BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiany dotyczące prawa jazdy
PostNapisane: 26 stycznia 2011, 23:27 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Reedukacyjne kursy dla kierowców, którzy uzbierają 24 punkty karne, nadzór nad młodymi kierowcami, nowe kategorie praw jazdy i ściślejszą kontrolę nad ośrodkami szkolenia przewiduje ustawa, którą podpisał prezydent Bronisław Komorowski.
Celem ustawy o kierujących pojazdami jest zmniejszenie liczby ciężkich wypadków drogowych - w Polsce trzykrotnie wyższej niż średnia w krajach UE - i zminimalizowanie nieprawidłowości w szkoleniu kierowców. Dostosowuje ona też polskie prawo do dyrektyw europejskich.
Na kurs reedukacyjny, a nie ponowny egzamin - jak obecnie, będą kierowane osoby, które za wykroczenia drogowe zbiorą 24 punkty karne (czyli maksymalną liczbę).
Dla początkujących motocyklistów zostanie wprowadzona nowa kategoria - prawo jazdy A2, uprawniające do prowadzenia motocykli z silnikami o mocy do 35 kW. Aby prowadzić motocykle, młody kierowca będzie musiał najpierw zdobyć prawo jazdy na małe motocykle - A1 (w wieku 16 lat) lub A2 (jeśli skończy 18 lat). Po następnych dwóch latach będzie się mógł ubiegać - odpowiednio - o prawo jazdy kat. A2 lub A. Granicę minimalnego wieku niezbędnego do uzyskania prawa jazdy kat. A podniesiono z 18 do 24 lat.
Młodzi kierowcy, którzy po raz pierwszy uzyskali prawo jazdy kategorii B, będą przez dwa lata podlegać szczególnemu nadzorowi. Okres próbny ma być przedłużany w razie popełnienia przez nadzorowanych kierowców wykroczeń drogowych. W razie popełnienia dwóch wykroczeń, kierowca będzie kierowany na kurs reedukacyjny, a w przypadku popełnienia trzech - prawo jazdy zostanie mu odebrane. Według statystyk ponad dwie piąte wypadków powodują kierowcy w wieku 18-24 lat.
Zgodnie z ustawą, zamiast karty motorowerowej będzie wydawane prawo jazdy kategorii AM uprawniające do prowadzenia motorowerów i lekkich pojazdów czterokołowych. Będzie je można wyrobić od 14. roku życia.
Prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E będą ważne przez 15 lat, pozostałe przez pięć lat.
Ustawa ma ponadto zapobiec wydawaniu praw jazdy osobom, które nie powinny prowadzić pojazdów ze względu na stan zdrowia. Sposobem na to ma być wprowadzenie ankiety zdrowotnej, wypełnianej pod rygorem odpowiedzialności karnej.
Inny cel ustawy to podniesienie kwalifikacji instruktorów prawa jazdy i zobowiązanie ośrodków szkolenia do przekazywania samorządowi powiatowemu informacji o kursach i ich uczestnikach. Nadzór nad samorządem ma w tej sprawie sprawować wojewoda. Instruktorzy zostaną również poddani dokładniejszym badaniom lekarskim i psychologicznym; będą też musieli co rok uczestniczyć w kursach doskonalących.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/nowe-kat ... omosc.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zmiany dotyczące prawa jazdy
PostNapisane: 26 stycznia 2011, 23:29 
myślę, że i tak to nic nie zmieni w PL

PostNapisane: 26 stycznia 2011, 23:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Buahaha. Dobre - ubawiłem się strasznie, szczególnie jeśli chodzi o ważność dokumentów i bariera 24 lat na A w połączeniu z AM od 14, które w domyśle pozwala na jazdę quadem po drodze publicznej!

PostNapisane: 26 stycznia 2011, 23:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Schmeichel-lord napisał(a):
myślę, że i tak to nic nie zmieni w PL

Dokładnie. Tylko kasę dodatkową chcą wyciągnąć.

PostNapisane: 26 stycznia 2011, 23:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Zamiast ułatwiać, upraszczać i upowszechniać to idą w drugą stronę :wstyd:

ULLISSES napisał(a):
AM od 14, które w domyśle pozwala na jazdę quadem po drodze publicznej!

Tyle że trzeba jeszcze mieć obowiązkowe OC, o co coraz trudniej w przypadku quada.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 stycznia 2011, 23:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Tomek napisał(a):
Zamiast ułatwiać, upraszczać i upowszechniać to idą w drugą stronę :wstyd:

ULLISSES napisał(a):
AM od 14, które w domyśle pozwala na jazdę quadem po drodze publicznej!

Tyle że trzeba jeszcze mieć obowiązkowe OC, o co coraz trudniej w przypadku quada.

