BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fotografia - jak uzyskać taki efekt...
PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
i mooje:

Obrazek

Obrazek

Chyba używając słowa tło.. dla mnie to chyba trochę skrót myślowy :)

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:57 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Zakov napisał(a):
Głębia ostrości, to nie tylko rozmycie tła :!:

No nie, bo głębia ostrości to akurat to, co jest ostre. Wszystko poza głębią ostrości jest rozmyte.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 21:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
Tzn... chyba głębia ostrości może być duża i mała. Duża głębia ostrości to to co ostre, a mała to to co rozmyte? :D Coś mi się kojarzy :)

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 21:04 
Przyjaciel forum

raadman napisał(a):
Tzn... chyba głębia ostrości może być duża i mała. Duża głębia ostrości to to co ostre, a mała to to co rozmyte? :D Coś mi się kojarzy :)

Nie, plytka/mala glebia ostrosci to, to co pokazales na swoich fotach z plazy. Glownie sluzy wlasnie przyciaganiu uwagi widza na jakis konkretny element krajobrazu (rozmazujac tlo, tym samym odcinajac uwage od tego co jest poza fotografowanym obiektem), dokladnie tak jak to zastosowales w zdjeciu z kamieniem na piasku.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 21:26 
Vermilion napisał(a):
1/25, tylko 2x krocej niz przy focie z rowerem. Da sie? Spacerkiem nie lecialy

Dobra, dobra, nie będziemy się tak "licytować", dobrze wiesz o co mi chodziło :) 1/25 sekundy, to nie to co miałem na myśli pisząc o długim czasie naświetlania.

Vermilion napisał(a):
Przyslona ma wplyw na robienie takich zdjec i ma podobny wplyw jak czas naswietlania. Wiesz dlaczego? Bo dlugi czas naswietlania z otwarta maksymalnie przyslona spowoduje, ze przeswietlisz zdjecie (pomijam juz kwestie glebi ostrosci w tym wypadku, wydaje mi sie, ze zrozumiales o co chodzi). Dlatego korzystajac z dlugich czasow naswietlania przy panningu, przyslone sie przymyka, aby skompensowac czas naswietlania i nie przeswietlic zdjecia.

Zakov napisał(a):
maaaad napisał(a):
Wtedy musisz przymknąć przysłonę, bo na matrycę wpadnie za dużo światła, czego rezultatem może być prześwietlony obraz.

To tak, zgadzam się, choć to znowu teoria. Ponieważ jak będziesz fotografował auto w tunelu jadące 150km/h, to wtedy być może trzeba będzie ją otworzyć. Światło to już zupełnie zmienna i osobna kwestia. Ustalmy, że ustawiamy priorytet migawki i przysłona sama się dostosuje względem światła, ISO i czasu naświetlania. Mnie chodzi o ten wpływ przysłony niby to na rozmycie wynikające z ruchu.

Proszę, nadążaj za tematem :) To jest jasne, że do światła i reszty parametrów dostosowujemy pozostałe. Mnie zaintrygował stricte wpływ głębi ostrości na efekt rozmycia tła w ruchu. Nie wiem, może wyostrzone/rozmyte otoczenie powoduje, że efekt poruszenia się uwydatnia? :zdziwko: O głębi ostrości pisał Tomek i paru innych, dlatego pytam, staram się dowiedzieć. Ale ok, nie będziemy tego drążyć w nieskończoność.

Vermilion napisał(a):
Rozwij prosze swoja mysl, bo narazie powieliles to co napisalem, bez jakiegos konkretniejszego komentarza.

Wysłałem te zdjęcia jako przykład i po to abyś już więcej nie musiał wysyłać mi przykładów i odsyłać do pojęć, gdyż znałem je (choć być może nie z nazwy) już 23 sierpnia 2008 r. (data zrobienia zdjęć), a zapewne nawet i dużo wcześniej. W ten sposób unikniemy niepotrzebnego bicia piany ;)

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 21:36 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
Dobra, dobra, nie będziemy się tak "licytować", dobrze wiesz o co mi chodziło :) 1/25 sekundy, to nie to co miałem na myśli pisząc o długim czasie naświetlania.

Ok, a czego sie spodziewales, ze ktos fotografuje samolotu minutowymi czasami? 1/25 to dlugo w porownaniu z 1/500. Prosze Cie, troche logiki :padam:

Zakov napisał(a):
Proszę, nadążaj za tematem :) To jest jasne, że do światła i reszty parametrów dostosowujemy pozostałe. Mnie zaintrygował stricte wpływ głębi ostrości na efekt rozmycia tła w ruchu. Nie wiem, może wyostrzone/rozmyte otoczenie powoduje, że efekt poruszenia się uwydatnia. Pisał o tym Tomek i paru innych, dlatego pytam. Ale ok, nie będziemy tego drążyć w nieskończoność.

