BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dobór odpowiedniego wzmacniacza
PostNapisane: 19 marca 2011, 21:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Siemanko, nie wiem jak dobrać wzmacniacz do kolumn, dostałem w spadku taki oto sprzęcik:
Obrazek
2x Altus 140 o mocy 140W, choć znamionowa to 100W
2x Technics o mocy max 120W, pewnie z 90W znamionowej mają.

Teraz nie wiem jaki wzmacniasz dobrać, chciałbym z czterema wyjściami, by móc jak najlepiej wykorzystać kolumny.
Pytanie polega na tym, jak patrzeć na moc wzmaka, czytałem, że powinien mieć ok. połowy mocy jaką mają kolumny. Czy to prawda? czy jednak ta moc powinna być raczej taka sama?

Just to stay alive...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dobór odpowiedniego wzmacniacza
PostNapisane: 19 marca 2011, 21:33 
Forumowicz

Moje BMW: e28
Kod silnika: m20b20
Również posiadam te altusy mam je po ojcu sam osobiście kupił je we wrześni ja nigdy ich nie słyszałem ale podobno grają niesamowicie.5 lat temu gumy spróchniały wzmacniacz gdzieś wcięło i tak stoją bez użytku i też mam pytanie jaki tu dać wzmacniacz bo chciałbym je zregenerować tylko nie wiem czy wymienić zawieszenie czy kupić nowe oryginalne głośniki nisko i średnio tonowe ?

Wzmacniacz jaki posiadał to AMPLITUNER FM RADMOR 5412 więc bardzo stary ale twierdził że grało to naprawdę bosko.

PostNapisane: 19 marca 2011, 21:46 
Zacna persona forum

e39 m51b25
No ja właśnie zamówiłem nowe membrany i zawieszenie, bo stały nieużywane kilka lat, więc piankowe zawieszenie padło. W tygodniu dojdzie i będę kleić. Albo oddam do speca. Ale już trzeba się rozglądać za wzmakiem.

Just to stay alive...

PostNapisane: 19 marca 2011, 21:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Kup Radmor 5102TE ja mam taki i altusy 140 na przód i 110 na tył i wierz mi, że żaden nowy sprzet do 5-6k nie daje rady to jaki bas generuja altusy i radmor i oryginalny korektor to potega dzisiaj rzadko co ma takie brzmienie jak drewno :) Diobry radmor to z 500zł

PostNapisane: 19 marca 2011, 21:53 
Zacna persona forum

e39 m51b25
Cytuj:
Pytanie polega na tym, jak patrzeć na moc wzmaka, czytałem, że powinien mieć ok. połowy mocy jaką mają kolumny. Czy to prawda? czy jednak ta moc powinna być raczej taka sama?

Just to stay alive...

PostNapisane: 19 marca 2011, 21:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Kurde już kilka miesięcy zamierzam kupić takie Altusy ale co chwilę jakiś wydatek inny jest...

Narazie muszę przebujać się z takimi Technicsami:

http://allegro.pl/technics-sb-3130-vint ... 86714.html

PostNapisane: 19 marca 2011, 22:07 
Forumowicz

Moje BMW: e28
Kod silnika: m20b20
Pytałem się pewnego dj który troszeczkę w tym siedzi i doradził mi coś takiego http://allegro.pl/amplituner-denon-avr- ... 72454.html

Pytanie do sparco1020, skąd kupiłeś ten cały zestawik i czy tylko do nisko tonowych ? Czy stare głośniki na nowym zawieszeniu będą grały jak nowe ? Bardzo naszła mnie ochota na zregenerowanie :rotfl:

PostNapisane: 19 marca 2011, 22:13 
Zacna persona forum

e39 m51b25
http://allegro.pl/profesjonalny-zestaw- ... 94377.html

Na allegro wpisałem "altus 140" i jest cała masa zestawów naprawczych, nie wiem jak to do końca będzie grać po naprawie, ale na pewno będzie w ogóle grać. Teraz zawieszenie ma dzióry, nawet ich nie uruchamiam, bo nie chce poniszczyć do końca.

Wiem, że temat ciekawy, off-topa możemy ciągnąć. Ale odpowie mi ktoś na pytanie? :P

Just to stay alive...

PostNapisane: 20 marca 2011, 10:32 
Przyjaciel forum

Bierz radmora żadnrego denona do polskiego sprzętu serio...

