BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 09:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Motocykle są wszędzie
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 11:07 
Uzależniony od forum :)

greenevil napisał(a):
nie jezdzi sie taka kupa motocyklami

EDIT: droga geenevil kupe to sie robi,motocyklami sie jezdzi w grupie ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 11:18 

Wszyscy motocykliście, których znam jeżdżą rozsądnie. Wszyscy których widzę na drodze to wiariaci.

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 11:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
spider napisał(a):
greenevil napisał(a):
nie jezdzi sie taka kupa motocyklami

EDIT: droga geenevil kupe to sie robi,motocyklami sie jezdzi w grupie ;)

Owszem, jezdzi sie w grupie, ale nie w takiej kupie. ;) odstepy, ktore pomiedzy soba trzymaja, wolaja o pomste do nieba.

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 12:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Kyokushin napisał(a):
Bo tak się włącza, przed skrzyżowaniem dajesz kierunek i po chwili skręcasz.

Z kodeksu drogowego:
"5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

Kyokushin napisał(a):
Linia ciągła definitywnie zamyka temat, ponieważ w lewo skręcać gość mógł, jadąc tam gdzie jest linia wiedział że nie może wyprzedzać, więc nikt nie może tam wyprzedzać.

Jeśli Pan w samochodzie by skręcił(chwała mu, że tego nie zrobił) to mamy standardowy przykład współwiny. Skręcający MUSI zachować szczególną ostrożność i MUSI ustąpić czemukolwiek znajdującemu się na pasie na który chce wjechać/przeciąć.

Kyokushin napisał(a):
Jak włączysz 200m przed skrzyżowaniem to zaraz każdy powie że pipa jedzie z kierunkiem bo za 200m skręca.

Na pomarańczowym świetle też pewnie trzeba przejeżdżać bo powiedzą, że pipa nie kierowca...

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 07:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
theDAMIstrzu napisał(a):
Z kodeksu drogowego:
"5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

I tak zrobił. Zwalniał, włączył wystarczająco wcześnie, skręcił.

theDAMIstrzu napisał(a):
Skręcający MUSI zachować szczególną ostrożność i MUSI ustąpić czemukolwiek znajdującemu się na pasie na który chce wjechać/przeciąć.

Pojazdu który sygnalizuje zamiar zmiany pasu, skrętu, nie wolno wyprzedzać.

Motocyklista ani nie sygnalizował niczego, ani nie jechał na innym pasie, tylko za samochodem.
Na filmie wyraźnie widać, kierowca auta najpierw włącza kierunkowskaz, następnie jeden z motocyklistów zaczyna go wyprzedzać, drug zaś wjeżdża mu w tył.

Jeżeli, walnąłby w niego ten który go wyprzedzał, to była by tylko i wyłącznie wina motocyklisty.

Czy logiczne jest wystąpienie Twojej winy w przypadku gdy skręcasz a ktoś wali ci w bok, podczas gdy włączyłeś wcześniej kierunkowskaz i rozpocząłeś pierwszy manewr?

MUSI, to motocyklista jechać grzecznie za autem, dopóki ono sobie nie skręci, nie wyprzedzać po ciągłej, na skrzyżowaniu niekierowanym, wymuszając pierwszeństwo nad pojazdem który rozpoczął już inny manewr.

Motocykliści mają zajebistą moc solidaryzowania się, nie ważne jak w niesłusznej sprawie.
Gość złamał ewidentnie z 3-4 przepisy, a tu jakieś próby wyciągnięcia współwiny kierującego autem, gdybanie, etc.
Litości :rotfl:

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 08:18 

Jaka to różnica skoro motocyklista chciał go wyprzedzić na pasach? Miał czy nie miał kierunku i tak wina motoru.

Drugi filmik podobnie - motocyklista wyprzedzał na skrzyżowaniu.

W obu przypadkach motocykliście chcieli lub złamali podstawowe przepisy drogowe.
Wyprzedzanie na pasach to chyba 10pkt. i 500zł
Wyprzedzanie na skrzyżowaniu i prędkość też pare punktów.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 14:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
KotSylwester napisał(a):
Miał czy nie miał kierunku i tak wina motoru.

dokładnie, facet w fordzie powinien wrzucić kierunkowskaz ale nawet jak tego nie zrobil to koleś w motorze i tak ma zachować bezpieczny odstęp od niego i czy wjedzie mu w tył czy w bok to i tak jego wina

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 14:26 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Darek napisał(a):
facet w fordzie powinien wrzucić kierunkowskaz ale nawet jak tego nie zrobil

Darek, wrzucił ten kierunkowskaz w 0:03.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 14:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Kyokushin napisał(a):
Darek, wrzucił ten kierunkowskaz w 0:03.

to było gdybanie:)

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 15:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
Co do kierunkowskazow to mnie denerwuja typy ktore pierwsze hamuja a kierunek wrzucaja wmomencie gdy zaczynaja krecic kierownica bo sie palcem nie chce wszczesniej ruszyc. Tak samo jak wkurzaja mnie ludzie ktorzy w nocy wyprzedzaja rower i nie daja kierunkowskazu a ja jadac za nim tego roweru nie widze bo mi go zaslania idiota swoim wanem i robi sie niebezpiecznie...

