BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 18:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z grzaniem tylnej szyby oraz jej wycieraczką.
PostNapisane: 29 grudnia 2010, 15:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Witam!
Przeszukałem już forum ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Zauważyłem że przestała mi grzać tylna szyba( E46 touring 2003r).
Gdy naciskam guzik grzania słychać cyknięcie przekaźnika. Sprawdzam napięcie na czarnym przewodzie idącym do tylnego słupka i jest tam napięcie. Dalej ściągam te gumy które osłaniają wiązke wchodzącą do klapy, sprawdzam tam przewód od grzania i tam też jest normalne napięcie. Ściągam plastik przy szybie a tam na kabelkach od grzania (te które idą do tych kosteczek) miernik pokazuje mi tylko przejście do masy)

Może ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać?

a problem z wycieraczką polega na tym że raz działa a raz nie. Identycznie jest ze spryskiwaczem tej szyby. Działa tylko wedy gdy da się uruchomić wycieraczkę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46[ Problem z grzaniem tylnej szyby oraz jej wycieraczką.
PostNapisane: 29 grudnia 2010, 15:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: m47
Poszukaj tu: viewtopic.php?f=25&t=64069

PostNapisane: 29 grudnia 2010, 16:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Przewałkowałem ten temat i właśnie nie znalazłem żadnej odpowiedzi w tym temacie. :/

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Ja mam problem z kolei z tylną wycieraczką która działa tak jakby miała przywiązany 10-o kilogramowy kamień. Raz po umyciu samochodu zatrzymała się zupełnie w połowie szyby i przestała działać do następnego dnia. Tak poza tym kiedy działała dobrze zawsze zatrzymywała się (w stanie spoczynku) na krawędzi szyby a teraz zatrzymuje się sporo wyżej. Wie ktoś może o co chodzi?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 16:49 
Forumowicz

mymon, sprawdź za pomocą najzwyklejszej żarówki czy przewody są wydolne prądowo. Paski grzewcze na szybie są miedzianie i nie są izolowane, więc jak przyłożysz jeden przewód do prawej, a drugi do lewej strony to powinno świecić. Jeśli jest plus 12V to kolejno najpierw od jednej strony, następnie od przeciwnej dotykaj np dolnego zatrzasku klapy lub innego miejsca z pewną masą na zasadzie - jeden po prawej stronie szyby i masa, a następnie jeden po lewej stronie szyby i masa. Jeżeli w którymś układzie żarówka zaświeci to oznacza brak masy. Jeżeli żarówka będzie świecić przy obu przewodach dotkniętych do skrajnych stron szyby to przesuwaj przewód po ścieżce w stronę drugiego przewodu. W miejscu, w którym żarówka zgaśnie będzie przerwa w obwodzie. Spotkałem się kilka razy z przepalonymi wszystkimi ścieżkami. Możliwa jest naprawa za pomocą specjalnej pasty.
trupek007, zdejmij osłonę z klapy bagażnika i sprawdź czy silnik nie został w jakiś sposób zalany wodą, nie jest skorodowany itp. Później podobnie jak kolega mymon podłącz żarówkę do kostki i sprawdź wydolność prądową. Jeżeli będzie świecić normalnie to wina w zacierającym się silniku, jeżeli słabo to musisz sprawdzić połączenie w przepuście między klapą a karoserią, bo w tym miejscu przewody najczęściej się łamią.

Tytuł: Re: [E46] Problem z grzaniem tylnej szyby oraz jej wycieraczką.
PostNapisane: 23 maja 2011, 20:14 
Forumowicz

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=124804
mymon napisał(a):
Wie ktoś może o co chodzi?
a u mnie ten problem rozwiązałem czyszcząc trzpień wycieraczki. Po prostu zardzewiał i się przytarł. Temat trzeba trochę odświeżyć :hyhy:

http://www.youtube.com/watch?v=8xfpU0yIpG4

Tytuł: Re: [E46] Problem z grzaniem tylnej szyby oraz jej wycieraczką.
PostNapisane: 24 maja 2011, 12:13 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
bellum napisał(a):
mymon napisał(a):
Wie ktoś może o co chodzi?
a u mnie ten problem rozwiązałem czyszcząc trzpień wycieraczki. Po prostu zardzewiał i się przytarł. Temat trzeba trochę odświeżyć :hyhy:

U mnie też się zatarła i silniczek nie dawał rady jej uciągnąć... a ja myślałem że to jakaś grubsza sprawa :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1