BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 20:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i Klima- sprzęgięłko zacina się
PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 22:17 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Witam,
Poruszałem ten temat w zime, wtedy klima przestała działać, nie załączało się. Teraz odpaliłem i ku mojemu zdziwieniu zadziałalo :) tylko nie tak do końca, zimne powietrze leci fajnie jest, nic nie śmierdzi, zajrzałem pod maske i widze ze sprzegiełko od klimy raz chodzi ok a raz przyhamowuje, silnik zaczyna czuc opor, i po chwili znowu chodzi ok i tak ciagle :suchy:

w zime jeździłem bez dolnej osłony (nie miałem, już mam), przypuszczam ze moglo to miec wplyw na dzialanie klimy. Jakieś propozycje? może coś przesmarować, psiknąc wd 40 ? :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 316i Klima- sprzęgięłko zacina się
PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 11:08 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
Właśnie po to jest to sprzęgiełko. Sprężarka nie kręci cały czas po wciśnięciu guzika. U mnie jest tak samo. Najprawdopodobniej tak ma być.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 12:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46 318i
Kod silnika: N42B20
Witam!
To że ci klima w zimie nie działała to normalne,poniżej +5 nie działa.W twoim przypadku przyhamowuje czy zatrzymuje się całkowicie.Bo jeśli tylko przyhamowuje to sprzęgiełko do ratowania,a jeśli zatrzymuje się całkowicie to jest OK.Psikanie żadnymi specyfikami nie pomogą.

Mezon!
Sprzęgiełko załącza sprężarkę w momencie kiedy temperatura w kabinie podniesie się powyżej zadanej na panelu klimatyzacji.W kabinie jest czujnik który mierzy temperaturę.

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 13:50 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
tzn. tak różnie, raz sie zatrzymuje raz przyhamowuje, czyli nie mam sie czym martwić?

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 15:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47N
zbyszekbmw napisał(a):
Mezon!
Sprzęgiełko załącza sprężarkę w momencie kiedy temperatura w kabinie podniesie się powyżej zadanej na panelu klimatyzacji.W kabinie jest czujnik który mierzy temperaturę.

Tak właśnie myślałem :)

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:09 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
Panowie u mnie wygląda to tak
http://www.youtube.com/watch?v=2jPzgsPy ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=AKdfwkv- ... r_embedded

Klima chłodzi elegancko, tylko jak włączę klimę to słyszę delikatne wycie (tak jakby dźwięk padającej turbiny) przy 1500obr. Czy te sprzęgiełko na filmiku pracuje prawidłowo (też raz się załącza, raz przyhamowuje) i co jest powodem tego wycia? Pozdro

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 07:16 
Pierwsze kroki

Jeśli sprzęgiełko wam przyhamowuje a nie zatrzymuje się całkowicie to jest pierwszy objaw usterki.Radziłbym podjechać do warsztatu gdzie naprawiają klimatyzację(nie napełniają)niech obejrzą,tylko nie dać wkręcić od razu w wymianę sprężarki,dobry fachowiec powinien poradzić sobie z naprawą samego sprzęgiełka(mniejsze koszty).Aras - wycie jeśli jest delikatne może być spowodowane mała ilością czynnika,a tym samym słabym smarowaniem.

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 16:39 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
czyli sprzęgiełko załącza się w wtedy kiedy sprężarka się załącza (kiedy temp. na panelu jest taka sama jak w kabinie, sprzęgiełko (sprężarka) nie pracuję? Myślisz, że u mnie te sprzęgiełko jest do odratowania? Jeżeli chodzi o wycie to miałem jakiś tydzień temu uzupełnianą i odgrzybioną klimę? Może trzeba zdjąć cały czynnik i uzupełnić na nowo, może ciśnienie jest nieprawidłowe lub łożysko?

PostNapisane: 7 kwietnia 2011, 07:58 
Pierwsze kroki

Tak jest,sprężarka uruchamia się gdy trzeba dochłodzić kabinę.Czy twoje jest do uratowania,to stwierdzą w warsztacie(w większości daje się uratować,choć nie zawsze chcą się tym bawić i od razu sugerują wymianę sprężarki).Jeśli byłeś na uzupełnieniu czynnika,czyli wyciągnęli ci stary czynnik i wpuścili nowy czy tylko dobili.Tak czy inaczej powinni dać ci wydruk i tam są zawarte wszystkie dane odnośnie ciśnienia,smarowania.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1