BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Zafaluje co 20 sekund
PostNapisane: 9 listopada 2010, 17:36 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B25 T
Tłoki odtłuścić i wkręcić w imadło przez jakieś klocki drewniane. Udarowym nie ciągle tylko seriami po 1sec. Powinno puścić:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 listopada 2010, 18:11 
We wtorek około północy skończyliśmy zabawę z Vanosem. W tym miejscu pozwolę sobie zacytować wypowiedź autora tematu: "Operacja się udała, pacjent żyje." Ogólnie trochę stresująca robota i straszna "dłubanina". Chociaż w zasadzie jedyny problem na którym prace utknęły w miejscy stanowiło rozkręcenie tłoczków Vanosa w celu usunięcia luzów. Chyba bez pomocy pneumatu by się nie udało. Trzeba uważać z niektórymi śrubami, bo są mizerne, a ich ukręcenie stanowiło by fatalny błąd (zwłaszcza tych z prawym gwintem wchodzących bezpośrednio w Vanosa). Jeśli chodzi o efekty, to dla mnie jest to zupełnie nowa jakość... Silnik bez chrobotania Vanosa w przedziale około 1000-1500 rpm, brzmi nadzwyczaj aksamitnie. Obroty nie falują, silnik nie gaśnie, wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie na zimnym silniku. Jeśli chodzi o poprawę osiągów, czy spalanie, to się nie wypowiem, bo teraz jeżdżę delikatnie przez następne parędziesiąt kilometrów, żeby te pierścienie się ułożyły. Po godzinnym docieraniu zrobiłem tylko lekką przygazówkę, żeby zobaczyć czy się nie rozleci. Ogólnie jak na razie jestem zadowolony :)

PostNapisane: 11 listopada 2010, 18:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
a jak ktos ma problem ze spadkiem obrotow do ok 500 np na skrzyzowniu ale w silniku 1,9 m43???? nie ma vanosa

albo raz na 100 razy przy zapalaniu ledwo odpali ze jak by sie mial zaraz zadusic albo nie odpali za 1szym.

slyszalem ze to moze byc przeplywka, co wy na to??

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 12 listopada 2010, 15:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
U mnie też wystąpiły typowe objawy Vanosa, czyli bujnięcie się obrotów w okolicy niebieskiego pola, ale terkotania chyba nie słychać albo bardzo delikatne prawie nie słyszalne. Robił to ktoś w Warszawie lub w okolicach?? i może kogoś polecić? wolałbym dać to do zrobienia komuś kto ma o tym pojęcie, bo chyba w warsztatach nie jest to zbyt popularny zabieg.

PostNapisane: 12 listopada 2010, 19:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
Kolega elmo0104 ma uszczelniacze do Vanosa i wymieni też!!! Jest ze Zduńskiej Woli ja miałem do niego 200km ale pojechałem i nie żałuje!!!!! U mnie terkotania też nie było, ale po wymianie jaką dokonał elmo0104 auto się zbiera o wiele, podkreślam o wiele lepiej w dolnych granicach obrotów! POLECAM :ok: :ok: :ok:

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 13 listopada 2010, 01:35 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B25 T
Miło, naprawdę miło czyta się takie posty:) Ciesze się Rafi rafix, że jesteś zadowolony z mojej roboty!!

Peter E36 warsztatu w Warszawie nie znam żadnego szczerze powiem, który by to zrobił(poprostu się nie orientowałem), miałem kilku klientów z wawy i okolic. Zapytam czy któryś z nich podjąłby się naprawy vanosa w Twoim aucie. Mimo wszystko zapraszam z wszelkimi pytaniami na PW.

Zakov w końcu zrobiłeś auto :) Długo się zbierałeś do tego.

PostNapisane: 13 listopada 2010, 08:14 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
elmo0104, mam do Ciebie 180 km to nie aż tak daleko, więc chyba wybiorę się do Ciebie, bo widzę że masz o tym pojęcie, a chce mieć furkę dobrze zrobioną. Będę się odzywał do Ciebie na priv jakoś po niedzieli to się dogadamy dokładnie.

PostNapisane: 13 listopada 2010, 17:30 
elmo0104 napisał(a):
Zakov w końcu zrobiłeś auto Długo się zbierałeś do tego.

Wiem, wiem. Ale to dlatego, że robiłem z sąsiadem, a żeby do niego na warsztat wjechać, to trzeba się umawiać z miesięcznym wyprzedzeniem. Najważniejsze, że mam już to za sobą :)

Na koniec jeszcze fotka głowicy i Vanosa ponownie zamontowanego na swoim miejscu ;)

Obrazek

Chciałbym dodatkowo zaznaczyć, że te okrągłe uszczelki i podkładki o których była mowa na poprzednich stronach, faktycznie idą w ilości 15 sztuk. Koledzy radzili mi zakup 15, ale miałem 13 i nie chciało mi się już naginać do ASO po kolejne dwie (dwie zostały stare, chociaż i tak wszystkie nie były jeszcze w złym stanie). Ale tak czy inaczej świadczy to o tym, że ASO ma błędy w swoich katalogach, gdyż BMW twierdzi, że ma być ich tam 12 i tak samo jeśli chodzi o podkładki... :/

PostNapisane: 18 stycznia 2011, 21:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328i
Kod silnika: ?
OK wszystkie opinie wskazuja na to ze jednak to vanos jednak ja mam te objawy jak jade nie jak stoje, jadac ok.90km/h przy 2tys obr mam takie jak by blokowanie ze obroty spadaja i wzrastaja jest to malo widoczne ale czuje ze auto jak by byo czyms blokowane, poczatkowo myslalem ze to abs albo so z kontrola trakcji ale co to ma wspolnego z vanosem, kurde juz nie wiem o co chodzi bo wasze objawy sa na postoju na wolnym biegu a ja mam tak jak jade i do momentu jak jest zimny to ok a jak sie zagrzeje to sa wachania obrotow, generalnie jest ok spalanie ok kopyto tez ok skrzynia ok,

PostNapisane: 15 lutego 2011, 21:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46/e39
Kod silnika: M52/S62
witam miałem takie samy problem falowało na wolnych obrotach jak rosła temperatura n na samym koncu to nawet zgasł !!!! masakra
odwiedziłem PANA DOKTORA elmo0104 miałem do niego 200 km
uzdrowił mego Vanosa teraz chodzi jak w szwajcarskim zegarku jeszcze raz dzięki elmo0104 :padam: :padam: :padam:
pan doktor piotr elmo0104 wie co robi i robi to bardzo precyzyjnie i fachowo

polecam z czystym sumieniem :ok: :ok: :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1