BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 18:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exxx]Alternator czy akumulator??
PostNapisane: 2 marca 2011, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: e39 '01r
Kod silnika: M54b25
Ja mialem oryginal 80ah, a kupilem 77ah. Na stronie np. Centry napewno dobierzesz odpowiedni.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 marca 2011, 22:25 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Garaż: Na działce :)
wiec tak jako ze chcę raczej future to na stronie centry http://outcat-cs.tecdoc.net/ows/pl/D992 ... ramesetJsp
na http://www.akumulator.pl/samochody-osob ... torow.html tez 77Ah i to jest za dużo standard 65 i 75Ah było centra ma aku z serii futura są 64Ah i 72Ah i nie wiem co brać :mur:

PostNapisane: 2 marca 2011, 22:40 
Forumowy terrorysta

Standard 65Ah wiec wybrałbym 64Ah.

PostNapisane: 2 marca 2011, 23:02 
Forumowicz

tylko jak robię krótkie dystanse to on nie będzie miał się kiedy naładować wiec nie wiem czy 72 nie będzie dłużej żywotny

PostNapisane: 2 marca 2011, 23:09 
Forumowy terrorysta

Ale wiekszy akumulator sie dłuzej ładuje, wiec może być niedoładowany. Oczywiscie kupisz jaki zechcesz.

PostNapisane: 3 marca 2011, 07:40 
Forumowicz

każdy mówi co innego i się zdecydować nie mogę :mur:

PostNapisane: 3 marca 2011, 15:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Bierz taki jak zaleca producent lub odrobine mniejszy jesli krotkie dystanse robisz. Centra futura z tego co pamietam ma gware na 3 lata wiec kupuj i w razie czego wymienia na drugi.

PostNapisane: 3 marca 2011, 15:26 
Forumowicz

Do odpalenia samochody potrzebujesz odpowiedni prąd rozruchowy. Zresztą jak sam widzisz idzie to w parze czyli większy Ah to większy prąd rozruchowy.
Jak zauważysz to technologia poszła o tyle do przodu, że na starym miałeś 66Ah i 300A (aż dziwnie mało), a obecnie masz w lepszych modelach tą samą pojemność ale 2 razy większy prąd rozruchowy. Dlatego nawet mniejsze aku radzą sobie z odpaleniem silnika.

Wydaje mi się to też obecnie zdradliwe trochę stąd późniejsze problemy że te nowe szybciej padają może.

Ponieważ starsze aku miały mniejszy prąd rozruchowy więc i w trakcie zmniejszania się pojemności (malał prąd rozruchowy) i szybciej można było zaobserwować że aku jest niedoładowany. Obecnie prąd rozruchowy jest na tyle wyższy, że samochody odpadalają się na większym niedoładowaniu dzięki czemu później się orientujemy, że już nie chce kręcić. Aku jest bardziej wyłądowany - bardziej zasiarczają się płyty, może dojść do wypadania cel ( czy jak to się fachowo nazywa) i aku nie daje się już naładować w 100%. Myślę też, że nie ma strachu z kupowaniem większej pojemności na siłę.

Przede wszystkim trzeba kontrolować aku żeby wartość nie spadała zbyt nisko. M.in. taką barierą jest 12.5V.
Poniżej ciekawa tabelka, którą wyszperałem w necie kiedyś:
12,75 100%
-12,5 V to około 75% stanu naładowania,i odpowiednio
-12.35 V - 60%,
-12.15 V - 40 %,
-11,95 V - 20%,
-11,75 V - 0%.

100% pojemności w temperaturze +25 oC,
80% pojemności w temperaturze 0 oC,
70% pojemności w temperaturze -10 oC,
60% pojemności w temperaturze -25 oC.

