BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Problem z uszczelkami szyb
PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 17:10 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318ti
Witam.

Mam problem z uszczelkami, dłuższy czas auto jeździło z rozklekotanymi mechanizmami podnoszenia szyb, co przy każdym opuszczeniu i podniesieniu szyby powodowało wgniecenie uszczelki szyby. Obecnie mechanizmy są już naprawione i szyba idzie prosto, pozostały natomiast brzydko powgniatane uszczelki, które po otworzeniu szyby zawijają się i szyba znowu je przygniata.

Obrazek

Obrazek

Czy jest jakiś sposób, aby uszczelka odzyskała dawny kształt, lub nadać jej na nowo taki jak oryginalnie.
Czy ratuje mnie tylko zakup nowych?

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Problem z uszczelkami szyb
PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 19:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Przyłączam się do tematu, też mam ten sam problem. Próbowałem je odgiąć i na słońcu nagrzewałem, przez 2 dni siedziała prosto ale poźniej znowu to samo.

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Przerabiałem to z dwóch stron L + P, nic więcej niż wymiana was nie ratuje, niestety :dobani:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:16 
Forumowicz

A ile dałeś za te uszczelki? Nowe czy używane? Chodzi mi o cenę za 1 szt na jedno okno. Jak patrze po aukcjach to nigdzie nie ma. Gdzie kupiłeś?

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 20:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: X1
Kod silnika: N47D20C
tak 'by the way' to co wymieniłeś, dokładnie przy tym mechanizmie opuszczaniu szyby, bo mam chyba podobny problem, szyba opuszcza się, ale krzywo się podnosi, a uszczelki też mam zagięte. Pzdr.

Typer 1 / 2014 - I miejsce, Typer 4 / 2014 - III miejsce, Typer 5 / 2014 - II miejsce, Typer 7 / 2014 - I miejsce, Typer 8 / 2014 - III miejsce, Typer 09 / 2014 - I miejsce, Typer 11 / 2014 - 3 miejsce, Typer 12 / 2014 - III miejsce
Typer 01/2015 - III miejsce, Typer 2/2015 - III miejsce, Typer 05 / 2015 - II miejsce, Typer 8 / 2016 - III miejsce, Typer 10 / 2015 - III miejsce, Typer 02 / 2016 - II miejsce

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, 21:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Nowe, 152 zł za sztukę, po 7% rabacie w ASO.
achel159, ślizg może być połamany lub wyrobiony, ramię podnośnika może być wygięte, mechanizm może wymagać regulacji, więcej chyba tam się psuje :luka:

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 07:28 
Forumowicz

achel159 napisał(a):
tak 'by the way' to co wymieniłeś, dokładnie przy tym mechanizmie opuszczaniu szyby, bo mam chyba podobny problem, szyba opuszcza się, ale krzywo się podnosi, a uszczelki też mam zagięte. Pzdr.

Przerabiałem to ostatnio.

Sprawdź ślizgi, albo kup je na alllegro po 7 zł za sztuke i tak pasuje je wymienić bo na pewno trochę przytarte są. Mi po wymianie ślizgów szyba kierowcy zaczęła iść prosto:) ślizgi wymieniłem też w szybie pasażera i niestety szybaa dalej szła krzywo i ciężko. Ja miałem taki problem: Szyba ślizga się do góry i na dół po dwóch prowadnicach jedna z prawej strony szyby, druga z lewej od strony przodu. Tam od przodu wyskoczyła mi z tej prowadnicy, niestety jest to słabo widoczne, tylko przez taki mały kwadracik 5x5 cm. Musisz włożyć tam rękę i opuszczając szybę wyczuć czy idzie po prowadnicy czy obok. Ciężko jest też ją włożyć w obydwie prowadnice, ale trochę kombinacji i da się. Sprawdź też czy szyny po których ślizgają się ślizgi nie są luźne, nie odkleiły się.

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 09:40 
Zacna persona forum

dzięki za info :super: w weekend będę działał :hyhy:

Typer 1 / 2014 - I miejsce, Typer 4 / 2014 - III miejsce, Typer 5 / 2014 - II miejsce, Typer 7 / 2014 - I miejsce, Typer 8 / 2014 - III miejsce, Typer 09 / 2014 - I miejsce, Typer 11 / 2014 - 3 miejsce, Typer 12 / 2014 - III miejsce
Typer 01/2015 - III miejsce, Typer 2/2015 - III miejsce, Typer 05 / 2015 - II miejsce, Typer 8 / 2016 - III miejsce, Typer 10 / 2015 - III miejsce, Typer 02 / 2016 - II miejsce

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 15:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Nie zapomnij nasmarować prowadnic, bo inaczej ślizgi będą wypadać. Szybę da się włożyć w prowadnice bez wyciągania mechanizmu, trzeba pokombinować. Wkładaj najpierw przód później tył. Ja obróciłem szybę tak aby wskoczył przód później prostujesz pomału i tył sam wchodzi. Uważaj na ręce bo pociąć się idzie.

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, 17:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
kurde to widze ze nie tylko ja mialem taki problem :P mialem to w sedanie od kierowcy zminilem na uzywke i to samo , ostatnio bylem na szrocie i pomyslelem raz jeszcze wezme uzywke ale dobrze ja obejrzalem wygladala dobrze w razmie bylego bmw wiec kupilem ( 4 euro) :) wlzylem popsikalem silikonem w spreyu i jest jak byc powinno - proponuje zakup nowych bo z uzywka nigdy nie wiadomo

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, 14:44 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318ti
Cytuj:

U mnie akurat było widać uszkodzenie ramiona podnoszenia, jedno było pęknięte, a drugie rozklekotane i wyrobione. Kupiłem używane, w bardzo dobrym stanie, znitowałem ponownie, dałem nowe ślizgi, drugie skręciłem od nowa i było dobrze przez jakiś czas, niestety to które skręcałem znowu się rozkręca. Gdy zamykam drzwi zaczyna być słychać nieprzyjemny "brzdęk". Zwróć uwagę na stan ramion gdy już zdemontujesz boczek i nie zakładaj od razu po wymianie slizgów, może się okazać że ramiona są już zdezelowane i będzie potrzebna ich wymiana

Strasznie ciężko wierci się te oryginalne nity, żeby zdemontować ramię, bez dobrego wiertła do metalu nawet nie masz co podchodzić, chyba że lubisz się denerwować.

Obrazek

PostNapisane: 1 kwietnia 2014, 13:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318i Touring
Kod silnika: M43b18
hejka. proszę was o pomoc jaki nr ma ta uszczelka. bo chciałem sobie zamówić. wiem że cena z przed 3lat, dziś coś więcej. pomoże ktoś w zakupie i poda jaki nr uszczelki do lewych drzwi e36 sedan przód /drzwi kierowcy/. Pozdrawiam

PostNapisane: 1 kwietnia 2014, 13:45 
Zacna persona forum

Poszukaj na http://www.bmwstore.pl/pl/

Nie wiem czy to nie to ??
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagr ... /r1997/m08

PostNapisane: 1 kwietnia 2014, 14:20 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318i Touring
Kod silnika: M43b18
Achel napisał(a):

który nr?

bo mi wychodzi:
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagr ... 434#part11
nr 11