BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Triumf polskiej myśli technicznej i porażka mechaniki newton
PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 13:45 
Uzależniony od forum :)

Bobby_Valentino napisał(a):
Natomiast ty powinieneś odstawić te różowe pigułki ze znaczkiem Mitsubishi [-X

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 23:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_ ... no%C5%9Bci, koniec tematu.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 23:11 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
jiGsaw napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_bezw%C5%82adno%C5%9Bci, koniec tematu.

Łagiewce to powiedz, a nie nam. Wątek ten jest prześmiewczo - satyryczny.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 27 grudnia 2010, 16:47 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Odgrzewam,

wczoraj jakoś, albo przed wczoraj, w głównym wydaniu Wiadomości wspomnieli o Łągiewce, i jego patencie.
Pokazano sporo nagród, odznaczeń, medal od króla Belgii za wkład w naukę etc. plus jakieś zajawki z krajów arabskich i innych miejsc, że z Łągiewką prowadzone są rozmowy i targi przez różnych ludzi z całego świata.
Ponoć przez kilka ostatnich lat ciszy medialnej prowadzono badania naukowe nad wynalazkiem.

Ma może ktoś jakieś inne informacje nad wynalazkiem Łągiewki w postaci zderzaka pochłaniacza energii ???

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 27 grudnia 2010, 18:14 
Specjalista

Widziałem, widziałem... Ładnie suwmiareczką operował. Order króla Belgii to też nie lada prestiż...
Widziałem też filmik na którym maluch jechał rzekomo 50km/h i walnął w murek.
Boogie: ja mam informację, którą sobie zakoduj porządnie: taki zderzak nie istnieje! Jeżeli w jakikolwiek sposób zatrzymiesz samochód jadący (naprawdę) 50km/h na odcinku drogi ~= 15cm to w środku nikt nie ma absolutnie najmniejszego prawa przeżyć.
A! I odpal sobie YT i zobacz filmik z testów zderzeniowych przeprowadzonych przy 55km/h. Linka Ci nie dam, bo w tej chwili nie mam YT...

PostNapisane: 10 marca 2011, 15:47 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Polski wynalazek ocali życie podczas wypadków
16 minut temu
RC / PAP

Barierę drogową, która redukuje skutki uderzenia samochodu nawet do 90 proc. opracowali polscy naukowcy. Teraz szukają producentów gotowych do wdrożenia ich – obsypanego nagrodami – wynalazku. Technologią zainteresowana jest też Europejska Agencja Kosmiczna.

Innowacyjna bariera działa w oparciu o technologię EPAR, opracowaną przez polskich wynalazców i naukowców z Centrum Badawczo-Rozwojowego EPAR w Kowarach (Dolnośląskie). Twórcami bariery są: Lucjan Łągiewka, Przemysław Łągiewka oraz prof. Stanisław Gumuła.

- Od istniejących obecnie na świecie zabezpieczeń polska bariera różni się tym, że znacząco redukuje siłę bezwładności działającą na pasażerów pojazdu - wyjaśnia Przemysław Łągiewka. - Pochłania więcej energii zderzenia, dlatego mniej deformuje pojazd i samą siebie. Przy tej samej masie ma dużo większą wytrzymałość na uderzenia od innych barier - dodaje.

Jak przyznaje Łągiewka, bariera będzie droższa od zabezpieczeń, które są ustawiane wzdłuż zwykłych autostrad. - Tego typu bariery są już tak tanie, jak tylko się da. Tańszych od nich i tak nie da się już zrobić - wyjaśnia. Nowe bariery będą jednak tańsze od zabezpieczeń, które teraz montuje się w miejscach szczególnie niebezpiecznych: na wiaduktach, w tunelach czy tzw. czarnych punktach.

- W bariery stawiane w miejscach niebezpiecznych montuje się złożone układy, które powodują, że nie mogą się one przewrócić. Przy barierach wykorzystujących technologię EPAR układy te nie muszą już być tak złożone, bo część energii pochłaniana jest od razu przez akumulator - tłumaczy.

