BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowa Domu
PostNapisane: 21 lutego 2011, 19:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
Witam. Czy ktos z was pobudowal dom chodzi mi o orientacyjne koszta budowy domu ile ewentualnie was to kosztowalo , mam w planach budowe domu parterowego z zamieszkalym poddaszem okolo 130metrowy ten domek by mial dach kopertowy bez podpiwniczenia i garazu , nie chodzi mi tu o dokladne koszta budowy bo zaraz znajda sie osoby z forum ktore powiedza ze zadaje glupie pytania pytajac sie o orientacyjne koszta budowy chalupy , rownie dobrze ktos zapyta ile kosztuje czerwone BMW ktos powie ale jakie ktory rok jaki silnik itp itd.. dlatego pisze o 130 metrowym z poddaszem i czy ktos z forum uporal sie z taka budowa i jakie byly zblizone koszta tej budowy :cool: :cool: :cool: :cool:

Ostatnio edytowano 21 lutego 2011, 22:31 przez dawidzio2233, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Budowa Domu
PostNapisane: 21 lutego 2011, 19:58 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
A działeczka to jest? :hyhy: Zależy też od rejonu :P

PostNapisane: 21 lutego 2011, 19:59 
Częsty bywalec

Tak tak dzialka jest wlasna rejon lubeslki

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:05 
Forumowicz

Moje BMW: e60 3.0d
Kod silnika: M57TUD30
Garaż: było e36 i e46 a jest e60 :)
zależy ile będzie tez twojej ingerencji co do budowy tego domu...

czy tylko płacisz i ma być zrobione :cool:

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
jak masz działke to wydaje mi się że w 200tyś zł powinieneś się zmieścić, a tak minimum to naprawde minimum 150tyś zł..
Dane te nie są bezpodstawne. (mój rejon-Sandomierz)

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:15 
Częsty bywalec

napisze tak max dlamnie bylo by postawienie i wykonczenie za 150 tys moze 50 bym sie zapozyczyl lub sprzedal moje bmw :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: No moze juz bez sprzedazy jakos by sie obylo :hyhy: :hyhy: Pracuje w wykonczeniach czyli stelaz i plyta kg to dlamnie zaden problem poskladac , mam tez w rodzinie hydraulika i elektryka darmo by nie zrobili ale zawsze cos taniej . material tez bym mial za polowe ceny , troche napewno by sie ukrecilo , ale gotowka tez nie jest za duza jak na bydowe domu , oczywiscie nie bral bym dachowki tylko blach dachowke i to nie musiala by byc w gornej polki ogolnie materialy tez bym raczej nie kupywal najdroższe , dlatego pytam was czy ktos jak mial mozliwosc troszke taniej pobudowac i pobudowal ile to go wynioslo orientacyjnie

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Jak większość prac robią wykonawcy, to stan surowy, zamknięty, bez instalacji, dach przykryty papą, będzie kosztował Cię w granicach 100k zł. Takie są koszty w mojej okolicy.

Pamiętaj że papierki kosztują.. warunki przyłączenia do sieci energetycznej około 1400zł, wodociągowej wraz z podłączeniem, zasuwą itd około 700zł, projekt z adaptacją 3-4k zł, wytyczenie budynku 100zł za punkt, tablica informacyjna, dziennik budowy około 70zł, do tego inspektor budowy, ale to już nie wiem ile..

Jeżeli dom z pustaka to ich koszt około 10k zł,
stal około 6k zł,
żwir 1k zł,
drewno około 7k zł,
koparka 500zł (kopanie fundamentó),
do tego cement, ale nie wiem ile bo kupowałem po trochu co jakiś czas,
beton na zalanie fundamentów i stropu około 5,5k zł, z pompą do stropu
bloczki na budowę ścian fundamentowych, około 2,5k zł
masa pierdół, jak izolacja fundamentów, wkręty, gwoździe, cemplast..
Murarze, którzy robią od fundamentów do dachu (bez blachy czy dachówki) to około 30-35k zł

Ja swój dom buduję można by rzec "własnymi siłami" więc koszty jakie poniosłem do tej pory, to koszty materiałów, i też nie wszystkie. W tym roku dalszy etap, czyli strop i dach. Wiem że pokrycie dachu blachodachówką, materiały i robocizna to około 17k zł, okna na taki domek, w zależności od tego co wybierzemy to około 12-15k zł. Instalacje to już inna bajka, bo kable elektryczne można kupić w markiecie, lub poszukać i prawie za połowę kasy kupić gdzieś w hurtowni. Wykonanie instalcji elektrycznej w takim domu to około 7k zł.

