BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 17:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co pisza o BMW na innych forach?
PostNapisane: 1 lutego 2011, 16:18 
Forumowicz

Właściwie, to wydaje mi się że ludzie którzy mają cokolwiek wspólnego z bmw (siedzieli, jechali nim chociaż raz zmieniają zdanie), przykład moja narzeczona czy wielu znajomych których zaraziłem swoją miłością.

coraz więcej znajomków zaczyna kupować beemy, najczęściej właśnie e39, po tym jak (może to śmieszne) zobaczą listwy orzechowe wewnątrz.. pomimo że jeźdże starej generacji dieslem, usłyszą wyciszenie auta..

to jest piękne ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 lutego 2011, 20:45 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52TU B25
Garaż: było e36: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=64753
Zgodze sie z kolegą okienko wyżej. Jak kupowałem sobie auto mój tata był bardzo przeciwny BMW "dużo palą drogie cześci itp. no i oczywiście kto za to bedzie płacił" ale postawiłem na swoim i stałem sie posiadaczem E36 :) Minął już ponad rok od kupna mojego autka i tata sie przekonał że BMW nie jest takie straszne i szuka sobie e39. Myśle że taka naszą "misja" jest przekonywanie ludzi do BMW :rotfl: a co do tylnego napędu przytocze słowa pana obsługującego na stacji benzynowej który jest fanem i posiadaczem E36: " z trakcją jest jak z panią lekkich obyczajów, bez dobrej gumy nie podchodź" :rotfl:

Było e36 316i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=64753&p=679164#p679164
Jest e46 323i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115487 :D

PostNapisane: 1 lutego 2011, 21:18 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: m42b18
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132866
Cytat z wyżej wymienionego forum Daci:

,,Niech się śmieją, na wynik na mecie w 50 % składa się samochód a w 50 % kierowca. Logan w "dobrych" rękach objedzie i sprowadzone BMW, szczególnie na krętych wązkich dróżkach, gdzie potrzeba nie tylko dużej mocy ale i nowego zawieszenia i umiejętności."

Czyli: Sprowadzone=gorsze :zdziwko:

Po prostu mistrzowie :wstyd:

PostNapisane: 1 lutego 2011, 21:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
moze nie z forum ale z pierwszego zdania smialem z 5 minut :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,510,7855 ... _drog.html

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 1 lutego 2011, 21:41 
Forumowicz

starscream, moze to moja narzeczona ją tak prześladuje ;D

PostNapisane: 1 lutego 2011, 21:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Jak powiedziałem dziewczynie, że kupuje bmw to mi przeslała jakieś badania brytyjskich naukowców które mówiły o tym że ludzie którykch pytali o njbardziej agresywnych kierowców na drogach wskazywali kierowców bmw... Czy to prawda to niech każdy sobie odpowie, ale ja jestem tak samo 'agresywny' i obojetnie czy jade swoim bmw, audi ojca czy toyota matki.

PostNapisane: 1 lutego 2011, 21:58 
Forumowicz

MATTU_113, skad ja to znam...

ale fakt jest faktem, że ludzie są bardziej kulturalni wobec mnie gdy jadę kijanką ojca,

zmiana pasów w tłoku w 100licy to miodzio w porównaniu do jazdy beemą w takich samych warunkach,

ogólnie wychodze z założenia że skoro kierownicy innych "samochodów" sa wobec nas nie mili, to ja jestem wybitnie uprzejmy wobec kierowców innych bmw ;)

PostNapisane: 1 lutego 2011, 22:04 
Częsty bywalec

Haha przypomnialo mi sie jak jeszcze mialem skode, a pierwszy raz jechalem a4 b7 ojca to każdy mnie puszczal wszyscy robili miejsce normalna kultura! bylem tak zdziwiony ze normalnie myslalem ze mam koguty na dachu :rotfl:

k_w_ napisał(a):
ogólnie wychodze z założenia że skoro kierownicy innych "samochodów" sa wobec nas nie mili, to ja jestem wybitnie uprzejmy wobec kierowców innych bmw

Teraz to mnie luj leje i puszczam prawie kazde auto ktore chce skrecać czy coś mnie sie nie spiszy nie strace a jak ktoś ma czekać to niech ma na reke ja tez wychdze z takiego zalozenia co Ty i ogolnie wydaje mi sie ze jak komuś opmoge, puszcze to kiedys ktoś też mnie pusci :D taka KARMA :hyhy:

PostNapisane: 1 lutego 2011, 22:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
MATTU_113 napisał(a):
Jak powiedziałem dziewczynie, że kupuje bmw to mi przeslała jakieś badania brytyjskich naukowców które mówiły o tym że ludzie którykch pytali o njbardziej agresywnych kierowców na drogach wskazywali kierowców bmw... Czy to prawda to niech każdy sobie odpowie, ale ja jestem tak samo 'agresywny' i obojetnie czy jade swoim bmw, audi ojca czy toyota matki.

