki dla myjni w dużych 45 litrowych bańkach do rozrabiania (koncentaety)
-do woskowania
-szampon
-szampon z woskiem

Pasuje też zrobić wizytówki i dawać je każdemu klientowi,
jak myjnie rozreklamować skutecznie?? Tu głownie pytanie do ludzi z branży PH,reklamy :hyhy:

Tytuł: Re: Otwarcie myjni ręcznej-jakie kosmetyki?
PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:26 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
a teraz musisz nam powiedzieć robisz normalną myjnię , czy taką bardziej detailingową , napisz przedział cenowy za usługi , napisz same usługi to coś doradzę. więcej info daj ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Ja bym zainwestował w aktywną piane. Szampon dobrze wypadający cenowo to ValetPRO Concentrated Car Shampoo. Fibry obowiązkowo, do osuszania auta kup kilka sztuk Fluffy Dryer. Szampony z woskiem moim zdaniem bez sensu. Zamiast wosku to może jakiś produkt AIO? Cherry Glaze AIO - The Ultimate In Paintwork Protection w ten deseń. Jeżeli nie to klasycznie trzeba polecic Wosk Collinite 915 Marque D'Elegance.

Rozumiem, że techniki mycia aut, nakładania i używania chemii nie są Ci obce?

Takie kwestie jak Pre Wash, usuwanie zabrudzeń metalicznych, tłustych, smoły itd?

Mycie na dwa wiadra, odpowiednie wycieranie lakieru?

;)

Jeżeli ma to wyglądać jak 90% myjni szybkiej obsługi ręcznej to można nawet Ludwikiem auto myć... ;)

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:30 
NANOCSmilosz

oprócz standardowych usług czyli
-mycie,
-mycie z woskowaniem,
-mycie i polerowanie wosku ręcznie będzie też
-czyszczenie skóry wnętrza i na to conditioner
-odświeżenie/czyszczenie tapicerki welurowej
-mycie szyb wewnątrz
-kokpit
-kokpit plus plastiki drzwi,wnętrza

Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2013, 21:32 przez Waldek100581, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:32 
Specjalista

Ale napisze CI już tak mniej więcej
1 szampon z shiny garage
http://showcarshine.pl/85_shiny-garage
pieni się i jest wydajny , OLEJ CHEMIĘ CONCEPT

Zrób usługę mycia detailingowego czyli mycie + glinkowanie + wosk

Kup do mycia rękawicę np megsa a nie szitowate gąbki.

Do osuszania to szmatki znajdziesz na stronie którą Ci dałem , jak wezmiesz więcej to wpadnie rabat ,ale mam nadzieje będziesz miał jakiś kompresor do wypryskania wody z uszczelek , wnęk itp - najlepsza metoda

Zrób ultoki , stronę z projektami , z ładnymi zdjęciami.

Pokuś się o usługi detailingu o ile ogarniasz temat bo jak nie to słabo :D ale kasa z tego dobra.

Pamiętaj że wosk nakłada się na całe auto nawet z ok 5g a nie jak na myjniach nakurwiają z pojemnika 1l całe 4 auta...

Jak cos jeszcze mi sie przypomni to dopisze

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:42 
waskii napisał(a):
Szampony z woskiem moim zdaniem bez sensu.

czego?

waskii napisał(a):
Zamiast wosku to może jakiś produkt AIO? Cherry Glaze AIO

przed tym środkiem umyć auto szamponem,spłukać i osuszyć?
dopiero wtedy go kładziemy?

waskii napisał(a):
Takie kwestie jak Pre Wash, usuwanie zabrudzeń metalicznych, tłustych, smoły itd?

też,do tego mam

A jak ma sie sprawa z tymi szamponami których ponoć nie trzeba osuszać po spłukaniu?
Naprawde nie zostawiają śladów?

Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2013, 21:47 przez Waldek100581, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:46 
Zacna persona forum

Waldek100581, Jeżeli nie zamierzasz aut polerować to taki środek AIO moim zdaniem będzie bardzo w porządku, tylko jeżeli chcesz korzystać z takiego środka typo AIO lub wosku to nie wypadałoby tylko auta umyć, ale pokusić się o dokładnie usunięcie zanieczyszczeń, smoły, ulicznych osadów itd. Czyli dodatkowo kupić jakąś mocniejsza chemie usuwającą tego typu zanieczyszczenia. Szampon sobie z tym nie poradzi. No i jeżeli posiadasz myjki ciśnieniowe to warto sie zaopatrzyć w pianownice i piane. Bardzo fajny Pre Wash wtedy jest.

