Filmik zrobiłem 2 lata temu jak polerowałem ranty felg do bandita. Zasada polerki jest taka sama więc powinno się przydać
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=HquxkvrtM4I&fmt=18
Jaki jest koszt materiałów do spolerowania 2 felg ?
- Preparat do usuwania farby SCANSOL 0,5kg --> 15zł
- Pasta polerska AUTOMAX w tubce --> 4zł
- Filc polerski na wiertarkę --> 10zł
- Pędzelek --> 1,50zł
- Arkusz papieru ściernego, wodnego o granulacji np.600 --> 1,50zł
- Łączny koszt ok. 32zł
PS: Szpachelki nie uwzględniałem bo można ja zastąpić np patyczkiem po lodzie....
Można by było dać jeszcze większymi papierami np 800; 1000; 1200 ?
Co prawda wystarczyło by 600-tką przelecieć i będzie ok... Ale jeżeli ktoś jest dokładny, cierpliwy i nie bolą go jeszcze palce to przed polerką można przelecieć jeszcze drobniejszym papierem wodnym np. o granulacji 1500 aby uzyskać gładkość porównywalną z pupą niemowlaka...
Lecz wydaje mi się ze sprawą kluczową jest polerka... Im dłużej i dokładniej będziemy polerować felgę miękką szmatką tym lepszy otrzymamy efekt... Jasna miękka szmatka, pasta polerka i jazda... Dlaczego jasna... ?? Bo na jasnej dobrze widać jak przechodzi w czarną gdy zrobimy kilka ruchów po feldze...
Jak zabezpieczyć wypolerowaną powierzchnie przed matowieniem? Żeby po myciu, jeździe w deszczu itp nie polerować od nowa ?
Dobra polerka w zasadzie nie śniedzieje... Ale jeśli już coś zobaczysz to przelecieć pastą Auto-Max i już... Są jeszcze specjalne środki do polerek ale to tylko pokaleczy całą robotę bo felga traci ten cały urok...
Czy "Scansol" ma negatywny wpływ na oponę bo chciałbym to zrobić bez jej zdejmowania ?
Scansol z gumą reagować raczej nie będzie, a na felgę będziesz nakładać go pędzelkiem na spokojnie więc myślę, że nawet nie będziesz wjeżdżać bardzo na oponę, a jeśli już to przetrzeć szmatką i tyle...
Pozdrawiam i życzę powodzenia...
PS: Jeżeli Ci pomogłem - kliknij "
pomógł"
PS2: Proszę o przeniesienie tematu do działu "Zrób to sam" gdyż nie zauważyłem go wcześniej