Witam,
5 miesięcy temu pojechałem na ustawienie zbieżności, bo auto lekko ściągało na lewo.
Oto wyniki pomiarów.

Teraz auto jeździ prosto ale po 3000km zdarło mi opony aż do drutów od wewnętrznej strony(TYLKO TYL), ok 2cm od początku opony
Wymieniłem opony, zrobiłem 1500km i widzę e znowu zbiera opony w taki sam sposob:( Kupilem nowe opony za ok 3500zl...

Auto jest na 19" felgach z tylu opony 255/30/19 a przód 235/40/19.
Opony nie ocierają o inne elementy
Pomiar byl robiony dla felg 18" ponieważ w systemie dla e39 nie było 19".
1. Czy te wartości są prawidłowe dla mojego auta? ( E39 530d 2001r, felgi 19", zawieszenie normalne, seryjne, nie M-Tech)
2. Co możne być przyczyna darcia opon od środka jeśli zbieżność jest prawidłowa?
Dziś ponownie bylem na zbieżności...
Ustawiłem ponownie i mam wrócić po przejechaniu 750km i sprawdzić.
Oto wyniki jakie zmierzyli w warsztacie i jakie ustawili...
Co dziwne z pomiaru wynika, ze opony powinno zdzierać od zewnętrznej strony....a zdziera od wewnętrznej i to strasznie mocno.

Kolejna informacja. Ustawiłem laser 180 stopniowy na ziemi, na dole na krawędzi opony przy styku z ziemia i mierzyłem odchylenie kol od pionu.
Kolo prawe jest pochylone 12mm do środka a kolo lewe 27mm do środka...(os wygląda jak odwrócona literka V)to chyba nie jest normalne??
Mam nadzieje ze w miarę zobrazowałem to co chciałem przekazać

Wie ktoś jakie powinny być prawidłowe parametry zbieżności i katów dla Bmw E39 M57 2001 530d Manual ?
Dlaczego jest taka różnica miedzy odchyleniem od pionu kol tylnej osi i czy to może mieć wpływ na zdzieranie opon?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.