BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 maja 2025, 21:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 Coupe - gdzie pociągnąć kable RCA
PostNapisane: 13 marca 2011, 11:19 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m52b28
Witam, przeciągam w mojej beci kable RCA, poprzedni właściciel swoje stare dał w prawym progu (pod wykładziną) z początku się do niego dostałem i też miałem tam ciągnąć ale wyczytałem na forum, że lepiej nie ciągnąć w progach pod wykładziną, to gdzie najlepiej przeciągnąć RCA?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 Coupe - gdzie pociągnąć kable RCA
PostNapisane: 13 marca 2011, 11:54 
Forumowicz

Moje BMW: E39
A czemu nie przy progach :zdziwko: ?
Sygnałowe puść jedną stroną auta, a zasilające drugą unikniesz wtedy wzajemnej indukcji i zbędnych zakłóceń. Ewentualnie wykorzystaj jedną stronę przy progach a zasilające tunelem środkowym. Przewody możesz dodatkowo umieścić w cienkich peszelach żeby zabezpieczyć je przed wilgocią.

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:05 
Pierwsze kroki

Kobys napisał(a):
A czemu nie przy progach :zdziwko: ?
Sygnałowe puść jedną stroną auta, a zasilające drugą unikniesz wtedy wzajemnej indukcji i zbędnych zakłóceń. Ewentualnie wykorzystaj jedną stronę przy progach a zasilające tunelem środkowym. Przewody możesz dodatkowo umieścić w cienkich peszelach żeby zabezpieczyć je przed wilgocią.

Ok czyli RCA mogą lecieć prawym progiem? Co do zasilających (jestem zielony jak coś) masz na myśli zasilający wzmacniacz (wzmak daję do bagażnika) czy te, które lecą z głośników? :)

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:10 
Forumowicz

Zapomniałem że masz 6 garów czyli akumulator w bagażniku. W Twoim wypadku kable zasilające głośniki pociągnij osobno od RCA :]

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:16 
Pierwsze kroki

Kobys napisał(a):
Zapomniałem że masz 6 garów czyli akumulator w bagażniku. W Twoim wypadku kable zasilające głośniki pociągnij osobno od RCA :]

Ok, żeby głośnikowe puścić środkiem to muszę zdjąć podłokietnik, a jak ściągnąć tą osłonkę komputera bo chyba też muszę żeby się dostać z kablami? :)

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:27 
Forumowicz

Nie musisz koniecznie puszczać ich środkiem możesz też lewą stroną auta jeśli zaoszczędzi Ci to roboty z rozkręcaniem :hyhy:
Chodzi tylko o to żeby nie były puszczone razem obok siebie.

PostNapisane: 13 marca 2011, 12:54 
Pierwsze kroki

Mam drobny problem z przeciąganiem RCA :kwasny: Co muszę dalej ściągnąć żeby je przeciągnąć do otworu w radyjku:
Obrazek

PostNapisane: 13 marca 2011, 13:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Afro, a jak radio wyciągniesz to ich nie sięgniesz?

PostNapisane: 13 marca 2011, 13:53 
Pierwsze kroki

No ale jak sięgnąć skoro jest ten plastik? :kwasny: A już tam trochę tych kabli jest i lepiej by było się tam dostać tylko jak ten plastik zdjąć?

PostNapisane: 14 marca 2011, 11:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Hmm zdjęcie schowka nie pomoże ?

PostNapisane: 14 marca 2011, 11:27 
Pierwsze kroki

A jak zdjąć schowek? :) Wykręciłem śruby ze schowka, odkręciłem te wloty powietrza ale nadal nie chce wyjść...

Edit: Schowek wyjąłem już ale do pełni szczęścia potrzebuję ten boczek przy radiu zdjąć bo niestety nie dam rady przeciągnąć RCA;/

PostNapisane: 14 marca 2011, 21:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak chcesz pociagnac kable do tego radia to: 1.wyjmujesz radio 2.pod schowkiem tym po stronie pasazera, jak sie schylisz to zabaczysz ze na dwie srubki, do tego schowka jest przykrecona taka jakby hmm... dykta, odkrecasz srubki i odchylasz tą dykte , a nastepnie bierzesz najdluzszy srubokret jaki masz i wsadzasz ten srubokret z lewej strony w taki otwor. potrzebna jest ci druga osoba ktora by wsadzila reke w tą jakby kieszeń w ktora wchodzilo radio i teraz ty ze swoim wsadzonym w ten otwor srubokretem i twoj kolega ze wsadzona w kieszeń radia reką probujecie sie znalezc, jeli kolega zlapie za srubokret to macie juz droge ktora pojda kable ;) to jest naprawde kwestia wyczucia :D tez mam coupe'95 i napewno powinno byc tak samo ;) mam nadziej ze pomoglem ;) :D

