BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Roznice w m3 e92 miedzy US - EU ??
PostNapisane: 21 listopada 2009, 19:45 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
bimmerkuba11 napisał(a):
No nie sądzę żeby przy zakupie nowego auta za dość dużą sumę pieniędzy gość w aso kłamał.

nie musiał kłamać tylko miał bujną wyobraźnię i trochę koloryzował. Od tego jest, żeby sprzedać auto i przedstawić je w samych superlatywach

Ludzie w ASO zazwyczaj mają nijakie pojęcie o samochodach z USA (moje doświadczenie z ASO Audi i Mercedesa). Europejskie wersje samochodów takich marek jak BMW, Audi, Mercedes różnią się oprócz oświetlenia przede wszystkim hamulcami, układem wydechowym, czasem zawiasem i innymi drobniejszymi szczegółami (czasem dosyć sporo tego). Na pewno nie będą to jakieś kolosalne różnice o jakich pisałeś. Przez takich ludzi jak ty biorą się legendy, że samochody z USA to 50% tego co euro-wersje. Tam są po prostu inne normy stąd różnice.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 listopada 2009, 20:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
W wersjach US E92 jest sporo opcji niedostępnych, które są dostępne w Europie.
Cześć samochodów na rynek USA jest produkowana w RPA.
W USA dostępna jest imitacja skóry.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 22:44 
Zacna persona forum

jaka by nie byla wersja usa to i tak bym nigdy takiej nie kupil, wole normlana zrobiona na nasz rynek

PostNapisane: 22 listopada 2009, 15:51 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Boogie napisał(a):
Przy żadnym kontakcie nie widać żadnych gorszych materiałów.

Tak.
W kwestii jakosci to znowu powtarzanie tych samych rzeczy przez osoby które znają kogoś kto zna kogoś kto stał obok, ale niestety za szybą i mu się wydawało.

PostNapisane: 22 listopada 2009, 16:30 
Forumowicz

A napisał(a):
jaka by nie byla wersja usa to i tak bym nigdy takiej nie kupil, wole normlana zrobiona na nasz rynek
nawet jak auto jest lepiej wyposażone i tańsze o 1/3 ceny?

PostNapisane: 22 listopada 2009, 22:04 
Przyjaciel forum

bimmerkuba11 napisał(a):
Ponadto x3 które kupiliśmy też jako nowe tyle że z usa miało 3.0i silnik i mówcie co chcecie. Ale wiem jak wygladać powinna skórzana tapicerka w BMW po 2 latach i wiem jak wygladała już od nowości a jaka jest obecna w naszym( a raczej mojego taty) teraźniejszym .

A ktora wersje tapicerki miales? Ta ze sztucznej skory? :chytry:

bimmerkuba11 napisał(a):
No nie sądzę żeby przy zakupie nowego auta za dość dużą sumę pieniędzy gość w aso kłamał. Załaszcza że jak już mówiłem sami odczuliśmy różnicę w obu egzemplarzach. Poza tym wg Ciebie dlaczego BMW sprzedaje drożej na rynku rodzimym ( Niemcy) niż w usa? BMW nie ejst tu wyjatkiem. Dlaczego nawet biorac pod uwage lancery w europie mialy aktywne dyfry w usa dopiero 9 sie go doczekala. Dlaczego audi s4 z usa nie mialy recaro itd. Z kądś się biorą różnice w cenach!!

Wiesz duzo zalezy od specyfiki rynku, w EVO prostszy uklad przeniesienia napedu tez byl dostepny w Europie - tyle, ze w RS, zreszta jak sie pozniej okazalo brak aktywnego dyfra to byl plus dla tunerow...bo wytrzymywal wieksze moce, a aktywny sie sypal.

bimmerkuba11 napisał(a):
to że tam były różnice to wie każdy. Ale dlaczego w takim razie skoro w wielkoseryjnej produkcji opłaca się wg Ciebie ujednolicać konstrukcje to w E46 m3 wersji us byly niewentylowane tarcze a w wersji euro od poczatku byly nawiercane?

Temat jest o E92, w E36 bylo sporo roznic, w E46 mniej, w E92 nie ma ich praktycznie wogole. A nawiercane tarcze? Wiesz, ze maja wady...wiesz, ze maja tendencje do pekania? Podejrzewam, ze BMW balo sie halasu gdyby cos takiego zaczelo sie dziac...wiec poprostu z nich zrezygnowali, dopoki niedopracowali stopu, z ktorych produkowane byly tarcze. BMW popelnia bledy, chocby problem pomp paliwowych w 335i jest tego doskonalym przykladem/

bimmerkuba11 napisał(a):
Panowie przykro mi mam swoje zdanie. Wierzę też w to co mówią w ASO bo nie mam podstaw żeby im coś zarzucić. Zawsze wszystko z ich strony odbywało się z dużą rzetelnością świadczonych usług. Poza tym są niejako przedstawicielami marki więc zupełnie nie rozumiem z kąd bierze się ta ignorancja i niechęć do autoryzowanych stacji BMW?!