Ostatnio edytowano 24 stycznia 2011, 15:16 przez Seth8, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 15:11 
Administrator

Tak być w Polska.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 16:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Seth8 napisał(a):
Tak samo jak wkurzaja mnie ludzie
mnie tez wszyscy wkurzają a najbardziej ten ###### typ w lustrze

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 16:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
becek napisał(a):
Seth8 napisał(a):
Tak samo jak wkurzaja mnie ludzie
mnie tez wszyscy wkurzają a najbardziej ten ###### typ w lustrze

Mnie też ten typ w lusterku codziennie rano wk.... i sobie myślę dlaczego on taki stary jest, przecież jak mam ciągle dwie dychy :), a wracając do tematu to chyba nie ma o czym dyskutować, jeżeli już to o wielkości kary dla gościa na motorze, ja bym dał 10 batów w dupę i wtedy by zrozumiał

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 17:08 
Forumowicz

Adam093 napisał(a):
Każdy mówi że motocykliści to wariaty, samobójcy itd... Ale gdzie by nie popatrzeć to każdy popełnia błędy. Czy to rowerzysta, motocyklista kierowca samochodu czy nawet pieszy. Każdy mówi że jak na moto jedzie to dawca bo szybko, niebezpiecznie itd. Jest w tym dużo prawdy bo kto normalny na moto jedzie 200 w zabudowanym? Z drugiej strony kto jedzie 50 czy to samochodem czy moto? Każdy ma swoje za uszami, jedni więcej inni mniej. Motocykliści to sezonowcy, robi się ciepło jest ich wysyp i masz... chłopaczek 18 lat dosiada 150 konną maszynę pewnie nie ma prawka albo świeżo zdał i co? Wypadek murowany: fantazja, popisówka, chęć poczucia adrenaliny nie tam gdzie trzeba. Większość wypadków powodują nieostrożni kierowcy samochodów a uzupełniają ich niedoświadczeni motocykliści którym się wydaje że wszystko im wolno.
Sam jeżdżę na moto ale jak chce naprawdę dać w palnik to Tor Poznań zaprasza i tam można odkręcać do woli i pozamykać sobie opony....

Błędy,sorry Adam, ale to nie są błędy, to jest głupota, błędem to mogłoby być jechanie w terenie zabudowanym 70 a nie 50, choć i tu jest pole do dyskusji. Tu masz podwójną ciągłą, skrzyżowanie i niedalekie pasy!!! Jedyne pole do dyskusji by było wtedy, jakby na tym motorze jechał głuchoniemy :rotfl: , bo mógłby wtedy dokładnie nie spostrzec co się dzieje i dokładnie ocenić sytuacji, ale jak koleś jest widomy(a wnioskuję, że jest) to ma inteligencję(co się wiąże z przewidywaniem następstw swojego zachowania) porównywalną z workiem ziemniaków, czyli gdzieś trzy :) (worek ziemniaków ma gdzieś dwa)

Sorry, że nie edytowałem swojego wcześniejszego posta( i sobie nabiłem jednego), ale mnie nerwa puściła i poszło prosto z serca

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 17:23 
Forumowicz

No wiem, jakoś tak wyrzuciłem z siebie nie do końca czytając i rozumiejąc Twój post. Pozdrowienia i najlepszego.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 18:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Kyokushin napisał(a):
Czy logiczne jest wystąpienie Twojej winy w przypadku gdy skręcasz a ktoś wali ci w bok, podczas gdy pwłączyłeś wcześniej kierunkowskaz i rozpocząłeś pierwszy manewr?

Poczytaj sobie przepisy, bo twoje wypowiedzi to kpina póki co.

Kyokushin napisał(a):
Motocykliści mają zajebistą moc solidaryzowania się, nie ważne jak w niesłusznej sprawie.
Gość złamał ewidentnie z 3-4 przepisy, a tu jakieś próby wyciągnięcia współwiny kierującego autem, gdybanie, etc.

Obojętnie czy to motocykl czy samochód. Wskazuję na błąd kierowcy, który włączył kierunkowskaz za późno (0:04), który mnie irytuje podczas jazdy samochodem i uważam, że jest bardzo poważny.
Nie potrafisz napisać nic sensownego, to piszesz o "próbie wyciągnięcia współwiny" - no proszę Cię, gdyby umiejętność czytania była w twoim posiadaniu wiedziałbyś, że dwukrotnie napisałem, że winę ponosi kierowca jednośladu.

