Witam
Mariusz325 napisał(a):
Świry i sportowcy nie kupują automatów!
Nie jestem świrem ani sportowcem

i nie kupił bym auta z automatem.
Kontroluj tekst ... bo z niego wynika że tylko świry kupują manual.
W swoim życiu użytkowałem już parę aut z automatyczną skrzynią , bardzo dawno temu a4 tdi z automatem potem Passata 130ps tdi z tiptronikiem.Wtedy z wyjątkiem tego że auta te spalały więcej paliwa niż te same z manualem , dla mnie nie miały wad.Szukając pierwsze BMW dla siebie brałem pod uwagę również automat. Jeżdżąc automatami zapomniałem co to manuali ,jakie daje możliwości i jak pozwala zwiększyć kontrolę nad autem.
Słabsze nieznacznie osiągi nie są kluczowe, pojawiają się dodatkowe koszta eksploatacyjne.. filtry olej.
Dla kogoś naturalnie może nie stanowić to problemu kwestia zasobności portfela.
Kuzyn strasznie się napalił na e46 330d .. kupił wersję 184ps z 2002r auto miało nalatane 250tyś .Pod kątem zużycia silnika oceniłem motor na 5+ Parametry zadane uzyskiwał jak nowy auto jeździło świetnie. Biegi skrzynia przerzucała płynnie i jak sądzę w odpowiednim momencie. Brak zapisanych błędów w module skrzyni jak i silniku ...kusił do zakupu.
Sam namawiałem go,bo moje doświadczenia z automatami były raczej pozytywne. Teraz żałuję , kuzyn zrobił autem jeszcze jakieś 30 tyś i zaczęły się problemy. Tryby awaryjne błędy ,niewłaściwe zmienianie biegów i strach przed ruszeniem się z domu bo często kończyło się to trybem serwisowym i możliwością jazdy do 80km/h.
Mechaników od skrzyń auto widziało wielu.... Skrzynia była już dwa razy naprawiana przez różnych znawców, pochłonęła ponad 5000zł ,wiele zmarnowanych godzin ,wiele impulsów telefonicznych i wiele wiele nerwów.
Temat tej skrzyni bardzo mnie nurtował więc zacząłem zgłębiać światowe fora......... wystarczy poczytać.
Nie kupiłbym auta z automatyczną skrzynią ,na pewno nie w bmw i nie w dieslu e46. Nie neguję tego że jeździ się świetnie że skrzynia fajnie zmienia biegi itd.
Wystarczy mi że jest awaryjna i kłopotliwa w naprawie.....
Czy mój kuzyn zakatował skrzynię,czy źle ją użytkował ?
Nie, ona po prostu się skończyła.I aby oszczędzić potencjalnemu użytkownikowi wielu kłopotów,które mogą ale nie muszą go spotkać
ODRADZAM AUTOMAT.Pozdrawiam Krzysiek