BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] Czy to wisco do wymiany e39?
PostNapisane: 15 stycznia 2011, 20:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F30
Kod silnika: N20
pomyslalem o termostacie ale czemu po dodaniu gazu wraca wszystko do normy?

pomyślałem ze moze pasek się bezgłośnie ślizga??? poszedłem sprawdzić i mogę go ugiąć tak z 1cm albo może i więcej. może jest za luźny i przy 800rpm nie kręci za bardzo a jak dam 3000 to dopiero zaczyna działać? nie wiem już na prawdę....głośno myślę....

mogła pompa wody poprzednia wytrzymać 14 lat a nowa 4 miesiące??? bo już zwątpiłem.....

pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 22:13 
Forumowicz

Moje BMW: e36 COUPE
Kod silnika: 1.8 IS
Zrób sobie test zawartości spalin w układzie chłodzenia.Moze uszczelka zaczyna padać i masz zachwiany obieg cieczy na wolnych obrotach lub czarny scenariusz lekko pęknięta głowica po przegrzaniu.

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 22:22 
Forumowicz

ostatnio mialem taki przypadek ze M52 dlugo sie nagrzewal , szczegolnie jak były mrozy, tendencji do przegrzewania nie mial.Powodem byl wadliwy termostat.Jesli u siebie go nie wymieniales to zacznij od najlatwiej dostepnych rzeczy.

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 23:15 
Pierwsze kroki

nie moglem isc spokojnie spać i poszedłem na dół do furki

nagrzałem ją do pionu. poczekałem 10minut az zaczął się grząc. wskazówka ruszyła 1mm za norme i od razu wyłączyłem.

sprawdziłem od razu węże od chłodnicy. jeśli dobre sprawdzałem tj. czarne gumowe średnicy mniej więcej 8cm. Wychodził z prawj góry i wchodził w lewy dół.

prawy max nagrzany
lewy zimny jak piwko z lodóweczki

termostat????

jeśli tak to czy Vernet jest ok? ponoć był ładowany seryjnie przez BMW.

pozdro

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 23:23 
Forumowicz

Moje BMW: E39, E60
Kod silnika: M52 M54 M57
Na twiom miejscu pojechal bym do dobrego mechanika, żeny to porządnie sprawdził, bo szkod atwoich pieniędzy, mi się wydaje, że termostat jest ok nie przegrzewałby jej na postoju, a skoro ci wskazówka przeszła za połowe to słysałeś jakąś zmiane na silniku, czy wentylator zaczął chodzić, to napweno powinieneś szłyszeć u mnie w m52 jak się zgrzal bo jechałem bez paska i jak go założyłem to wentylylator działał jak głupi, jeżeli tego nie miałeś to masz machniete visco

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 23:32 
Forumowicz

to masz padniety termostat.Chodzi tylko na małym obiegu skoro sie grzeje.Gorny waz bedzie goracy bo to wlot do chlodnicy a dolny bedzie zimny bo nie jest otwarty obieg duzy.Sproboj wymontowac termostat i zlozyc go bez zobacz roznice.Bedzie sie dlugo nagrzewal ale napewno sie nie przegrzeje nawet na postoju.

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 23:37 
Pierwsze kroki

mpopowczak napisał(a):
Na twiom miejscu pojechal bym do dobrego mechanika, żeny to porządnie sprawdził, bo szkod atwoich pieniędzy, mi się wydaje, że termostat jest ok nie przegrzewałby jej na postoju, a skoro ci wskazówka przeszła za połowe to słysałeś jakąś zmiane na silniku, czy wentylator zaczął chodzić, to napweno powinieneś szłyszeć u mnie w m52 jak się zgrzal bo jechałem bez paska i jak go założyłem to wentylylator działał jak głupi, jeżeli tego nie miałeś to masz machniete visco

tak uprzejmie mówiąc to troszke bredzisz :) (no offense)
termostat ok to nie przegrzewałby na postoju???
skoro termostat nie załączył pomimo przegrzania silnika to chłodnica się nie nagrzeje to i wisko się nie włączy bo nie będzie w nim zmiany temperatury.
wisko się nie włącza od tak bo wskazówka temp od silnika się ruszyła. wisko "zczytuje" temp z chłodnicy. jak jest gorąca to sprzęgło odpala wysokie obroty.

poza tym nie czytałeś topica bo wyraznie napisałem że visco mam nowe od paru godzin.

p.s. pasek mam cały bo sprawdzałem.

PostNapisane: 15 stycznia 2011, 23:41 
Pierwsze kroki

-> Dawid e-36coupe

tak, dokładnie, wiem i dziękuje. na 99,9999% to termostat.
w tygodniu robie dużo tras także zaryzykuje te 50zł na wymiane od razu bez prób wymontowywania.

póki co myślę że sprawa zakończona aczkolwiek wymienie thermo i na pewno się podziele z Wami recenzją z efektów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1