Jestem zwolennikiem klasycznych środków, czyli szampon niech będzie szamponem, piana pianą, a wosk woskiem.

Szampon którego się nie spłukujesz? Troche to przeczy samo sobie. Szampon jest po to aby usunąc zanieczyszczenia z karoserii, więc siłą rzeczy powinniśmy spłukać jego pozostałość z karoserii w której znajdują się zanieczyszczenia.

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:53 
waskii napisał(a):
Waldek100581, Trzeba umyć auto, baa.. Jeżeli chcesz je woskować to nie wypadałoby tylko auta umyć, ale pokusić się o dokładnie usunięcie zanieczyszczeń, smoły, ulicznych osadów itd. Czyli dodatkowo kupić jakąś mocniejsza chemie usuwającą tego typu zanieczyszczenia. Szampon sobie z tym nie poradzi. No i jeżeli posiadasz myjki ciśnieniowe to warto sie zaopatrzyć w pianownice i piane. Bardzo fajny Pre Wash wtedy jest.

Jestem zwolennikiem klasycznych środków, czyli szampon niech będzie szamponem, piana pianą, a wosk woskiem.

Szampon którego się nie spłukujesz? Troche to przeczy samo sobie. Szampon jest po to aby usunąc zanieczyszczenia z karoserii, więc siłą rzeczy powinniśmy spłukać jego pozostałość z karoserii w której znajdują się zanieczyszczenia.

Do mocnych zabrudzeń,smoły,insektów ma 2 mocne środki.Jeden stosuje też do felg.
Środek do smoły śmiało moge stosować na lakier? tylko chyba go szybko spłukiwać.

Ja myje pianą aktywną ,rozrabiana 1:3 z wodą potem spłukiwanie,
następnie widze że bedą mi potrzebne reczniki do ususzania mikrofibry?

waskii napisał(a):

nie zrozumiałeś,,szampon a dokładnie piane aktywną zawsze spłukuje :)
ale słyszałem o szamponach które sie spłukuje (to normalne) ale nie trzeba po spłukiwaniu już osuszać,wycierać lakieru.
I pytam was czy ktoś testował taki szampon lub piane aktywną którą po spłukaniu wodą nie trzeba wycierac do sucha i nie zostawi zacieków,białych plam po wodzie. :hyhy:

Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2013, 22:02 przez Waldek100581, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 21:56 
Zacna persona forum

Waldek rejestruj się tutaj, sporo sie dowiesz: http://detailingclub.pl/

Nie korzystałem z takich szamponów, ale jakoś wolę klasyczne rozwiązanie. Dużo zależy od jakości wody.... Na prawde dużo.

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 22:09 
waskii napisał(a):
Waldek rejestruj się tutaj, sporo sie dowiesz: http://detailingclub.pl/

Nie korzystałem z takich szamponów, ale jakoś wolę klasyczne rozwiązanie. Dużo zależy od jakości wody.... Na prawde dużo.

Spróbuje jutro na swoim aucie szamponu bez konieczności osuszania/wycierania i zobacze jak to jest naprawde :hyhy:

..jeśli ten szampon nie wypali to bede mył klasycznie :
-piana aktywna
-spłukiwanie
-osuszanie

lub
-piana aktywna
-spłukiwanie
-wosk płynny
-spłukiwanie
-osuszanie

mam pytanie :D

waskii napisał(a):
tylko jeżeli chcesz korzystać z takiego środka typo AIO lub wosku to nie wypadałoby tylko auta umyć, ale pokusić się o dokładnie usunięcie zanieczyszczeń, smoły, ulicznych osadów itd. Czyli dodatkowo kupić jakąś mocniejsza chemie usuwającą tego typu zanieczyszczenia. Szampon sobie z tym nie poradzi.

mam taki środek na smołe ,insekty ,nakładam go ,potem spłukuje nie czekają aż wyschnie na lakierze i wtedy można już nakładać ten środek AIO? Czy po nałożeniu go czekam chwile i dopiero poleruje czy od razu moge go polerowac,,?
lekko sie go poleruje?

