Przepraszam za odkop, ale dopiero niedawno dotarłem do tego forum.
Otóż, sprawa ma się tak, że mieszkam w Ukcie, czyli praktycznie w samym centrum atrakcji

Do rzeki Krutynia mam raptem 200 metrów.
Z rzeczy które warto zobaczyć, zwiedzić, spróbować na pewno polecę:
*Galindia - Mazurski Eden
*Leśniczówka Pranie, muzeum K.I. Gałczyńskiego (jak kto lubi)
*Park Krajobrazowy w Krutyni
*Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie (ciekawe miejsce)
*Spływ rzeką Krutynią (aktualnie ceny są... kosmiczne, ale w przypadku jakichś większych grup, możecie się ze mną kontaktować, zawsze uda się jakiś rabacik uzyskać, standardowa cena na przyszły sezon to zapewne 45 złotych

)
*Giżycko - twierdza Boyen i most obrotowy
*Prom na wierzbie. Warto wybrać się na przeprawę promową Mikołajki Popielno (cena 3 złote bodajże, może w przyszłym roku już drożej)
*przy okazji korzystania z promu warto zwiedzić: Mikołajki: wioskę żeglarską, choć ogólnie całe miasteczko jest utrzymane w ciekawym klimacie, brukowana uliczka przez środek miasta, gęsta zabudowa, przyjemne widoki

) Druga miejscowość, to druga strona podróży promem, czyli Popielno i Stację badawczą rolnictwa ekologicznego i hodowli zachowawczej Państwowej Akademii Nauk, gdzie zobaczymy m.in wolna hodowla Konika Polskiego, hodowla fermowa Bobrów oraz kilka ciekawych ścieżek dydaktycznych do przebycia
*Wilczy Szaniec i kwatera Hitlera
*Wojnowo i klasztor Starowierów
*Ukta - w mojej rodzinnej miejscowości wiele do zwiedzania nie ma, ale jest piękna Aleja Lipowa, wprost idealne miejsce na spacer, serdecznie polecam

Przy okazji można zobaczyć ruiny mostu kolejowego, z II Wojny Światowej
*Gałkowo i stadnina koni, jeśli wybierzecie się w odpowiednim czasie, możecie się załapać na Gałkowo Sharp Cup czyli turniej powożenia oraz Terenową Próbę Samochodową. Zimą natomiast, wspaniałe kuligi, połączone z ogniskami (służę pomocą w kontakcie z odpowiednimi osobami)
*Wiadukty w Stańczykach
*Mrągowo, piknik Country, miasteczko Mrongoville.
No i oczywiście, to czego mamy najwięcej, czyli jeziora!! Śniardwy, Hańcza, Nidzkie, Wigry
Zapraszam serdecznie. Z przyjemnością służe pomocą w organizacji ewentualnych spotów na mazurach ale także indywidualnie, jeśli ktoś chce coś zwiedzić, chętnie pomogę w miare możliwości
Pozdrawiam, Dawid