Priviet.
Dzisiaj otrzymałem paczkę z kosmetykami do odnowy lakieru lub potoczniej Car Detailing'u

Jak tylko deszcz postanowił mnie oszczędzić zacząłem zabawę z Detailing'iem.
Może najpierw napiszę co nie co o kosmetykach.
Glinka:Sonus SFX Ultra Fine Detailing Clay
Pierwsze wrażenie jak przyszła "O [cenzura] co to takie małe" Ale po oderwaniu kawałka
i uformowaniu placka (ok 5 x 5 cm) wystarczyło mi to spokojnie na całe auto. Super pozbawia lakier
takich szkodników jak asfalt i wszystkich innych, które przyklejają się do lakieru. Także w/w glinkę polecam - jest ekonomiczna i bardzo dobrze oczyszcza lakier.
Usuwanie rys:Chemical Guys All in One polish
Płynne mleczko, które bardzo łatwo się aplikuje na lakier. Wystarczy chwilę poczekać i można polerować.
Rysy powstałe od mycia (takie kółka na lakierze) gąbką, na myjni itp. elegancko usunęło.
Cleaner:DURAGLOSS PreCleaner
W sumie działanie jak wyżej. Również w płynie. Usunął też kilka rysek.
Politura:Meguiar's Deep Crystal Polish
To można powiedzieć, że będzie moim PEWNIAKIEM jeśli chodzi o podkład pod wosk. Pięknie wypolerował i stworzył wrażenie "mokrego lakieru"
oraz gładką powierzchnię pod nakładanie wosku.
Wosk:FINISH KARE 1000P Hi-Temp Paste Wax
Wcześniej używałem wosków firmy Collinite i byłem zachwycony - piękny blask i bardzo długo się utrzymywał na lakierze.
Wosk Finish Kare sprawia wrażenie identycznego połysku itp. jak Collinite. Jestem ciekaw czy równie długo będzie się utrzymywał na lakierze.
Jeśli tak, to na pewno warto go kupić, ponieważ za podobną cenę jak Collinite z Finish Kare otrzymujemy dużo więcej wosku.
Testowałem wszystko na własnym aucie - sporo rys, kropek z asfaltem, ogólnie syfu pełno.
Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia przed całą zabawą ale jak coś to w galerii auta można coś znaleźć w jakim stanie był lakier.
Ogólnie lakier wygląda o niebo lepiej.
W następnym dniach będę zajmował się samochodami z lakierem czarnym, srebrnym itp. i również zamieszczę zdjęcia jak to wszystko wyszło.
Oczywiście wszystko robiłem ręcznie - żadnej maszyny polerskiej itp.
Wszystkie kosmetyki zamawiane były w znanym na forum sklepie
http://www.shiningcar.pl - polecam u nich zakupy

No i oczywiście nie mogło zabraknąć zdjęcia "pomocniczki":
Jak coś to pisać i pytać
Pozdro.