Widzisz w ASO pracuja ludzie, ktorym daleko do bycia entuzjasta, niekoniecznie sa zainteresowani tym co robia, niekoniecznie sa motywowani do rozwijania swojej wiedzy...na tym forum znalazlbys ludzi, ktorzy maja wiedze wykraczajaca poza wyobraznie ludzi z ASO.

PostNapisane: 22 listopada 2009, 22:14 
Vermilion napisał(a):
A ktora wersje tapicerki miales? Ta ze sztucznej skory? :chytry:

Nie tak jak teraz mieliśmy tą "droższą" opcję skórzanej tapicerki. Jeżeli mam być mega szczegółowy to w 3.0i była czarna teraz mamy beżową. Naprawdę żałuje że nie mam zdjęć tamtego auta bo dały by do myślenia. Tata jest bardzo przewrażliwiony na punkcie dbania o auta. A mimo to bardzo szybko powstały takie "pękniecia" w których kolor był inny, wnętrze też skrzypiało. Nie ma o czym mówić było gorzej!

Vermilion napisał(a):
Temat jest o E92, w E36 bylo sporo roznic, w E46 mniej, w E92 nie ma ich praktycznie wogole. A nawiercane tarcze? Wiesz, ze maja wady...wiesz, ze maja tendencje do pekania? Podejrzewam, ze BMW balo sie halasu gdyby cos takiego zaczelo sie dziac...wiec poprostu z nich zrezygnowali, dopoki niedopracowali stopu, z ktorych produkowane byly tarcze. BMW popelnia bledy, chocby problem pomp paliwowych w 335i jest tego doskonalym przykladem/

No widzisz ale sam przyznajesz że jakieś różnice są. Dobrze może nie powinienem ich odnosić do e92 jednak weź pod uwagę że o róznicach w e46 m3 już można poczytać troche w internecie. Na własnej skórze też odczułem różnicę. Potwierdził to dealer BMW. Jakie byś wyciągnął na moim miejscu wnioski?

Vermilion napisał(a):
Widzisz w ASO pracuja ludzie, ktorym daleko do bycia entuzjasta, niekoniecznie sa zainteresowani tym co robia, niekoniecznie sa motywowani do rozwijania swojej wiedzy...na tym forum znalazlbys ludzi, ktorzy maja wiedze wykraczajaca poza wyobraznie ludzi z ASO.

Nie twierdzę że nie ma tu takich ludzi. Ale nie można deprecjonować pracowników ASO. Przecież przechodzą jakąś weryfikacje przed przystąpieniem do pracy? A poza tym myślę że wśród nich też znalazł byś pasjonatów.

PostNapisane: 22 listopada 2009, 22:21 
Przyjaciel forum

bimmerkuba11 napisał(a):
Nie tak jak teraz mieliśmy tą "droższą" opcję skórzanej tapicerki. Jeżeli mam być mega szczegółowy to w 3.0i była czarna teraz mamy beżową. Naprawdę żałuje że nie mam zdjęć tamtego auta bo dały by do myślenia. Tata jest bardzo przewrażliwiony na punkcie dbania o auta. A mimo to bardzo szybko powstały takie "pękniecia" w których kolor był inny, wnętrze też skrzypiało. Nie ma o czym mówić było gorzej!

Jezeli pamietasz nazwe tapicerki to Ci sprawdze sklad tej drozszej wersji.

bimmerkuba11 napisał(a):
No widzisz ale sam przyznajesz że jakieś różnice są. Dobrze może nie powinienem ich odnosić do e92 jednak weź pod uwagę że o róznicach w e46 m3 już można poczytać troche w internecie. Na własnej skórze też odczułem różnicę. Potwierdził to dealer BMW. Jakie byś wyciągnął na moim miejscu wnioski?

Nikt nie zaprzeczal, ze ich nie ma...nie ma ich w przypadku E92...i wlasnie tego dotyczy ten temat. Ale zapomnij o takich bajkach jak mniejsza ilosc spawow, moze sie roznic maks. to co jest przykrecane do nadwozia, wieksze roznice moga pojawiac sie gdy ten sam model jest produkowany w dwoch roznych miejscach.

bimmerkuba11 napisał(a):
Nie twierdzę że nie ma tu takich ludzi. Ale nie można deprecjonować pracowników ASO. Przecież przechodzą jakąś weryfikacje przed przystąpieniem do pracy? A poza tym myślę że wśród nich też znalazł byś pasjonatów.