PostNapisane: 14 marca 2011, 21:34 
Pierwsze kroki

i naprawde nie ma potrzeby odkrecania tych wlotow :) ze swojego doswiadczenia mowie;)

PostNapisane: 14 marca 2011, 23:57 
Pierwsze kroki

hansen napisał(a):
i naprawde nie ma potrzeby odkrecania tych wlotow :) ze swojego doswiadczenia mowie;)

Trochę pogrzebałem i zauważyłem, ze prościej mi będzie RCA puścić lewą stroną i lewym progiem (patrząc od tyłu na auto) a kable głośnikowe z przodu do wzmacniacza w bagażniku prawą, tak może być? :D

PostNapisane: 15 marca 2011, 11:31 
Pierwsze kroki

Afro napisał(a):
hansen napisał(a):

Trochę pogrzebałem i zauważyłem, ze prościej mi będzie RCA puścić lewą stroną i lewym progiem (patrząc od tyłu na auto) a kable głośnikowe z przodu do wzmacniacza w bagażniku prawą, tak może być? :D

no tutaj Ci nie podpowiem bo ja osobiscie tego nie widze :D ale jak znajdziesz tamtedy droge do radia to tez pewnie bedzie dobrze :D a jesli sie znasz to mozesz mi podpowiedziec co jest? otóż: mam podlaczony wzmacniacz i tube pod radio, radio jest nowe moze nie firmowe ale naprawde gra porzadnie :) no i kiedy mam podlaczony moj sprzet do radia to nie chce mi grac wogole,tzn nie slychac, lampka na wzmacniaczu jest mocno przygaszona i tka to wyglada. cos jakby bylo za malo pradu czy cus :niepewny: co to moze byc? :chytry:

PostNapisane: 15 marca 2011, 12:45 
Pierwsze kroki

A wzmacniacz jest podłączony prawidłowo i masa do "-" na aku? :) Jeśli jest dobrze podłączony to może jest za mocno obciążony?

Ps. Co do kabli RCA to bez problemu przeciągnąć lewą stroną, ale może tak być, że RCA puszcze lewym progiem a głośnikowe prawym? :D

PostNapisane: 15 marca 2011, 15:58 
Pierwsze kroki

Afro napisał(a):
A wzmacniacz jest podłączony prawidłowo i masa do "-" na aku? :) Jeśli jest dobrze podłączony to może jest za mocno obciążony?

Ps. Co do kabli RCA to bez problemu przeciągnąć lewą stroną, ale może tak być, że RCA puszcze lewym progiem a głośnikowe prawym? :D

ja bym jednak przynajmniej jeden kabel puscil lewa strona bo 1. ze to wyklucza jakies tam zaklocenia wszelkie a 2. to ze jesli bedziesz chcial zamontowac CBradio gdzies tam po swojej sstronie to potem bedziesz mial jedna wielka plontanine ;) no jeszce zalezy gdzie bedziesz chcial ów CB umiescic ;) taka moja rada tylko :D

hmm... tzn tak: mialem wczesniej podlaczony ten kabel zasilajacy do akumulatora a mase mialem przyczepiona do jakiesgos tam metalowego elementu w bagazniku. wtedy gralo swietnie :D ale jakie bylo moje zdziwienie gdy rano probuje odpalic samochod a oczywiscie pradu brak :rotfl: :wstyd: wiec moglbys mi zaproponowac jakis schemat prawidlowego podlaczenia?

PostNapisane: 15 marca 2011, 18:36 
Pierwsze kroki

No a gdzie teraz u ciebie jest masa podpięta? :hyhy: A co do CB to mam założone i zasilanie do CB leci na tunelu środkowym :D RCA (2 pary) mają lecieć lewym progiem, to może lepiej głośnikowe zamiast każdy innym to puścić razem po innej stronie niż RCA? :P

PostNapisane: 15 marca 2011, 18:59 
Forumowicz

Głośnikowe puść lewą stroną a RCA prawą, możesz też na odwrót byle osobno szły RCA od głośnikowych.

PostNapisane: 15 marca 2011, 19:29 
Pierwsze kroki

Afro napisał(a):
No a gdzie teraz u ciebie jest masa podpięta? :hyhy:

teraz mam to odlaczone wszyzstko ;) a wczesniej byla podlaczona w bagazniku do jakiegos tam metalowego elementu, podajze tego zamka bagaznika :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1