BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] LIQUI MOLY Engine Flush - co o tym sądzicie?
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 21:25 
Pierwsze kroki

chce znac wasza opinie na temat tego preparatu do czyszczenia silnika , który sie dolewa do starego oleju jeszcze przed spuszczeniem.

Ostatnio edytowano 23 grudnia 2008, 08:07 przez grzeslegia, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2008, 23:53 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Wiesz, to zależy, w jakim stanie jest silnik, ogólnie. Liqui Moly ma renomę, więc syfu raczej nie wypuści. Ja przy wymianie oleju zrobiłem płukankę, tyle że środkiem Valvoline. Na dodatek przeszedłem z mineralnego na półsyntetyk i... Trochę oleju mi spierdziela, ale tragedii nie ma (tym bardziej, że wiem, którędy - po prostu kilka uszczelek podejrzewam). Te środki są dobre do utrzymywania silnika w czystości, ale robisz na własną odpowiedzialność.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 20:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
ja zawsze przed wymiana plucze silnik z tym ze uzywam WYNSS.dziala.pozniej zalewam olejem plus stabilizator oleju LUCAS okolo 0,5 l i nic nie cieknie wszystko ok.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 04:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Było niedawno na forum o tych preparatach do czyszczenia silnika, pamiętam że opinie na ten temat były pozystywne. Poszukaj, bo temat z tego co pamietam troche sie rozwinal.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 19:41 
Pierwsze kroki

Kupiłem Beti 3 miesiące temu. Zrobiłem nią 5 tysięcy. Spostrzeżenia:
Bieże olej. Początkowo litr na 1000 potem coraz mniej. Jak dolewałem odkryłem masę nagaru i szlamu przy wlewie oleju.

Poradziłem się doświadczonego kolegi, trochę poczytałem ...

Wczoraj zrobiłem płukankę silnika 2.0 R6 Liqui Moly. Przez 10 minut silnik sobie pracował (oczywiście wczesniej był rozgrzany). Po 7 minutach silnik chodził jakby nieco lżej a po 10 wyłączyłem zapłon. Olej był dość rzadki i kapało z silnika jeszcze dość długo. Potem zdjąłem pokrywę zaworów by sprawdzić co się pod nią kryje.

Nie wszystko się wypłukało, były widowczne pokłady nagaru, osadu oraz szlamu.
:). W sumie efekt oceniam jako pozytywny. Pokrywa poszła do czyszczenia. Kompresor zrobił co mógł. Wszystko poskładałem no i prawie byłem na mecie...

Niestety nie odkręciłem filtra oleju. Naprawdę mocno się trzyma. Autko stoi bez oliwy.
Tak jak przypuszczałem poprzedni właściciel zaniedbał sprawę przeglądów.

Auto zaleję Castrolem Edge Sport 10W-60 i dam znać :) jak się sprawuje.

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 22:23 
Naczelny bimbrovnik

boszko, nie wiem, jakim sposobem próbowałeś odkręcać filtr, ale gdy mój nie chciał się odkręcić, przebiłem go po prostu śrubokrętem, włożyłem odpowiednio długi drąg i dźwignia...

Tytuł: piersze wrażenia z jazdy
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 00:14 
Pierwsze kroki

U mnie to wygląda nieco inaczej. Gdyby to by zwykły filtr byłoby po ptakach. Poradziłem sobie z pokrywą obudowy filtra za pomocą odpowiedniego narzędzia...
Wlałem 10W-60 Castrola.

Przejechałem do dziś 300 km. Silnik ładnie pracuje, równo i ładnie wkręca się na obroty.

Na bagnecie i na papierowej hustce olej koloru złotego. Czysty jak nowy. :) Przy wlewie czysto i żadnych niespodzianek.

Niech olej popracuje przez kilkaset km jeszcze. Sprawdzę czy nie ma wycieków i dam znać

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 12:13 
Pierwsze kroki

igor781 napisał(a):
ja zawsze przed wymiana plucze silnik z tym ze uzywam WYNSS.dziala.pozniej zalewam olejem plus stabilizator oleju LUCAS okolo 0,5 l i nic nie cieknie wszystko ok.

A ja polecam Millers Oils Engine Flush. Lubię tą markę - taki fetysz :) a co za stabilizator Lucasa?

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2009, 10:53 
Pierwsze kroki

Płukanaka napewno nie zaszkodziła silnikowi.
Jak dotąd wszystko w porządku.
Przy następnej wymianie też użyję LIQUI MOLY Engine Flush. Tym bardziej, że z komputera wyczytałem oryginalny przegieg mojej Beti (292 tys , licznik wskazuje 190 tys). :kwasny: Wyczyści się to co ma się jeszcze wyczyścić. Resztę załatwi dobry olej. ;)

Nie wiem jeszcze czy będzie to Castrol 10W-60 (ten co obecnie) czy jakiś rzadszy np 5W-50; Przejechałem jeszcze za mało, żeby przekonać się na 100% do obecnego oleju. Bedę sprawdzał jak szybko się starzeje. Narazie po prawie 1000 km olej jest praktycznie czysty a jego spożycie na bagnecie trudno wyliczyć bo pomiar zależy od tego jak się auto ustawi i 1mm róznicy między pomiarami nie mówi mi za wile oprócz tego że jeżeli bieże to około 100 ml/1000 km. (czyli sporo mniej niz przed wymianą i płukaniem) Oczywiście lepkość oleju spada wraz z jego wypracowaniem i może się to zmienić.