Radmor teoretycznie ma mało mocy 2x25w i 2x15w a w rzeczywistosci zestaw altus 140 i 110 nie daje rwaqdy obsluzyc niskich tonow to sa sprzety z ery nie wypisywania bajek odnosnie mocy chwilowej w instrukcji obslugi

PostNapisane: 20 marca 2011, 10:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Miałem takie altusy które napędzał wzmacniacz Diory.Jest to sprzęt minionej epoki i raczej nie dopasujesz wzmacniacza nowej ery.Musisz kupić wzmaka Diory lub Radmora,bo inaczej to Ci nie zagra tak jak byś chciał.

PostNapisane: 20 marca 2011, 12:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Mam takie old school-owe , bardzo podobne kolumny. Z nazwy to chyba Altus 110, grać grają chociaż te kopułki wypadało by zregenerowaćb ( jak mały byłem, to lubiłem je naciskać:D ), koszta widzę nie duże, może się skuszę :cool:

A grają pod wieżą tehnics-a , jak będzie cie to interesować to mogę zetrzeć kurz i przeczytać, a nawet foto zrobić ;) ( telefonem, na więcej nie licz:P )

PostNapisane: 20 marca 2011, 13:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Widzę, że się znacie to mam do Was biznes :D

Jak ktoś znajdzie chwilę to mógłby mi złożyć jakiś zestaw (wieża + kolumny, może jakiś wzmacniacz) do 2 tys? Max 2,5 tys. Sprzęt nie musi być nowy, może to być jakiś zestaw Denona, Technicsa itp. Jedyny wymóg to muszę mieć radio i odtwarzacz CD (mp3 nie musi być).

A może lepiej kupić za 2 tys. kino domowe?

PostNapisane: 20 marca 2011, 14:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Zdzira 850I napisał(a):
Bierz radmora żadnrego denona do polskiego sprzętu serio...

Radmor teoretycznie ma mało mocy 2x25w i 2x15w a w rzeczywistosci zestaw altus 140 i 110 nie daje rwaqdy obsluzyc niskich tonow to sa sprzety z ery nie wypisywania bajek odnosnie mocy chwilowej w instrukcji obslugi

Nie daje rady, ale wzmacniacz, nie głośniki.

Moc wzmacniacza ma być jak najbardziej zbliżona do mocy kolumn, dopiero wtedy gra to tak jak powinno. Ja bym do tego zestawu kupił http://allegro.pl/diora-ws-704-unitra-i ... 10141.html, końcówka mocy ma 100W (podawane jest na wzmaku, że 80W, ale tak naprawdę jest 100W). Po podzieleniu na kolumny będzie 50W na jedną i jakoś to zagra ;). Z tym, że nie wiem ile Ohm mają mieć kolumny przy podłączaniu czterech. Musiał byś się zorientować, bo występował model WS504B i WS704 i to się jakoś w nich różniło. Na googlach na pewno znajdziesz.
Był też model WS504 oparty na trochę starszej końcówce mocy STK i on miał max te 80W.

PostNapisane: 20 marca 2011, 15:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129501
Miałem kiedyś te kolumny Altusa 140 (2 sztuki) i do nich mialem wzmacniacz Technics SU-V500, był wystarczający i poecam :)
Posiadałem jeszcze i Altusy 110 (4 sztuki) i do nich miałem wzmacniacz Diorę ws-704 grało to tez rewelacyjnie. Do diory jest fajny equalizer wszystko oczywiście na pilota także ten wzmacniacz też polecam.
W tej chwili mam kolumny Jamo S708 i wzmacniacz Denon PMA 680r - i niczego mi więcej nie potrzeba.

sparco1020 napisał(a):
czytałem, że powinien mieć ok. połowy mocy jaką mają kolumny. Czy to prawda? czy jednak ta moc powinna być raczej taka sama?

Wzmacniacz powinien mieć 2 razy więcej mocy niż mają kolumny, a nie 2 razy mniej. Ponieważ ma większy zapas mocy i czyściej gra i w pełni wykorzystasz kolumny. Oczywiście nie musisz wtedy słuchać na cały regulator tylko powiedzmy ze na połowie skali głośności.
Pozdro.

Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest

PostNapisane: 20 marca 2011, 16:04 
Przyjaciel forum

Tak wzmacniacz nie daje rady na skali głośności od 0 do 10 przy max basach przy 3.5 kolumny umieraja i zaczynaja charczec :)

Widac ze kolega nigdy nie słuchał radmora dla porwnania radmo z ta jego moca gra tak samo mocno jak ojca nowy pioneer za 2 tysiące o mocy teoretycznej 4 razy wiekszej panowie 25 lat temu nie zmyslano tak w instrukcjach obsługi jak dzisiaj jak ktos nie wierzy zap[raszam na piwko i odsluch co jak gra i ile mocy generuje stawiam ze przy 5 na 10 wychodzicie z pokoju :)

PostNapisane: 20 marca 2011, 16:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Zdzira 850I,zgadzam się z Tobą odnośnie wyśrubowanych mocy sprzętu produkowanych w terazniejszych czasach.Ale mam na myśli takie sprzęty jak ma Twój ojciec(bez urazy).Ja miałem na ówczesne swoje czasy bardzo dobre hifi Diory+altusy.Teraz mam wzmacniacz Harmana-Kardona(muzyczny nie dvd) do tego kolumny Triangle Altea(oryginalne francuskie,nie jakieś tam chińskie)i sub Jamo.Do tego kable z pozłacanymi wejściami i uwierz mi,gdybyś posłuchał jak grają :super: to poezja.Swoją drogą to też niezle zabuliłem,ale warto było.

PostNapisane: 20 marca 2011, 18:16 
Przyjaciel forum

Nie moj ojciec tylko ja :) no wiadomo harman kardon jest dobry ale cena bije na glowe ja za moj zestaw dalem zalozmy 2500zl w tej cenie nic lepiej nie zagra a nie mam kompleksu ze musze miec cos nowego zeby znajomi szaleli ma zaspokajac moje wymagania :)

PostNapisane: 20 marca 2011, 18:45 
Zacna persona forum

e39 m51b25
Dzieki wielkie, w końcu ktoś odpowiedział na pytanie ;)
Mam w planie kupić właśnie jakiś wzmacniacz z epoki, uwielbmiam old-school :chytry:

przymierzam coś w kwocie do 400zł. Na oku mam takie oto:
http://allegro.pl/technics-su-v45a-soli ... 48552.html
http://allegro.pl/technics-su-810-wzmac ... 48553.html
http://allegro.pl/yamaha-ax-960-mk2-sil ... 06262.html
http://allegro.pl/super-wzmacniacz-yama ... 69182.html

Just to stay alive...

PostNapisane: 20 marca 2011, 20:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Zdzira 850I napisał(a):
Tak wzmacniacz nie daje rady na skali głośności od 0 do 10 przy max basach przy 3.5 kolumny umieraja i zaczynaja charczec :)

Widac ze kolega nigdy nie słuchał radmora dla porwnania radmo z ta jego moca gra tak samo mocno jak ojca nowy pioneer za 2 tysiące o mocy teoretycznej 4 razy wiekszej panowie 25 lat temu nie zmyslano tak w instrukcjach obsługi jak dzisiaj jak ktos nie wierzy zap[raszam na piwko i odsluch co jak gra i ile mocy generuje stawiam ze przy 5 na 10 wychodzicie z pokoju :)

Zgadzam się kolego, że kiedyś robili naprawdę porządny sprzęt i nie przesadzali z mocą jak teraz.
Sam napędzałem Polarisy 300 wzmacniaczem mającym 25W i 35W (2x Diora) i wszystko się trzęsło. Oczywiście przy mocniej podkręconych basach głośniki charczały = duże zniekształcenia przy duszeniu wzmaka na maksimum mocy.
Jak te same głośniki zagrały przy 100W (Diora WS-504B - końcówki STK 4044 z tego co pamiętam), to dopiero pokazały swoją głośność i moc basów.
Teraz walą ściemę z mocą, np. podają 5x100W, a maksymalny pobór prądu 350W (WTF?). Wiadomo, że trafo toroidalne z tego co pamiętam można obciążać mocniej, niż to wynika z jego mocy znamionowej, ale przy dużym impulsie sprzęt się po prostu wyłącza (przetestowane :dobani:).

PostNapisane: 20 marca 2011, 21:31 
Przyjaciel forum

Sorry, że jestem upierdliwy ale do polskich kolumn polski wzmacniacz kup radmora lub diore ale wskazanie na radmora to był high-end tamtych czasow

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1