Rodzice kupili quada (albo dzieciak dostał na komunię - sic!), to i ubezpieczenie wykupią - byle tylko pociecha zajęła się sobą i nie przeszkadzała im w oglądaniu TV.

PostNapisane: 28 stycznia 2011, 20:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kupią OC jak im ktoś sprzeda ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 28 stycznia 2011, 21:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
To jednak nie będzie obowiązkowych zielonych listków przez dwa lata ? :D

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 11:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
dla mnie wystarczające było by podniesienie bariery wiekowej na karte motorowerową..niektóre smrodki nie dosięgają do kierownicy :rotfl: :rotfl: :rotfl:
chociaz od 15-16 lat..wtedy było by lepiej.
tylko głupi wierzy w to ze taki skuter jedzie 45..
osobiscie u mnie w miescie jeżdzą chłopaczki skuterami..które ciskają po 100-110..
lub 125 rejestrowane na 50..
Syn mojej ciotki ma wsadzony silnik 180cm od piaggo x9 oczywiscie zarejestrowany na 50cm..
i przy e32 robił jakieś 140-150km/h a na starcie nie mogłem tego złapac..
troche policja ma przymkniete oczy na to..tak mi sie wydaje...az to czasu jak taki gówniarz sie nie rozbije przy takiej predkosci..wtedy sie zrobi głośno..
a z kategorią A w sumie słuszne moze troche za wysoko od 20 lat było by ok..
znam kilka osób..które mówią ze w wieku 24 lat..by nie zrobili tego na motorze co robili odrazu po odebraniu prawka..i nazywają siebie idiotami ze tak robili..moze i troche prawdy jest..

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 11:41 
Naczelny złomiarz forum

Moje BMW: 520 e34 i 528 e39
Kod silnika: m20b20 i m52b28
Garaż: Zielona http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=68745
e39 528 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155826

oraz e36 coupe http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140644
a to z tym prawkiem na skuter to weszło czy nie a po 18 to już nie można jeździć na dowodzie skuterem tak jak dotychczas?

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 13:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Adam093 napisał(a):
Skończy się jazda gówniaży na litrowych maszynach.

taaa, bo ci co mają 24 lat jeżdżą inaczej niż jak mieli 18. Bzdura. Co najwyżej lepiej jeżdżą, a to tylko dlatego że natłukli już trochę kilometrów.
ULLISSES napisał(a):
byle tylko pociecha zajęła się sobą i nie przeszkadzała im w oglądaniu TV.

Do tego się kupuje komputer, lub jakąś konsolę ;)

Moim zdaniem te dodatkowe kategorie od 14 lat są fajne. Człowiek zaczyna od małych sprzętów i jak zaczyna je ogarniać przesiada się na większe. Nabędzie też trochę respektu (oczywiście nie każdy) i doświadczenia.

Sam jeździłem na 50 od jakiegoś 14 roku życia. Głównie wygłupiałem się po lesie (było to enduro). Nie raz się wywróciłem, poobijałem, ale nic poważnego mi się nie stało. Oczywiście 50 była odblokowana i jechała jakieś 80, ale w terenie to i tak nie do osiągnięcia (przynajmniej dla mnie) i na 250 i na 450. Później przesiadka na 60KM 250 która waży jakieś 80kg (prędkość maksymalna jakieś 120, ale w enduro to i tak bez sensu). Dla mnie do dziś nie do ogarnięcia, ale ja nie lubię się taplać w błocie więc rzadko jeżdżę. Oczywiście jak chciałem gdzieś podjechać, a nikt nie miał czasu mnie zawieść to brałem motor.
Skończyłem 18 lat. I na legalu jeździłem tą 50. Tak nie znoszę komunikacji miejskiej że nawet w październiku jeździłem tą 50 do szkoły (jakieś 25km). Przeziębiłem sobie tym zatoki. Zrobiłem prawko (zarówno A jak i B). Samochodami też od dawna już jeździłem, ale tutaj chodzi mi o przykład motocykli. Mimo że miałem uprawnienia ojciec nie bardzo pozwalał mi wsiadać na swoją 1150 z faktu że nie umiem jeździć i taka była prawda. Motor prowadził mnie a nie ja jego. Dał mi książkę na ten temat, następnie zorganizowaliśmy sobie szkolenie w Ułężu. Potem szkolenie u BMW w Monachium, wypad w Alpy. Od tamtej pory to ja faktycznie prowadzę motor i jeżdżę kiedy tylko mam ochotę. Moim zdaniem takie szkolenia to powinna być rzecz obowiązkowa, a nie kończenie nie wiadomo ilu lat.

