BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Prolem z elektrycznymi lusterkami
PostNapisane: 5 lutego 2011, 23:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Witam tak jak w temacie mam problem z elektrycznymi lusterkami tz. sa one podgrzewane i regulacja po poprzez joystyk w drzwiach i w tym problem że jeśli włączę podgrzewanie szyby to lustereczka nie grzeją ;/ oraz jeśli chcę ustawić lusterka też nie idzie ani prawe ani lewe ani nie drgnie ani też nie słychać silniczków proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to zrobić oczywiście wszystkie kable podpięte sam sprawdzałem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Prolem z elektrycznymi lusterkami (E46)
PostNapisane: 5 lutego 2011, 23:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
bezpieczniki?

Tytuł: Re: [E46] Prolem z elektrycznymi lusterkami
PostNapisane: 6 lutego 2011, 15:07 
Pierwsze kroki

hm kolego właśnie tak zrobiłem kolego sprawdziłem bezpieczniki i o dziwo był spalony oki wymieniłem taki jaki powinien być 5A i bum spalony no to kolejny i znowu spalony no to wkładam 15A i działa :hurra: :hurra: ale znowu kolejny problem dymek leci z joystyka jak chcę ustawić je nom i dodam ze wczoraj miałem drzwi rozebrane i wygląda wszystko oki wiec co moło być dalszą przyczyną ?
No i jeszcze jeden problem dotyczący problem z bezpiecznikami chodzi o to ze edług schematów znalezionych na necie to powinny być 2 bezpieczniki "" Lusterka zew. 31,57 "" i problem następujący posiadam tylko bezpiecznik nr "31" ,a nr "57" jest pusty jak patrzałem to na dol jest tylko miedziana blaszka w nim a u góry nie ma wiec czy to normalne jest ?

PostNapisane: 6 lutego 2011, 15:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
u mnie w poprzedniej E46 byl problem z podgrzewaniem i regulacja taki ze byly za duze opory na kostkach - mianowicie kostki sie 'powypalały' z wiekiem i byly nadtopione piny w plastiku.

tzn - najpierw nie grzalo mi lusterko a pozniej nie moglem juz go nawet wyregulowac

teraz jak to naprawic:
- na samym poczatku wyjmij wklad lusterka i wypnij piny i zobacz jakie jest napiecie na kablach od podgrzewania (powinno byc 12V, u mnie bylo 0,3V), trudniej bedzie sprawdzic kable od regulacji, bo trzeba wymontowac mechanizm i ktos musi sterowac lusterkiem kiedy sprawdzasz napiecie, chyba ze masz odpowiednio dlugie rece :P
- do lusterka idzie 5 kabli (o ile nie jest skladane elektrycznie, bo w skladanych elektrycznie moze byc wiecej) - 3 do pozycji i 2 do ogrzewania
- kupujesz w elektronicznym sklepie dwie kostki do dysków twardych MOLEX (albo inne jesli sa na wiecej pinow i sa dosc wąskie)
- rozbierasz boczek drzwi, kostka jest umieszczona pod takim trójkątem przed szybą i nad obiciem drzwi
- najpierw sprawdz miernikiem czy na kostce jest napiecie i obejrzyj ja czy nie jest nadpalona - bo moze wcale nie trzeba nic wymieniac, a problem lezy gdzies 'wcześniej'
- jesli kostka wymaga wymiany, wytnij ją, wlutuj kable w piny od MOLEXa i powkladaj piny do kostki, nastepnie zepnij kostke i wszystko poskladaj - u mnie zaczelo wszystko dzialac ;)

PostNapisane: 6 lutego 2011, 16:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
sprawdz przewody może się gdzies zwerają. Jezeli masz uzywany "dzojstik" to wstaw i zobacz

PostNapisane: 6 lutego 2011, 19:01 
Pierwsze kroki

Hm koledzy teraz to będę musiał jednak wymienić tą kostkę ponieważ poszedłem wyjąć joystik i kostka się nadtopiła ;/ tam gdzie są 2 czarne kabelki czyli podgrzewanie lusterka ;/ i joystik trochę też nadtopiony przy stykach i jesli mogę to co i dokładnie jak posprawdzać i zrobić
no i nasuwa mnie się pytanie z tymi kostkami od dysku kolego posiadam aktualnie taką kosteczkę nie wiem czy o tą ci chodziło
jeśli nie to prosił bym o podesłanie zdjęcia

http://pedi1994.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/814236.html

dzięki wielkie za pomoc do tej pory i pozdrawiam ;)