Ostatnio edytowano 21 lutego 2011, 20:22 przez DanyU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:20 
Forumowicz

dawidzio2233 napisał(a):
wykonczenie za 150 tys moze 50 bym

raczej nie :zalamany: no ale budowa domu nie musi trwać 1,5 roku, warto ulokować te pieniądze w taki a nie inny sposób ....

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:25 
Forumowicz

DanyU napisał(a):
beton na zalanie fundamentów około 2,5k zł,

to bardzo mało ,,, mój brat 7 miesięcy temu za sam beton 11 tyś, tylko trochę większe mieszkanie

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:31 
Przyjaciel forum

KOSTEK_SLU napisał(a):
to bardzo mało ,,, mój brat 7 miesięcy temu za sam beton 11 tyś, tylko trochę większe mieszkanie
zależy czy zalewa się tylko ławę fundamentową, a ściny fundamentu muruje z bloczków (ja tak zrobiłem) czy zalewa się całe fundamenty, wtedy wyjdzie sporo drożej. u mnie 1m sześcinny betonu kosztuje około 260 zł z vatem. Ten koszt co podałem jest już bez vatu, bo tak się dogadałem.
KOSTEK_SLU napisał(a):
dawidzio2233 napisał(a):wykonczenie za 150 tys moze 50 bymraczej nie no ale budowa domu nie musi trwać 1,5 roku, warto ulokować te pieniądze w taki a nie inny sposób ....
dokładnie. Jak pisałem budowa stanu surowego to około 100k zł, instalacje i wykończenie bez rozmachu to spokojnie 100-120k zł. Wykończenie w lepszym standardzie, wychodzi średnio około 800zł za metr (tak to można przeliczać), ale nie ma mowy tu o tanich panelach tylko drewniana podłoga, płytki te lepsze, szprzęty tez nie z dolnej pułki.

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Sebuś napisał(a):
jak masz działke to wydaje mi się że w 200tyś zł powinieneś się zmieścić, a tak minimum to naprawde minimum 150tyś zł..

za 150 tys to jest stan surowy zamkniety tak skromnie, a do wprowadzenia to długa droga...

pisze o sredniej wielkości domku ( tak 130-150 m2)

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:37 
Częsty bywalec

DanyU, Troche sie z toba zgodze i nie zgodze na okna z tego co liczylem wydal bym 5 tys oczywiscie zalezy jakie okna bral bym biale zwykle duzo ich by nie bylo , DanyU, Napisales Murarze, którzy robią od fundamentów do dachu (bez blachy czy dachówki) to około 30-35k zł 30-35 tys ci chodzi za postawienie domu ???? kolega sobie postawil sam bo mial do tego pojecie i zgodzil mi sie postawic dom za 5 tys od podstaw do dachu ,,

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
pionow, dlatego piszę że tego 150tyś to jest taki naprawdę minimum (zawsze można wybudować mniejszy a przytulniejszy)
ale raczej trzymam się tego co powiedziałem w pierwszej wersji.
Żeby mieszkać w ludzkich warunkach te 200tys trzeba mieć