Moja dziewczyna chce żebym się pozbył tego samochodu. Po prostu nie cierpi tej marki :].
Ludzie których znam w większości też nie lubią tej marki, co najwyżej traktują te samochody jak egzotykę (o ile mają przynajmniej 2.5 pod maską), reszta to dla nich przepłacony badziew.
Nowsze modele (od E46) nawet się im podobają, a reszta niestety nie.

PostNapisane: 2 lutego 2011, 09:24 
Pierwsze kroki

Z forum Calibra Team , trzeba się logować więc wkleję tylko fragmenty dotyczące BMW, jednego tematu "z opinią" nie ma, ale przy okazji innych pogadanek przewijają się czasem jakieś posty:

Cytuj:
Widzę że temat się rozwija, tak jak Bartosh też mam swoją ulubioną BMK'ę - uwielbiam ten samochód, moja mamusia miała taką E28 6-cylindrową 520-tkę... niestety pożyczyłem nią i staranowałem bramę w posiadłości na wsi. Wspaniały mam sentyment do tego samochodu, świetna linnia, doskonałe prowadzenie.
Z resztą miała tyle lat co ja, rocznik 1986 - srebrny metalic. Gash.... chciałbym mieć znów taką !

Cytuj:
Przytoczony przez Kolę e24 - fantastyczny klasyk, który wrył mi się za czasów szkoły podstawowej - często parkował na osiedlu - od tatej pory BMW zawsze kojarzyło mi się jako marka ze sportwym stylem, ale i luksusowym dodatkiem (w przypadku limuzyn kolejność odwrotna ;))
W tym temacie nieco zapomniany E9
Poprzednik kultowego już e24 - nie miałem okazji widzieć sztuki na żywo, ale biorąc pod uwagę że zadbane e24 wykręca mi głowę, mogę się domyślać że E9 spowodowałby że ciało by poszło, a głowa została przy aucie :)
Przy okazji typowania niezapomnianych aut nie mógłbym nie wspomnieć o kulcie lat 90-tych, czyli E31

Cytuj:
Na jego miejsce wstawiałbym BMW X6, który w pewnym sensie jest "sportową" wersją X5, więc spełnia warunek postawiony w temacie - samochód może i dobry, ale wg mnie paskudny i do tego kompletnie... BEZ SENSU... dziwne połączenie wyszło inżynierom BMW bo ani to terenówka, ani auto sportowe... pozbawiono go głównych plusów obydwu powyższych typów i pozostał jedynie "zbyt drogi" pozerski gadżet dla ludzi bez gustu.. no ale o tym oczywiście się nie dyskutuje ;)

Cytuj:
dziaiaj na wieczór wrcałem z katowic i na odcinku pomiedzy piotrowicami a mikołowem a dokładniej koło goscińca śląskiego na swiatłach podjechał koło mnie jakis gogus bmw 335 xi roczna albo dwuletnia była ta bmka wiedziałem ze nie mam najmniejszych szans ( ja w ne ;)i nawet mi do głowy nie przyszło ze gosciu chce sie scigac ;) ale ruszył z kopyta poczym zwolnił i jak sie ze mną zrównał znowu szpula i tak co chwile moze przez jakies dwa kilometry ja jechałem 70 i nawet nie próbowałem przyspieszac , naszczescie ja zjechałem na mikołów a debil pojechał dalej . Żałuje tylko ze cwaniak nie trafił na jakąs mocniejszą caliberke np. od jarka albo od robina bo by mu sie głupio zrobiło heheheh

Cytuj:
Wiadomo,ze o gustach sie nie dyskutuje itp itd i kazdy ma wlasne upodobania-jeden woli taka charakterystyke auta,drugi inna,ale majac kiedys do dyspozycji E38 740i i E39 528i a przesiadajac sie na S8 juz niestety bym do BMW nie wrocil-nie mam jakiegos bardzo negatywnego odczucia co do tego auta,bo sa na prawde ok,ale mimo,ze byly w nienagannnym stanie i serwisowane jak nalezy to ciagle drobne bolaczki wyprowadzaly bardziej z rownowagi niz jakby trafic na 1 powazna usterke.Nie wiem,moze to wina pechowych egzemplarzy,ale jak sie napatrzalem ile tych aut przyjezdza do kumpla warsztatu,ktory serwisuje tylko BMW,to po prostu mi sie odechcialo...szczegolnie aut.skrzynie biegow sa nietrwale.Kupujac Audi mialem podobne obawy,jednak sie one nie potwierdzily i poza standardowymi wymianami eksploatacyjnymi nie wiem co to usterki(jak na razie,a przejechalem juz troche km),oczywiscie nie chce zniechecac bo nie mam w tym zadnego interesu(kup Audi,nie kupuj BMW,bo to nie oto chodzi),E38 pomimo wszystko to na prawde porzadne i komfortowe auto,ktos moze sie teraz odezwac ze mialem kibel,bo jemu sie nic nie dzieje itd-ok,zgoda dlatego ja pisze wlasna opinie z doswiadczen,a jak raz sie zraze to potem ciezko sie spowrotem przekonac,a wiadomo ze kazdy chocby podswiadomie liczy na bezawaryjnosc auta,bo po to sie je kupuje zeby jezdzic a nie stac na serwisie,dlatego wybor i tak nalezy do Ciebie,wiec zycze owocnych poszukiwan i bezstresowej eksploatacji,pozdr! :dobrafura:

Cytuj:
Rzeczywiście przyspieszenie 5.0 V12 nie powala.

Ale o ile "zwykłe" BMW mimo dużych silników i mocy faktycznie są ociężałe to M-ki to zupełnie inna liga. Już starsze E39 i E46 potrafi być szybkie (chociaż są jeszcze w zasięgu). Niestety do nowych 507-konnych M5 i M6 sporo nam jeszcze brakuje.
Sam jestem ciekawy wyścigu z M5 bo na papierze nie widać jakiejś ogromnej przewagi. Zobaczymy jak będzie na drodze.
(Ale to dopiero na wiosnę bo teraz mam praktycznie cały silnik w częściach w bagażniku)

M6 jest jednak sporo szybsze i jedyna szansa na objechanie go to fabryczna blokada na 250km/h.

Cytuj:
Jak będziesz miał możliwość to przejedź się E39 np. 528, tylko taką naprawdę dobrze wyposażoną.
Według mnie komfort i prowadzenie deklasuje Calibrę. Rozkład masy 50:50. Osiągi w 528 już chyba wystarczające do dupowozu.
E38 ma bardzo dużo wspólnych elementów wnętrza z E39. Ale fakt, że E38 jest ładniejsze i wygodniejsze.

Ja w podobnej sytuacji wybrałem E39, komfort wystarczający i trochę bardziej poręczne od E38.

Cytuj:
Robin chyba właśnie z czymś takim miał pojedynek autostradowy. Ale może sam się wypowie. Ale myślę, że szanse by były. Na podstawie jazd paroma nowymi BMW twierdzę, że są to przereklamowane auta jeśli chodzi o osiągi (co innego hamulce, ukł. kierowniczy - to jest bajka). Żeby Z4 M objeżdżało podrobionego Golfa 1.9 TDi o 1.5-2 długości, to zakrawa na lekką parodię

PostNapisane: 2 lutego 2011, 09:56 
Forumowicz

Yaroo$ napisał(a):
Żeby Z4 M objeżdżało podrobionego Golfa 1.9 TDi o 1.5-2 długości, to zakrawa na lekką parodię
chciałbym to zobaczyć... ;)

biorąc pod uwage że (zdaje mi się) wszystkie m-mki zbliżone do siebie modelowo mają podobne osiągi, to po jeździe m5 nie jestem w stanie jakoś w to uwierzyć ;D

PostNapisane: 2 lutego 2011, 11:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Pewni swego sa chlopaki, konstruktywna krytyka x6 wogle powala :D

PostNapisane: 2 lutego 2011, 11:12 
Forumowicz

ded, szczerze mówiąc, x6 to specyficzne auto, jednak ma to coś :) i albo się podoba albo nie..

ale z tym golfem tdi to piękna masakra..
nie wiem jak z tdi.. ale ja mając 116km spacyfikowałem nie jedno a3 i niejednego golfa 1.6... może nie padli na kolana ale mnie nie zgieli ;)

PostNapisane: 2 lutego 2011, 11:50 
Częsty bywalec

k_w_ napisał(a):
nie wiem jak z tdi.. ale ja mając 116km spacyfikowałem nie jedno a3 i niejednego golfa 1.6... może nie padli na kolana ale mnie nie zgieli

Masz różne 1.9tdi a najmocniejsze w serii mają 150km po programie zmianie turbo wtrysków i intera i czyms tam jeszcze maja bezproblemowo 300km takie są teraz tdi :hyhy: silniki dobre, ale klepiące, ale co do tego zeby tak wyglądał pojedynek z z4M to wątpie bo wciągło by go lewą dziurka nosa

PostNapisane: 2 lutego 2011, 12:22 
Forumowicz

MATTU_113, może masz i rację, ale co z tego że np leon fr 2.0 tdi ma 180 koni (przykład najbliższy mi możliwy), i przyspieszenie do setki ma 8 sekund (najszybszy samochód ze wszystkich kompaktów z silnikiem 2.0 tdi), a 2.8 mająca zaledwie 193 konie i dużo mniejszy moment obrotowy, dużo dużo wyższą masę, za to dłuższą skrzynie jeśli dobrze pamiętam ma 7.9 sekundy do setki.. gdzie tu sens i logika? po co Ci 400 koni w gofrze jak i tak to słabo jest przeniesione na koła? drobny ruch kierownicą, róznicówka się załącza i pali CI jedną albo drugą opone?

