BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy Ja za malo wypilem czy to jest debilizm?
PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
http://www.wykop.pl/ramka/586211/piesi- ... kierowcow/

Normalnie glupieje..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy Ja za malo wypilem czy to jest debilizm?
PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
wyprzedzanie samochodu przepuszczającego pieszych na przejsciu to chyba 10pkt i 500zl mandatu
w Austri albo Niemczech wystarczy ze staniesz kolo przejścia dla pieszych i kierowcy sie zatrzymują bez wahania

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:26 
Darek napisał(a):
10pkt i 500zl mandatu
w Austri albo Niemczech wystarczy ze staniesz kolo przejścia dla pieszych i kierowcy sie zatrzymują bez wahania

za takie coś należy się 500 pln

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:26 
Zacna persona forum

No ale tu sie sami piesi pod kola pchaja :niepewny:

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Pawelos napisał(a):
No ale tu sie sami piesi pod kola pchaja :niepewny:

To co mają stać na tym przejściu do usranej śmierci?
Poza tym ja tam nie widzę żadnego wtargnięcia,piesi powoli wchodzą na zebrę.

Ostatnio edytowano 13 stycznia 2011, 23:31 przez JarekBDG, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:31 
Przyjaciel forum

a jak maja przejsc? na Alejach jest ciągły ruch z każdej strony o każdej porze, jakbyś jechał tam o 12tej w nocy to nadal jest sznur samochodów, to jak maja przejsc? "przeleciec?" to 2gie 100m dalej za tym przejściem sa kolejne światła wiec gdzie tutaj sie spieszyc?

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:33 
Ostatnio miałem sytuację, zatrzymałem się na przejściu dla pieszych, a z przeciwka przejechały jeszcze dwa samochody!
Strąbiłem chamów (tak, rzeczy nazywam po imieniu), jeden machał rękoma, że nie wie o co chodzi.

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:40 
Przyjaciel forum

Kod:
Kodeks Drogowy

Wyprzedzanie
Art. 26.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;

wystarczy?

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 23:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Niektóre sytuacje pokazane nie są jednoznaczne.
Ale to jak Ci ludzie jeżdżą to miazga. Powinny się sypać konkretne mandaty. Dwa samochody stoją, a trzeci jedzie - no po prostu :cenzura:.

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 00:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
Darek napisał(a):
Kod:
Kodeks Drogowy

Wyprzedzanie
Art. 26.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;

wystarczy?

dla mnie w zupelnosci
przepisy jednak nie zmieniaja faktu ze maly procent kierowcow polskich stosuje sie do nich , przyznam sie ze sam sie nie zawsze stosowalem ale nabralem szacunku do pieszych .
swoja droga ...infrastruktura przejsc dla pieszych jest nie do konca przemyslana w polsce . np nad taka droga powino byc przejscie nad lub pod ziemne .

dla porownania w NL pieszy ma pierszenstwo w kazdym przypadku pieszy nie rozglada sie czy moze przejsc tylko idzie a kierowca ma uwazac na niego.

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 06:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
a jak piesi stoją przed przejściem dla pieszych to też trzeba stanąć czy tylko jak wtargną na przejście ?

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 09:40 

A gdzie jest policja?

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 10:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Świder napisał(a):
a jak piesi stoją przed przejściem dla pieszych to też trzeba stanąć czy tylko jak wtargną na przejście ?

Dopiero pieszy na przejściu ma pierwszeństwo, jak stoi przed przejściem to pierwszeństwo ma kierowca. Tak mnie uczyli na kursie, ale to było 16 lat temu :) i może coś się zmieniło w tym zakresie. Jak byłem w Irlandii, tam to jest wolna amerykanka, piesi idą kiedy chcą, zielone czy czerwone, idą :) .Kierowca jak ma nawet zielone to się zatrzymuje. Parę razy się nawet spotkałem z tym, że stoję i czekam na zielone a kierowca się zatrzymuje, chociaż ma zielone żeby mnie przepuścić. Aż mi się głupio robiło, no i trzeba było leźć na czerwonym.

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 10:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
powiem wam tak jak uczył mnie instruktor z teorii na prawko bo też poruszaliśmy temat pieszych itd
i koleś zawsze na pytanie czy trzeba przepuścić pieszego na pasach odpowiada tak że sens jego wypowiedzi sprowadzał się do tego że pieszy przychodzi na pasy tylko popatrzeć jak auta jeżdżą i poklaskać tym który jeździ szybciej. :rotfl:

I coś w tym jest, postawcie się w sytuacji jak Ty jesteś pieszym i chcesz przejść, czekasz, czekasz i czekasz aż cud się zdarzy albo sam nie wejdziesz na pasy.