Zakladajac, ze korzystajac z przyslony moglbys uzyskac bokeh przy panningu, zderzysz sie z problemem przeswietlenia zdjecia. Po co Ci zdjecia, ktore ma bokeh, a ktore bedzie mocno przeswietlone? Zamiast teoretyzowac proponuje Ci jednak wziasc samemu aparat do reki i sprobowac zrobic zdjecia w obu ustawieniach. Na manualu, nie w trybie priorytetu przyslony. Zobaczyc co uzyskasz i to zrozumiec.

Zakov napisał(a):
Wysłałem te zdjęcia jako przykład i po to abyś już więcej nie musiał wysyłać mi przykładów i odsyłać do pojęć, gdyż znałem je (choć być może nie z nazwy) już 23 sierpnia 2008 r. (data zrobienia zdjęć), a może nawet wcześniej. W ten sposób unikniemy niepotrzebnego bicia piany ;)

Wydaje mi sie, ze jezeli chodzi o bicie piany, to jestes w tym specjalista i nawet nie smialbym probowac tutaj konkurowac z Toba :P Czasami poprostu nie wiem o co Ci chodzi w tym temacie, edytujesz posty, po jakims tam czasie wykopujesz jakis cytat sprzed dnia lub dwoch. Nie wiem czy sam wiesz czego chcesz sie tutaj dowiedziec?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 21:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Przebrnąłem na szybko przez ten temat ponownie i powiem jedynie że jak ktoś choć raz w życiu trzymał w rękach aparat inny niż "małpka" to się z pewnością złapał za głowę. Panowie (i panie), kupcie sobie jakąś książkę, np. "Podstawy fotografii poczytaj mi mamo", albo coś podobnego żebyśmy mieli jakiś wspólny grunt do rozmowy. Bo póki co to niektórzy nie łapią elementarnych zasad, inni cośtam w wikipedii wyczytali, jeszcze inni mieli zorke pięć i zrobili kilka zdjęć i dlatego ciężko nam znaleźć wspólny język.
Ze swojej strony mogę polecić "Książkę o fotografowaniu" Mroczka.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 22:15 
Vermilion napisał(a):
Ok, a czego sie spodziewales, ze ktos fotografuje samolotu minutowymi czasami? 1/25 to dlugo w porownaniu z 1/500. Prosze Cie, troche logiki

W tej kwestii akurat już skończyłem. Bo na logikę, to zdjęcie zdjęciu nierówne...

Vermilion napisał(a):
Zakladajac, ze korzystajac z przyslony moglbys uzyskac bokeh przy panningu, zderzysz sie z problemem przeswietlenia zdjecia. Po co Ci zdjecia, ktore ma bokeh, a ktore bedzie mocno przeswietlone? Zamiast teoretyzowac proponuje Ci jednak wziasc samemu aparat do reki i sprobowac zrobic zdjecia w obu ustawieniach. Na manualu, nie w trybie priorytetu przyslony. Zobaczyc co uzyskasz i to zrozumiec.

Wytłumaczę to najprościej jak potrafię:

- Na początku napisałem, że w przypadku amatorskiego fotografowania obiektów w ruchu, bez statywów i profesjonalnego sprzętu, nieraz dobrze używać krótkiego czasu naświetlania, bo z autopsji wiem jak ciężko złapać ostrość na ruchomym obiekcie, a rozmycie tła i tak wystąpi siłą rzeczy, o czym pisało w temacie jeszcze parę osób, które trzymało w rękach aparat - Zje.aliście mnie. I bardzo słusznie! Bo teoretycznie, pomimo warunków zewnętrznych, zawsze należy dążyć do wydłużenia czasu naświetlania i pogłębienia efektu. A przeginając z szybkością migawki, można zbytnio "zamrozić" fotkę (o niedoświetleniu nawet nie wspominam).

