BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 23:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] opony barum,czy warto kupic?
PostNapisane: 20 marca 2011, 22:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328, E90 335i
Kod silnika: M52B28TU, N54
Zamiast Barumow, doloz 200 PLn i bedziesz mial cos takiego:
http://www.robocar.pl/opony/letnie/osob ... 5,szi.html

Sprawdzone w kazdych warunkach, na codzien i na torze.
Barum sie nie umywa, jest sliski, slabo klei na suchym (o mokrym nawet nie wspominam) szybko schodzi, jest glosny, i w ogole to Barum.

Pozdrawiam
Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 marca 2011, 18:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 FL 2001r.
Kod silnika: N42B20
Mam już drugi sezon bravurisy 2 i nie narzekam. Może to zależy od szczęścia ze niektórym nie wytrzymały zbyt długo.

PostNapisane: 22 marca 2011, 19:08 
Forumowicz

Moje BMW: M3E46 SC
Kod silnika: S54B32
opony nie maja wytrzymywac dlugo, tylko maja kleic i hamowac! barum to gowno!

PostNapisane: 22 marca 2011, 19:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B28
widze ze mocno odradzacie barumy..te opony firestone to bardzo ciekawa propozycja, poczytalem troche i wydaje mi sie ze warto je kupic.. jest tylko jeden problem, mieszkam w woj. lubelskim i na necie nie znalazlem ani jednego sklepu gdzie moglbym je dostac...a przy kupnie chcialbym od razu zalozyc gumy i zobaczyc czy wszystko ok, bo wiadomo ze roznie bywa...a moze ktos sie orientuje gdzie moge te oponki zakupic w lebelskim?

PostNapisane: 22 marca 2011, 21:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Poszukaj hurtowni motobudrex i udawaj ze zakladasz dzialalnosc gospodarcza :) Maja bardzo dobre ceny, ale nie zaloza Ci ich. Ewent jedz do jakiegos powazniejszego wulkanizatora to Ci zamowi.

PostNapisane: 22 marca 2011, 21:23 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Ja polecam Barum Bravuris 2 jak najbardziej. Po sezonie użytkowania zużycie w normie, jeździ się na nich pewnie czy to w deszcz czy na suchym. Moje są wyprodukowane w Niemczech.
kowal82 napisał(a):
opony firestone to bardzo ciekawa propozycja

Też miałem, model firehawk na Audi 80, właściwości jezdne podobne do Baruma, natomiast na pewno szybciej się ścierają.

PostNapisane: 22 marca 2011, 21:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
na takich barumach jeździłem w firmowej skodzie
do spokojnej jazdy są ok

PostNapisane: 23 marca 2011, 09:53 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: M47N
Ja mam 205/50/17 i 225/45/17, zakładam już 3 sezon i zużycie niewielkie a przyznam że nie zawsze oszczędzam :] tak jak kolo wyżej pisał Barum Bravuris 2 fajna sprawa na suchą i mokrą nawierzchnie i są w miarę ciche.
pozdrawiam

PostNapisane: 23 marca 2011, 10:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M572N
bikermerida napisał(a):
Zamiast Barumow, doloz 200 PLn i bedziesz mial cos takiego:
http://www.robocar.pl/opony/letnie/osob ... 5,szi.html

Sprawdzone w kazdych warunkach, na codzien i na torze.
Barum sie nie umywa, jest sliski, slabo klei na suchym (o mokrym nawet nie wspominam) szybko schodzi, jest glosny, i w ogole to Barum.

Pozdrawiam
Tomek

odradzam te opony co podałeś w linku :!:
Mam je na letnich kolach i muszę powiedzieć ze są bardzo głośne jak w tramwaju :dobani: Przyczepnosc jest ok ale te huczenie dobija.Ja będę zmieniał teraz na vredestein ultrac sensata niby są ciche i przyczepne i cena tez ok :ok:

PostNapisane: 26 marca 2011, 18:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Kościniak jak dobra opona znika w oczach to ja nie wiem czym i jak tym jeździsz... Ja rozumiem ze się naoglądałeś kubicy i ze często zmieniaja oponki, ale tam sa troche inne przeciążenia, troche inne długości przy hamowaniu, troche inne prędkości w zakretach, przyśpieszenia... Nie wiem jak Ty ale ja mam na swojej bmw założone opony michelin jeszcze z belgii, po wybitym znaczniku na profilu opony stwierdzam ze opona jest z 2007 roku, wiec ma 4 lata, a głębokość bieżnika to nadal około 5-6mm. Więc jak to jest te znikanie w oczach to nie mam wiecej pytań... Sprawdzałem, moje opony kosztują koło 400-600zł za szt:P. Więc skoro barumy podobnie się zużywają, to chyba nie ma to żadnego znaczenia...

Kolego kupuj co chcesz, ważne zeby nie chińskie i marka w miare znana... Barum wychodzi spod continentala, wiec raczej taka firma by nie psuła sobie opini firmując gwarancje... A to czy zatrzymasz sie 15cm w tą czy w tą to nie ma znaczenia... Jak ktoś ma pecha to nawet w dupie palec złamie.

