BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zerwanie umowy z TP
PostNapisane: 30 stycznia 2011, 13:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
Witam, google mi niestety nie odpowiedziało więc piszę tutaj, może ktoś z was w taki sposób zerwał umowę z TP.

Mam DSL'a 2mb po formacie itp speedtest pokazuje mi od 1,4mb/s do 1,6 mb/s. Mogę z takiego powodu zerwać z nimi umowę nie płacąc kary?

Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza żeby zrywać z nimi umowę, chodzi głównie o to że z netii mogę mieć internet 20mb/s i płacić 50% mniej niż za te "2mb" z TP.. :/ No a umowa kończy się w Październiku więc trochę czasu jeszcze jest.

Pozdrawiam.

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zerwanie umowy z TP
PostNapisane: 30 stycznia 2011, 13:55 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
Nie wiem czy to jest powód wystarczający, ale jeśli koniecznie chcesz zerwać umowę to możesz to zrobić przy zmianie umowy tzn. prześledź dokładnie historię od czasu zawarcia umowy bo słyszałem że były takie sytuacje że tp zmieniało przecinek w jednym zdaniu i klienci wykorzystali to jako zmianę umowy i zerwali umowę nie płacąc kary.

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 14:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: M5 e39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=129566
Zerwanie z nimi umowy to niestety nie taka prosta sprawa. Najpierw musisz dzwonic kilka razy do dzialu technicznego i przedstawiac swoj problem, jezeli on nadal nie zostanie rozwiazany tzn nie bd mial tych 2mb to dopiero mozesz skladac reklamacje w ktorej musisz opisac swoj problem i dopisac ze chcialbys rozwiazania umowy. Nie probuj tylko skladac reklamacji przed tym jak ani razu nie zadzwonic pod infolinie z problemem bo nie potraktuja Cie powaznie.

Ja mam problem z netem od 3miesiecy, kilka razy dziennie zrywa polaczenie, lacze jest niestabilne i muli. Miesiac temu zlozylem reklamacje po czym dostalem list 'potwierdzenie przyjecia reklamacji' i maja czas do 02.02 aby przyslac decyzje w sprawie reklamacji wraz z jej uzasadnieniem. Takze powodzenia :)

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 16:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
kolego nie wiem jak jest w TP ale jak mi nie grało z internetem w sieci kablowej TOYA to poszedlem i powiedzialem, ze jak mi tego nie zrobia to przychodze nastepnego dnia i zrywam umowe, za pol h byli i wszystko naprawili :)

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 18:17 
Zacna persona forum

Kod silnika: m47n
z netia to dopiero bedziesz mial ubaw, i oni maja lepiej skonstruowana umowe niz tp
a i potem tp nie bedzie chcialo z toba gadac jakby co ;)

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 18:22 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Przede wszystkim zajrzyj do umowy :-)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 19:42 
Częsty bywalec

Dzięki bardzo koledzy :). Jutro sprawdzę wszystko co napisaliście.

becek, dwóch znajomych ma w netii internet od 3 lat i nie mieli jeszcze żadnego kłopotu, jedynie router wi-fi się jednemu popsuł ale został wymieniony przez netie (fakt ze 9 dni był bez neta, no ale tyle to trwało)

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 19:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
2. Jak mierzyć prędkość transmisji? Dlaczego numion.com pokazuje niższą prędkość niż określona w umowie?
Jest kilka metod pomiaru prędkości internetu.
Jednak większość z nich dotyczy prędkości pozyskiwania danych z sieci i nie uwzględnia rzeczywistej prędkości transmisji.
Na czym polega różnica?
Określona przez usługodawcę prędkość oznacza całkowitą przepustowość, która może zostać wykorzystana przez dany modem.
Cała transmisja, która przechodzi przez modem, to, oprócz ważnych dla użytkownika danych, także dane kontrolne oraz sterujące.
Poza tym należy zauważyć, że w momencie, gdy ściągamy jakiś plik i nie wykorzystujemy internetu w żaden inny sposób, sam system operacyjny lub zainstalowane programy mogą także zajmować pasmo.
Najpowszechniejszym przykładem tego jest działanie w tle programów P2P, które zajmują pasmo czasem bez wiedzy użytkownika i powodują, że obserwowana prędkość transmisji jest obniżona.