Ostatnio edytowano 12 kwietnia 2013, 22:16 przez Waldek100581, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 22:11 
Zacna persona forum

Waldek100581, ale nie możesz piany spłukać i suszyć auta :P Piana nie ruszy wszystkich zanieczyszczeń i na lakierze zostanie fizycznie piasek, kurz itd który jak zaczniesz auto wycierac będzie je rysował. :P Nawet po aktywnej pianie musisz auto umyć ręcznie. Nie ważne czy spłukujesz normalnie czy ciśnieniowo, nawet nie warz się po samej pianie wycierać auta ! :P

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 22:21 
waskii napisał(a):
Waldek100581, ale nie możesz piany spłukać i suszyć auta :P Piana nie ruszy wszystkich zanieczyszczeń i na lakierze zostanie fizycznie piasek, kurz itd który jak zaczniesz auto wycierac będzie je rysował. :P Nawet po aktywnej pianie musisz auto umyć ręcznie. Nie ważne czy spłukujesz normalnie czy ciśnieniowo, nawet nie warz się po samej pianie wycierać auta ! :P

czyli:
- piana aktywna (same nałożenie jej na auto)
-spłukiwanie
-nastepnie szampon i mycie nim ręczne
-splukiwanie wodą
-wycieranie ręcznikami z mikrofibry pozostałej wody po spłukiwaniu.

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 08:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Sej 1.1
Kod silnika: Sporting?
Ja napisze co zauważyłem jeżeli chodzi o te suche plamy(mam dostęp w pracy do tzw pomieszczenia myjni karcher, węże, rożne środki itd)Plamy robią się z powodu twardej wody głownie i chyba od tego jak auto schnie. Zauważyłem że jak zostawię auto w ogrzewanym garażu po myciu bez wycierania robią się owe plamy, ale jeżeli w garażu będzie otwarta brama czy auto będzie stało na zewnątrz plam praktycznie nie ma. Z piana aktywna bym uważał lakier żre mocno, używam jej tylko przed woskowaniem. U mnie są osoby co myją 2, 3 razy w tygodniu auta tylko tą pianą i za ciekawie ich lakiery nie wyglądają, ale z z drugiej strony jak się tylko auto zalewa pianą i spłukuje max ciśnieniem to nie ma się co dziwić ;)

Obrazek

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 10:42 
Grucha89 napisał(a):
Ja napisze co zauważyłem jeżeli chodzi o te suche plamy(mam dostęp w pracy do tzw pomieszczenia myjni karcher, węże, rożne środki itd)Plamy robią się z powodu twardej wody głownie i chyba od tego jak auto schnie. Zauważyłem że jak zostawię auto w ogrzewanym garażu po myciu bez wycierania robią się owe plamy, ale jeżeli w garażu będzie otwarta brama czy auto będzie stało na zewnątrz plam praktycznie nie ma. Z piana aktywna bym uważał lakier żre mocno, używam jej tylko przed woskowaniem. U mnie są osoby co myją 2, 3 razy w tygodniu auta tylko tą pianą i za ciekawie ich lakiery nie wyglądają, ale z z drugiej strony jak się tylko auto zalewa pianą i spłukuje max ciśnieniem to nie ma się co dziwić ;)

Zgadza sie,plamy są po twardej wodzie ;)
Sposób na nie to ręczne osuszanie i wycieranie auta mikrofibrą,sprawdziłem na swoim pierwsze i na lakierze nie ma nic,auto jest umyte idealnie.
Z piany aktywnej zrezygnowałem,nie bede jej stosował do żadnych aut,może z wyjatkiem mocno zafajdanych busów ale bede sie pytał klienta.
Uzywał bede szamponu z woskiem w koncentracie,osuszanie/wycieranie tak by nie została na lajierze żadna kropla wody gdyz po zaschnięciu to ona robi białą plame na lakierze.
Tak więc poprawne mycie ogarnięte.

Wczoraj myłem BmW x5..lakier był straszny..cały zjechany od sczotek w myjniach autoamatycznych,był bardziej siwy z rys niż czarny tak jak powinien :hyhy:
Musze wymienić gąbki na rekawice z mikrofibry i zaczynam porządne mycie ręczne.

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 17:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Waldek100581, Myjnię otwierasz taką normalną tak .? masz do tego warunki .? jak to teraz wygląda..? trzeba mieć osobne zbiorniki na Chemię,by tego nie puszczać do ścieków itd.?