Auto jeździ super i jak na przebieg prawie 292 tys autko jest cudo.
Zadbanie o czysty dobrze smarowany silnik to podstawa. :P Nie smarujesz nie jedziesz :]

Tytuł: Re: [Exx] LIQUI MOLY Engine Flush - co o tym sądzicie?
PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:40 
Pierwsze kroki

w tym misiącu wymina oleju... oczywiści użyję Liqui Moly Engine Flush. Silnik zaleję Mobilem 5W-50. Myślę, że ten olej będzie bardziej odpowiedni. Castrol 10W-60 jest wg mnie nieco za gęsty. Obecnie zużycie oleju 0,25L na 1000km. Myślę, że na Mobilu powinno być podobnie lub mniej :)

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 13:31 
Witam.
Też planuje zkorzystanie z tego preparatu ale jest mały problem w mojej okolicy w żadnym sklepie z częściami tego nie ma. zamówić również się nie da bo sprzedawcy twierdzą że na hurtowniach tego też nie ma. Na allegro jest kilka, koszt od 17 zł ale..... przesyłka 12 ;]. czy jest sens kupować zamienniki np z k2 ?
Proszę o pomoc

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 17:15 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
boszko napisał(a):
Auto jeździ super i jak na przebieg prawie 292 tys autko jest cudo.
Zadbanie o czysty dobrze smarowany silnik to podstawa. :P Nie smarujesz nie jedziesz :]

Kolego Castrol 10W-60 jest według mnie za gęsty na rozgrzanym
przy tym przebiegu możesz go śmiało zalać np. Valvoline 10W-40 max live i będzie git

PostNapisane: 16 grudnia 2009, 08:16 
Naczelny bimbrovnik

ryszard55 napisał(a):
Kolego Castrol 10W-60 jest według mnie za gęsty na rozgrzanym

Castrol 10W-60 będzie "rzadszy" na rozgrzanym silniku, niż 5W-50.
ryszard55 napisał(a):
przy tym przebiegu możesz go śmiało zalać np. Valvoline 10W-40 max live i będzie git

A po co? Latać na porządnym syntetyku najdłużej, jak się da. Maxlife 10W-40 to półsyntetyk. Zużycie 0,25 l/1000 km to jeszcze nie ma tragedii.

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 10:10 
Pierwsze kroki

cinek605 napisał(a):
Witam.
Też planuje zkorzystanie z tego preparatu ale jest mały problem w mojej okolicy w żadnym sklepie z częściami tego nie ma. zamówić również się nie da bo sprzedawcy twierdzą że na hurtowniach tego też nie ma. Na allegro jest kilka, koszt od 17 zł ale..... przesyłka 12 ;]. czy jest sens kupować zamienniki np z k2 ?
Proszę o pomoc

Sprawdź w Intercarsie. Przy dość wysokich kosztach wysyłek właśnie tam najbardziej sie opłaciło. Również sklepy z prodktami Valvoline powinny posiadać w ofercie ten płukacz.

PostNapisane: 14 marca 2011, 21:24 
Pierwsze kroki

Witam po małej przerwie minęlo 14800 km od wyminay na 5W50 Mobila. :ok:

Obecnie planuję kolejną plukankę i tym razem 0W40 Mobila lub 5W40 Liqui Moly. :niepewny:

Według rady mechanika rzadszy olej ma pomóc w rozruchu na zimnym silniku i ulżyć popychaczon hydraulicznym.

płukanka liqui moly pro lub Forte ;)

PostNapisane: 14 marca 2011, 21:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
cinek605 napisał(a):
Witam.
Proszę o pomoc

Odpusc sobie k2 ,,kup cos konkretnego.

PostNapisane: 15 marca 2011, 00:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
jacekmury1 napisał(a):
cinek605 napisał(a):
Witam.
Proszę o pomoc

Odpusc sobie k2 ,,kup cos konkretnego.

No to pomogłeś koledze - po prawie 2 latach :rotfl:

A co do płukanki, to polecam ją zdecydowanie przed każdą wymianą oleju. Moja Beatka jeździła za czasów poprzedniego właściciela na mineralu Mobil1 + Dr Motor :mur: Przy wymianie oleju zalałem płukankę LM i wypłukała ona tyle syfu z silnika, że aż zatkało wąż odsysacza oleju. Po tym wlałem półsyntetyk Quaker State i silnik chodzi ciszej, ładnie wkręca się do odcinki i sporo szybciej się nagrzewa. Jedyny minus, to że wypłukało mi uszczelkę pod obudową filtra oleju - ale mimo wszystko było warto - POLECAM.

PostNapisane: 15 marca 2011, 09:14 
Częsty bywalec

Również polecam płukankę Liqui Moly, nie ubyło mi ani grama oleju (Valvoline Syn-Power 5W-40) od wymiany, a zrobiłem już ponad 6 tys. km. Jeżeli smarowanie silnika było dobrze serwisowane nie powinno być żadnych wycieków. Jak już kiedyś ktoś wspomniał, to nie Fiat (znane z autopsji), gdzie mimo wymiany uszczelek itp. zawsze coś było mokre na bloku silnika.

Pozdrawiam
Emcebre

PostNapisane: 15 marca 2011, 10:30 
Naczelny killer

Obie moje tym wyczyscilem i przestawilem na Liqui Moly Sythoil High Tech 5W40... zadnych problemow ani z 523 ani z 540...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1