BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e36 328i vs e34 540i
PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:07 
Bobby Vintage napisał(a):
Do tego że jesteś fizyczno-mechanicznym dyletantem to już zdążyliśmy przywyknąć ale widzę że walczysz o tytuły w nowych dziedzinach.

To jest moje zdanie i moja opinia. Jak Ci coś nie pasi, to masz problem... Napij się wódki może, albo coś to Ci przejdzie, ku.wa profesjonalisto :hurra:

Ps: Chcecie się trzepać nad 6b e34 za 30 patoli? Dla mnie naprawdę niema problemu. Mnie się NIE PODOBA :) Chociaż za 25 patoli mniej mi się nie podoba, a za 20 to już jest całkiem fajny :D Jestem głupi? Ok! może i jestem, ale niech mi żaden CYMBAŁ nie próbuje mówić co mam lubić i za ile... :)

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Ty za 30 patoli wolisz E46 328i, a ja wolę E34 540i 6b manual, bo dla mnie takie E46 poza rocznikiem to blado wypada w tym zestawieniu i tyle. :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:16 
Hmmm ciekawie to ująłeś... Chyba masz rację, nie zamienił bym się za takie e34, choć lubię klasyki (o ile e34 można już nazwać klasykiem :niepewny:) i ta 5-tka wydaje mi się o wiele ciekawsza niż np. moje e46. Ale jedyne co mnie intryguje to różnica cenowa pomiędzy automatem, a tym manualem. Dla mnie to jakiś kompletny paradoks, zupełnie nienaturalne. W końcu kupując nowe auto dopłacamy za skrzynie automatyczną, nie na odwrót.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:21 
Przyjaciel forum

To jest dokładnie na tej samej zasadzie co absurdalnie duża dopłata za model 330ci w porównaniu do 328ci w E46.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Mood napisał(a):
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=15&t=88819

Ogólnie fajne, nie zagazowane itp. ale sedan odpada. Tylko coupe ze względów wizualnych i praktycznych, bo mi 4 furtki nie potrzebne ;)

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:34 
jiGsaw napisał(a):
To jest dokładnie na tej samej zasadzie co absurdalnie duża dopłata za model 330ci w porównaniu do 328ci w E46.

Otóż to! Dlatego na 330Ci też raczej bym się nie porwał, jak już to od razu M3 :) Ogólnie dla mnie w autach bardziej liczy się fantazja np. jakieś piękne 850CSI :oczami: Ale do póki nie stać mnie na fantazjowanie, wole inwestować w rocznik i w miarę przyzwoity stan.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:37 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
jiGsaw napisał(a):

Albo absurdalna dopłata za nadwozie typu coupe - w końcu para drzwi mniej, często mniej miejsca z tyłu, mniejszy bagażnik etc :-D

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
Zakov napisał(a):
Ale do póki nie stać mnie na fantazjowanie, wole inwestować w rocznik i w miarę przyzwoity stan.

tylko taka e34 540i w manuala, jeśli faktycznie jest taka jak w tym ogłoszeniu tanieć już nie będzie, a e46 na pewno będzie tańsze..

zresztą już to widać po e28, e30, nawet po e36, auta zadbane, mechanicznie i wizualnie już trzymają cene i nie tanieją, a niektóre z roku na rok podnoszą swoją wartość.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Różnica w cenie jest tak duża, ponieważ nie dosyc, że w 6-gang 540 było bardzo mało a po drugie 540i jest dużo szybsze od 540ia dlatego ludzie sz=ukajacy wrażeń a raczej tacy kupuja V8 wola szybsze auto przy tym samym spalaniu

Do tego o ile e-34 ma ponadczasowa linie o tyle e-46 to dla mnie zwykłe jajo okrągłe i nic po za tym że o modelach wzwyż nie wspomne bo to plastic fantastic sie zaczął

Ososbiscie wolne 30 patoli zainwestowałbym własnie w 540i 6b.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:47 
maaaad napisał(a):
Albo absurdalna dopłata za nadwozie typu coupe - w końcu para drzwi mniej, często mniej miejsca z tyłu, mniejszy bagażnik etc

Ale z nadwoziem coupe to ten "absurd" jest już od dawna i tak już się to w motoryzacji utarło. No ale żeby dopłacać za manualną skrzynię, to pierwsze słyszę... Niebawem dowiem się, że trzeba dopłacić za welurową tapicerkę, bo rzadka wersja :mur: A tak nawiasem mówiąc, to do mojego coupe da się upchnąć więcej niż do sedana bez rozkładanych siedzeń, więc może coś w tym jest ;)

Maksss napisał(a):
tylko taka e34 540i w manuala, jeśli faktycznie jest taka jak w tym ogłoszeniu tanieć już nie będzie, a e46 na pewno będzie tańsze..