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 17:34 
Mam to prowadzić,dbać o jakość usług ,zaopatrzenie kosmetyków,promocje,reklame,klientów indywidualnych,firmy nakręcić na myjnie,tankowanie w istniejacym wraz z myjnią cpn'em ;) ,restauracja.
Taki jest plan :D
Myjnia jest ręczna wiec potrzebny jest karsher, dobry odkurzacz,woda,kosmetyki i włąściwy sposób ,przebieg mycia.Warunki są,wcześniej był tam automat ;)

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 18:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Slabo widze ten Twoj biznes... Z tego co piszesz, to mgliste pojecie masz o myciu auta a co dopiero o prowadzeniu myjni. Wejdz na kosmetykaaut.pl i poczytaj o zkaladaniu myjni. Najwiekszy koszt to jak ktos juz wspomial kwestia pozbywania sie zanieczyszczen. Druga sprawa to maszyny. Karcher na sile i ciepla wode obowiazkowy. Do tego drugi mniejszy awaryjnie. Odkurzacz przemyslowy, odkurzacz pioracy i srylion akcesoriow. Wiadra, rekawice, reczniki, mikrofibry, pedzelki.

Ostatnia kwestia to chemia. Koledzy proponuja tanie kosmetyki detalingowe, ale obawiam sie ze nie tedy droga. Wiem ze w myjniach bezdotykowych koszty chemii skutecznie zabijaja zyski, u Ciebie moze byc tak samo. Zrob sobie taki maly biznesplan- popytaj za ile znajomi byliby sklonni umyc u Ciebie auto. Wiele osob ma punkt odniesienia do bezdotyku, gdzie za 5zl szybko oblecisz auto, a jak mniejsze to nawet na wosk czasu starczy. Mysle ze jesli nastawiasz sie na szeroka klientele, to ciezko bedzie przeforsowac myjnie detalingowa. Przecietna myjnia robi to tak: spryskuja auto mocna chemia, ktora zmywa brud razem z woskiem, potem 2 osoby szybko gabkami wcieraja brud w lakier, na koncu splukanie karczerem i szbykie suszenie. Przecietny klient jest zachwycony :) Jak zaczniesz to wszystko robic ze sztuka, to okaze sie ze cena bedzie dla wiekszosci zaporowa. Co do woskow, to ktos wyzej polecil Coli, bardzo dobry wosk, ale stosowanie go ma sens tylko, gdy odpowiednio myje sie auto. Dwa szybkie prysznice na bezdotyku i po wosku nie ma sladu, wiec trwaly wosk nie jest dla klienta priorytetem. Pamietaj tez, ze wiekszosc chce miec auto umyte szybko, w czasie jak beda jedli hotdoga kupionego za punkty.

Mam nadzieje ze dalem Ci troche od przemyslenia. Co do promocji, to ja bym zrobil jakis system punktow, zbieranych za tankowanie, ktore np mozna wymienic na 30% rabat na dana usluge. Trzeba by to dobrze przekalkulowac. Oprocz tego duzy afisz, na otwarcie mozesz zrobic troche szumu i np laski myjace samochod w bikini albo cos w tym guscie.

Czy temat pracownikow masz juz obcykany? Jak pracowalem w ASO, to bylo stanowisko "myjkowy", auta w koncu musialy byc czyste. Myjkowy to zawsze byl taki nygus, ze az przykro bylo patrzec.

Ostatnia kwestia. Dlaczego nie ma juz myjni automatycznej? Nie szedl interes? Jesli tak to dlaczego. Warto przemyslec wszystkie aspekty. U mnie w miescie sa 3 bezdotyki, 2 szczoty i jedna myjnia reczna wiec to chyba nie jest jakis super biznes. Nie interesowalem sie myjniami dla tirow, ale moze na tym mozna zarobic. Tylko czy masz na to miejsce i lokalizacje przy trasie?

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 19:24 
ded napisał(a):
Slabo widze ten Twoj biznes.

nie jest mój
ded napisał(a):
Najwiekszy koszt to jak ktos juz wspomial kwestia pozbywania sie zanieczyszczen. Druga sprawa to maszyny. Karcher na sile i ciepla wode obowiazkowy.

jest :)

ded napisał(a):
Odkurzacz przemyslowy,

ded napisał(a):
srylion akcesoriow. Wiadra, rekawice, reczniki, mikrofibry,

jest
jutro odbiór całej reszty tych rzeczy

ded napisał(a):
popytaj za ile znajomi byliby sklonni umyc u Ciebie auto

pytałem,sprawdzałem ceny usług w innych myjniach.
Ceny są podobne do siebie,nie zawyżam specjalnie.

