BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fotografia - jak uzyskać taki efekt...
PostNapisane: 5 stycznia 2011, 08:44 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ja to pragnę zauważyć że te zdjęcia samolocików to zupełnie co innego, teleobiektyw, mała głębia i praktycznie zerowe rozmycie tła spowodowane ruchem (szybka migawka). Zdjęcie z pierwszego posta to zupełnie co innego - jak ktoś nie widzi różnicy to niech nie mąci.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 08:51 
Tomek, zgadzam się. Tak jak napisał Vermilion - jest to coś na kształt Panningu. "Samolociki" pozostają jako przykład takiego fotografowania i wpływu czasu naświetlania na ostrość obiektu i rozmycie tła :)

Obrazek

Również fajny efekt :)

Natomiast podsumowując co do ustawień aparatu, sprawa w teorii prosta - dłuższy czas naświetlania - lepszy efekt/słabsza ostrość, krótszy - na odwrót. Gdzie jest optimum, określa masa zmiennych i czynników.

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 18:50 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 11:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Przy długim czasie naświetlania nie udało mi się uzyskać odpowiedniej ostrości, a krótszy czas naświetlania w nocy równa się ciemna fota.. teraz wiem że mogłem się pobawić ISO, ale byłem totalnym laikiem, wiec wyszło co wyszło..

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 11:42 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
Natomiast podsumowując co do ustawień aparatu, sprawa w teorii prosta - dłuższy czas naświetlania - lepszy efekt/słabsza ostrość, krótszy - na odwrót. Gdzie jest optimum, określa masa zmiennych i czynników.

Tak jak Ci napisalem wczesniej, czas naswietlania mozesz ustawic sobie nawet minutowy i rozmycie tla bedzie wtedy wygladalo swietnie, problem w tym, ze nie utrzymasz aparatu tak, aby zlapac ostrosc. Optimum zalezy tutaj od wlasnych predyspozycji, jedna osoba umie utrzymac aparat i zlapac ostrosc z czasem migawki 1/500 inna zrobi to samo z czasem 1/13.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 16:16 
Vermilion napisał(a):
Zakov napisał(a):

Tak jak Ci napisalem wczesniej, czas naswietlania mozesz ustawic sobie nawet minutowy i rozmycie tla bedzie wtedy wygladalo swietnie, problem w tym, ze nie utrzymasz aparatu tak, aby zlapac ostrosc. Optimum zalezy tutaj od wlasnych predyspozycji, jedna osoba umie utrzymac aparat i zlapac ostrosc z czasem migawki 1/500 inna zrobi to samo z czasem 1/13.

Dokładnie! Dobrze, że przynajmniej to mamy wyjaśnione, bo ostatnio sam nie wiem co ja w ogóle pisze. Edytuje te posty po 10 razy, a za chwile i tak nie wiem o co mi chodziło... :/ Może jak bym którejś nocy postanowił jednak zmrużyć oko, chociaż na te 15 min, to nie miał bym takich trudności :rotfl:

Chyba potrzebuje urlopu... :-D (Ha! Może nawet zrobię niektórym tą przyjemność :evil: :rotfl:) Można by zrobić parę niezłych zdjęć zimową porą, zamiast o tym nawijać ;)

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 16:50 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Zakov napisał(a):
Teraz chcesz mnie nauczyć, że ze statywu można wydłużyć czas naświetlania? Nie, no super! Wyślij mi jeszcze jakieś zdjęcie nocne, gdzie czas naświetlania ustawia się może na minute, to zaraz rypnę z krzesła w ogóle...

:szok: :szok: :szok:
Ale ja Cie niczego nie ucze, pokazałem rigshota znajomego z 911ką, który właśnie użył takich nastaw jak napisałem pod zdjęciem. Migawka miała czas 2s przy najmniejszej czułości matrycy, a to wszytsko w parkingu podziemnym, bez żadnego doświetlenia.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 17:03 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Zakov napisał(a):
Dlatego też nie zgadzam się z wypowiedziami niektórych poprzedników jako, iż czas naświetlania zawsze powinien być wydłużony, gdyż na to niema jednej recepty

To trochę inaczej: fotografujesz w tych samych warunkach ten sam, poruszający się obiekt. Wychodzi Ci ostre zdjęcie bez rozmycia ruchu. Chcesz uzyskać rozmycie ruchu - wydłużasz czas naświetlania. Nie ma bata, żeby zrobić to inaczej, nie licząc photoshopa i tym podobnych.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 17:21 
maaaad napisał(a):
Zakov napisał(a):
Dlatego też nie zgadzam się z wypowiedziami niektórych poprzedników jako, iż czas naświetlania zawsze powinien być wydłużony, gdyż na to niema jednej recepty

To trochę inaczej: fotografujesz w tych samych warunkach ten sam, poruszający się obiekt. Wychodzi Ci ostre zdjęcie bez rozmycia ruchu. Chcesz uzyskać rozmycie ruchu - wydłużasz czas naświetlania. Nie ma bata, żeby zrobić to inaczej, nie licząc photoshopa i tym podobnych.