Samą technologię EPAR Lucjan Łągiewka opracował jeszcze w latach 90. XX wieku. Jej działanie oparte jest na zamianie znacznej części energii kinetycznej obiektów zderzających się na energię kinetyczną specjalnego przetwornika akumulacyjno-rozpraszającego. Jak zapewniają twórcy technologii, zastosowanie metody EPAR umożliwia redukcję skutków zderzeń nawet o 90 proc.

Podczas zdarzenia energia zamiast zamieniać się na pracę niszczącą obiekt, zostaje przekazana do mechanicznych akumulatorów. - Akumulatory – 3-kilogramowe walce ze stali - są częścią bariery i są zazwyczaj umiejscowione w jej głowni lub podstawie. To bardzo proste układy, które są w stanie zaabsorbować połowę energii uderzenia - wyjaśnia Łągiewka.

Obecnie analizowane są różnorodne możliwości wdrożenia tej metody EPAR w przemyśle kolejowym, stoczniowym, lotniczym, górniczym i maszynowym.

Technologią EPAR zainteresowana jest również z Europejska Agencja Kosmiczna. - Chodzi o zabezpieczenia dokowań na orbicie, m.in. bezzałogowych kapsuł zaopatrzeniowych. Technologia mogłaby też znaleźć zastosowanie jako systemy amortyzacji lądowania w lądownikach sond międzyplanetarnych. Trzecie zastosowanie to układy amortyzujące przy rozkładaniu m.in. paneli słonecznych - wylicza Łągiewka.

Twórcy drogowej bariery choć znaleźli już producentów, którzy chcą ją wdrożyć w Szwecji i Niemczech, wciąż szukają polskich przedsiębiorców nią zainteresowanych, tak by bezpieczne bariery pojawiły się najpierw w kraju. - Późnej Polacy mówią: "jacy ci Niemcy mądrzy", nie wiedząc, że to polscy inżynierowie wytworzyli konkretne rozwiązanie. (…) My nie tylko mówimy: "Teraz Polska", ale to robimy – zauważa Łągiewka.

Dodaje jednak, że rozwiązaniem jest już zainteresowany jeden z największych producentów barier w Polsce. - Jeżeli wszystko dobrze pójdzie, to w ciągu kilku miesięcy będzie można przygotować się do rozpoczęcia produkcji - mówi.

Technologia zyskała uznanie na międzynarodowych giełdach i targach wynalazczych. W marcu jej twórcy otrzymali nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za "Międzynarodowe Osiągnięcia Wynalazcze”. Prototyp bariery drogowej z technologią EPAR można oglądać do 13 marca w Muzeum Techniki NOT w PKiN w Warszawie podczas XVIII Giełdy Polskich Wynalazków.

I jak tam chłopaki ? Łągiewka sztumistrzem jest ? hehehe

Wybiorę sie do Muzemum Techniki, żeby zerknąć na wynalazek.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 10 marca 2011, 15:54 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Swojego czasu interesowałem się tym, jakoś ok 10 lat temu po raz pierwszy usłyszałem o patencie Łagiewki.

Moim zdaniem, tak jak napisał Fryderyk, gośc jest blokowane przez lobby. Nie od dziś wiadomo że nikomu nie jest na rękę wynalazek który sprawia że auta się nie kasują, skoro teraz auta projektuje się tak, by przy byle draśnięciu były jak największe uszkodzenia, za czym idzie konieczność drogich napraw.

Dobrze że facet wszedł w inne branże takie jak kolejnictwo, okręty, kosmo - tam na te sprawy inaczej patrzą, nie ma takiego parcia na negację rozwiązania, ponieważ jest brak innych rozwiązań.
Wynika to z tego że w przeciwieństwie do branży moto jest dużo mniej operacji morskich/kolejowych/kosmicznych bazujących na kolosalnie droższym sprzęcie, którego uszkodzenie, naprawa powoduje znacznie większe i przede wszystkim droższe w obsłudze skutki niż rozbicie samochodu.

