Ja polecam Auto Mapę. Moim zdaniem lepsza od innych w Polsce. W Europie całkiem fajnie jedzie się też na navigonie - to chyba niemiecki program.
Co do urządzenia, to się nie znam, ale jeżdżę od dwóch lat na Mio DigiWalker p560 i spisuje się fantastycznie. Ma wifi. Mam na nim windowsa, outlooka i takie tam

Nie sprawiał nigdy żadnych problemów, a korzystam często wyznaczając trasy, rysując jakieś szlaki przełajowe i zapisując spore ilości tego. Kosztował niestety koło tysiaka, ale teraz pewnie sporo tańszy.
Aha, raz był problem, bo po upadku z półtora metra na żwirówkę pękł wyświetlacz i trzeba było wymienić.
A w terenie garmin e-trex działa, ale modelu nie pamiętam

W każdym razie spadał z różnych wysokości, wpadał do wody i żyje
Co do zestawów za 200-300zł, to szczerze bym nie polecał. Kiedyś jechałem na czymś takim pożyczonym i miało strasznie okrojone funkcje. Zdarza się niemożność dodania punktu trasy przez wpisanie, albo niemożność dodania punktu trasy przez zaznaczenie. Czasem zdarza się brak funkcji dodania punktu trasy w ogóle. Okrojone mają POI, no i brak wielu dodatkowych funkcji. Nie wiem jak wygląda temat wrzucenia na tanie urządzenie dobrej mapy, ale podejrzewam, że taki zestaw ma mocne ograniczenia sprzętowe.
Ale to tak z punktu widzenia zwykłego użytkownika, bez szerszej wiedzy na temat technologii itd.
Aha, minusem Auto Mapy, w wersji którą posiadam, są słabe tryby nocne. Kombinowałem z różnymi ustawieniami i właściwie wszystkie rażą
W navigonie za to można wybrać na noc fajny tryb pastelowy, który nijak nie przeszkadza. Za to głosy do wyboru są porażające. Jakieś komunistyczne, emerytowane woźne i nauczycielki. Porażka