Tak, w teorii i zakładając idealne warunki fotografowania, dokładnie tak. Zgadzam się. Faktycznie walnąłem się srogo z tym :mur: Skojarzyło mi się z Panningiem zaraz, a tam szybka migawka się przydaje czasami. No ale h. tam w to...

Boogie napisał(a):
Ale ja Cie niczego nie ucze, pokazałem rigshota znajomego z 911ką, który właśnie użył takich nastaw jak napisałem pod zdjęciem. Migawka miała czas 2s przy najmniejszej czułości matrycy, a to wszytsko w parkingu podziemnym, bez żadnego doświetlenia.

Nie, no ok :ok: Chciałem Ci tylko delikatnie zasugerować, że jeżeli motasz się w najbardziej podstawowych rzeczach z tej dziedziny (ja wcale nie lepszy), to wybacz ale od mówienia takiemu amatorowi fotografii jak ja, co wiem, czego nie wiem, a co powinienem wiedzieć, są inni w tym temacie. Więc niech nie przygania "kocioł garnkowi", bo to trochę głupio wygląda... Z początku myślałem, że temat rozbija się o PS'a, wtedy być może mógł bym więcej napisać, ponieważ z fotografii to czerpie tylko tyle ile muszę, bo mi czasami do różnych prac potrzeba. Tak czy inaczej, nieraz dobrze się czegoś nauczyć :ok:

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Tomek napisał(a):
Ja to pragnę zauważyć że te zdjęcia samolocików to zupełnie co innego, teleobiektyw, mała głębia i praktycznie zerowe rozmycie tła spowodowane ruchem (szybka migawka). Zdjęcie z pierwszego posta to zupełnie co innego - jak ktoś nie widzi różnicy to niech nie mąci.

Efekt rozmycia na obu zdjęciach jest wynikiem ruchu tła względem obiektu. głębia i rodzaj obiektywu mają marginalne znaczenie.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 23:55 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Co powiecie o tym ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 00:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
Obrazek

ISO: 100
Ekspozycja: 1/50 s
Przesłona: 16.0
Ogniskowa: 55mm

Zdjęcie zrobione metodą panningu - photoshop nie ma nic wspólnego z rozmyciem tła :)
ogniskowa była na tyle "duża" ze 1/50s wystarczyła na rozmazanie tła. Ruch ręką był baardzo szybki. Jakby ktoś mnie wołał a ja bym sie szybko z apaatem odwrócił :)

1. Fotka Morfiiego zalatuje troche fotką studyjną ;) ale druga myślę, że jaknajbardziej do zrobienia z auta które jechało przed tą samą prędkością - jeśli jechały dość szybko wcale nie był potrzebny długi czas.

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 00:48 
Przyjaciel forum

raadman, zaczyna być ciekawie :) a jak byś zrobił te foty co pokazałem ostatnio?

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 01:05 
Przyjaciel forum

raadman napisał(a):
1. Fotka Morfiiego zalatuje troche fotką studyjną ;)

Troche? :) To fota studyjna, a tlo jest doklejone w PSie.

Pamietam tez Morfii, ze chciales tutaj wrzucac fotki BMW, wiec co robi w tym temacie Fisker?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 01:11 
Przyjaciel forum

Vermilion, jak sam widzisz każdy olał BMW i wrzuca wszystko... więc chyba wykasuję to co pisałem na początku :/

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 11:51 

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
fajny temat

co powiecie o tym zdjęciu?

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:02 
Przyjaciel forum

Marcin'ek napisał(a):

A czego chcesz sie dowiedziec? Bo nie widze w nim nic specjalnego, to poprostu bardzo dobrze zrobione zdjecie, fota jest zrobiona podczas golden hour przed zachodem, a przod doswietlony lampa.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Vermilion napisał(a):
Marcin'ek napisał(a):

A czego chcesz sie dowiedziec? Bo nie widze w nim nic specjalnego, to poprostu bardzo dobrze zrobione zdjecie, fota jest zrobiona podczas golden hour przed zachodem, a przod doswietlony lampa.

a te felgi od csl czy mi się zdaje ??

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:19 
Przyjaciel forum

marcin1341 napisał(a):

BBS RC

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:25 

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
Vermilion, (jestem kompletnym amatorem), na myśli mam jak uzyskał te szare barwy otoczenia to wszystko dzięki zachodowi słońca? np na zdjęciu w górnych rogach niebo jest ciemniejsze

marcin1341 napisał(a):

edit,
Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:29 
Przyjaciel forum

Marcin'ek napisał(a):
Vermilion, (jestem kompletnym amatorem), na myśli mam jak uzyskał te szare barwy otoczenia to wszystko dzięki zachodowi słońca? np na zdjęciu w górnych rogach niebo jest ciemniejsze

Kolory sa poprawione w PSie, ale ich cieplo to duza zasluga zachodu. Ciemne rogi to winietowanie, takze dodane w PSie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1