PostNapisane: 2 lutego 2011, 12:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
k_w_ napisał(a):
MATTU_113, może masz i rację, ale co z tego że np leon fr 2.0 tdi ma 180 koni (przykład najbliższy mi możliwy), i przyspieszenie do setki ma 8 sekund (najszybszy samochód ze wszystkich kompaktów z silnikiem 2.0 tdi), a 2.8 mająca zaledwie 193 konie i dużo mniejszy moment obrotowy, dużo dużo wyższą masę, za to dłuższą skrzynie jeśli dobrze pamiętam ma 7.9 sekundy do setki.. gdzie tu sens i logika? po co Ci 400 koni w gofrze jak i tak to słabo jest przeniesione na koła? drobny ruch kierownicą, róznicówka się załącza i pali CI jedną albo drugą opone?

Wg.zeperfs.com 328i ma 7.5 do setki

Też mnie to zastanawia,np.Lexus is300 w benzynie ma 213 koni,jest nawet lżejszy,a idzie podobnie jak mój turas w automacie ze 184km.
Chyba,że te dane są jakieś trefne :suchy:
Druga opcja to taka,że automat strasznie spowalnia benzynę.

PostNapisane: 2 lutego 2011, 13:06 
Forumowicz

JarekTrucker, lexus ma napęd na tył czy na przód?

PostNapisane: 2 lutego 2011, 13:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
k_w_ napisał(a):
JarekTrucker, lexus ma napęd na tył czy na przód?

Oczywiście na tył

PostNapisane: 2 lutego 2011, 14:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
sebek16b napisał(a):
Jak kupowałem sobie auto mój tata był bardzo przeciwny BMW "dużo palą drogie cześci itp. no i oczywiście kto za to bedzie płacił" ale postawiłem na swoim i stałem sie posiadaczem E36 :) Minął już ponad rok od kupna mojego autka i tata sie przekonał że BMW nie jest takie straszne i szuka sobie e39

Szkoda że u mnie tak nie ma. Ojciec ma Audi A6 c6, wracamy razem z pracy, wyprzedza nas BMW i mówi "co za idiota, aaa wiadomo, BMW"

Po chwili wyprzedza nas koleś z Audi no to ja "co za idiota, aaa wiadomo Audi" No i spór trwa od kiedy kupiłem BMW :).

Jade za nim samochodem bo akurat jechalismy zatankować, przyspieszył (3.0 235hp) więc szans nie miałem, na stacji się pyta gdzie ja byłem bo tylko mały punkt widział w lusterku i się śmieje...

No i właśnie nie wiem jak mu do rozumu przemówić :D

Sorry za OT :P.

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 2 lutego 2011, 14:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Kup V8 to nie podskoczy :P

Moj ojciec byl calkowitym motoryzacyjnym analafabeta. Jak zrobilem A1 i zaczalem jezdzic jego WSK to okazalo sie ze w skrzyni nie ma niemal wcale oleju. Jak dolalem to okazalo sie ze sprzeglo sie slizga- kazal mi spuscic ten olej zeby wrocilo do normy :szok:

Jak kupowalem pierwsze auto miala byc to calibra 115km + lpg, nie chcial sie zgodzic. "Po co Ci ten scigacz, on ma 2 miejsca do siedzenia tylko" :rotfl: Kupilem auto z dieslem czego konsekwencja byl zakup TDSa, gdybym jednak kupil cali w gazie to pewnie teraz smigalbym 328i LPG- medal ma zawsze dwie strony.

Kiedys chcial sie scigac, ale okazalo sie ze Astra z dieselem Isuzu jest sporo szybsza od 307 1.4 :hyhy:

Jak kupilem duzego japonca suzuki, to myslalem ze mnie przeklnie ale w koncu powiedzial ze sie przejedzie. Myslalem ze zrobi tylko kolko wokol domu (nie przywykl do moto ciezszych od niego :P ) ale pojechal na droge. My z bratem szybko w auto i za nim- patrzymy lezy pod sklepem razem z moto. Okazalo sie ze nie siegal nogami do ziemi a zatrzymac sie jakos musial- liczyl ze jak bardzo zwolni to ktos podbiegnie i mu pomoze.

Ogolnie to zawsze smiesznie bylo ale wkurzalo mnie ze narzucal mi swoje zdanie na tematy o ktorych nie mial pojecia.

Ostatnio edytowano 2 lutego 2011, 14:31 przez ded, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1