Tylko weź to później sprzedaj. 95% kupców oleje fakt manualnej skrzyni i innych "rarytasów" kupując prawie to samo za 2/3 ceny. Pomijając fakt, że auto z silnikiem v8 w ogóle nie jest tak łatwo sprzedać... No ale jak widać miłośników na forum nie brakuje, więc powodzenia! ;)

Maksss napisał(a):
a niektóre z roku na rok podnoszą swoją wartość.

Nie przesadzał bym z tym. BMW to nie Ferrari...

Ostatnio edytowano 2 stycznia 2011, 17:55 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
jiGsaw napisał(a):

Też nie rozumiem tego szału wokół 330i szczególnie że ten silnik żre olej jak szalony i jak hamownia pokazała zdarza się ze samochody po nie tak dużych przebiegach już nie trzymały fabrycznej mocy.

Samochód którego wyszło nie całe 800 sztuk jak to porównywać w ogóle do e46 328i czy 330i które powstało nie porównywalnie więcej.

Zakov napisał(a):
Tylko weź to później sprzedaj. 95% kupców oleje fakt manualnej skrzyni i innych "rarytasów" kupując prawie to samo za 2/3 ceny. Pomijając fakt, że auto z silnikiem v8 w ogóle nie jest tak łatwo sprzedać...

Taki laik jak ty nawet nie będzie wiedział o istnieniu tego samochodu natomiast fan marki na pewno to doceni. Widzę że patrzysz na wszystko przez pryzmat typowego Polskiego zjadacza chleba z ciemnogrodu.

Zakov napisał(a):
Nie przesadzał bym z tym. BMW to nie Ferrari...

A to tylko tej jednej marki dotyczy zjawisko o którym napisał Maksss ?

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
Samochód którego wyszło nie całe 800 sztuk

O to właśnie Zakov chodzi, limitowana wersja.
Tobie się to nie podoba OK, ale są tacy dla których to biały kruk i wysypią ze skarbonki te 30 patoli.
Maksss napisał(a):
zresztą już to widać po e28, e30,

Zakov napisał(a):
Nie przesadzał bym z tym.

A jednak.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:58 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Skoro furka jest tego warta, to dlaczego sprzedaje się już podajże trzeci kwartał?
Sam osobiście jakbym miał wywalić 30tyś papieru na E34 (notabene fajne autko), to tylko i wyłącznie wtedy, gdy sprzedającym byłby powiedzmy p.Smorawiński, a umowa kupna sprzedaży liczyła by kilka stron.
Ten tutaj to być może stan salonowy (w co wątpię), a być może pierwszy lepszy E34 wart "dychę", co to chłopak jakiś po prostu potrafi go umyć i zdjęcie zrobić.
A! I pitolenie o rosnących cenach E36 są tylko pitoleniem, bo te auta nawet za milion lat nie będą mieć statusu oldtimerów. Niespotykane wyposażenie nie czyni auta niespotykanym. A wszystkie beemki które w tej chwili możemy spotakć na allegro w ilości >5szt nie są unikatami. Niektórym już się w głowach przewraca, nie stać ich na nowe auto, to se teorię opracowali... :ok:

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 17:58 
Pierwsze kroki

Kod silnika: adekwatny do masy
Samochód którego wyszło nie całe 800 sztuk jak to porównywać w ogóle do e46 328i czy 330i które powstało nie porównywalnie więce