Zapomnij, tu liczy sie tylko, czy zgodzisz sie pracowac za takie pieniadze jakie oferuje dealer. Nic wiecej, dlatego tez nikomu nie bardzo chce sie przykladac do tej pracy...a pozniej opowiada sie klientom bajki, aby ukryc braki w wiedzy...(chociaz to tez moze wynikac z tego, ze klient jest traktowany jako potencjal los, ktory nie ma o niczym pojecia).

PostNapisane: 22 listopada 2009, 22:38 
Vermilion napisał(a):
Jezeli pamietasz nazwe tapicerki to Ci sprawdze sklad tej drozszej wersji.

Ojjj nie pamietam. Montana? Chyba od nazwy stanu. Kurde nie pamietam wiem że była czarna i kosztowała ponad tyś $ dopłaty. Z tą montaną to chyba mi kiedyś tapicer mówił mój że takie są skóry w BMW z usa albo własnie taka była nie pamietam juz. Była taka skóra wogole?

Vermilion napisał(a):
Ale zapomnij o takich bajkach jak mniejsza ilosc spawow, moze sie roznic maks. to co jest przykrecane do nadwozia, wieksze roznice moga pojawiac sie gdy ten sam model jest produkowany w dwoch roznych miejscach.

No ok to jak wyjaśnisz w takim przypadku już abstrachując od konkretnego modelu różnicę w sztywności nadwozia?

PostNapisane: 22 listopada 2009, 22:56 
Przyjaciel forum

bimmerkuba11 napisał(a):
Ojjj nie pamietam. Montana? Chyba od nazwy stanu. Kurde nie pamietam wiem że była czarna i kosztowała ponad tyś $ dopłaty. Z tą montaną to chyba mi kiedyś tapicer mówił mój że takie są skóry w BMW z usa albo własnie taka była nie pamietam juz. Była taka skóra wogole?

Nevada? Ta sama tapicerka byla i w USA i w Europie, tak samo jak sztuczna.

bimmerkuba11 napisał(a):
No ok to jak wyjaśnisz w takim przypadku już abstrachując od konkretnego modelu różnicę w sztywności nadwozia?

Powiem Ci tylko tyle, w USA sa bardziej restrykcyjne normy dotyczace testow zderzeniowych, przednia i tylna czesc nadwozia musi wytrzymac troche wiecej niz EuroNCAP, wnioski powinny przyjsc Ci same do glowy...co by bylo gdyby ktos oszczedzal na spawach.

PostNapisane: 22 listopada 2009, 23:10 
Vermilion napisał(a):
Nevada? Ta sama tapicerka byla i w USA i w Europie, tak samo jak sztuczna.

Teraz mamy nevada nie wiem czy tamta sie tak samo nazywala. roznica byla no kurde nie wymyslilem sobie tego.

Vermilion napisał(a):
Powiem Ci tylko tyle, w USA sa bardziej restrykcyjne normy dotyczace testow zderzeniowych, przednia i tylna czesc nadwozia musi wytrzymac troche wiecej niz EuroNCAP, wnioski powinny przyjsc Ci same do glowy...co by bylo gdyby ktos oszczedzal na spawach.

akurat sztywnosc nadwozia wieksza mniej sprzyja przy testach zderzeniowych bo sily udezenia jest bardziej przenoszona na dzial pasazerski a absorbcja sily uderzenia w zwiazku z tym mniejsza. :)
Chyba :P

Ostatnio edytowano 22 listopada 2009, 23:19 przez bimmerkuba11, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 listopada 2009, 23:13 
ale fakt ze spawami moze i nie kombinuja tylko maja inne metody. moj blad nie twierdze ze nie. :P

PostNapisane: 23 listopada 2009, 00:35 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
bimmerkuba11 napisał(a):
akurat sztywnosc nadwozia wieksza mniej sprzyja przy testach zderzeniowych bo sily udezenia jest bardziej przenoszona na dzial pasazerski a absorbcja sily uderzenia w zwiazku z tym mniejsza.

Strefa kontrolowanego zgniotu ma pochłaniać energię, a kabina pasażerska ma być max sztywna, żeby się nie deformowała. Auto ze sztywniejszym nadwoziem lepiej (bezpieczniej, przewidywalniej) się prowadzi.

Swoją drogą, skórzana tapicerka za ponad 1000 $... Eko-skóra? :-D
W PL tapicerka Nevada kosztuje ponad 8 tys. zł...