Widziałem filmy, jak zderzak łagiewki działa w praktyce. Jak ktoś fizycznie udowania że to nie może działać, to jest zwyczajnym idiotą, bo powinien udowodnić wzorami że działa.

To tak jakby mówiono, że słońce nie może zajść bo to sprzeczne z 'jakąś' nauką... a jednak co dzień zachodzi i co dzień wstaje.
Negacja zaistniałego faktu - czysty idiotyzm.

PostNapisane: 10 marca 2011, 15:57 
Przyjaciel forum

Źródło? Co to RC/PAP? Zerknij, porób fotki, bo mi tam szkoda czasu.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:18 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
pap - polska agencja prasowa - boogie wrzucił to z onetu - też to dziś czytałem.

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:21 
Specjalista

Skoro PAP mówi, że Newton się myli, a panowie z nickami w prestiżowych kolorach to potwierdzają, to nie wiem jak ty jig, ale nic tu po mnie :)

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:28 
Administrator

fizyka newtonowska jest dziurawa, podobnie jak fizyka kwantowa.
Nie są spójne.

Problem ma rozwiązać teoria superstrun.

Zjawisko "łagiewki" jest udowodnione testami praktycznymi, fizyka newtonowska widocznie nie jest w stanie tego opisać bo zachodzą tam jakieś zjawiska których nikt nie ogarnąć.
Poza tym, nawet może nie tyle co wzory newtonowskie tego nie ogarniają, co nie bardzo wiadomo gdzie je podstawić :D

W każdym razie - tak jak wspomniałem wcześniej - jak występuję zjawisko, ktorego ogólna jakaś teoria nie przewiduje, to nie znaczy że zjawisko jest do dupy, tylko teoria jest do dupy :)

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:34 
Specjalista

Teoria super strun dotyczy rozszerzalności się wszechświata, jakoby brakło czasu aby rozrósł się w tak krótkim czasie, do tak ogromnych rozmiarów rozszerzając się wolniej niż światło.
Fizyka Newtonowska jest dziurawa, nie można jej zastosować, przy prędkościach porównywalnych ze światłem, przy temperaturach oscylujących w granicach 0K, w czasach krótszych niż 10^-27sek, itd, itp. W samochodach, w domum, w ogrodzie, na kiblu i w pubie z kumplami fizyka Newtonowska jest do dokładnie 100% wystarczająca.
Niedziałanie Wynalazków Łagiewki było potwierdzone 1000lat przed jego urodzeniem. Wątek jest tak absurdalny, że muszę zadać Ci Kyo jedno ważne, ale to bardzo ważne pytanie:
"Czy ty mnie podpuszczasz?"

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:44 
Administrator

mroova81 napisał(a):
W samochodach, w domum, w ogrodzie, na kiblu i w pubie z kumplami fizyka Newtonowska jest do dokładnie 100% wystarczająca.

Generalnie pomiędzy mechaniką klasyczną a kwantową jest dziura.
Mówisz że newtonowska wystarcza do pewnych szybkości/rozmiarów - w teorii tak, ale jak napisałem, albo fizycy się osrywają i nie potrafią tego podstawić, albo teoria się wysrała, skoro nie opisuje zaistniałego zdarzenia.
albo próba opisu zjawiska jest zła, albo teoria jest zła. zjawisko jest zaistniałym faktem.

mroova81 napisał(a):
Teoria super strun dotyczy rozszerzalności się wszechświata, jakoby brakło czasu aby rozrósł się w tak krótkim czasie, do tak ogromnych rozmiarów rozszerzając się wolniej niż światło.

po krótce
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_superstrun

mroova81 napisał(a):

Ja zawsze podpuszczam.