Najprostszą metodą pomiaru prędkości, która jest powszechnie stosowana, jest uruchomienie ściągania pliku w przeglądarce internetowej i sprawdzanie, jaką prędkość ona wykazuje przy transmisji.
W ten sposób dowiadujemy się jednak tylko, jak szybko pliku przybywa na dysku (np. 28KB/s oznacza, że w ciągu każdej sekundy średnio objętość ściągniętych danych zwiększa się o 28KB). Nie wiemy natomiast nic o rzeczywistej prędkości przepływu danych przez modem.
Inną metodą pomiaru prędkości łącza jest stosowanie dostępnych w internecie serwisów typu Numion czy DSL.cz.
Programy te służą do pomiaru, z jaką prędkością nasz komputer jest w stanie otwierać strony www.
Program uruchamiany przez stronę www.numion.com/YourSpeed/ ma wbudowane dokładne mechanizmy zbierania i uśredniania danych, a mimo to testy przeprowadzone na różnych łączach wewnątrz sieci TELPOL oraz na łączu DSL 1Mb/s dały podobne rezultaty – wyliczona średnia prędkość otwierania stron www była nawet o 50% niższa niż osiągana w tym samym czasie prędkość przesyłania plików.
Jest to także związane ze specyfiką komunikacji www oraz metodami pomiaru.
Natomiast użycie programu www.numion.com/MaxSpeed daje rezultaty bardziej zbliżone do maksymalnej przepustowości modemu, ponieważ nie są one uśrednionymi wartościami statystycznymi.
Najlepszym sposobem na obserwowanie prędkości działania łącza jest monitorowanie całego ruchu przechodzącego przez kartę sieciową lub port USB podłączony do modemu.
Pozwalają na to programy takie jak NetLimiter lub DUMeter, które można ściągnąć z internetu.
Programy tego typu liczą, ile bitów na sekundę przesyła urządzenie sieciowe, zatem wychwycą każdą zajętość pasma, także te, których użytkownik nie jest świadomy.
Podsumowując, trzeba podkreślić, że mamy trzy różne rodzaje prędkości internetu: prędkość maksymalna modemu określana przez opłacany pakiet, prędkość maksymalna przesyłania danych przez modem w danej chwili oraz subiektywna, średnia prędkość korzystania z sieci.
Drugi rodzaj prędkości może być mierzony programami typu NetLimiter i częściowo przez programy podobne do MaxSpeed, natomiast trzeci rodzaj może być obserwowany bezpośrednio przy ściąganiu plików, przeglądaniu stron oraz na programie YourSpeed.
Należy zauważyć, że tylko drugi rodzaj prędkości oraz jej pomiary mogą być podstawą do określania sprawności działania łącza internetowego.
Dla porównania poniżej można znaleźć tłumaczenie fragmentów dokumentacji pomiarów prędkości surfowania www, dostępnej w języku angielskim w serwisie www.numion.com.

