bastek napisał(a):
ja mam pytanko czy polerka pomoże przy utleniającym się aluminium bo mi na felgach takie plamy powychodziły i nie moge się tego pozbyć
Jeśli wżery nie są duże to kilkukrotne polerowanie powinno pomóc... W innym przypadku czeka Cie zabawa ze szlifowaniem papierem wodnym.
DaNgErQ napisał(a):
Sucre napisał(a):
Dziś zacząłem polerkę felg i nie jest to takie proste

Z rozkręceniem felgi i wybiciem rotora nie było problemu. Polerowanie zacząłem od papieru 1200 ( felgi były polerowane przez poprzedniego właściciela ), mam kilka pytań do fachowców:
1. Czy papiery moczycie przed użyciem, jeśli tak to jak długo??
2. Czy po przejściu na papier o mniejszej gradacji felgę czyścicie z powstałego pyłu??
3. Jak poznać po jakim czasie przejść na papier wyższy np. 1500 na 2000.
Zakupiłem papiery 1200,1500,2000,2500 i Pastę Autosol do aluminium, felgi to BBS RC.
dołączam się do pytania

1.Nie - jak kupiłeś jakiś tani papier to nasiąknie wodą i po kilku minutach szlifowania zacznie się rozpadać. Woda przy szlifowaniu jest potrzebna po to żeby odprowadzać zeszlifowany pył. Maczasz papier w wodzie, szlifujesz chwile - jak poczujesz, że podczas szlifowania między felgą a papierem jest sporo "wody z pyłem" wtedy maczasz papier w wodzie żeby go spłukać, miejsce które szlifujesz najlepiej też spryskać wodą, żeby było w miarę czyste zanim ponownie zaczniesz szlifować.
2.Tak, obowiązkowo
3.Papier zmieniasz dopiero jak znikną rysy po poprzednim, a konkretniej mówiąc: szlifujesz papierem 1000, w taki sposób żeby powstały rysy "pionowe" a przechodząc na kolejny papier szlifujesz "poziomo" tak żeby zetrzeć rysy po poprzednim.... i tak na zmianę, przechodząc do kolejnych papierów.