BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: szunaj 71>>..>>Czy są tu maniacy wędkarstwa spinningowego?
PostNapisane: 8 lutego 2011, 18:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Nie byłem nigdy nad Soliną,ale obiecuję sobie że tam w końcu zawitam z moimi patykami.Żona woli wczasy na morzem,a mnie tam trafia z nudów :mur: Ze zbiorników zaporowych na których wędkuję to jez.Żywieckie i Międzybrodzkie.Lubię też popływać po Dziećkowicach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
szunaj 71 napisał(a):
Nie byłem nigdy nad Soliną,ale obiecuję sobie że tam w końcu zawitam z moimi patykami.Żona woli wczasy na morzem,a mnie tam trafia z nudów :mur: Ze zbiorników zaporowych na których wędkuję to jez.Żywieckie i Międzybrodzkie.Lubię też popływać po Dziećkowicach.

Solina jest piękna.Mnóstwo pięknych cichych zatoczek.Niestety brania zdarzają się tam bardzo rzadko.Sandaczy też jest znacznie mniej jak kiedyś. Karpie łapałem na ziemniaki.Całe - gotowane - oczywiście w wodzie z soliny. A jak już nic kompletnie nie brało, to duże klenie łapaliśmy na kiełbasę :D z gruntu. Polecam wyspę i jej okolice. Niestety ludzie nad soliną są dziwni. Trzeba się do nich przyzwyczaić. Mam wspaniałe wspomnienia z lat kiedy miałem ich naście - wiele razy tam byłem.Koniecznie jak będziesz - wynajmij sobie łódkę.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:04 
Zacna persona forum

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:06 
BARNABA napisał(a):
.A żyłki tekstylnej ryba nie przetnie.

Przetnie, przetnie, ale nie tak łatwo, jak zwykłą.

BARNABA napisał(a):
Nie stalka - bo nic nie weźmie

Stalki to ja nie stosuję od... uuu ze 10 lat heh najlepszy jest wolfram cieniutki :)

BARNABA napisał(a):
Uwierz mi - jak zerwiesz raz drugi coś większego - to i tak zakładasz grubsze żyłki - siłą rzeczy. Na odrze nie masz wyjścia.

no, jak piszesz o sumach, to okay! przy konkretnym nastawieniu spoko, ale nie przez cały rok, to się mija z celem, kiedy dobrze zdajesz sobie sprawę z tego, że szanse na potwora zerowe, a tracisz wiele innych ryb przez to.

BARNABA napisał(a):
Na plecionki przestałem łapać ze względu na ścieralność, robią się włochate po kilku wypadach na spinning.

Wadą jest też to, że się plączą, oraz więcej ryb spada z nich, zwłaszcza, że ja głównie wędziska o akcji szczytowej preferuję na wody słodkie heh

W morzu na dorsza, TYLKO plecionka, ze względu na głębokości, to atut braku rozciągliwości doskonale tutaj gra heh żyłka max. do 20m głębokości może się sprawdzać.

BARNABA napisał(a):
a tutaj ciekawostka - leszcze na twisterka w formie czerwonego robaka - na spinning :)

heh, to nie jest ciekawostka, duże leszcze stosunkowo często biorą także na zerówki i jedynki blaszki, ale trudno polecać to jako skuteczny sposób na leszcze.

Co innego wzdręgi, które chętnie atakują małe twisterki. Czasem trafi się nawet ukleja, albo.... 30kg tołpyga heh Ciekawostką prawdziwą, była by płoć na spinning :D
Pułkownik Zuber napisał(a):
BARNABA napisał(a):
No i zawsze na rzece spinningujemy na zewnętrznych łukach. Nalepsze są pierwsze ostrogi na łuku.

Why?

e, w dużych nizinnych, jak Odra tak, w małych rzeczkach nie ma takiej reguły :P

wodzu6 napisał(a):
Panowie... już nie długo lato :hyhy: :hurra:

Lato jest kiepskie, ale za to wiosna :chytry:

szunaj 71 napisał(a):
Żona woli wczasy na morzem,a mnie tam trafia z nudów :mur:

Wędkarz i się nudzi nad morzem?????? No proszę Cię :)

Gdzie masz więcej gatunków do łapania, niż tam, gdzie woda słona miesza się ze słodką? :)

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:21 
Zacna persona forum

Fryderyk, nie przeczytałeś dokładnie mojego postu, tylko wyrywkowo wyciąłeś i wkleiłeś wersy :)

Pewnie że na małych rzekach nie łapiemy tylko po zewnętrznych łukach bo zwyczajnie można przerzucić twistera na drugą stronę. :)

pozdrawiam

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:25 
Zacna persona forum

No właśnie,nie łowiłem w morzu bo nie umiem :( Przyglądałem się wędkarzom którzy łowili z plaży i jakoś nic nie ciągli.Z mola,owszem łowili ale tylko małe okonki,które i tak kończyły żywot w wiaderku.Naczytałem się trochę o niszczącej sprzęt wędkarski słonej wodzie.Dlatego wolę jednak łowić w słodkiej wodzie :)

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:31 
Zacna persona forum

Ja nigdy nie łapałem dorszy :| tak z kutra. Z mola owszem - to małe flądry na robaka (haczyk połykały do ogona) ;) i płoteczki.