A swoją drogą wkurza mnie sytuacja gdzie np na dworze wiatrzycho, mróz, albo deszcz/śnieg pada i stoisz na pasach a kierowcy w cieplutkich autkach, rozebrani mają to głęboko w poważaniu i jadą w najlepsze a Ty stoisz jak ten palant i czekasz aż łaskawie Cię przepuszczą lub (co raczej w 99% przypadków ma miejsce) nie będzie ruchu, no krew mnie wtedy zalewa. :wsciekly:
Zero jakiegokolwiek myślenia, a jak kierowca jest pieszym to wielkie oburzenie na w/w sytuacje. :wstyd: :cenzura:

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 12:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
włączasz wycieraczki i ogień :cwaniak:

Czasami lepiej nie przepuszczać pieszych, bo drugim pasem może ktoś jechać i nie ogarnąć faktu, że ktoś właśnie wychodzi na pasy...

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 12:30 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
gmsmetallica napisał(a):
powiem wam tak jak uczył mnie instruktor z teorii na prawko bo też poruszaliśmy temat pieszych itd
i koleś zawsze na pytanie czy trzeba przepuścić pieszego na pasach odpowiada tak że sens jego wypowiedzi sprowadzał się do tego że pieszy przychodzi na pasy tylko popatrzeć jak auta jeżdżą i poklaskać tym który jeździ szybciej. :rotfl:

I coś w tym jest, postawcie się w sytuacji jak Ty jesteś pieszym i chcesz przejść, czekasz, czekasz i czekasz aż cud się zdarzy albo sam nie wejdziesz na pasy.

A swoją drogą wkurza mnie sytuacja gdzie np na dworze wiatrzycho, mróz, albo deszcz/śnieg pada i stoisz na pasach a kierowcy w cieplutkich autkach, rozebrani mają to głęboko w poważaniu i jadą w najlepsze a Ty stoisz jak ten palant i czekasz aż łaskawie Cię przepuszczą lub (co raczej w 99% przypadków ma miejsce) nie będzie ruchu, no krew mnie wtedy zalewa. :wsciekly:
Zero jakiegokolwiek myślenia, a jak kierowca jest pieszym to wielkie oburzenie na w/w sytuacje. :wstyd: :cenzura:

wszystko rozumiem, sam zawsze się staram przepuszczać pieszych na przejściach, ale parę razy mi się zdarzyło, że dojeżdżam do przejścia, w tym samym czasie pieszy dochodzi do krawędzi chodnika i będąc parę metrów przede mną wchodzi mi na przejście tuż przed mój samochód(a z prędkości 50km/h ciężko się zatrzymać na tych paru metrach) i w tym momencie według mnie jest wina pieszego.

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 13:01 
Zacna persona forum

Czesto jezdze kolo targowisa w Olkuszu, tam to jest masakra. Ludzie laduja sie na przejscie nie patrzac na jadace samochody a ruch tam jest spory...

Nie raz mialem ochote wyjsc z auta i komus doslownie naublizac bo zachowanie ludzi w tym miejscu jest zwyczajnie idiotyczne.

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 14:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
To samo jest w okolicy omawianego skrzyżowania - jest plac targowy, Nowy Kleparz, maja ludzie duże przejście z sygnalizacją to potrafią baby z torbami wyskakiwać 20m od przejścia z zaskoczenia (na partyzanta), pchając się na 3 pasmową drogę... Nie wiem naprawdę, co one mają we łbach, a jeżdżę tamtędy 2xdziennie w godzinach szczytu... :szok:

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 14:45 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Wg mnie pieszy powinien podejsc do pasow, rozejrzec sie i spokojnie zaczac przechodzic. Jak mam watpliwosc czy kierowca sie zatrzyma to macham reka sygnalizujac wejscie. Jesli pieszy robi to inaczje to robi to zle. Niestety w naszym kraju wiedza teoretyczna wielu kierowcow nt przepisow ruchu drogowego jest bardzo niska a co dopiero pieszych. Na wsiach i w malych miastach swiadomosc jest bardzo niska. Do tego wiele osob na ulicach ma prolmile co zaburza ocene a umiejscowienie pasow tez bywa niefortunne. Generalnie w przypadku uderzenia pieszego na pasach nikt nie wnika czy pieszy byl pijany, nacpany i czy wtargnal- winny jest kierowca. Jak czasem widze matke ciagnaca za reke dziecko, ktora przechodzi na czerwonym, to nie mam watpliwosci skad biora sie takie zachowania.

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 14:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
Świder napisał(a):

jak widzisz pieszego zamierzajacego wejsc na przejscie .. widzac pieszego ZBLIZAJACEGO SIE DO PRZEJSCIA musisz zachowac szczegolna ostroznosc tak to wyglada w swietle prawa a jak juz wejdzie to przykro ale ma pierszenstwo ..chyba ze wbiegl metr przed toba to jest juz wtargniecie pieszego na przejscie .. nie ma szans bys wychamowal z 50-tki .

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1