BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 14:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] opon zimowe na lato?
PostNapisane: 6 lutego 2011, 11:04 
Pierwsze kroki

kup letnie i nie kombinuj :P zimówki wyją i nie zdają egzaminu tak dobrze jak letnie przy wysokich temp bo użyta jest inna mieszanka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 lutego 2011, 21:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
tak jak chlopaki pisza: na lato kup sobie nowe letnie opony, zimówki mają gorsze właściwości jeśli chodzi o przyczepność w lecie, a i 5mm to nie jest wcale dużo bieżnika... lepiej użyć je na tor, etc bo są raczej 'do kasacji'. Ponadto pamiętaj że guma im jest starsza i twardnieje tym bardziej niebezpieczne jest jeżdżenie na takich oponach.

5 lat temu prowadziłem samochód (na szczęście nie mój...) na którym były 10-letnie opony wielosezonowe - jedna z nich strzeliła mi przy 160 km/h na autostradzie i całe 3 pasy drogi były moje... miałem tyle szczęścia że był wtedy mały ruch a ci co jechali za mną zwolnili - skonczylo sie na tym ze felga byla do wyrzucenia a moglo skonczyc sie jeszcze gorzej

PostNapisane: 6 lutego 2011, 21:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: M40B18
tak zrobie może wybiore sie 6 marca do wyrazowa na tor i tam dokonam dzieła zniszczenia :) a na lato kupie pożądne opony bo nie ma co ryzykować

PostNapisane: 7 lutego 2011, 08:46 
Zacna persona forum

k_w_ napisał(a):
harnas621, masz racje dyskusja jest zupełnie bezpodstawna, jak to mówi powiedzenie:

Cytuj:
nie kłóć się z idiotą bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem

gratuluje że wierzysz w to co piszesz, a tu filmik na uzasadnienie Twoich świętych racji...

licze że po jego obejrzeniu będziesz miał coś mądrego do dodania

podpinasz mnie pod ten filmik i cytujesz madrosci godne twego poziomu - napisze jeszcze raz ,ze i owszem na zimowkach latem mozna pojechac - nigdy nie pisalem bys na letnich zima jezdzil - teorie ,ze guma sie bedzie w czasie jazdy palic to teorie z palca wyssane - jeden z kolegow tu napisal ,ze mu opona strzelila w aucie ktore sprowadzal , miala ona 10 lat - jak uwaznie czytales co pisalem to wiesz ,ze nie polecalem uzywac opon starszych jak 5-6 lat poza tym chcialbym wiedziec czym sie zamujesz - skoro wszystko "wiesz " - nie zawsze teoria ,ktora masz w malym paluszku zgadza sie z owym doswiadczeniem zyciowym . z ktorego kpisz a prawde mowiac nie masz zielonego pojecia -pzdr

PostNapisane: 7 lutego 2011, 11:25 
Forumowicz

harnas621, jesteś patetyczny, i wnioskując z Twoich wypowiedzi, odmienne zdanie od Twojego, jest złem i kto myśli inaczej niż Ty nie ma pojęcia o czym mówi itp. jakoś dziwnie kojarzy mi się to z Jarosławem K. i jego fanaberiami. Ale ok. masz rację. jesteś bogiem. :padam:

PostNapisane: 7 lutego 2011, 13:42 
Zacna persona forum

k_w_ napisał(a):
harnas621, jesteś patetyczny, i wnioskując z Twoich wypowiedzi, odmienne zdanie od Twojego, jest złem i kto myśli inaczej niż Ty nie ma pojęcia o czym mówi itp. jakoś dziwnie kojarzy mi się to z Jarosławem K. i jego fanaberiami. Ale ok. masz rację. jesteś bogiem. :padam:

siem- jest akurat odwrotnie jak piszezsz - fakt mam odmienne zdanie - wynika to z doswiadczen moich i innych uzytkownikow aut -nie chcialbym mieszac tutaj polityki z autami ale w temacie jara k. - nie jest moim idolem -natomiast ty jak widze nie przyjmujesz pewnych wiesci do wiadomosci tylko slesz mi tekst idiota itp. - jedno ci powiem jeszcze musi sporo wody uplynac w Wisle bys wiedzial na temat motoryzacji tyle co ja - jesli juz mam tak pisac to powiem ci jedno - forum to sluzy sie do spierania na temat swych racji nie do obrazania natomiast- powiem jedno tez jesli kogos tu urazilem to prosze o wybaczenie - pozwole sobie na koniec powiedziec , ze temat jest zbyt gowniany by nim sie dalej zajmowac -pzdr