„Pomiar programem YourSpeed nie jest 'benchmarkowym' pomiarem maksymalnej prędkości twojego połączenia, która jest prawdopodobnie o wiele większa.
Jest to doświadczalny test, który mierzy aktualną prędkość, z jaką możesz surfować. Na przykład uruchomione w tle ściąganie plików spowolni surfowanie i odbije się to na pomiarze YourSpeed.
Nawet użycie innej przeglądarki da inny rezultat prędkości, ponieważ niektóre przeglądarki są szybsze niż inne. [...]
Użytkownicy łatwo uznają swoich dostawców internetu winnymi spowolnień.
Jednak mogą być one spowodowane rzeczami takimi jak zakłócenia transmisji, wąskie gardło na twoim PC lub zwyczajnie tym, że internet jest zapchany. [...]
Zadania uruchomione w tle będą wpływać na prędkość. Ściąganie plików w tle, odtwarzanie muzyki mp3, firewall'e i programy antywirusowe, nawet zminimalizowane dokumenty – wszystko zużywa cenne zasoby.
Zamknij wszystko, czego nie potrzebujesz dla optymalnej prędkości.
Prędkość dysków twardych – przeglądarki mają na twoim dysku twardym pamięć podręczną.
Pomiary używają triku, aby obrazki były zawsze pobierane z internetu a nie z cache'a przeglądarki.
Jednak przeglądarka i tak je zapisuje na dysku. Dlatego prędkość twojego dysku ma taki sam wpływ na pomiar jak na surfowanie po sieci.
CPU i wideo – twój komputer musi przetworzyć pobierane strony www i zaprezentować je w przeglądarce.
To zajmuje czas i szczególnie na wolnych komputerach może mieć poważny wpływ na prędkość.
Pomiar YourSpeed pokazuje wszystkie obrazki na ekranie i dlatego używa wszystkich tych zasobów, które są użyte podczas normalnego surfowania. [...]
Równoczesne odwiedzanie danej strony przez wielu użytkowników spowolni nawet duże serwisy.
Twoja prędkość zmniejszy się w godzinach szczytu po prostu dlatego, że strony, które odwiedzasz, są zajęte. [...]”

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 20:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36 cabrio
Szaman1990 napisał(a):
Witam, google mi niestety nie odpowiedziało więc piszę tutaj, może ktoś z was w taki sposób zerwał umowę z TP.

Mam DSL'a 2mb po formacie itp speedtest pokazuje mi od 1,4mb/s do 1,6 mb/s. Mogę z takiego powodu zerwać z nimi umowę nie płacąc kary?

Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza żeby zrywać z nimi umowę, chodzi głównie o to że z netii mogę mieć internet 20mb/s i płacić 50% mniej niż za te "2mb" z TP.. :/ No a umowa kończy się w Październiku więc trochę czasu jeszcze jest.

Pozdrawiam.

Pracowałem niedawno w TP, z umowy możesz zerwać ale płacisz jakąś tam karę za wcześniejsze zerwanie, prędkość masz 1,6 dletego że oni nie oferują 2 mb tylko DO 2 mb więc taki mały szczegół(podstępny) ...

Jeżeli chodzi o Netię to temat jest bardzo zabawny heh, oni korzystają z łącz TP i nie będziesz miał u nich 20m/b mogą Ci to oczywiście wcisnąć ale to nie pójdzie... TP chce wycofać 512kb/s niedługo ma się poprawić przepustowość ale czy to prawda nie jestem pewny w 100%. Będą do Ciebie teraz dzwonić (tak jak ja gdy pracowałem) i dupe zawracać ,, Dzień dobry Telekomunikacja Polska czy chce Pn przedłużyc umowę na korzystniejszych dla Pana warunkach?? itp. :P jak da radę to weź sobie 6m/b bo jest najlepszą opcja z dostępnych i kosztuje coś ok 59 zł na 2 lata a 64 chyba na rok. NIe wiem jak jest w Netii natomiast wiem, że korzystają z kabli TP więc na pewno nie pójdzie Ci z NETII więcej niż TP może Ci zapewnić..

PS. NIE BIERZ TELEWIZJI!!!!!!!!!!!!!!!!!! :rotfl: ;)

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 21:28 
Forumowy terrorysta

cinek 325 napisał(a):
Pracowałem niedawno w TP, z umowy możesz zerwać ale płacisz jakąś tam karę za wcześniejsze zerwanie, prędkość masz 1,6 dletego że oni nie oferują 2 mb tylko DO 2 mb więc taki mały szczegół(podstępny) ...

W kablowce również DO...