Reasumując jeśli CIE stać na piękny napis Michelin, Continetal, czy cos tam to kupuj, jeśli nie to bierz barumy czy fulde...

PostNapisane: 27 marca 2011, 07:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
koledzy widze same negatywne opinie o Barumach a ja powiem wam ze nie sa wcale zle, jedzilem na nich sprinterem i spisywaly sie dobrze, wytrzymywaly duze obciazenia, tylko fakt faktem ze byly ze znacznikiem C, wiec jesli nie masz duzo kasy na wydanie to je kup a jak nie jest kwestia cena to bierz Michalinki i nic innego, bo na nich jezdze innym busem i nie zdazylo mi sie nigdy nawet wpasc w delikatny poslizg, trzymaja sie drogi bardzo dobrze

PostNapisane: 28 marca 2011, 09:41 
Pierwsze kroki

dzieki wszystkim za opinie :) jade dzisiaj zmienic oponki i zakupuje barumki, zobaczymy jak bedzie sie jezdzic.. jedno wiem na pewno- na pewno lepiej niz teraz bo moje obecne to juz sie na smietnik nadaja ;) pojezdze troche i napisze co mysle o tych oponach.. pozdrawiam

PostNapisane: 28 marca 2011, 13:57 
Pierwsze kroki

wlasnie wrocilem na nowych oponach barum bravuris 2 225/45/17. moje pierwsze wrazenie jest jak najbardziej pozytywne, nie sa glosne, nie hucza przy malych predkosciach jak niektorzy pisali, w koleinach moja bunia prowadzila sie dobrze jak nigdy :) co do ich wytrzymalosci i trwalosci to oczywiscie nie moge sie wypowiadac...zaplacilem 1350pln z zalozeniem na alu i wywazeniem..

PostNapisane: 28 marca 2011, 14:40 
Forumowicz

hammet1 napisał(a):
Kościniak jak dobra opona znika w oczach to ja nie wiem czym i jak tym jeździsz... Ja rozumiem ze się naoglądałeś kubicy i ze często zmieniaja oponki, ale tam sa troche inne przeciążenia, troche inne długości przy hamowaniu, troche inne prędkości w zakretach, przyśpieszenia... Nie wiem jak Ty ale ja mam na swojej bmw założone opony michelin jeszcze z belgii, po wybitym znaczniku na profilu opony stwierdzam ze opona jest z 2007 roku, wiec ma 4 lata, a głębokość bieżnika to nadal około 5-6mm. Więc jak to jest te znikanie w oczach to nie mam wiecej pytań... Sprawdzałem, moje opony kosztują koło 400-600zł za szt:P. Więc skoro barumy podobnie się zużywają, to chyba nie ma to żadnego znaczenia...
jakie ty mozesz miec pojecie o oponach jak ty nawet poprawnie nie umiesz nicka przepisac? Po drugie nawet nie pofatygowales sie sprawdzic czym jezdze i jak a wystawiasz opinie o mnie i o tym jakie kupuje opony? Obecnie jezdze na semi slicku Yokohama i jeżeli tak bardzo chcesz wiedzieć ile kosztuje to napisze, ponad 2000zł sztuka. Dobra, klejaca opona znika w oczach, np. MIchelin Sport Cup, np. Toyo R888, np. Yokohama A006, ale co ty mozesz wiedziec na ten temat, jak ty zapewne kupujesz komplet uzywanych opon za 400zł( nie widze w tym nic zlego ale to ma malo swpolnego z doswiadczeniem w zuzywaniu sie nowych opon) i widzisz tylko->
hammet1 napisał(a):
Ja rozumiem ze się naoglądałeś kubicy i ze często zmieniaja oponki, ale tam sa troche inne przeciążenia, troche inne długości przy hamowaniu, troche inne prędkości w zakretach, przyśpieszenia...

PostNapisane: 28 marca 2011, 14:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
kowal82 napisał(a):
widze ze mocno odradzacie barumy..te opony firestone to bardzo ciekawa propozycja, poczytalem troche i wydaje mi sie ze warto je kupic.. jest tylko jeden problem, mieszkam w woj. lubelskim i na necie nie znalazlem ani jednego sklepu gdzie moglbym je dostac...a przy kupnie chcialbym od razu zalozyc gumy i zobaczyc czy wszystko ok, bo wiadomo ze roznie bywa...a moze ktos sie orientuje gdzie moge te oponki zakupic w lebelskim?

masz tutaj stronę z oponami http://www.salon-opon.com/index.php?str ... y&szukaj=1
i jest kilka sklepów "Orła" w Lublinie ;)

I mam takie pytanie (aby nie zakładać nowego tematu zapytam w temacie kowal82) , a mianowicie, które opony bardziej byście polecili (nigdy nie jeździłem ani na yokohamach jak i na toyo):
http://www.salon-opon.com/index.php?str ... a&id=23518
http://www.salon-opon.com/opony/letnie/ ... 21710.html

PostNapisane: 28 marca 2011, 16:39 
Forumowicz

AVS Sport :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1