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
mroova81 napisał(a):
Skoro PAP mówi, że Newton się myli, a panowie z nickami w prestiżowych kolorach to potwierdzają, to nie wiem jak ty jig, ale nic tu po mnie :)

A czy Newton negował przejście energii kinetyczną w potencjalną ? Skoro nie znasz podstawowych zasad fizyki to naprawdę nic tu po Tobie w tym wątku :) Przecież do cholery fizyka to wyjaśnia! O jakich wy strunach gadacie :) Wynalazek nie jest doskonały i taki kolorowy jak go przedstawiają ale w jakimś stopniu działa..

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:52 
Specjalista

Kyokushin napisał(a):
mroova81 napisał(a):

Ja zawsze podpuszczam.

Nie, no to wporządalu!

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:53 
Przyjaciel forum

Nikt jeszcze nie obalił fizyki Newtona i nie obali. Bezwładność istnieje i nie jest energią, więc nie można jej zamienić na inny rodzaj energii.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 10 marca 2011, 20:09 
Administrator

jiG, takie coś jak gość zrobił widziałem z klocków lego, każdy może sobie to zrobić, tyle że on to zrobił, bo między móc/chcieć a zrobić jest różnica, i znalazł zastosowanie.

Bez problemu można zamienić ruch posuwisty w obrotowy i na tym rzecz polega.

W zderzakach tego nie ma, bo jest to ciężkie. na filmach nie maluch miał zderzak tylko maluch walił w 'zderzak' który energię pochłaniał.

Po środku gdzieś w tym jest jakiś myk, którego newtonowska fizyka nie opisuje.
Ale skoro 'to działa', to znaczy że trzeba to albo inaczej opisywać, albo dorobić do tego teorie, skoro z obecną jest problem.

To tak jakby zaprzeczać że deszcz pada na głowę, skoro 'teoria' mowi ze deszcz nie istnieje - to próbuje zrobić lobby.

PostNapisane: 10 marca 2011, 20:15 
Specjalista

Ale tu nie chodzi o absorpcje energii uderzenia, bo to się Łągiewce udało, i to nie problem. Wystarczy do samochodu na ramie dać zamiast zderzaka resor piórowy od kamaza i energię każdego wypadku Ci to pochłonie. Łągiewka zapomniał o zasadzie zachowania pędu. Wyżej pisał o tym jig, a w pierwszym poście macie linki. Jak zatrzymiesz auto jadące >50km/h na odcinku kilku cm, to pasy przetną Cię jak Jurand ze Spychowa, ciachnął tego Krzyżaka...
Jak maluch wali w ściane i nic się nie dzieje, też filmik jest, ale jak go ktoś wkleji, niech od razu wklei drugi z ncapu, jak dowolne auto wali w ściane przy 50km/h ale bez slow-motion.

Ostatnio edytowano 10 marca 2011, 20:17 przez mroova81, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 marca 2011, 20:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Kyokushin napisał(a):
To tak jakby zaprzeczać że deszcz pada na głowę, skoro 'teoria' mowi ze deszcz nie istnieje - to próbuje zrobić Bobby.

Sorry Kyo ale mnie w to nie mieszaj !

PostNapisane: 10 marca 2011, 20:25 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Wyżej pisał o tym jig, a w pierwszym poście macie linki. Jak zatrzymiesz auto jadące >50km/h na odcinku kilku cm, to pasy przetną Cię jak Jurand ze Spychowa, ciachnął tego Krzyżaka...

Pasy nie, ale powstana obrazenia wewnetrzne spowodowane przeciazeniem. Wlasnie dlatego nowe samochody tak bardzo sie gna, aby zminimalizowac przeciazenia dzialajace na pasazerow, dzialaniem lobby mozna nazwac umieszczanie roznych elementow w miejscach narazonych na uszkodzenia podczas wypadku, ale nie deformacje nadwozia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1