BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 21:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Dziwna praca silnika ( N46)
PostNapisane: 2 stycznia 2011, 12:36 
Pierwsze kroki

Witajcie
Posiadam samochód z silnikiem 2.0 litrowym cztero cylindrowym ( N46). Po czytaniu forum zaczołem wsłuchiwać się w jego prace i zauważyłem że przy niektórych prędkościach obrotowych chodzi jak diesel gdy się rozgrzeje. Wydaje mi się że wczesniej tego nie było. Około 2 miesiące temu wymieniałem olej na castrol edge 0w30 i filtr mana. Przebieg auta to 60 tys. Wydaje mi się że dzieje się tak np na biegu czwartym przy niższych prędkościach obrotowych gdy zaczynam przyśpieszać - latem wydawało mi się że było ok.
Proszę o jakąś pomoc.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Dziwna praca silnika ( N46)
PostNapisane: 2 stycznia 2011, 13:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
krzysztof4101997 napisał(a):
wymieniałem olej na castrol edge 0w30

To tak prawie jak byś wlał wodę.
Jeżdziłem, kiedyś na podobnym 0w40 w starej e36 ale wiedziałem lejąc go że silnik mam żyletę.
Takie oleje nie są złe i jestem za,... ale musisz wiedzieć że masz dobry i szczelny silnik żeby decydować się na taki olej.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:13 
Pierwsze kroki

A czy brzmienie tego silnika może być spowodowane właśnie takim olejem czy czymś innym? Czytałem ze silniki N42 mogą mieć problemy z napinaczem rozrządu.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M52
krzysztof4101997, Witam.
Czytalem twoje poprzednie posty z tematu o n42, i tu wydaje mi sie ze masz racje z tym co tam napisales. Czasem nie warto za duzo czytac i przejmowac sie uwagami innych... Nie wiem natomias jak jest u ciebie w autku ale moge powiedziec ze u mnie podczas jazdy silnik chodzi bardzo ladnie,dobrze sie wkreca i brzmi tez ok, jedynie na postaju lekkie tyktyktyktyktyk, jest tam valvetronik gdzie jak mowisz 0W-30 jest :ok: Ja zmienilem olej na syntetyk Valvoline 5W-30 bo poprzedni wlasciciel mial zalane 10W polsyntetyka gdzie przy valvetroniku to nie jest zalecany olej. Dodam ze silnik ma przejechane 160kkm. Przy 60k przebiegu nic zlego nie powinno sie dziac. Sprawdz natomiast rozrzad i napinacz. Pozdrawiam Lukasz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1