Powiedzcie mi jak złapać kilkukilogramowego bolenia???? Nigdy mi się to nie udało, chociać widzę jak się spławiają obok woblerka ale nie chcą wziąć :( Małe owszem.Ale te prawdziwe................... ciężka sprawa :( Może jakies wypróbowane sposoby macie????

napiszcie :)

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:44 
BARNABA napisał(a):
Fryderyk, nie przeczytałeś dokładnie mojego postu, tylko wyrywkowo wyciąłeś i wkleiłeś wersy :)

Wyczytałem, wyczytałem, tam gdzie nie mam zastrzeżeń nie cytuję heh z resztą nie chodzi nawet o to, że można dorzucić na 2. brzeg heh

szunaj 71 napisał(a):
No właśnie,nie łowiłem w morzu bo nie umiem :(

BARNABA napisał(a):
Ja nigdy nie łapałem dorszy :| tak z kutra. Z mola owszem - to małe flądry na robaka (haczyk połykały do ogona) ;) i płoteczki.

Jak będziecie się wybierać nad morze, dajcie znać, to Wam powiem co i jak dokładnie na PW :)

BARNABA napisał(a):
Ja nigdy nie łapałem dorszy :| tak z kutra. Z mola owszem

Polecam :) Z mola dorsz- bolki się trafiają, raczej w zimną porę roku, no i w nocy lub zaraz po świcie. Potem nawet bolki, które przypłyną bliżej, odpływają dalej.

BARNABA napisał(a):
to małe flądry na robaka (haczyk połykały do ogona) ;) i płoteczki.

yyy niech zgadnę! łapałeś na za małego robaka przede wszystkim, za blisko brzegu i pewnie jeszcze na spławik :D A sposób na choćby 1,5kg leszcza wzwyż jest banalnie prosty :D

szunaj 71 napisał(a):
Przyglądałem się wędkarzom którzy łowili z plaży i jakoś nic nie ciągli.

Heheh, z plaży to wyższa szkoła jazdy, trzeba mieć odpowiedni sprzęt do surfcastingu na wyrzuty do 200m i widzieć gdzie są rewki i nie walić po wypłyceniach, to raz, dwa, że najlepiej w nocy, trzy, że niekoniecznie w lato. Bardzo efektywny sposób na duże leszcze, węgorze, bolki i płastugi.

Spiningiem z plaży można walić za łososiem, albo beloną.

szunaj 71 napisał(a):
Naczytałem się trochę o niszczącej sprzęt wędkarski słonej wodzie.Dlatego wolę jednak łowić w słodkiej wodzie :)

ale pewnie większość to bzdury. Owszem, trzeba pamiętać o postępującej korozji i płukać sprzęt i częściej wymieniać żyłki, ale po wypadzie na 2tyg. i dewastacji sprzętu NIE MA MOWY.

szunaj 71 napisał(a):
Z mola,owszem łowili ale tylko małe okonki,które i tak kończyły żywot w wiaderku

No to już mogę Ci powiedzieć, że to były totalne żółtodzioby. Nikt normalny nie łowi okonków z mola, czy falochronu, gdy dookoła PEŁNO innych, ciekawszych, większych, smaczniejszych ryb. Mały okonek pomijając to, że nie jest zdobyczą samą w sobie i ma wymiar 17cm, to nie nadaje się nawet na przynętę! Tak więc trudno powiedzieć, że w ogóle widziałeś wędkarzy na tym molo, czy falochronie :wstyd:

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:47 
Zacna persona forum

yyy niech zgadnę! łapałeś na za małego robaka przede wszystkim, za blisko brzegu i pewnie jeszcze na spławik :D A sposób na choćby 1,5kg leszcza wzwyż jest banalnie prosty :D

yyyyy tego - tak :zawstydzony:

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
ja osobiscie nie złapałem bolenia. Ale z kumplem kiedys czatowaliśmy (warta) dno piaszczyste i płytkie lato bardzo gorąco i wieczór. Cienka zyłka i mała blaszka obrotowa srebna udało sie złapać jednego 2kg to nie wyczyn ale starsi spece tak radzili i podobno boleń jest bardzo czujną rybą. A tak na codzień to same szczupaki na sprawdzonego bialego twistera ewentualnie kopyto. Jeszcze lubie posiedziec na nocce na suma.

znalazlem jedno zdjecie szczupaka okolo 2kg chyba miał nie pamietam
Obrazek
nie wyglada ze miał tyle bo nic nie połozyłem obok niego. Ale mam pytanko czy nie zauważyliście że są dwa rodzaje szupaków? Jedne są długie i jasne natomiast inne są krótkie ale wypasione ?