PostNapisane: 7 lutego 2011, 17:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jak to powiedział wulkanizator do którego czasem jeżdżę, opony zimowe są na zimę a letnie są na wiosnę/lato a opony cało sezonowe są do niczego jak coś jest do wszystkiego :P

PostNapisane: 7 lutego 2011, 22:27 
Zacna persona forum

Szczurek1986 napisał(a):
Jak to powiedział wulkanizator do którego czasem jeżdżę, opony zimowe są na zimę a letnie są na wiosnę/lato a opony cało sezonowe są do niczego jak coś jest do wszystkiego :P

prawdopodobnie twoj wulki ma racje jednak nie we wszystkim sa rzeczy uniwersalne i tez dobre natomiast pewnie zbyt mlody jestes i ty i twoj wul skoro nie pamietasz czasow gdy jezdzilo sie na oponach caly rok - tylko nie pisz mi zaraz ze wtedy inne szybkosci byly bo ci odpowiem ze te szybkosci az tak wiele sie od siebie nie roznily zwlaszcza zima - jeszcze dopowiem ze obecnie w wiekszosci sa drogi zima czarne ale jak juz to zapytaj sie swego taty jak ongis zima drogi wygladaly jesli sam tego nie widziales

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 18:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: M40B18
co to jest za opona jak ma oznaczenia opony wielosezonowej i dodatkowo pisze na niej m+s??? bo nie wiem czy to zimowka czy wielosezonowa.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 19:41 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam

Panowie nie będę ukrywał że nie przeczytałem całego tematu i wszystkich wpisów.
Zakładam że znalazło się paru mądrych forumowiczów ale przede wszystkim mądrych użytkowników naszych "dróg" .
Dróg w cudzysłowu bo ostatni ciężko to po czym jeździmy nazwać drogą.....
I kazało się puknąć w głowę.

Ale do rzeczy. ;)

Przeraziło mnie parę wpisów i dywagacje dotyczące daty...

Moim zdaniem sprawa jest prosta , jeśli posiadacz starego ogumienia stwierdza że gumy są stare a ich stan zgodnie z ich wiekiem jest daleki od akceptowalnego, gumy powinny być zutylizowane!!!!!!

Wstydził bym się jeździć na starych zmęczonych zimowych oponach latem przy +30 stopniach.
Wstyd jednak nie jest tak straszny jak stwarzanie zagrożenia, i kij z głupim kierowcą ,bo jak pieprznie w drzewo jednego buca mniej.
Gorzej jak pieprznie w moją kobietę wracającą z dziećmi do domu.

Bezpieczeństwo swoje i innych to podstawa.
Brak wyobraźni i głupie pytania na forum powinny być nagradzane banem ;)

A dlaczego mówię NIE zimowej oponie .....nawet nowej w lecie ?

Inny rodzaj bieżnika do ciepłego asfaltu i do śniegu!
Inny rodzaj gumy , guma miękka która twardnieje przy niskich temperaturach i mięknie w plusowych.
Auto traci przyczepność i trakcję, na zakrętach najzwyczajniej płynie a w autach z napędem na tył szczególnie jest to niebezpieczne.
Cała op[ona pracuje zupełnie inaczej niż przystosowana do wysokich temperatur ,przegrzewa się i do "wystrzału "bardzo blisko..

Zimowa opona latem to wizytówka kierowcy, jego głupoty ,braku wyobraźni ,wiedzy ,biedy,bezmyślności... itp... itd..
Płoń kolego płoń z wstydu, płońcie wszyscy jeżdżący na zimówkach latem

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 20:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Roger-Nysa napisał(a):
Płoń kolego płoń z wstydu, płońcie wszyscy jeżdżący na zimówkach latem

:rotfl:

niech was pioerony siarczyste i ogniste i krew nagła zaleje

:rotfl:

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 21:26 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
marcin1341 napisał(a):
niech was pioerony siarczyste i ogniste i krew nagła zaleje

:cisza: Amen :cisza:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1