PostNapisane: 6 lutego 2011, 19:52 
Zacna persona forum

u mnie dokladnie tak samo byly nadtopione kostki, z tym ze nie przy joysticku ale przy samym lusterku w boczku, gdzie kable ida juz do lusterka

Pedi1994 napisał(a):
http://pedi1994.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/814236.html

z tego co widze, to co wkleiłeś, to kostka SATA, mi chodzilo o ten starszy typ kostek, czyli molex (zazwyczaj takie biale), oto przyklad takiej kostki z wyjetymi pinami:
Obrazek

mozliwe ze znajdziesz gdzies inne kostki niz te typu molex, ale ja tylko takie znalazlem (byly jeszcze 2-pinowe, wiec mozesz jedna molex 4-pin i jedna 2-pin sobie kupic bo potrzebujesz tak mysle 5 pinow), bo te SATA Power rzeczywiscie są węższe i wygodniejsze, ale ja nigdzie takich nie widziałem

potrzebujesz męską i żeńską (zazwyczaj jak kupujesz kostkę do złączenia dwóch kabli to dostaniesz i męską i żeńską), oto one:
Obrazek

ja z poczatku mialem male watpliwosci co do tego czy te kostki nie beda sniedzialy, czy nie bedzie zwarcia i sie nie przepala, musisz dosyc dobrze zalutować kabelki tak zeby izolacja byla przykryta, ponadto kazdy pin od zewnatrz w miejscu zlutowania mozesz okleic tasma izolacyjna dla pewnosci, ze nie zewrze sie z sasiadujacym pinem (te kostki do domowej roboty troche sie chwieją, możesz też posmarować klejem piny żeby się nie chwiały jeśli nie chcesz ich izolować taśmą klejącą, ale wtedy kostka jest już nierozbieralna). ogolnie ta kostka powinna dac rade, bo piny sa o wiele grubsze niz te w oryginalnej kostce (wiec jest mneijszy opor i nie powinny sie przepalic).

Potrzebujesz kupic 2 kostki (jak je rozlozysz to bedziesz mial 2x zlacze meskie i 2x zlacze zenskie) na jedno lusterko (bo kabli z lusterka masz minimum 5 - w przypadku jesli nie ma skladania elektrycznego, a w kostce masz tylko 4 piny). Ja podpiąłem 2 kable od podgrzewania lusterka do jednej kostki (chyba mają oba taki sam kolor - nie pamietam bo robilem to 2 lata temu - musisz sprawdzić które to, jak przekręcisz zapłon to powinno być pomiędzy nimi napięcie około +12V), a pozostale 3 kable (od sterowania polozeniem lusterka) wpialem do drugiej kostki. Pozniej tylko spinasz wszystkie kostki razem i jakos je upychasz w okolicy w ktorej byla poprzednio kostka zamontowana, powinny sie bez wiekszego problemu zmiescic ;)

mozesz tez wykorzystac zwykla kostke montazowa do laczenia kabli, ktora wyglada tak:
Obrazek
Obrazek

ale ja np preferowalem molex, z tego tytulu ze tam lutuje się kable na stałe do pinów i jak je zaciśniesz to trzymają dosyć mocno, poza tym łatwiej je rozłączyć i wyglądają moim zdaniem estetyczniej i bardziej 'profesjonalnie' i zbliżenie do oryginału o ile można mówić tutaj o profesjonaliźmie ;)

...no i wszystko powinno dzialac jak nalezy ;)

PostNapisane: 7 lutego 2011, 10:15 
Pierwsze kroki

Hm oki rozumiem kolego ze te kosteczki to tam przy łączeniu lusterka a drzwi ten trójkącik plastykowy hm tylko jest jeden problemik z tego co pamiętam był ktoś szybszy ode mnie już bo tam przerobione tak iz te kostki wycięto i tylko zlutowano kabelki i tak jak mówisz 5 kabli 2- czarne 1 czerwony 1 zielony i chyba 1 żółty czy jakiś tam ;]

i oto problem ponieważ ta kosteczka w joystyku się nadtopiła i co teraz z nią zrobić bo inna kosteczką jej nie za mienie na inna prawda ?

PostNapisane: 7 lutego 2011, 14:24 
Zacna persona forum

te czarne jak pamietam sa od ogrzewania wkladu lusterka, pozostale kolorowe sa do joysticka.

jak masz foto joysticka i tej kostki i jak sie ja podlacza to wklej je tutaj (tak zeby bylo tez widac zlacze na joysticku) to cos wymyslimy moze ;) ...ja poki co joysticka nie rozbieralem jeszcze wiec nie wiem jak tam jest to zrobione...

