BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 lipca 2025, 07:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Hałasujące przednie klocki - co robić?
PostNapisane: 22 marca 2011, 00:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie!

Od jakiegoś czasu mam problem z hałasującymi przy wyhamowywaniu z większej prędkości przednimi klockami w mojej e46. Byłem u mechanika - sądziłem,że wymiana załatwi sprawę.Po rozebraniu okazało się,że klocki mają ok.8 mm,tarcze z minimalnym rantem i wymieniać nie trzeba (zresztą czujnik nie sygnalizował takiej potrzeby).Po dokładnych oględzinach mechanik dopatrzył się rantów,które powstały także na klockach (?) i stwierdził,że to jest przyczyną "huczenia".Zeszlifował je i dodatkowo oczyścił co trzeba.Niestety,nie pomogło.Co może być powodem zaistniałej sytuacji?Autko stało jakieś 10 dni bez ruchu,ale tarcze nie zardzewiały - widziałem.Dodam,że tarcze są nacinane (firmy nie znam),klocki BOSH.Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Hałasujące przednie klocki - co robić?
PostNapisane: 22 marca 2011, 00:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i 1.9 118 km
Kod silnika: M43B16
To rzeczywiście masz problem bo to co juz zrobiłeś nie dało rezultatu :zdziwko:
Może jednak wymień klocki albo tarcze:) Może tam jest jakaś regulacja i trzeba nastawić albo zaciski? :)

PostNapisane: 22 marca 2011, 08:41 
Zacna persona forum

musialbys opisac jak one halasuja - bo jesli tylko bucza podczas hamowania to moze po prostu stwardnialy - jesli natomiast klekocza to sa za luzne w uchwytach - jesli do konca bylo oki to prawdopodobnie podrdzewialo w pod klockiem i wtedy moze halasowac - sperawdz wszystko dobrze lub wymien klocki jesli tarcze sa oki

PostNapisane: 22 marca 2011, 09:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
ja mam to samo u siebie. pierwsze co zrobiłem po zaobserwowaniu objawu rzuciłem się oglądać hamulce ale było wsztstko ok ;) przyzwyczaiłem się...

PostNapisane: 22 marca 2011, 11:13 
Pierwsze kroki

Witam!
Bardzo dziękuję za wskazówki - wygląda na to,że trzeba zmienić klocki (jak to określił harnaś 621 - "buczą" - możliwe,że stwardniały).A może niektóre klocki po prostu "nie lubią się" z niektórymi tarczami?
Pozdrawiam wszystkich fanów marki.

PostNapisane: 22 marca 2011, 11:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
rozpędz do 200 i wyhamuj ostro może pomoże

PostNapisane: 22 marca 2011, 11:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47D20
jerzy77 napisał(a):
Dodam,że tarcze są nacinane
przy nacinanych tarczach tak jest, że przy hamowaniu mogą one wydawać różne dźwięki w zależności od stopnia zużycia tarcz i klocków, też tak miałem w Toyocie Corolli z nacinanymi tarczami. Raczej nie przejmuj się tym, a jak chcesz mieć cicho przy hamowaniu to wymień tarcze na gładkie, ale szkoda kaski jak te są dobre. Druga sprawa to do nacinanych tarcz powinno się wsadzać klocki wzmocnione, które nie zużywają się tak szybko przez nacięcia (wielu wkłada standard)

PostNapisane: 22 marca 2011, 13:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Dokładnie jak masz nacinane albo nawiercane tarcze to tak jest i nic z tym nie zrobisz.

Tytuł: [e46]Wymiana klocków - jakie klucze?
PostNapisane: 22 marca 2011, 18:17 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich ponownie i jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi.

Postanowilem wymienić klocki na nowe - mam BOSHA,wlożę ATE.Czy pomoże?Zobaczymy!Ponadto mam ambitny plan,że zrobię to samemu - po uważnej lekturze postów i książki H.R. Etzolda "Sam naprawiam samochód BMW serii 3" myślę,że dam radę.Pojawilo się (jednak!) pytanie,co do kluczy,jakie mi będą potrzebne.Klucz imbusowy 7 mam,ale czy to wystarczy?Do czego mi będzie potrzebny (jeżeli będzie) nasadowy klucz oczkowy 16(z grzechotką)?Proszę o informację.

PostNapisane: 22 marca 2011, 20:34 
Zacna persona forum

jesli jeszcze tego nie zrobiles to jedz do mechaniora i przyjrzyj sie ci i jak a nastepnym razem zrob sam

PostNapisane: 23 marca 2011, 07:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Wymiana klocków to prosta robota i nie musisz za to płacić kasy, wystarczy na początek odkręcić koło nastepnie zdejmujemy blaszkę napinającą trzeba podważyć i przesunąć do tyłu bo ma ona takie wypustki które wchodzą w otwór docisku hamulcowego, póżniej odkręcasz kluczem imbusowym nie pamiętam ale chyba 7mm w każdym bądź razie dosyć nietypowy imbus dwie śruby które trzymają docisk do kopyta i to wszystko przed zakładaniem nowych wykorzystaj stare klocki i włóż drewniany klin aby wcisnąć tłoczki w celu zrobienia miejsca na nowe klocki hamulcowe, jeśli chodzi o klucz 16mm to jest on potrzebny by odkręcic kopyto jeśli masz zmiar wymieniać tarcze hamulcowe do wymiany klocków niewiele jest narzędzi potrzebnych a do wymiany kanał ci niepotrzebny. Pozdro Mario.

PostNapisane: 23 marca 2011, 22:18 
Pierwsze kroki

Dobry wieczór!

Jutro,najpóźniej pojutrze (czekam na klocki) biorę się do roboty.Bo po co płacić,skoro można coś zrobić samemu.O satysfakcji nie wspomnę.Czekają mnie jeszcze amory - ale tutaj trzeba chyba zostawić pole do popisu mechanikowi.Podziękowania dla wszystkich za wskazówki (zwłaszcza dla czerwonego330d za info.nt.kluczy)!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1