BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa Domu
PostNapisane: 21 lutego 2011, 21:43 
Uzależniony od forum :)

pionow napisał(a):
drzwi wewnetrzne minimum 5 tys

Teraz w marketach sa promocje i ladne drzwi kosztuja 170zl,5tys to duzo ale to zalezy ile drzwi i jakie chcemy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 lutego 2011, 21:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
spider napisał(a):
pionow napisał(a):

Teraz w marketach sa promocje i ladne drzwi kosztuja 170zl,5tys to duzo ale to zalezy ile drzwi i jakie chcemy.

Można i ceratę powiesić :hyhy: :P

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 21 lutego 2011, 22:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Jak tak czytam te wasze wypowiedzi to przychodzi mi do głowy tylko jedno
zbierz kolego forumowiczów z tego tematu jeden ogarnia to drugi to i razem wszyscy wybudujemy ci dom
tylko przyszykuj parking dla tak licznej ekipy
A tak naprawde to nie bierz tych 150 tysięcy na taki ostateczny koszt
bo nie zobaczysz nawet kiedy przekroczysz budżet i zostanie ci wiele do skończenia a wydane bedzie np 147 tysięcy;|
pamietaj ze jak ruszysz to warto już to ciągnąc,Moim zdaniem lepiej zeby zostało pieniążków niż później kombinować dokładać i sie przeliczyć
życze powodzonka kolego w budowie pamietaj o drzewie haha :cisza: :super:

PostNapisane: 21 lutego 2011, 22:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Sedan 5.0 v8
pionow, a ja blache bym kupil centralne 20 tys piszesz bez sprzesady u mamuski 2 lata temu wujo robil wyszlo ja 2000zl z plastiku plus piec 1500zl zwykly i bolier 500zl i grzejniki juz nie pamietam ile moze ze 2 tys ale to zawsze zalezy jakie dalej ocieplenie 15 tys steropian plus robota bez sprzesady tescio robi ze mna przy wykonczeniach wczesniej pracowal przy ociepleniach napewno nie wyjdzie 15 tys moze 8tys dalej podbitka wyszla z blachy u mamuski 1500zł a nie jak piszesz 4 tys ciekawe z czego ta podbitke masz dalej tynkowanie piszesz 10 tys z roboty wezme agregat za free i tescio zrobi tynki za free wyjda max 3 tys bo za material dalej drzwi 5 tys tez cena wygorowana mysle ze kolo 4 tys sosnowe nie jakies papierowe dalej piszesz płytki, parkiet (panele), wc, prysznic, zabudowa do kuchni, oswietlenie, gniadka itp itp wszystko to zrobi mi tescio bo jak pisalem cale zycie pracuje przy wykonczeniacch . dlatego pisze ze u ciebie nie mial kto ci pomoc i cie moze i tyle to kosztowalo ja wspomnialem na samym poczatku ze praktycznie wszystko bede musial zaplacic tylko za material i to mowie szczerze , bo robota bedzie we wlasnym zakresie , wiem ze sa to koszta spore ale takie ktore ty mi piszesz nie mial bym mozliwosci sie wprowadzic nawet za 250 tys bo za robote zaplacil bym 100tys a tak nie bedzie , wmawiasz mi ze ty zaplaciles za muraza 18 tys ja zaplace mam zgodzone 5 ty masz dachowke ja bede mial blache ty za tynki zaplaciles 10 tys a ja kupie material z wora i rzuce agregatem za free , dlatego twoje koszta sa normalne bo musiales placic za wszystko ,

Ostatnio edytowano 21 lutego 2011, 22:33 przez dawidzio2233, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lutego 2011, 22:20 
Częsty bywalec

Bawaryjczyk, moje max bedzie 150 tys ale jezeli bede widzial ze duzo zostalo i moge sie nie wyrobic to pozycze 50 tys a mam taka mozliwosc i wyjdzie mnie 200 tys wiec ostatecznie bede mogl wydac 200tys takie sa zalozenia , no ale jjak pisalem ze i za 250tys bym sie nie wyrobil jak bym mial zaplacic za muraza 18 i za podbitke sama 4 tys czy za centralne 20 tys :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: za takie pieniadze co pisze kolega placic za wykonczenia to trzeba zarabiac 10 tys na miesiac

PostNapisane: 21 lutego 2011, 22:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Moja siostra wybrała ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/ ... d5f1bacc,3

koszt realizacji 100% około 480tyś zł.
działka swoja :)

W Twoim przypadku tip top 300tys.zł
150 musi być na start :/
Postawisz, zamieszkasz na parterze a resztę powoli wykończysz :ok:

A i nie wal ściemy z tą promocją :ok:

PostNapisane: 21 lutego 2011, 22:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
spider napisał(a):
pionow napisał(a):

drzwi to jest pikuś :)

podam na swoim przkładzie

drzwi jak pamietam jakieś 350zł + ościeżnice regulowana coś około 400zł + jakies minimum 100zł montaz + klamki (70zł/szt) = jedna para drzwi mnie kosztowała ponad 900zł .W reklamach to fajnie brzmi " drzwi po 200zł " :) ale jakie....

można równiez załozyć zwykłe futryny metalowe i tez można mieszkać :) i patrzeć na nie całe zycie :)

Ostatnio edytowano 21 lutego 2011, 23:43 przez pionow, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lutego 2011, 23:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Ja tylko dodam (nie przeglądając całego tematu) że koszt budowy mojego domu był dokładnie 2-krotnie wyższy niż go zaplanowałem :)

Obrazek

PostNapisane: 21 lutego 2011, 23:11 
Częsty bywalec

dawidzio2233 ja wychodze założenia że to ma być naprawde na długie lata. Kotłownie mam w miedzi, reszta plastik. Ja za grzejniki zapłaciełm wiecej niz tu piszesz o CO u Twojej mamy

PostNapisane: 21 lutego 2011, 23:13 
Częsty bywalec

Kucharz napisał(a):
Ja tylko dodam (nie przeglądając całego tematu) że koszt budowy mojego domu był dokładnie 2-krotnie wyższy niż go zaplanowałem :)

pisałem o tym wcześniej :)

podobnie jak u mnie

PostNapisane: 21 lutego 2011, 23:29 
Częsty bywalec

dawidzio2233 napisał(a):
sa zalozenia , jak bym mial zaplacic za muraza 18 i za podbitke sama 4 tys czy za centralne 20 tys :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: za takie pieniadze co pisze kolega placic za wykonczenia to trzeba zarabiac 10 tys na miesiac

uważasz że te ceny są kosmiczne ?

kolego pośledz trochę fora budowlane i popisz tam takie rzczy jak tu piszesz to bana dostaniesz :rotfl:

PostNapisane: 21 lutego 2011, 23:30 
Pierwsze kroki

Ja jestem wlasnie w trakcie budowy.i powiem Ci ze za 150-200tys bedzie Ci ciezko postawic taki domek chyba ze wiekszosc prac wykonasz sam.Troche o kosztach.Moja chatka ma okolo 115m2 nie robilem fundamentow,poniewarz jest to dobudowka w gore o 2 pierta istniejacego juz budynku.A wiec fundamenty odpadly.instalacja elektryczna,wodna i kanalizacja byla juz w budynku,pociagnelem ja tylko do gory wiec wszelkie przylacza tez odpadly.Teraz jestem na etapie wykanczania.Obecny stan budynku to:Sciany i stropy wiadomo sa,dach kompletnie skonczony lacznie z ociepleniem,okna sa zamontowane,calosc w srodku jest otynkowana i posadzki wylane ogrzewanie juz chodzi i suszy domek obie lazienki sa juz wykafelkowane pozostaje montarz armatury,elektryka tez juz gotowa.Do tego stanu lacznie z calym kramem paierkowym 145 tys.Dodam,ze mam bardzo prosty dach co bardzo obnizylo koszt.A co jeszcze mnie czeka.Na wiosne ruszam z ociepleniem koszt 18-20tys balustrady balkonowe jakies 3tys.schody wewnetrzne 10-12tys drzwi wewnetrzne jakies 4tys panele okolo 6-7tys.To tylko te wieksze rzeczy.No i wiadomo teren zewnetrzny tez trzeby jakos zagospodarowac,i w 1tys czy 2tys sie to nie zamknie,podejrzewam ze te pozostale pierdoly ktore ciezko policzyc zezra kolejne 10-15tys.A gdzie jeszcze umeblowanie.Myslalem,ze tego lata bede juz chatke wynajmowal ,i zacznie sie cos zwracac,ale niestety chyba sie nie wyrobie gotowkowo.Licze,ze to takiego stanu zeby mozna bylo budynek wynajac z czystym sumieniem bedzie mnie to kosztowalo w calosci jakies 220-230tys.

PostNapisane: 21 lutego 2011, 23:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
pozwolicie że wtrącę :)
DanyU napisał(a):
to samo ze styropianem na ocieplenie elewacji, zamiast 4k zł, wydajesz 2k więcej, ale masz izolację o 30% lepszą

albo wydajesz jeszcze więcej na wełnę ;) ale to juz inna dyskusja

spider napisał(a):
to że są wykonane z papieru to już mały szczegół ważne ze tanie

Reasumując, nie jestem ekspertem chociaż na co dzień zajmuje się tą branżą wszystkim doradzam jedno nie mamy kasy nie budujemy-remontujemy na budowaniu domu nie można oszczędzać bo to wszystko wyjdzie z czasem domu nie stawiamy na rok czy dwa lata, żyjemy tam pokoleniowo.

ps. tak w ogóle to poco budować :D
Dom z bali to jest piękna sprawa :hyhy:

PostNapisane: 22 lutego 2011, 11:59 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Kucharz napisał(a):

x2

I nie jeden się na tym przejechał... Często bywa, że domek już stoi, ale wykończyć nie ma za co :/

CZECHU napisał(a):
Dom z bali to jest piękna sprawa :hyhy:

I piękne koszta.

