BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 23:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Rzuca autem przy zmianie biegów.
PostNapisane: 23 marca 2011, 20:47 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
Nie nie nie :) ja nie twierdze ze skrzynia :) ja tylko mówie że przy ruszaniu z jedynki i po zmianie biegu z jedynki na dwojke puszczam sprzeglo i dodaje gazu i wtedy jest jakby szarpniecie...

Co do czujników to wiem że był wymieniany czujnik położenia wału korbowego ze względu na inna usterkę. Czujnika wałka rozrządu ( sa chyba dwa jeśli się nie myle) nie wymianiałem, a błędów na kompie nie ma żadnych...

PS no mi sie właśnie jakby dławi... :(

A czy jest możliwe że po wgraniu nowego Softu ( zalecenie ASO i u nich wykonane ) tak coś poprogramowali żeby ukryć jakas usterke i dla tego nie ma błędów na kompie , czy juz przekombinowałem troche ?? A może czujnik położenia wału korbowego tzeba jakos oprogramowac albo zadaptować... ( bo on nie był wymieniany w ASO ale jest Ori nówka ) nie wiem juz kurna...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 marca 2011, 02:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
ciężko powiedzieć... ja mówię jaki ja miałem problem :] ...mi się dławił właśnie tak że jak wciskałem gaz, to szarpał w ten sposób że mulił i tak jakby chciał co chwilę przez ułamek sekundy mocniej wyrwać - to był problem w M52b25 w 323Ci - tylko że wtedy ewidentnie był błąd czujnika położenia wałka rozrządu na kompie...

mysle że ASO raczej by nie robilo takich kombinacji zeby ukryc usterke... nawet nie wiem czy to możliwe, bo komp jak testuje czujniki to robi to niezależnie od ustawień itd... ewentualnie może trzeba jakoś podregulować moduł sterujący zapłonem czy coś... ale o tym nie mam pojęcia

PostNapisane: 24 marca 2011, 15:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36 323i SEDAN
Kod silnika: M52b25
kolega mial to samo biegi wchodzily pieknie tylko sama operacja wciskania sprzegla,sprawdzic mozna pojechalismy do kumatego mechanika i stwierdzil ze skrzynia ,kazal samochod zostawic na biegu ,i pchac do przodu i do tylu wtedy slychac lup,lup za kazdym razem sprobuj napewno tak bedzie

PostNapisane: 24 marca 2011, 16:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
daniello napisał(a):
kolega mial to samo biegi wchodzily pieknie tylko sama operacja wciskania sprzegla,sprawdzic mozna pojechalismy do kumatego mechanika i stwierdzil ze skrzynia ,kazal samochod zostawic na biegu ,i pchac do przodu i do tylu wtedy slychac lup,lup za kazdym razem sprobuj napewno tak bedzie

Ło Matko... czyli rozumiem że jak łup łup nie będzie to wszystk oki :)

Dobra biore kolege i sprawdzimy....

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 17:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam Kolego, mam e46 323i od miesiaca czasu borykam sie z tym samym problemem, identyczne objawy co opisujesz. Wymienione swiece filtry diagonza silnika z 3 razy wymieniona przeprywka niewielka poprawa,nowe gumy co powietrze doprowadzaja (szczelnosc bardzo wazna) - niewielka zmiana. Az tu nagle dzisiaj wskakuje na autostrade zapinam 2 bieg i mi go wybiło i stuk, po zjechaniu na bok okazała sie ze straciłem drugi bieg w skrzyni.... za pare dni wymieniam skrzynie napisze czy sie poprawilo. Pozdrawiam wszsytkich i nieprzejmowac sie niczym bo to sa nasze lalunie i im wszystko wybaczamy ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1