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:43 
Przyjaciel forum

dawidzio2233 napisał(a):
DanyU, Troche sie z toba zgodze i nie zgodze na okna z tego co liczylem wydal bym 5 tys oczywiscie zalezy jakie okna bral bym biale zwykle duzo ich by nie bylo ,
to wiadomo, koszt który podałem to okna "lepsze" w tym duuuże na taras i dwu kolorowe.. na pewno można taniej ;)
dawidzio2233 napisał(a):
DanyU, Napisales Murarze, którzy robią od fundamentów do dachu (bez blachy czy dachówki) to około 30-35k zł 30-35 tys ci chodzi za postawienie domu ???? kolega sobie postawil sam bo mial do tego pojecie i zgodzil mi sie postawic dom za 5 tys od podstaw do dachu ,,
tak krzyczą murarze w mojej okolicy za postawienie domu - fundamenty, ściany, dach przykryty papą. Mi muruje teść, ojciec, ja i czasem ktoś jeszcze do pomocy, więc koszty to jedzenie i napoje ożeźwiające ;)

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:44 
Częsty bywalec

dawidzio2233 napisał(a):
DanyU, Troche sie z toba zgodze i nie zgodze na okna z tego co liczylem wydal bym 5 tys oczywiscie zalezy jakie okna bral bym biale zwykle duzo ich by nie bylo , DanyU, Napisales Murarze, którzy robią od fundamentów do dachu (bez blachy czy dachówki) to około 30-35k zł 30-35 tys ci chodzi za postawienie domu ???? kolega sobie postawil sam bo mial do tego pojecie i zgodzil mi sie postawic dom za 5 tys od podstaw do dachu ,,

daj linka do Twojego projektu

okna za 5 tys. ??? sory....ale co to za okna , chyba z rozbiórki

murarz za 5 tys z dachem...... sory, ale mnie bardzo rozbawiłeś
Ja za murarzy 3 lata temu płaciłem 18 tys + ciesla 6 tys + dekarze 8 tys

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
DanyU napisał(a):
Wykonanie instalcji elektrycznej w takim domu to około 7k zł.

Ale mówisz o samym wykonaniu czy razem z materiałem?

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:51 
Częsty bywalec

Patrze tez po mojej siostrze bo, postawila dom w tamtym roku stan surowy zamkniety okna dach mury kupila tez ocieplenie . metraz 102 metry jakos tak wydala 100tys z hakiem ale okna ja wyszly 15 tys kupila ciemne ramy plus szprosy zlote i ma okno tarasowe 4 metry na 2 metrykupila material za 15 tys i muraza zaplacila 17 tys co nam daje kwote 47 tys u mnie zas muraz okna i material by wyszedl 17 tys to wlasnie zalezy czy ktos placi za wszystko czy ma troche taniej dlatego mysale ze u mnie moglo by sie udac mieszkac za 150 tys juz nawet bez wykonczonego poddasza sam dol rozumiecie

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:52 
Przyjaciel forum

Kris86 napisał(a):
Ale mówisz o samym wykonaniu czy razem z materiałem?
wykonanie, materiały pewnie niewiele mniej.. ale nie wiem dokładnie, bo jeszcze nie kupiłem materiałów, a koszta są słyszane, bo ja będę robił sam instalacje.
pionow napisał(a):
okna za 5 tys. ??? sory....ale co to za okna , chyba z rozbiórki
też trochę nie chce mi się wierzyć, a nawet jeśli to czy opłaca się potem je uszczelniać i patrzeć jak parują ??

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:53 
Częsty bywalec

Sebuś napisał(a):
pionow, dlatego piszę że tego 150tyś to jest taki naprawdę minimum (zawsze można wybudować mniejszy a przytulniejszy)
ale raczej trzymam się tego co powiedziałem w pierwszej wersji.
Żeby mieszkać w ludzkich warunkach te 200tys trzeba mieć

chyba ze połozysz płytki po 10z,ł a kuchnie sobie kupisz na targu za 700zl to wtedy sie zgodzę :)

wiem o czym pisze bo własnie to przechodze od prawie 3 lat

PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Sebuś napisał(a):

To ja się do Sandomierza przeprowadzam. Ceny ze 3 razy niższe niż w Lublinie. Za 200k to ciężko kawalerkę w normalnej dzielnicy kupić a co dopiero dom postawić.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1