ded napisał(a):
spryskuja auto mocna chemia, ktora zmywa brud razem z woskiem, potem 2 osoby szybko gabkami wcieraja brud w lakier, na koncu splukanie karsherem i szbykie suszenie.

darowałem sobie aktywna piane,chyba że na życzenie klienta jak bardzo zasyfione i jest to marne auto,starszy bus itp.Mycie jest szamponem,gąbkami do mycia auta,gąbki płukane podczas mycia w wiadrze z czysta wodą,Gąbki płukane po każdym myciu.Potem osuszanie/wycieranie ,zminimalizowałem rysowanie lakieru np ziarenkami piasku itp do minimum jesli chodzi o mycie reczne na tej myjni.
Jak ktoś chce to po myciu szamponem i wytarciu spryskujemy/nanosimy płynny wosk i osuszamy/wycieramy mikrofibrą.
Jak ktoś chce polerowanie ręczne wosku, to mycie APC,usuwanie smoły i wosk.. taki zabieg raczej na umówioną godzine.
Polerki ręczne/odświeżanie lakieru od A do Z poza myjnią prywatnie u klienta lub na terenie myjni po jej zamknięciu.

ded napisał(a):
Pamietaj tez, ze wiekszosc chce miec auto umyte szybko, w czasie jak beda jedli hotdoga kupionego za punkty.

wiem już ,dlatego polerki ręczne raczej nie wchodza gre w czasie pracy chyba że na umówiona godzinę pod koniec dnia jako ostatnie auto.
Co do mycia to sie uwijamy ale stawiam na jakość,auto po umyciu stało pod CPN jeszcze chwile i było naprawde ładnie umyte.

ded napisał(a):
Dwa szybkie prysznice na bezdotyku i po wosku nie ma sladu, wiec trwaly wosk nie jest dla klienta priorytetem.

Nie ma sprawy ;) dostaje mycie wstepne,mycie właściciwe szamponem i za 15 minut odjeżdża w siną dal.
Natomiast klient który bedzie miał zrobioną polerke reczną,wosk,politure itp dostanie na koniec uwage by spłukiwał tylko wodą auto na bezdotyku lub wpadał do mnie na mycie reczne szamponem z neutralnym Ph by efekt mojej pracy trwał kilka miesiecy a tym samym sam właściciel auta miał pieniądze nie wyzucone w błoto.

ded napisał(a):
Mam nadzieje ze dalem Ci troche od przemyslenia.

wszystkie rady i opinie w mojej głowie sa mile widziane ;)

ded napisał(a):
na otwarcie mozesz zrobic troche szumu i np laski myjace samochod w bikini albo cos w tym guscie.

pomysle nad tym ;)
hm... :D

ded napisał(a):
Czy temat pracownikow masz juz obcykany?

kolega dostał pierwsze wskazówki i dostanie ich jescze wiecej

ded napisał(a):
Dlaczego nie ma juz myjni automatycznej?

sprzet sie zepsuł i były własciciel tego juz nie naprawiał ,myjni automatycznej nie ma :D
jest myjnia ręczna :ok:
:D

ded napisał(a):
lokalizacje przy trasie?

tak właśnie jest :)

Ostatnio edytowano 21 kwietnia 2013, 10:16 przez Waldek100581, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 20:37 
Specjalista

walnij usługe korekty lakieru i powłoka kwarcowa a zarobisz ;)

PostNapisane: 14 kwietnia 2013, 21:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
NANOCSmilosz, do korekty trzeba zatrudnic kogos ogarnietego w tematcia a koszt uslugi pewnie w okolicy 700-1000zl wiec nie liczylbym na przecietnego kowalskiego. Jak ktos jest powazny, to czasem musi odeslac klienta na poprawki lakiernicze, zeby przypadkiem rdzy nie polerowac... Nie wiem tez, czy takie polaczenie taniej myjni przy CPN i detalingowego Car Spa sie sprawdzi. Slowo detaling znaja raczej pasjonaci, Kowalski to cieszy sie jak auto umyje na działce szczotką z jednego wiadra. Jak ktos ma mniej kasy (jak ja) to wybuli raz na srodki i sam pucuje. Jak ktos ma wiecej kasy, fajna nowa fure i chce zadbac, to moze szukac troche bardziej ekskluzywnej firmy. Wtedy tez potrzeba kogos kumatego do obslugi polerki- klienci jak beda slono placic to beda miec tez wymagania, a wiesz jak to jest z pracownikami...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1