Można sprawdzić prędkość netu przez speedtesty, daje to obraz, ale najlepiej sprawdzać przez pobieranie plików (nie trzeba przecież pobierać w całości) ze strony np dobreprogramy.pl czy też podobnej.

PostNapisane: 30 stycznia 2011, 23:55 
Częsty bywalec

cinek 325, podpisanie nowej umowy nie wchodzi w grę, bo mnie tak wku**** że... Podpisałem umowe na 2 lata na DSL'a 2mb, pierwszy rok był w promocji, 60 zł, drugi rok dojeb*** mi 110 zł, więc cała ta promocja i tak poszła w długą. A znajomi co mają netii te 20mb/s na dsl.cz mają po 15, 16 kb/s.. To mi w zupełności wystarczy, no i będę płacił mniej niż za 2mb :)

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 31 stycznia 2011, 09:31 

Moje BMW: e39
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jest sposob :) Podpisujesz z babcia/ciocia/wujkiem uzyczenie metra kwadratowego ich domu. Normalnie na papierze w 2 kopiach. Idziesz z tym do TP i mowisz ze teraz tam bedziesz mieszkal i chcesz tel przeniesc. Poniewaz oni nie wszedzie moga swiadczyc usluge neostrady (na wsi nie ma swiatlowodu) to w kazdym przypadku umowa na neo sie rozwiazuje. Wtedy przenosisz tel spowrotem. Jesli zalezy Ci na zachowaniu obecnego nr stacjonarnego to koszt przeniesienia ok 5zl, jesli Ci nie zalezy to za friko.

Praktykowalem to osobiscie i dziala :) Niedogodnoscia jest ze przez jakis czas nie masz netu- tydzien-dwa. Generalnie to nie uswiadamniaj pani w telepunkcie co i po co robisz. Powiedz ze chcesz przeniesc nr i czy w zwiazku z tym bedziesz musial nowa umowe na net podpisac :) Ja robilem ten numer 2 lata temu ale z tego co wiem to nic sie nie zmienilo.

Co do netii, to faktycznie dzierzawia oni lacza od TP. Jak usluga TP Ci nie dziala to z netia bedzie podobnie. Moze UPC ma jakas oferte u Ciebie. Przy netii jest niedogodnosc ze jak jest jakies uszkodzenie lub np przyjda 2 rachunku przez pomylke to potrafia Cie odsylac jedni do drugich.

Netia mowi ze wina jest na laczach TP, TP mowi ze nie jestes ich klientem i nie moga przyjac zgloszenia. Ja mam Orange freedom (czyli neostrada ale fakture place oragneowi) i w przypadku problemow nie jest zle z naprawa, ale jak u nas netia startowala i bylo duze uszkodzenie to wiem ze infolinie wylaczali :(

PostNapisane: 31 stycznia 2011, 23:14 
Forumowicz

Szaman1990 napisał(a):
cinek 325, podpisanie nowej umowy nie wchodzi w grę, bo mnie tak wku**** że... Podpisałem umowe na 2 lata na DSL'a 2mb, pierwszy rok był w promocji, 60 zł, drugi rok dojeb*** mi 110 zł, więc cała ta promocja i tak poszła w długą. A znajomi co mają netii te 20mb/s na dsl.cz mają po 15, 16 kb/s.. To mi w zupełności wystarczy, no i będę płacił mniej niż za 2mb :)

Wszystko ok ja nie bronie TP, mamy ,,wolny" :P rynek. Chciałem Ci tylko powiedzieć, że Netia korzysta z łącz TP i jeżeli Tp nie zapewni Ci więcej niż 2 mb/s to NETIA też nie...(przynajmniej z tego co mi wiadomo, ale zawsze warto to spr to tylko jeden telefon, najlepiej sprawdz to na początek w TP a później w Netii i wtedy zobaczysz czy ktoś Cie w wała robi, bo słyszałem , że Netia robi tak, że oferuje 20 ty podpiszesz umowę a później niestety u Pana jest możliwe tylko 2..) :cenzura:

PostNapisane: 1 lutego 2011, 00:33 
Częsty bywalec

cinek 325 napisał(a):
Wszystko ok ja nie bronie TP, mamy ,,wolny" :P rynek. Chciałem Ci tylko powiedzieć, że Netia korzysta z łącz TP i jeżeli Tp nie zapewni Ci więcej niż 2 mb/s to NETIA też nie...(przynajmniej z tego co mi wiadomo, ale zawsze warto to spr to tylko jeden telefon, najlepiej sprawdz to na początek w TP a później w Netii i wtedy zobaczysz czy ktoś Cie w wała robi, bo słyszałem , że Netia robi tak, że oferuje 20 ty podpiszesz umowę a później niestety u Pana jest możliwe tylko 2..) :cenzura:

Znajomy na mojej ulicy ma te 20mb/s z netii i śmiga mu net ładnie :). Filmy w 20-30 min ściąga :). Więc z tym problemu pewnie nie będzie

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 1 lutego 2011, 07:25 

Tepsa teraz za 20 mb tez ma dobra cene ok 60-70zl. Moze problem lezy u Ciebie. Czesto ludzie filtrow nie podlaczaja i jest to problemem ograniczenia przepustowosci i zrywania polaczenia. Bo rozumiem ze po zmianie uslugi na szybsza ustawiles od nowa ewentualny qos w routerze lub program do zarzadzania laczem w windows. Ludzie zapominaja czasem o prozaicznych sprawach.

PostNapisane: 1 lutego 2011, 08:50 
Forumowicz

ded napisał(a):
Tepsa teraz za 20 mb tez ma dobra cene ok 60-70zl. Moze problem lezy u Ciebie. Czesto ludzie filtrow nie podlaczaja i jest to problemem ograniczenia przepustowosci i zrywania polaczenia. Bo rozumiem ze po zmianie uslugi na szybsza ustawiles od nowa ewentualny qos w routerze lub program do zarzadzania laczem w windows. Ludzie zapominaja czasem o prozaicznych sprawach.

x2 :cisza: tak jak mówiłem zadzwoń do tepsy zapytaj ile Ci najwięcej pójdzie(sprawdzą to w 30 min) później do Netii i zobaczysz jaka jest różnica i podejmiesz decyzje bo to będzie jednak umowa na rok lub dwa więc przed podjęciem decyzji lepiej spr co i jak :luka:

PostNapisane: 1 lutego 2011, 09:05 

Eee, z tym sprawdzeniem to roznie. Mialem pare sytuacji prywatnie i sluzbowo ze handlowiec sprzedawal najwyzsza opcje a monter, ktoremu wystarczylo powiedziec nazwe ulicy od razu wiedzial ile max moga podlaczyc. Fakt ze mieszkam w malym miescie, ale mysle ze i w duzych sie orientuja. Jeden z nich opowiadal mi jak te wezly sa polaczone, ze nie ma prawa to dzialac szybko :kwasny: Niestety u mnie to i tak jest najlepsza opcja.

PostNapisane: 1 lutego 2011, 09:16 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI Mpakiet
Kod silnika: N47
ded napisał(a):
Jest sposob :) Podpisujesz z babcia/ciocia/wujkiem uzyczenie metra kwadratowego ich domu. Normalnie na papierze w 2 kopiach. Idziesz z tym do TP i mowisz ze teraz tam bedziesz mieszkal i chcesz tel przeniesc. Poniewaz oni nie wszedzie moga swiadczyc usluge neostrady (na wsi nie ma swiatlowodu) to w kazdym przypadku umowa na neo sie rozwiazuje. Wtedy przenosisz tel spowrotem.

To było możliwe do 24 stycznia. Teraz już płacisz karę jak za zerwanie umowy - za dużo ludzi korzystało z tego sposobu przenosząc neo w Bieszczady. :D

PostNapisane: 1 lutego 2011, 14:20 

Mi powiedzieli ze jestem drugi w historii tego danego telepunktu :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1