- Później stwierdziłem, że robiąc taką fotografię, starał bym się otworzyć przysłonę, choć tak naprawdę i tak ma to marginalny wpływ na sam efekt ruchu (głównym zadaniem przysłony w tym przypadku, jest jedynie dostosowanie się do pozostałych parametrów i warunków fotografowania). To znowu nie! bo światło... NIEMA, ŻE ŚWIATŁO! Skoro piszemy teoretycznie, to zakładamy idealne warunki fotografowania, dla uzyskania danego efektu (w tym przypadku słabsze oświetlenie itd.), bo inaczej się nie dogadamy. Dlatego właśnie, pomimo warunków i oświetlenia określającego poziom otwarcia przysłony, starałbym się jednak możliwie maksymalnie ją otworzyć, w celu uzyskania odpowiednio mniejszej głębi ostrości, ponieważ:

Vermilion napisał(a):
plytka/mala glebia ostrosci to, to co pokazales na swoich fotach z plazy. Glownie sluzy wlasnie przyciaganiu uwagi widza na jakis konkretny element krajobrazu (rozmazujac tlo, tym samym odcinajac uwage od tego co jest poza fotografowanym obiektem)

W tym przypadku samochód... :P

Natomiast co do tego:

Vermilion napisał(a):
edytujesz posty, po jakims tam czasie wykopujesz jakis cytat sprzed dnia lub dwoch.

Dla twojej informacji - nie edytuje postów dokładając tam jakieś argumenty, których "przeoczenie" mógł bym później komuś zarzucić :] Większość edycji, to gównie poprawianie interpunkcji, dobór wyrazów i ich kolejności. No i trochę też to, że ostatnio wali mi w dekiel... :P W górnym prawym rogu masz datę i godzinę napisania postu ("posta"??? Nigdy nie wiem jak to się odmienia :mur:), zerknij tam czasem pisząc o dniu, lub dwóch... :ok:

Vermilion napisał(a):
Nie wiem czy sam wiesz czego chcesz sie tutaj dowiedziec?

Właśnie, już chyba wszystko wiem :)

Chciałbym tylko rozjaśnić jeszcze jedną rzecz:

Vermilion napisał(a):
Boogie napisał(a):
skoro rig jest z małej odległości robiony, to mała głębia nie dała by ostrości całej bryły auta, które jest stosunkowo dużym obiektem proporcjonalnie do odległości obiektyw - auto. Nabiera to jakoś sensu

Jest dokladnie tak jak piszesz, chocby w focie Kacpra, ktora wrzuciles przyslona jest ustawiona na f11, wlasnie z tego powodu.

Zakov napisał(a):
Ile się tego gówna oszukałem... I nie wiem po co :kwasny:

Proszę bardzo migawka 1/500 sek. i rozmyte tło.

Tlo masz rozmyte, bo ruszyles aparatem i zrobiles panning za samolotem. Efekt glebi ostrosci to tzw. bokeh, cos zupelnie innego.

Sądzę, że jednym z powodów nieporozumienia, może być powyższy cytat. Po tym jak użytkownik Boogie odkrył Amerykę, słusznie twierdząc, że aby obiekt był wyostrzony, musi znajdować się w polu głębi ostrości, Ty napisałeś mi właśnie coś takiego jak powyżej, o efekcie "Bokeh", zapewne sądząc, że zdjęcia którymi się niektórym odgrażałem, są ripostą na odkrycie Ameryki. Tylko, że ja wtedy nawet nie myślałem o głębi ostrości i efekcie "Bokeh", w ogóle do nich nie nawiązywałem i nikt mi nie musi tych zjawisk wyjaśniać, żadnymi przykładami. Więc żeby było jasne - tutaj się z Tobą zgadzam (choć nie oto mi chodziło z tymi zdjęciami) i nie nawiązuje swoimi wypowiedziami i drążeniem w głębi ostrości (która i tak ma się nijak do efektu ruchu) do twoich opinii, a jedynie do ciągłego "wałkowania" tutaj tego zjawiska. Tylko drobne nieporozumienie :)

Pozdrawiam Panów/Panie Zakov

Ostatnio edytowano 9 stycznia 2011, 23:41 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 18:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Podepne sie pod temat, bo mi sie nie chce zakladac nowego.

Mam glupie pytanie, ale mi juz mozg wyparowal. Niedoswietlone partie zdjecia sa same z siebie nieostre, prawda?

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 19:25 
Przyjaciel forum

Nie wiem dokladnie co masz na mysli, jezeli cos jest niedoswietlone, a ostrosc jest ustawiona na prawidlowa odleglosc, to matryca moze nie zarejestrowac Ci szczegolow tego co jest ukryte w cieniu. To samo dotyczy miejsc przeswietlonych, wydaje mi sie, ze w tym lezy problem, o ktory chcesz zapytac. Dla obiektywu i jego ostrosci nie ma kompletnie znaczenia to czy cos jest oswietlone czy nie.