PostNapisane: 7 lutego 2011, 16:12 
Pierwsze kroki

Tak własnie te 2 czarne są od podgrzewania wkładu lusterka i czy one maja jakieś znaczenie jak zamieni się je czy tez nie ? tz podpiąć je obrotnie to coś się stanie ?

A przed chwilką właśnie poszedłem porobić zdj. o które prosiłeś ;]

http://pedi1994.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/814392.html

PostNapisane: 8 lutego 2011, 16:01 
Zacna persona forum

z tymi czarnymi nie powinno byc problemu jak je polaczysz (przynajmniej ja pamietam ze nie bylo zadnego problemu u mnie), ale jak chcesz spac spokojniej to mozesz je polaczyc tak samo jak byly polaczone ;)

hmmm... kostka wyglada na rozbieralna, ale raczej nie nadaje sie do powtornego uzycia (ta biala, bo ta czarna wydaje sie byc cala?)... W takiej sytuacji pozostaja Ci trzy opcje
1) droższa opcja - zadzwonic do ASO i zapytac sie o kostke, ktora wpina sie do joysticka (najlepiej podaj im numer czesci, bo ja np szukalem kostki do lampy tylnej to mi wmawiali ze nie ma, a jak podalem nr czesci to magicznie sie znalazla), jesli bedziesz mial szczescie to dostaniesz razem z kabelkami (w sensie wmontowanymi), jesli nie bedziesz mial szczescia to bedziesz musial dokupic kazdy pin osobno (przykladowo dla tylnej lampy to koszt 30zl kostka + 6zl/pin z kabelkiem...)
2) tańsza opcja - wez ze soba joystick, idz do sklepu elektronicznego i sprobuj dopasowac jakies zworki, etc, cokolwiek mozna zalozyc w miare stabilnie na tych pinach, a zarazem dolutowac kabelki do tych zworek
3) najtansza opcja, w sumie za free :P - dolutuj kabelki bezposrednio do pinow na joysticku i odpowiednio zaizoluj - minusy tego rozwiazanai sa takie ze jak urwie Ci sie pin przy rozbieraniu kiedys w przyszlosci, albo teraz, to bedziesz musial trafic jakis inny joystick...

PostNapisane: 8 lutego 2011, 16:31 
Pierwsze kroki

Nom dokładnie też tak pomyślałem sobie nad przylutowaniem ale zdj. porobić i myślę ze potem kiedyś w przyszłości nie było by problemu z dojściem gdzie i jaki ;]
no ale druga myśl naszła mi ze podobne są chyba w radiu samochodowym na CD tylko ze na 3 albo 4 piny więc coś tam pomyślę nad tym i po robię fotki oraz wstawię na forum dla kogoś na przyszłość ;)

PostNapisane: 8 lutego 2011, 16:47 
Zacna persona forum

Pedi1994 napisał(a):
no ale druga myśl naszła mi ze podobne są chyba w radiu samochodowym na CD tylko ze na 3 albo 4 piny więc coś tam pomyślę nad tym i po robię fotki oraz wstawię na forum dla kogoś na przyszłość

mysle ze zawsze moze to sie komus przydac w przyszloci ;) ...w koncu prawie kazdy szuka tutaj pomocy z roznymi usterkami, a mysle ze problem z nadpalonymi kostkami jest dosc powszechny... tak ze napewno sie przyda to dla innych ;)

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:57 
Pierwsze kroki

Nom też tak sądzę.
Co do opisu kabli w kostce to mam pytanie tylko takie małe czy tylko na tych 2 kablach ( link do zdjęcia obok ) http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/1cb ... e164d.html powinno być napięcie po włączeniu kluczyka na zapłon ? i na zadnym innym więcej nie ma prądu

Nom a co do podgrzewania lusterek nie mam jak już sprawdzić w najbliższym czasie ponieważ po rozkręceniu joystyka stwierdzam że musi być nowy płytka w środeczku spalona ;/ a bez jego nie da rady sprawdzić bo z niego wychodzą kable do podgrzewania lusterka no i własnie te 2 piny co są do podgrzania lusterka się spaliły tylko teraz tkwi pytanie czy joystyka wina czy jakiegoś kabla ( jest to możliwe po przez obrotne podłączeniu grzania wkładu lusterka ? )

PostNapisane: 10 lutego 2011, 02:52 
Zacna persona forum

Pedi1994 napisał(a):
Co do opisu kabli w kostce to mam pytanie tylko takie małe czy tylko na tych 2 kablach ( link do zdjęcia obok ) http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/1cb ... e164d.html powinno być napięcie po włączeniu kluczyka na zapłon ? i na zadnym innym więcej nie ma prądu