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 23 listopada 2009, 08:48 
maaaad napisał(a):
Swoją drogą, skórzana tapicerka za ponad 1000 $... Eko-skóra? :-D
W PL tapicerka Nevada kosztuje ponad 8 tys. zł...

dokladnie ponad 8 tys zl. tylko wez pod uwage ze zamawiajac bmw w usa skora za dokladnie 1400$ ( poprawiam sie nie 1000) to jedyna dostepna opcja rozszerzenia we wnetrzu jesli chodzi o material i vermilion ma racje w konfiguratorze tez sie nazywa nevada tak jak ta ktora mamy teraz. dziwna sprawa. chyba ze 2 lata temu BMW oferowalo inna skore. Chociaz to jest akurat malo prawdopodobne bo oznaczalo by to ze wszystkie skory z tamtego okresu powinny juz wygladac... Dziwna sprawa.

PostNapisane: 23 listopada 2009, 08:48 
maaaad napisał(a):
Strefa kontrolowanego zgniotu ma pochłaniać energię, a kabina pasażerska ma być max sztywna, żeby się nie deformowała. Auto ze sztywniejszym nadwoziem lepiej (bezpieczniej, przewidywalniej) się prowadzi.

brzmi logicznie :ok:

PostNapisane: 23 listopada 2009, 14:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
z tego co sie orientuję to w USA nie ma podatku VAT - u nas 22%.

gorsze materiały w wersji z USA? kolega ma 650i i lepszych materiałów i lepszego wyposażenia w zadnym bmw jeszcze nie widziałem...

PostNapisane: 23 listopada 2009, 16:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: 320i
bimmerkuba11 napisał(a):
Są dużo większe niż zderzaki i licznik. W USA auto kosztuje dużo mniej bo tak jak w przypadku poprzedniej generacji serii 3 tak i obecna z rynku USA nie może się równać autom przeznaczonym na rynek europejski. Już przy pierwszym kontakcie widać dużo gorsze materiały które są użyte do wykończenia wnętrza. Poza tym wersja USA ma troszkę miększe zawieszenie, mniejszą ilość spawów nadwozia co wpływa na jego sztywność. Myślę że to nie koniec różnic ale o tych akurat wiem. A i silnik jest przystosowany do Amerykańskiego paliwa które ma dużo mniejszą liczbę oktanową. Stopień sprężania jest lekko obniżony ale zapewne to można wyregulować elektroniką- chodzi mi o przesterowanie na paliwo o wyższej liczbie oktanowej.

co za BREDNIE...jezu, oczy, uszy i ręce mi więdnął jak czytam co Ty gościu piszesz...

PostNapisane: 23 listopada 2009, 17:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330CI, E60 545
Kod silnika: N62
eminencjo jones proszę nie czepiaj się kolegi bimmerkuba11 ponieważ ma on racje. Ja sam użytkuję ponad 3 lata BMW e46 330 CI wersja USA i mogę podać kilka dość znaczących różnic np. od razu po zakupie musiałem od nowa pospawać nadwozie bo ledwo trzymało się kupy, deska rozdzielcza wykonana jest z twardego styropianu a fotele nie są wykonane z żadnej ekologicznej skóry tylko siada się bezpośrednio na sprężynach /może mam tańszą wersje wyposażenia - nie wiem/. Jednak najgorsze jest to, że wszystkie BMW ze Stanów mają tylko 3 koła !!! /w wersji europejskiej są na pewno 4 bo widziałem u innych/.

Tak więc będę bronił kolegę bimmerkuba11 - DOPIERO ON OTWORZYŁ WAM OCZY I UJAWNIŁ CAŁĄ PRAWDĘ O BMW W WERSJI Z USA. Alleluja.

PostNapisane: 23 listopada 2009, 20:16 
Forumowicz

fucktycznie spojrzałem teraz na autotradera i co??!?!? różnice w wykonaniu widać już na zdjęciach w małej rozdzielczości!! jakim szitem oni się tam turlają to nie uwierzycie!! a liczniki mają jakieś w milach czy jakoś tak!!! toż to przecież z daleka śmierdzi przekrętem! bo przecież jak zmieniam na km to mam całkiem inny stan! cofają tam lepiej niż u nas!! a w ASO to mi powiedzieli, że tam mają czerwone kierunkowskazy i to dlatego sztywność nadwozia jest tak diametralnie inna niż u nas!! a ja się dziwiłem czemu po ostrzejszym zakręcie zrobił mi się czteroślad!!! (u nich się tak nie dzieje, bo mają same proste drogi) a w ogóle wszystkie auta mają jakieś takie inne wnętrza niż te same co na europe, jakieś takie ekrany w środku, pokrętła i śliskie siedzenia!! przecież to logiczne, że jak się patrzy w telewizor to się można zagapić i stąd mają tam wypadki mimo, że tak wolno jeżdżą! a te śliskie, błyszczące siedzenia to jakiś głupek wymyślił! przecież na ostrzejszych zakrętach czy mocniejszym hamowaniu można się wyśliznąć z pasów i wypaść z samochodu!!! to dlatego takie niskie ceny tam mają!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1