BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co sądzicie o NSR - Narodowe Siły Rezerwy
PostNapisane: 18 lutego 2011, 20:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
DoReK napisał(a):
akurat kolego tego moge byc pewien co mowil mi kumpel, bo on z takimi ludzmi ma czesto doczynienia, zreszta obecnie idzie do BORu wiec mi "tu nie pyskuj" (bez urazy) ;p

kolego jak to ja mówię pójdziesz do wojska zobaczysz na czym to polega, zobaczysz to od drugiej strony i wtedy będziesz wiedział a teraz to wiesz można pisać :)

a to że ktoś idzie do BORu to nie znaczy chyba że nie można pisać o czymś co się wiem bardzo dobrze :zly:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 lutego 2011, 20:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 320i sedan
Kod silnika: M50B20 vanos
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=40527&start=220
DoReK napisał(a):
akurat kolego tego moge byc pewien co mowil mi kumpel, bo on z takimi ludzmi ma czesto doczynienia, zreszta obecnie idzie do BORu

w takim razie z takimi znajomościami kolego DoReK, idz od razu do BORu a nie tam bedziesz sie pieprzył z SP do NSR gdzie dniówka wynosi 80zł

Obrazek

PostNapisane: 19 lutego 2011, 09:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
i tu cie zaskocze :) dzwonili ostatnio do mnie z BORu i pojde ale dopiero jak wylecze kolano, bo po wyslaniu papierow do BORu rozwalilem kolano i nie moge poprostu wykonywac pewnych cwiczen ... :) i prosze Cie Kamil, przestan byc takim niedowiarkiem bo na prawde ja tu Cie na kantuje tylko pisze to co wiem :) pozdrawiam Cie i wiecej wiary

PostNapisane: 19 lutego 2011, 11:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 320i sedan
Kod silnika: M50B20 vanos
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=40527&start=220
DoReK napisał(a):
i tu cie zaskocze :) dzwonili ostatnio do mnie z BORu i pojde ale dopiero jak wylecze kolano, bo po wyslaniu papierow do BORu rozwalilem kolano i nie moge poprostu wykonywac pewnych cwiczen ..

to zostaniesz BORowcem bez odbytej służby wojskowej?? :orany:
w takim razie gratulacje :ok:
DoReK napisał(a):
e Kamil, przestan byc takim niedowiarkiem

Nie chodzi o to ze jestem niedowiarkiem tylko od pewnego czasu obracam sie w tym temacie i wiem jak to wyglada od zaplecza

Obrazek

PostNapisane: 19 lutego 2011, 11:22 
Zacna persona forum

Kamil wejdz na strone BORu i zobacz, teraz jak juz nie ma obowiazkowej sluzby przygotowawczej wystarczy wbic sie do rezerwy :) potem przechodzisz testy sprawnosciowe, psychologiczne, badania lekarskie, idziesz na sluzbe przygotowawcza ale juz jako Borowiec, prawdopodobnie szkolenie odbywa sie w Raduczu a nastepnie, jak mi sie wydaje bo tego akurat nie jestem pewien, ale na 90 % jestes w formacji, ktora nazywa sie Biurem Ochrony Rządu :)

a apropo woja mogę się oczywiście mylic, nie twierdze, że nie, ale poprostu pisałem co mi mówili w WKU :)

PostNapisane: 19 lutego 2011, 11:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 36 coupe
Kod silnika: M52B28
Cytuj:
panowie jak się was czyta WOJSKO,ten kto nie był niech żałuje mocno ja osobiście byłem.Daje dużo do myślenia strzelanie z kałaha , ja miałem służbę na armato chałbicy DANA działo o lufie152,4 mm.Pocisk załadowany na maxs prochem potrafi lecieć na odległość 30 kilometra rozwala miło nawet czołg.Byłem topografem,celowniczym miłe warty służby na kuchni miło się tamten okres wspomina.Całe 12 miecha w mundurku się latało,poligon non stop czyszczenie broni najlepiej się czyści pendżlem do golenia.Praca tu była nie powiem fajna kadra stalowa-falowa,oni przychodzili rano plan pracy albo garaże sprawdzenie sprzętu,naprawa silnika .Albo poligon ostre szczelanie nawet nocne fajnie widać pociski,żona w domku leży ty na poligonie się bawisz miło.Panowie ten nowy plan dla mnie to kpina,selekcja powina być jak u majora sławnego od selekcji co w tv pokazują.Ten facet ma jaja,nie którzy szukają we woju pracy ale to jest ciężka praca niem opierdalania się za biurkiem pada ty na poligon.Powódż pomóż babci dzień noc znowu jej pomóż mama tu nie pomoże,dla mnie niema dobrej jednostki to wogóle nie istnieje to zależy tylko od ciebie albo czy chcesz mieć buty pastowane codzienie czy ubierasz krawat.Nie jeden chłopiec został tam facetem,nie jednostka póżniej misja KOSOWO<LIBAN<CZECZENIA<IRAK<AFGANISTAN.To jest dla prawdziwego faceta który ubiera mundur anie dla mami synka.Ten kto tego nie przeżył to niech żałuje ............