PostNapisane: 22 lutego 2011, 13:28 
Ja dopiero zaczynam budowę domu w choloere czasu poszło na sprawy projektowe itd bo prawie rok :kwasny: :kwasny:

PostNapisane: 22 lutego 2011, 13:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
bendzamin napisał(a):
I piękne koszta.
budowy i późniejszego użytkowania go (konserwacja).
Schmeichel-lord napisał(a):
Ja dopiero zaczynam budowę domu w choloere czasu poszło na sprawy projektowe itd bo prawie rok :kwasny: :kwasny:
no z tym jest zabawy, mi się fartnęło, bo się dogadałem z geodetą, który ma znajomego w gminie, którego syn robi projekty, poszedłem do jednej osoby w sumie 3 razy, i wszystko dostałem od tego gościa, pozwolenia, projekty itd. Kasowo wyszło mnie z 500zł więcej, ale w ciągu 3 miesięcy miałem już pozwolenie.

PostNapisane: 22 lutego 2011, 14:43 
spider napisał(a):
pionow napisał(a):

drzwi z marketów to dziadostwo sklejka po prau latach zacznie odłazić nie polecam, już lepiej sobie zamówić i dać minimum 3 tys za ładne drzwi

DanyU napisał(a):
bendzamin napisał(a):
I piękne koszta.
budowy i późniejszego użytkowania go (konserwacja).
Schmeichel-lord napisał(a):
no z tym jest zabawy, mi się fartnęło, bo się dogadałem z geodetą, który ma znajomego w gminie, którego syn robi projekty, poszedłem do jednej osoby w sumie 3 razy, i wszystko dostałem od tego gościa, pozwolenia, projekty itd. Kasowo wyszło mnie z 500zł więcej, ale w ciągu 3 miesięcy miałem już pozwolenie.

u mnie poszło o 12 cm i trzeba było pisac odwołania, odstępstw i inne głupoty i zamiast na jesień mieć fundamenty to będę teraz na wiosnę

PostNapisane: 22 lutego 2011, 17:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
orientacyjny to Ci mogę dawidzio powiedzieć, ze dotychczas, moja mamuśka wydala na domek o pow ok 70 m2 juz ok 60 tysi, stan surowy z zewnatrz, onka i dwrzi zewnetrzne wstawione, brak drzwi do garazu, srodek tylko tynki bez gladzi, prad, woda podciagniete ... ekipa kosztowała 30 tysi i w niecaly miesiac postawiła domek, ale to pewnie wszedzie jest podobnie, teraz najdrzsze bedzie wykonczenie, jesli chcesz taki duzy dom, to albo zrob kilka pomieszczen, reszta wykanczaj z czasem, albo zaplanuj wydatki tak zeby sie zmiescic :)

PostNapisane: 22 lutego 2011, 17:53 
Częsty bywalec

No wlasnie dlatego jak bym musial za wszystko placic za robotynikow itp to napewno w 150 tys bym sie nie wyrobil za nic w swiecie a tak jak pisze ze praktycznie zaplace tylko za materialy to chce sie w 200 tys zmiescic i mysle ze mi sie uda nie bede oszczedzal za bardzo na materialach ale tez nie bede kladl dachowki tylko blache na czym bedzie mozna oszczedzic to sie oszczedzi ale nie do przesady , tak czy owak chata musi stac wiec nie mam wyboru musze sie zmiescic w 200 tys :/ :/

PostNapisane: 22 lutego 2011, 21:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e92 330d
Kod silnika: N57
Dom, piękna sprawa, ale niestety tak jak już było napisane wyjdzie prawie 2x więcej niż zakładasz.
Oszczędzać jak najbardziej trzeba, ale TYLKO na tym na czym można! Owszem blachodachówka jaknajbardziej ale już ocieplenie, okna tanie być nie mogą...
Też wiem jak to jest, a temat "znajomy zrobi mi to za..." zapomnij, przyjdzie co do czego ukaże się OGROM roboty i każdy szybko zmienia zdanie.
Wg. mnie jeśli zamierzasz pchać się w tak długoterminową inwestycje (tak inwestycje bo na nieruchomosciach łatwo jest tylko zyskać), lepiej będzie jak odejmiesz sobie te 40-50m2 z powierzchni i wybudować mniejszy domek ale prędzej w nim zamieszkasz bo nie jeden się już przeliczył i ogląda jak deszcze mu zalewają wszystko...
Do tego z dnia na dzień ciągle rosnące ceny, 200tys za jak piszesz 120m2 będzie mało...

Thank you for flying with BMW airlines!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1