Kyokushin napisał(a):

Właśnie... litości... :/

Darek napisał(a):
dokładnie, facet w fordzie powinien wrzucić kierunkowskaz ale nawet jak tego nie zrobił to koleś w motorze i tak ma zachować bezpieczny odstęp od niego i czy wjedzie mu w tył czy w bok to i tak jego wina

Jeśli jeden pojazd wyprzedza na skrzyżowaniu, a drugi w tym momencie skręci w lewo winę ponoszą obaj. Pierwszy, bo wyprzedzał w miejscu niedozwolonym, drugi bo nie upewnił się czy może skręcić i nie zachował szczególnej ostrożności.
Żeby nie było znam 2 przypadki takich kolizji- policja oczywiście określiła współwinę.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 18:25 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
theDAMIstrzu napisał(a):
Żeby nie było znam 2 przypadki takich kolizji- policja oczywiście określiła współwinę.

Różnie bywa, równie dobrze mogła być wina tylko tego co wyprzedzał, tylko tego co skręcał albo współwina. Wszystko zależy od wielu okoliczności (choć szczerze mówiąc ze współwiną w takim przypadku jeszcze się nie spotkałem).

Przypadek z filmiku jest jasny jak słońce, motocyklista nie zachował bezpiecznej odlegości i nie zdążył wyhamować, względnie nie dostosował prędkości do warunków.

I tak jeszcze moje małe spostrzeżenie odnośnie relacji motocykl - samochód na drodze. Najgorsze jest to że kierujący samochodem jest np. zobowiązany do zachowania odległości 1m od wyprzedzanego motocykla a już w drugą stronę takiego wymagania nie ma i o wypadek nie trudno (ot choćby omijanie dziury i motocyklista w martwej strefie).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 18:32 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
theDAMIstrzu napisał(a):
nie upewnił się czy może skręcić i nie zachował szczególnej ostrożności.

Z tym się muszę zgodzić, bo znam również taki przypadek, gdzie skręcający również był ukarany mandatem za właśnie nie zachowanie szczególnej ostrożności :/

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 18:36 
Administrator

theDAMIstrzu napisał(a):

Sam jesteś kpina.
Mam gdzieś takie odpowiedzi typu poczytaj przepisy, mam ochotę jakąś rzeczową dyskusję a nie pędzlenie typu poczytaj mi mamo.

theDAMIstrzu napisał(a):
Obojętnie czy to motocykl czy samochód. Wskazuję na błąd kierowcy, który włączył kierunkowskaz za późno (0:04), który mnie irytuje podczas jazdy samochodem i uważam, że jest bardzo poważny.
Nie potrafisz napisać nic sensownego, to piszesz o "próbie wyciągnięcia współwiny" - no proszę Cię, gdyby umiejętność czytania była w twoim posiadaniu wiedziałbyś, że dwukrotnie napisałem, że winę ponosi kierowca jednośladu.

Czytaj ze zrozumieniem, a gdzie ja stwierdziłem, że nie?
Mnie też wkurza jak ktoś sygnalizuje manewr, nie zamiar, ale ten gość włączył kierunkowskaz normalnie.

Tutaj wina motocyklisty jest definitywna.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 18:42 
Forumowicz

theDAMIstrzu napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Czy logiczne jest wystąpienie Twojej winy w przypadku gdy skręcasz a ktoś wali ci w bok, podczas gdy pwłączyłeś wcześniej kierunkowskaz i rozpocząłeś pierwszy manewr?

Kyokushin napisał(a):

Kyokushin napisał(a):

Właśnie... litości... :/

Darek napisał(a):
dokładnie, facet w fordzie powinien wrzucić kierunkowskaz ale nawet jak tego nie zrobił to koleś w motorze i tak ma zachować bezpieczny odstęp od niego i czy wjedzie mu w tył czy w bok to i tak jego wina

Jeśli jeden pojazd wyprzedza na skrzyżowaniu, a drugi w tym momencie skręci w lewo winę ponoszą obaj. Pierwszy, bo wyprzedzał w miejscu niedozwolonym, drugi bo nie upewnił się czy może skręcić i nie zachował szczególnej ostrożności.

Z całym szacunem się wtrącę. Gdyby nawet tam nie było podwójnej ciągłej i pasów niebawem i nawet jakby nie było skrzyżowania to kierujący Fordem nie musiał wrzucać kierunku bo nie przekraczał środka jezdni. Ta dyskusja nawiązuje do niestety popularnego tematu lądowania we mgle, czyli politycznie tak naprawdę to niedługo wyjdzie, że to wina żony kierującego bo go zdenerwowała niedawno. Wszyscy mają taką swoją prawdę, która tak naprawdę nie jest dla wszystkich oczywista i dla niektórych czarne jest nie do końca czarne i białe jest nie do końca białe i zawsze o to będą się kłócili. Ja myślę, że logiczne myślenie jest gatunku ludzkiego niepodważalnym atutem i każdy wie o co chodzi tylko niektórych emocje ponoszą i starają się wytłumaczyć reszcie, że tak naprawdę to kolory są inne. Trochę się w mojej wypowiedzi zamotałem, ale to jest stan mojego aktualnego umysłu. Kierowca motocykla gilti. Chłosta

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1