Brak słów, aby opisać twój poziome intelektu. Ale za to wyobraźnie masz dobrą :ok:

DoReK - również masz niepojętą wyobraźnie :rotfl: , ty i BOR - hahaha, proszę Cię przestań.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 11:46 
Zacna persona forum

chcialem sie spytac Lama na jakiej podstawie mnie obrazasz :)?? pokazujesz tym ze masz bardzo niski poziom kultury, albo poprostu jestes tak wychowany

PostNapisane: 19 lutego 2011, 12:02 
Częsty bywalec

DoReK nie kierowałem się tym aby Cię obrazić. Nie użyłem żadnego nieprzyzwoitego słowa. Po prostu
czytam co piszesz i wyciągam z tego takie a nie inne wnioski/opinie. ;)

PostNapisane: 19 lutego 2011, 12:24 
Zacna persona forum

no to moze ja to zle odebralem i w sumie juz mi sie nie chce ciagnac tego tematu, zebys mi pisal czemu takie a nie inne wnioski wyciagnales :) wrocmy do poczatku tematu i jak ktos bedzie mial cos do napisania to niech to zrobi :)

PostNapisane: 19 lutego 2011, 13:32 
Częsty bywalec

I w te słowa ;)
Co do "woja" - od najmłodszych lat podobała mi się ta formacja. Niestety, jak dowiedziałem się, że to bagno, mój
zapał ostygł :) Idąc dalej tym krokiem, każda jedna z "państwowych" prac jest coraz mnie korzystna. No tutaj jeszcze póki co
mógł bym wyodrębnić Państwową straż pożarną. Co do reszty nie jest już tak ciekawie. Zgodzę się, że lepsze to niż nic, no ale nie można Policji, Wojska, Straży pożarnej itp. porównywać do innych tzw. "cywilnych" prac. Moim skromnym zdaniem - szaraka, mundurowy powinien więcej, stanowczo więcej zarabiać.
Często się czyta w gazetach, ogląda w tv wyciągane średnie zarobki mundurowych. Zgadza się, średnia wychodzi dość przyzwoicie, ale niestety rzeczywistość jest bardziej "drastyczna".
To taka puenta można powiedzieć dotycząca tematu ;)
Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 lutego 2011, 10:17 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Adddam napisał(a):
A ja ma takie pytanie, może nawet głupie :D Zawsze mnie to zastanawiało. Co robi się w wojsku? Wiadomo, powodzie itd itp, oczywiście jakieś tam treningi... Ale co po za tym? Siedzenie i obijanie się czy jak?.

To nie jest tak jak wszyscy myślą że wojsko to tylko poligony, powodzie i ściema.
Każdy kto był w zasadniczej wie na czym polega praca w armii choć nie do końca, bo od czasu gdy skończyła się służba poborowa dużo rzeczy zmieniło się. Nie wiem jak w innych jednostkach ale u mnie dzień pracy rozpoczyna się WF-em (porannym rozruchem fizycznym). 3 km do przebiegnięcia. Potem poranny apel na którym otrzymujesz zadania na cały dzień do realizowania. Zadania zależą od specjalności i etatu jaki masz. Kierowcy w samochód i w trasę. Mechanicy do kanału bo trzeba sprzęt usprawnić. Pisarze do kwitów. itp. W między czasie są jeszcze jakieś zajęcia specjalistyczne, treningi, strzelania, szkolenia i spotkania z rożnymi osobami, które zazwyczaj nic ciekawego nie wnoszą na których musisz być. Roboty naprawdę jest tyle, że jak masz czas herbatę wypić to jest dobrze. Dużo czasu zajmuje kwitologia ale trzeba ją zrobić bo o nią strasznie ścigają. Jak się nie wyrobisz zawsze można zostać po pracy albo do domu robotę zabrać. Powodzie i poligony to nieraz czas kiedy możesz odpocząć i odstresować się od codzienności. W dobie gdy armia zmniejsza liczebność żołnierzy a robota jest ta sama albo większa na pewno w wojsku nikt się nie będzie nudzić.