Nie wiem tylko na ile sprawdzają się np. katalogi gdzie producent podaje jaki aku zaleca się. Czy nie jest to trochę robione pod marketing pewnego rodzaju. Bazując na centrze gdzie są 3 modele w ofercie: standard, plus i futura. To do tej samej pojemności wg. katalogu najmniej Ah i A ma standard, a najwięcej futura. Do mojego 1.6 przykładowo wg. katalogu:
standard 55Ah 460A
futura 64Ah 640A
Wydaje się dziwne, ze zestawione są model słabszy model słabszej serii, z mocniejszym modelem z najwyższej serii.
Ale jest tam tez zapis, ze futura zalecana gdy jeździmy krótkie odcinki i mamy rozbudowany sprzęt (takie proste przełożenie nie uwzględniając serii większą pojemność baterii Ah=dłuższe działanie urządzeń i analogicznie większy prąd rozruchowy jak wcześniej pisałem pozwoli na dłuższe użytkowanie aku zanim zauważymy że się wyładował kompletnie). Pytanie czy to nie złudne i dlatego może warto brać wyższe modele, ale z głową i nie brać tylko jak największej pojemności. Pamiętając o np. co miesięcznym podpięciu miernika i sprawdzenia. Przypuszczam, że tak się właśnie dzieje, wszyscy na hurra kupują duży aku, który się nie doładowuje, nie sprawdzają na czas jego stanu, a potem jak przychodzi zima i aku kompletnie się wyładowuje to jest amen i nowe aku padają po 3 latach, bo nie były ekploatowane w większości prawidłowo.

To są moje obserwacje i przemyślenia, nie mam wiedzy fachowej i nie uważam się za eksperta. Ale może trochę pomogłem. :)

PostNapisane: 3 marca 2011, 17:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
renoraines napisał(a):
Ale wiekszy akumulator sie dłuzej ładuje, wiec może być niedoładowany. Oczywiscie kupisz jaki zechcesz.

Jakie to ma znaczenie? Przecież kolega i tak nie kupi 3 razy pojemniejszego bo nie zmieściłby go tam gdzie należy, kupi co najwyżej "nieco" większej pojemności.

PostNapisane: 3 marca 2011, 20:38 
Forumowicz

W chwili obecnej mam używany 70Ah a jak bym tego nie miał byłaby futura 72Ah. Wiec wszystkim dziękuje za pomoc i parady.

PostNapisane: 4 marca 2011, 19:14 
Częsty bywalec

Kamilekbmw napisał(a):
a jak kupujesz opony do BMW to są tez fabryczne?? Mi nie chodzi o to ze fabrycznie pewnie siedzi bosch tylko o to żeby był dobry i w przystępnej cenie. a ty swoimi opiniami nic nie wnosisz do tematu ani nie pomagasz!!!!!

A kto Ci kolego napisał - z uzasadnieniem, że wszystko wskazuje na padnięty akumulator?
Czego jeszcze oczekujesz? Żebym koniecznie zgodził się z Twoimi opiniami dotyczącymi
producentów akumulatorów jeśli Ty sam nie wiesz nic o ich konstrukcji?
No wybacz Kamilu, ale nie ma w tym grama logiki.
Jeśli kupiłeś używany - markowy, tanio i z gwarancją, to dokonałeś dobrego wyboru
i z dużym prawdopodobieństwem pocieszysz się nim dłużej niż wcześniej wspomnianym...
Życzę Ci tego!

PostNapisane: 4 marca 2011, 20:46 
Forumowicz

Sam sobie wskazałem ze jest padnięty skoro dostał 0,7l wody i ładował się cala noc i wyjście na nim było 10,3 gdy zaniosłem do auta było 9 z kawałkiem czyli jedna cela padła, tyle. DO ZAMKNIĘCIA

PostNapisane: 4 marca 2011, 21:28 
Częsty bywalec

Kamilekbmw napisał(a):
Sam sobie wskazałem ze jest padnięty skoro dostał 0,7l wody i ładował się cala noc i wyjście na nim było 10,3 gdy zaniosłem do auta było 9 z kawałkiem czyli jedna cela padła, tyle. DO ZAMKNIĘCIA

W takim razie gratuluję Ci rozwiązania swojego problemu zanim opublikowałeś go na tym forum.
A jeśli musiałeś dolać 0,7l wody (o czym nie wspomniałeś tutaj nawet słowem - choć to podstawowa informacja !!!),
to wskazuje, że sam sobie go zepsułeś a nie, że on się zepsuł albo już zużył - prawdopodobnie, dobrze traktowany jeszcze by posłużył....
- to przestroga dla innych posiadaczy baterii obsługowych, którzy zaglądają tam dopiero wtedy, kiedy maja problem, czyli za późno...

PostNapisane: 5 marca 2011, 09:48 
Forumowicz

szczerze to mnie to rypie skoro on już swoje przeżył a to ze wcześniej ładowałem i wody nie dolewałem było ok cala zimę prawie przelatał i już miał dość.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1