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:55 
Zacna persona forum

dokłanie - są dwa rodzaje albo długie i chude albo krótkie i grube. Ale kolorystyka ich jest przeróżna w zależności od dna podobnie jak u linów.

Z budową węgorzy jest dokładnie tak samo.

piękny szczupak - śliczne ma centki :ok:

PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:59 
Zacna persona forum

BARNABA napisał(a):

Powiedzcie mi jak złapać kilkukilogramowego bolenia???? Nigdy mi się to nie udało, chociać widzę jak się spławiają obok woblerka ale nie chcą wziąć :( Małe owszem.Ale te prawdziwe................... ciężka sprawa :( Może jakies wypróbowane sposoby macie????

napiszcie :)
Tego Ci nie powiem,ale tam gdzie ja łowię bolki jest ich mnóstwo.Nie jestem specem od ich łowienia,ale na swoim koncie mam ich bardzo dużo.Głównie siadają na kopyta jasne z niebieskim lub czarnym grzbietem.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
i te krótkie to niezłe szatany :D choć szczupak zauważyłem że rzadko uderza w płytkiej wodzie przynajmniej odrazu z cała siła czesto wiekszy okoń bardziej potrafi napiąć żyłke :) ale tylko pierwsze uderzenia potem puchna jak TDI w 4x4 hehe

Tu jeszcze znalazlem dwie fotki :)

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 8 lutego 2011, 20:05 przez OnlieSt, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:04 
Zacna persona forum

no widzisz, a ja nigdy nie złapałem większego jak kilogram - półtora, a wiem , że na milion % są o wiele większe bo je widzę, a wziąć nie chcą. :( jakie długie kopytka?

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
To wklejajcie też swoje ulubione przynęty :)

P.S.
Pojechałem rok temu do Szwecji.
Ze znajomym wybraliśmy się tam nad jezioro. Ja przeróżne twisterki, woblerki, obrotówki- wszystko raczej lekkie, ale były też wirówki czwóreczki itp.
Łowiliśmy z brzegu, szczupaki brały tak sobie (3 szt. ok 1kg każdy).
Spotkaliśmy tam wędkarza (Polaka) który łowił na 40-50 gramową ogromną wahadłówkę (nie widziałem kiedyś aby ktoś w Polsce na takie mutanty łowił).
Jak zobaczył nasze przynęty to nas wyśmiał trochę :)
Fakt faktem, że obławiał po nas miejsca i wyjął w ciągu kilkudziesięciu minut chyba 3 szczupłe przy tym jednego naprawdę ładnego.

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:17 
Zacna persona forum

Ja stosuję 7 do 10 cm długości.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:22 
Zacna persona forum

łapałem na takie też i nie chcą pobić przynęty.

ps no to chłopaki - musimy się wybrać na jakieś fajne rybki :D

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:34 
BARNABA napisał(a):

yyyyy tego - tak :zawstydzony:

Ha! :D Wystarczy wtedy odkąsać spławik i założyć 2. boczne przypony, nie muszą być zbyt długie, na koniec oliwka, ze 50gr. Wywalić jak najdalej, jeśli łowisz między falochronami. Na duży hak, 4 lub większy, założyć jednego, lub dwa duże czerwone robaki. Sygnalizator brań- tylko i wyłącznie szczytówka. Oczywiście, gruba, nie żaden jakiś tam pickerek, czy feederek ze wklejanką na płoteczki. Małe stornie, czyli zegarki nie połkną aż tak głęboko, żeby odczepianie oznaczało dla nich śmierć, czasami jednak i tak wezmą, co objawia się charakterystycznym drganiem szczytówki. Wezmą także 1,5kg leszcze i większe, chętnie też połakomią się naprawdę duże płocie, jeśli są w łowisku, a także węgorze. Czasami jeszcze można w ten sposób węgorzycę, lub diabła morskiego dostać :) Białe robaki nie wchodzą w grę. Doskonałą przynętą też jest garnela, czyli krewetka bałtycka. Na dużą flądrę, czy turbota, warto dać filet, ze szprota, lub śledzia.

Jeśli jednak już masz spławik, zamiast robaka założyć właśnie filet i rzucać w stronę otwartego morza- grunt pół, maksymalnie metr pod powierzchnią wody. Jak przywali co najmniej półmetrowa belona, będzie jazda :)

Korzystając z mola lub falochronu, warto też założyć śledziową choinkę i ciężarek, też ze 40-50gr i spinningować, co by nałapać śledzi, które albo świetnie smakują nie tylko nam, ale i praktycznie każdej drapieżnej rybie morskiej :D

BARNABA napisał(a):

Już mam zamawiać kuter? :D

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:36 
Zacna persona forum

BARNABA napisał(a):
łapałem na takie też i nie chcą pobić przynęty.

Czyżby jakiś fajny spocik na wodą?Jestem za :super:

PostNapisane: 8 lutego 2011, 20:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
To może być dobry pomysł jak by była chętna ekipa żeby wybrać się na takie łowienie z kutra.

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1