Powiem Ci szczerze ze nie mam pojecia, bo nie pamietam, albo po prostu tych kabli nie sprawdzalem napiecia i skupilem sie na dwoch czarnych ktore podgrzewaja lusterko... zreszta chyba mierzylem napiecie tylko na pinach wkladanych na blaszki w lusterku do podgrzewania, a nie sprawdzalem na samej kostce, bo mialem ja dosyc ostro przypalona ;) ...na bank pomiedzy czarnymi kablami powinno byc napiecie 12V

Pedi1994 napisał(a):
Nom a co do podgrzewania lusterek nie mam jak już sprawdzić w najbliższym czasie ponieważ po rozkręceniu joystyka stwierdzam że musi być nowy płytka w środeczku spalona ;/ a bez jego nie da rady sprawdzić bo z niego wychodzą kable do podgrzewania lusterka no i własnie te 2 piny co są do podgrzania lusterka się spaliły tylko teraz tkwi pytanie czy joystyka wina czy jakiegoś kabla ( jest to możliwe po przez obrotne podłączeniu grzania wkładu lusterka ? )

tutaj do konca nie wiem jak to dziala, ale wydaje mi sie ze w wyniku zaśniedzienia pinów, czy też ścieżek na płytce i skorodowania ich w wyniku oddziaływania wilgoci, dochodzi do wzrostu oporu (bo maleje przekrój przewodu), a w związku z tym piny jako ze sa cienkie rozgrzewaja sie bardziej, az w koncu dochodzi do przepalenia (to tak jak żarzący się drucik w żarówce) - kable z kolei sie nie przepalają, bo są izolowane i nie korodują

Pedi1994 napisał(a):
jest to możliwe po przez obrotne podłączeniu grzania wkładu lusterka ?

Wtedy mysle ze albo nic by sie nie dzialo, albo spaliłby się silnik w lusterku - bo w takiej sytuacji napięcie byłoby przyłożone przez cały czas po włączeniu zapłonu do silniczka, który by doszedł do skrajnej pozycji i byłby cały czas zablokowany, a napięcie by dalej próbowało wprawić go w ruch

PostNapisane: 10 lutego 2011, 10:55 
Pierwsze kroki

AA dzięki wielkie kolego :piwo: jak coś by tam podeszło ci na myśl to podrzuć jak by co ;p
Jak kupię w najbliższym czasie joystkik i poskładam to napiszę co tam wykąbinowałem jeszcze lub jakieś pytania będę miał :) :P

PostNapisane: 10 lutego 2011, 17:13 
Zacna persona forum

spoko loko, nie ma problemu ;) powodzenia

PostNapisane: 10 lutego 2011, 20:43 
Pierwsze kroki

A podziękował kolego przyda się :) :)
Mogło by wszystko zadziałać i by było po problemie ; :hurra: :hurra: :hurra:

PostNapisane: 10 stycznia 2015, 13:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530iA
Garaż: E34 525i > E46 325i > E60 530iA
Odkopię, otóż u mnie też lusterka przestały się ruszać, problem podobny lecz troszkę inny niż u kolegów.
Oba lusterka grzeją, oraz prawe się kładzie przy wrzuceniu wstecznego. Co więcej, jeśli przycisnę przycisk pamięci foteli, to fotel jak i lusterka się przestawiają prawidłowo. Stąd wnioskuję iż silniczki oraz okablowanie jest sprawne. Lusterka nie reagują na joystick. Myślicie że jest to kwestia wymienienia tej pierdólki > http://olx.pl/oferta/sterownik-joystick ... 7tF5T.html

Jest możliwe że sam joystick uległ uszkodzeniu? Bo co dziwne, jeśli przestawię suwak na ustawianie prawego lusterka to "składanie" przy wrzuceniu wstecznego też się blokuję, czyli też prawidłowo, co by wskazywało że przynajmniej suwak w sterowniku jest sprawny, to co sam joystick padł?

PostNapisane: 10 stycznia 2015, 18:07 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Podaj dokładny rocznik i miesiąc produkcji.
Bodajże w 2003 roku pojawiły się lusterka ze sterownikiem wewnątrz. Jest też w tym momencie inny przełącznik do sterowania.
Najczęstszy problem w tym typie lusterek to tasiemka od wtyczki do elektroniki, która często pękała.
Czasem problemy stwarzała też elektronika w samym lewym lusterku

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1