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 20:52 
Przyjaciel forum

http://www.sendspace.com/file/kgolwk
ten link chyba lepszy:
http://fs11n3.sendspace.com/dl/60c039c4 ... G_0125.CR2
tu jest RAW. Staram sie wyostrzyc na ta cholerna maske i caly czas jest kicha.
Na krotszych czasach (6s) tez :zakrecony:

Juz nawet wlaczalam wczesniej LV a potem dopiero spust, zeby nie trzaskal lustrem robiac zdjecie... :zdegustowany:
Moze mam cos poprostu z oczami nie tak?

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
6s to nie jest krotki czas.....
przy takich czasach -statyw + wezyk ewentualnie wyzwalanie zdalne( w ostatecznosci funkcja "podnoszenia lustra")

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 21:51 
Przyjaciel forum

becek napisał(a):
przy takich czasach -statyw + wezyk ewentualnie wyzwalanie zdalne

Nie mowmy o rzeczach oczywistych ;)

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 22:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
wylacz stabilizacje, przelacz na ostrzenie reczne
albo
uszkodzone szklo
uszkodzony aparat
innych opcji brak :)

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 22:11 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
greenevil napisał(a):
Staram sie wyostrzyc na ta cholerna maske i caly czas jest kicha.

Spróbuj wyostrzyć przez live view, nie przez punkty ostrości ale przez software (tam jest taki klasyczny algorytm jak w compact) i porównaj.

Nie widziałem zdjęcia, na masce może być problem z ostrzeniem - jest to powierzchnia jednokolorowa, wtedy soft nie wie gdzie kontrast złapać, w dodatku nieco lustrzana.

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 22:18 
Przyjaciel forum

becek napisał(a):
wylacz stabilizacje, przelacz na ostrzenie reczne

:ok:

Poza tym wydaje mi sie, ze ostrosc jest, ale na drzwiach od szafy z prawej (chociaz moze mi sie tylko tak wydaje).

Zrob to samo zdjecie ze statywu, z zapalonym swiatlem + AF. Gdy aparat ustawi sobie ostrosc, przelacz na reczne ustawianie ostrosci, wylacz swiatlo i zrob dokladnie takie samo zdjecie (wyzwolone czasowo, jezeli nie masz pilota i porownaj.

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 22:54 
Przyjaciel forum

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

zrobilam doswietlone - ustawialam z kompa, zeby napewno nie ruszyc.. i o dziwo.
Po prawej screen z podgladu zdjecia, ktory widac na kompie. Po lewej to samo zdjecie - konwersja tylko raw->PS (tiff) (zdjecie robione obsluga spod komputera)
zwroccie uwage na odbicia swiatla. Sa zblurowane.
Pewno przez to przy mocnym niedoswietleniu jest wrazenie nieostrosci... um... tak ma byc?

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 23:11 

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
na moje oba są nie do końca ostre

hmm spróbuj manualnie pobawić się ostrością i zwiększyć głębie ostrości

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 23:24 
Przyjaciel forum

Marcin'ek napisał(a):
na moje oba są nie do końca ostre

hmm spróbuj manualnie pobawić się ostrością i zwiększyć głębie ostrości

przeslone specjalnie otworzylam z 22 do 20, bo wiem, ze na najwiekszej nie zawsze "pyka". Poza tym - bez przesady to nie jest duze, nawet przreslona rzedu 6 spokojnie powinna obleciec. Czy ostrze MF czy AF - efekt jest podobny (staram sie doostrzac na LV, niestety - jak czlowiek slepawy to jak jest ciemniej - ciezko sie ostrzy przez wizjer)
Pomieszczenie jest oswietlone generalnie przez mniej wiecej 20W zarowke.

Jeszcze jutro sie pobawie w ostrzenie reczne, z podgladem na kompa. Jak to nie zadziala to sie chyba zastrzele. :zakrecony:

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 23:38 

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
greenevil napisał(a):
przeslone specjalnie otworzylam z 22 do 20,

uu przy takiej przesłonie i nie wyszło, to nie wiem
robiłaś zdjęcie z samowyzwalaczem czy palcem? może minimalnie zawsze poruszysz

greenevil napisał(a):
ciezko sie ostrzy przez wizjer)

ostatnio odkryłem ze mam przy wizjerze pokrętło od dioptrii :wstyd: ostrzy się teraz lepiej :D

greenevil napisał(a):
Pomieszczenie jest oswietlone generalnie przez mniej wiecej 20W zarowke.

po mojemu to jak jasno masz w pokoju nie ma wpływu na ostrość jeśli wszystko jest ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1