Na górskich serpentynach mimo stosunkowo słabych sprzętów (BMW GS Adventure z kuframi) wyprzedzaliśmy wszystko, 1000-czki, 600-tki bo ich właściciele tylko na prostych umieją odkręcić :)

Jak wsiadam na nasze motorki które jednak nie mają jakiś niesamowitych osiągów (jak na motory oczywiście), gdyż są to jednak motory bardziej w trasę (BMW R1150RS i R1200GS) to jadę dosyć żwawo, ale jakoś z reguły nie mam niebezpiecznych sytuacji. W każdym razie nie więcej niż podczas normalnej jazdy samochodem. Ale jak ostatnio wsiadłem na 1000 to wciągu jednego dnia miałem więcej niebezpiecznych sytuacji niż w ciągu całej mojej historii jazdy na motocyklu. Chciałbym mieć taki sprzęt, ale wiem że prędzej czy później bym się na nim zabił. To są torowe maszyny, przy których trzeba mieć niesamowite umiejętności i jeszcze więcej zdrowego rozsądku, a niestety większość motocyklistów i to właśnie młodych dosiada takie a nie inne sprzęty. Mimo że wcześniej nie siedzieli na jakimkolwiek motorze i nie umieją jeździć.

A co to ma być za krus reedukacyjny? Muszę posiedzieć kilka godzin w sali wykładowej i znowu mam 0p. Jak tak to dla mnie bomba :D
Chociaż odkąd odzyskałem prawko nie przekroczyłem 10p.

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 14:40 
Częsty bywalec

I mają swoje "zielone liście :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 14:45 
Naczelny złomiarz forum

BMW520gonzo napisał(a):
a to z tym prawkiem na skuter to weszło czy nie a po 18 to już nie można jeździć na dowodzie skuterem tak jak dotychczas?

A odpowie mi ktoś na to pytanie?

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 14:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
A jak mam już prawko na A to mnie nie dotyczy ten cały cyrk nie? :hyhy:

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 14:58 
Częsty bywalec

Nie dotyczy!
chyba juz na dowód nie bedzie można jeździć..chociaz sam nie wiem :niepewny:

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
Mam identyczne podejście do tematu co Kostek.
Ktoś kto kupuje motocykl litrowy to czy będzie miał 20 czy 40 lat nie będzie na nim jeździ pomału bo ten motor nie do tego służy. Zamiast podwyższać granice wiekową powinni wysłać owych kandydatów na jakieś kursy udoskonalające jazdę. A co do 14latka który jedzie po głównej, na podrasowanej 50ccm która osiąga do 100km/h jestem zdecydowanie na NIE!
Zresztą raczej żaden mądry rodzic/opiekun nie da pozwolenia sowiemu dziecku na zrobienie takiego uprawnienia, a ta zgoda jest niezbędna biorąc pod uwagę wiek dziecka <14lat> :)

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:01 
Naczelny złomiarz forum

Bawaryjczyk napisał(a):
Nie dotyczy!
chyba juz na dowód nie bedzie można jeździć..chociaz sam nie wiem :niepewny:

no to będę musiał sprzedać mój skuterek :rozpacz: tylko kto to teraz kupi jak takie wymagania :kwasny: ...

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:09 
Częsty bywalec

dowiedz sie jeszcze..powinno być tak..ze jak nie na dowód..to chociaz na prawko dowolnej kategorii..bo przecież potwór to nie jest..

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Ja powiem o prawku na motor tyle, że Ci którzy maja kase na prawko (teraz nie jedno tylko 3) i chce im sie czekać i robić te wszystkie prawka to beda, a Ci którzy to maja w dupie nie beda i beda jeździć bez i tyle. dostana mandat 300zł jak maja na inna katgorie prawko i dalej beda jeździć. krece sie troche w tym środowisku i głupie jest uogólnianie że młode szczyle (18-24) robią najwięcej wypadków bo prawda jest taka że nie od wieku to zależy a od tego co sie ma w głowie, i najwieksze zagrożenie robie Ci którzy kupują litra na pierwszy motor i nie mają pojęcia a dam se ręke obiąć ze nie jeden 18 latek jeżdzący od młodego na piździkach a poźniej motorach objechalby DOROSŁEGO 25 latka ze swierzym prawkiem niech zrobią Porządne kursy na prawko to bedzie mniej wypadków bo teraz kurs na prawo jazdy nie uczy jeździć pojazdem tylko uczy jak zdać egzamin a to 2 różne rzeczy.

Ale sie zdenerwowałem.

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 15:23 
Częsty bywalec

kolega dobrze prawi..bo są chłopaki co w wieku 15-16 lat uganiają na enduro 125 po torach..
i nie widzą swiata poza motocyklami i czują do nich respekt..a jak taki kolega z golfa sobie robi prawko w wieku 25 lat..nakleja naklejke lubie zapier*** i mysli ze to tylko motor..to później lezy zwiniety na asfalcie...tez znam duzo ludzi smigających bez prawka..i ogarnietych..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1