I tu masz rację.
Do czego to porównywać? Napewno do żadnego E46

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
mroova81 napisał(a):
Skoro furka jest tego warta, to dlaczego sprzedaje się już podajże trzeci kwartał?
Sam osobiście jakbym miał wywalić 30tyś papieru na E34 (notabene fajne autko), to tylko i wyłącznie wtedy, gdy sprzedającym byłby powiedzmy p.Smorawiński, a umowa kupna sprzedaży liczyła by kilka stron.
Ten tutaj to być może stan salonowy (w co wątpię), a być może pierwszy lepszy E34 wart "dychę", co to chłopak jakiś po prostu potrafi go umyć i zdjęcie zrobić.
A! I pitolenie o rosnących cenach E36 są tylko pitoleniem, bo te auta nawet za milion lat nie będą mieć statusu oldtimerów. Niespotykane wyposażenie nie czyni auta niespotykanym. A wszystkie beemki które w tej chwili możemy spotakć na allegro w ilości >5szt nie są unikatami. Niektórym już się w głowach przewraca, nie stać ich na nowe auto, to se teorię opracowali... :ok:

E36 to będzie taki sam oldtimer jak 2002 albo E30 tylko może nazwa się trochę zmieni bo nie pasuje do samochodów z lat 90tych i późniejszych. Na wartości zyskują E36 w wersjach limitowanych M3 albo chociażby Motorsport International a na chwilę obecną nawet 328i to żaden rarytas i za 15 się kupuje ładny samochód.

Ty Mroova też widzę patrzysz na oldtimery jak tylko polski ciemnogrodzianin - Kto kupi takie stare gówno jak za tyle to se E90 w dizlu zakupię ! Rynek tych samochodów w Polsce już od jakiegoś czasu się rozwija w Polsce i są ludzie którzy wydają na takie samochody krocie.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:09 
Taki laik jak ty nawet nie będzie wiedział o istnieniu tego samochodu natomiast fan marki na pewno to doceni. Widzę że patrzysz na wszystko przez pryzmat typowego Polskiego zjadacza chleba z ciemnogrodu.

Bartosz_E30 napisał(a):
O to właśnie Zakov chodzi, limitowana wersja.

Ok! Tylko, że ja "wersje limitowaną" rozumiem gdy na silniku jest tabliczka z podpisem Czesława który własnoręcznie to cudo składał (tutaj niekoniecznie nawiązanie do AMG), co najmniej 20 koni więcej i niespotykany wygląd zarówno wnętrza jak i karoserii. Nawet taka Alpina to już jest pewien rarytas. M3 CSL, to jest to! Natomiast co przesądza o wyjątkowości tego auta? BMW swego czasu okrzyknęło je wersją limitowaną? Błagam nie piszcie, że manual bo ryknę śmiechem :D No chyba, że się mylę i faktycznie jest tam o wiele więcej... Bo jeśli nie, to radził bym kolegą nie mieszać nietypowej wersji wyposażeniowej, z wersją limitowaną i tym samym nie wciskać mi, że gówno to czekolada :)

Ostatnio edytowano 2 stycznia 2011, 20:48 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:14 
Pierwsze kroki

Kod silnika: adekwatny do masy
Zakov, a E32 Karl Lagerfeld edition też jest dla Ciebie jak zwykłe E32 ?

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:16 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
...

E36 to będzie taki sam oldtimer jak 2002 albo E30 tylko może nazwa się trochę zmieni bo nie pasuje do samochodów z lat 90tych i późniejszych. Na wartości zyskują E36 w wersjach limitowanych M3 albo chociażby Motorsport International a na chwilę obecną nawet 328i to żaden rarytas i za 15 się kupuje ładny samochód.

Ty Mroova też widzę patrzysz na oldtimery jak tylko polski ciemnogrodzianin - Kto kupi takie stare gówno jak za tyle to se E90 w dizlu zakupię ! Rynek tych samochodów w Polsce już od jakiegoś czasu się rozwija w Polsce i są ludzie którzy wydają na takie samochody krocie.

No i pierwszy akapit powiedzmy, że w miarę z sensem gadasz, za to drugi już nie.
M-ki tracą na wartości, przynajmniej te wyprodukowane po E30.(Motorsport International - tego nie znam, więc może jest inaczej...) A co do ludzi handlujących samochodami zabytkowymi, to idź im zaproponuj E34 (bezM).

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 18:21 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):

Nikomu nic się nie przewraca, po prostu nie każdy jeździ autami z Augustowa.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1