BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Did you know? / Czy wiedziałeś?
PostNapisane: 10 stycznia 2011, 17:33 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jiGsaw napisał(a):
może już są takie programy, nie wiem...

:D

Ale tak, to co piszesz to jest właśnie AI, w tej chwili scalaki nawet nie sięgają robakom.
W tym filmiku pewnie im o obliczenia chodziło.

Ogólnie problemy trudno rozwiązywalne teraz stają się rozwiązywalne, dzieki miniaturyzacji i budowie klastrowej.
Np na jednym procku łamiesz AES'a iluśtam znakowego przez np 65 000 lat.
Na 2 prockach to już 32 000 lat, na 4 to już 16 000 lat.
Stawiasz więc szafę albo wypełniasz nimi pokój, bo procki są tanie i masz wynik w godzinę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 17:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
http://hacking.pl/pl/news-6419-Pokazano ... puter.html

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 20:55 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Kyo: programów rozwiązujących zadanie z treścią nie ma i jeszcze długo nie będzie.
Komputery na dziś dzień potrafią tylko liczyć. Nic więcej. Czasami liczą tak szybko, że wydaje nam się, że myślą, ale to tylko złudzenie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 21:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X3
bmw power napisał(a):
jakie "rycie pały" nie wiem o co wam chodzi :zawstydzony:

No dokładnie,jakoś nie zaczaiłem,ale moze dlatego ze nowy jestem

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 21:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No z treścią itp. to wiadomo, mi chodziło o rozwiązywanie równań różniczkowych przy obliczaniu rozpływu prądów w obwodach elektrycznych w stanach nieustalonych. ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 21:12 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
mroova81 napisał(a):
Kyo: programów rozwiązujących zadanie z treścią nie ma i jeszcze długo nie będzie.
Komputery na dziś dzień potrafią tylko liczyć. Nic więcej. Czasami liczą tak szybko, że wydaje nam się, że myślą, ale to tylko złudzenie.

Można zrobić wszystko co da się opisać, przenieść na algorytm, jeżeli zadanie 'z tekstem' się da, a 99% z nich jedzie po schemacie, to nie ma tym problemu ;)

Ale rozumiem że chodzi Ci o to że problem jest tam, gdzie maszyna ma pojąć kontekst, czyli de facto zrozumieć sama o co chodzi w zadaniu - to jest też do oprogramowania, fakt faktem jest to trudne, są lepsze efekty, gorsze, ale takiego który by nie kulał nie widziałem, raczej można rzec że to raczkuje.

Jeżeli gdzieś powstanie AI, to w googlach :D

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 21:28 
Częsty bywalec

mroova81 napisał(a):

zgodzę się z tobą ale chodzi o tępo postępu...

Powszechnie przyjmuje się, że pierwszymi ludźmi, którzy odbyli sterowany lot samolotem, byli Amerykanie – bracia Orville i Willbur Wright. 17 grudnia 1903 r. na wydmach zwanych Kill Devil Hills koło Kitty Hawk na wybrzeżu Atlantyku w stanie Północna Karolina wzbili się oni (każdy osobno) w powietrze zbudowanym przez siebie dwupłatowym samolotem Wright Flyer. Pierwszy z lotów silnikowej maszyny cięższej od powietrza trwał zaledwie 12 sekund, a przebyta odległość wynosiła jedynie 36 metrów.

Loty załogowe w przestrzeń kosmiczną zostały zapoczątkowane przez radziecki statek kosmiczny Wostok 1. Lot ten miał miejsce w roku 1961, dwunastego kwietnia. Na pokładzie tego statku znalazł się Jurij Gagarin. Odległość orbity lotu statku Wostok 1 od Ziemi zmieniała się od 181 do 327 kilometrów. Start statku miał miejsce o godzinie 9.07. Miejscem startu był Bajkonur znajdujący się na terenie Kazachstanu. W trakcie opadania statku na powierzchnię Ziemi Gagarin wyskoczył ze spadochronem i szczęśliwie dotarł na powierzchnię.

wszystko pędzi coraz to szybciej tak że ja wieże że za 2 lata "będziemy" dysponować komputerem zbliżonym do ludzkiego mózgu :/

PostNapisane: 10 stycznia 2011, 21:31 
Administrator

Wiesz co moim zdaniem trochę coś przystanęło w kwestii lotów.

Zobacz, nie projektuje się nowych samolotów, jak już to lift starych, nie lata się w kosmos, dalej używamy silników spalinowych, odrzutowych, rakietowych.

PostNapisane: 11 stycznia 2011, 02:12 
Częsty bywalec

loty pasażerskie w kosmos :P

KWANTY :suchy:

Od początku cywilizacji ludzie do wynalazków dochodzili w podobny sposób: najpierw obserwowali naturę, potem starali się ją zrozumieć, a na końcu okiełznać i przystosować do potrzeb. Na początku ubiegłego stulecia naukowcy zaczęli obserwować bardzo dziwne zachowania na poziomie atomów i cząstek subatomowych. Odkryli, że cząstki mogą być falami, a fale cząstkami, że cząstki mogą się pojawiać w dwóch miejscach w tym samym czasie. Obecnie, opierając się na przeczących logice zasadach fizyki kwantowej, uczeni są na progu nowej rewolucji.

trochę się zmieniło :zakrecony:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1