PostNapisane: 20 lutego 2011, 10:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
largo5700 napisał(a):
Adddam napisał(a):
A ja ma takie pytanie, może nawet głupie :D Zawsze mnie to zastanawiało. Co robi się w wojsku? Wiadomo, powodzie itd itp, oczywiście jakieś tam treningi... Ale co po za tym? Siedzenie i obijanie się czy jak?.

To nie jest tak jak wszyscy myślą że wojsko to tylko poligony, powodzie i ściema.
Każdy kto był w zasadniczej wie na czym polega praca w armii choć nie do końca, bo od czasu gdy skończyła się służba poborowa dużo rzeczy zmieniło się. Nie wiem jak w innych jednostkach ale u mnie dzień pracy rozpoczyna się WF-em (porannym rozruchem fizycznym). 3 km do przebiegnięcia. Potem poranny apel na którym otrzymujesz zadania na cały dzień do realizowania. Zadania zależą od specjalności i etatu jaki masz. Kierowcy w samochód i w trasę. Mechanicy do kanału bo trzeba sprzęt usprawnić. Pisarze do kwitów. itp. W między czasie są jeszcze jakieś zajęcia specjalistyczne, treningi, strzelania, szkolenia i spotkania z rożnymi osobami, które zazwyczaj nic ciekawego nie wnoszą na których musisz być. Roboty naprawdę jest tyle, że jak masz czas herbatę wypić to jest dobrze. Dużo czasu zajmuje kwitologia ale trzeba ją zrobić bo o nią strasznie ścigają. Jak się nie wyrobisz zawsze można zostać po pracy albo do domu robotę zabrać. Powodzie i poligony to nieraz czas kiedy możesz odpocząć i odstresować się od codzienności. W dobie gdy armia zmniejsza liczebność żołnierzy a robota jest ta sama albo większa na pewno w wojsku nikt się nie będzie nudzić.

Brawo kolego widzę że wiesz o co chodzi i też to popieram :)

PostNapisane: 20 lutego 2011, 12:51 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Często się czyta w gazetach, ogląda w tv wyciągane średnie zarobki mundurowych. Zgadza się, średnia wychodzi dość przyzwoicie, ale niestety rzeczywistość jest bardziej "drastyczna".

Policja http://www.policja.pl/palm/pol/38/888/Z ... antow.html

Wojsko http://www.insomnia.pl/ZAROBKI_W_WOJSKU ... 37144.html http://www.jednostki-wojskowe.pl/index. ... &Itemid=26

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, 19:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Odświeżam lekko temat.

Został mi jeszcze rok studiów (Politechnika Wrocławska, inż.) i co raz częściej zastanawiam się czy po ukończeniu uczelni nie iść na zawodowego żołnierza. Pół mojej rodziny, pracuje/pracowało w "mundurówce" i od małego miałem do czynienia z wojskiem, policją, SW.

Po przeczytaniu tego tematu a w szczególności postów largo5700, zastanawiam się czy jest sens się pchać do wojska... Czy z roku na rok nie będzie co raz gorzej :niepewny:

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 12:45 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
jedno jest tylko pewne,ze tam gdzie konczy sie logika zaczyna sie MON. Ci co byli kiedys w zetce to nie maja pojecia jak jest teraz bo troszke sie pozmienialo. Na kazdej jednostce jest inaczej wiec tez nie ma co sie sugerowac

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 13:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
Na własnym przykładzie powiem, że system wyboru ludzi na szkolenia to jakieś jaja. W tamtym roku miałem zamiar odbyć szkolenie i według zapewnień pana z WKU ilość miejsc określił na 120 na 3 miesięczne szkolenie więc skończyłem kompletować papierki i z nimi poszedłem by się załapać na szkolenie i co usłyszałem ? jestem na liście 101 więc niby starczyło miejsc a tu numer dostali kasę na 50 osób i wybrali pierwszych z listy. Pech. po 3 miesiącach w radiu szczecin podali ze potrzeba około 400 ludzi do NSR w zachodnio pomorskim bo strasznie brakuje ludzi ? to ja się pytam po co oni sami robią takie zamieszanie.
I tak pójdę tam kolejny raz mimo tego, że w NSR trzeba rok odsłużyć a potem można się starać o etat, no chyba, że macie zrobioną zasadniczą to jest dużo łatwiej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1