BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] m43 1.6 grzeje sie dziwnie.
PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 14:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: M43B16
Witam,
Na wstępie zaznaczam, że użyłem opcji szukaj ale żaden z tematów, które znalazłem nie dał mi odpowiedzi niestety. Mój problem polega na tym, że po dłuższej jeździe auto np. podczas postoju na światłach zaczyna nabierać temperatury, ale po dodaniu gazu temp. spada. Zastanawiam się nad visco, bo zazwyczaj jak się włączało to auto chodziło jak czołg, a teraz tego nie ma, ale tutaj mówię , że się zastanawiam, ponieważ visco było wymieniane w czerwcu 2010, możliwe, że tak szybko się zużyło ? Aby uprzedzić pytania to tak, pompa wody wymieniana w styczniu, termostat razem z visco w czerwcu tamtego roku. Które węże powinny być ciepłe i jak sprawdzić czy chłodnica jest ok ?? z góry dziękuje za pomoc.

P.S. Gdzieś jeszcze ktoś mi mówił o jakimś "trójniku" z tyłu silnika, który może zapowietrzać układ, czy to ma coś wspólnego ?? Jeżeli tak to gdzie dokładnie on się znajduje ??

pzdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] m43 1.6 grzeje sie dziwnie.
PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 15:33 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
jeżeli po zwiększeniu obrotów w zbiorniczku widać strumień tzn.że układ nie jest zapowietrzony i pompa jest OK
objawy wskazują na Visko

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 18:11 
Pierwsze kroki

a jak sprawdzic czy strumien jest w zbironiczku ??

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 18:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Audi A3
Kod silnika: 1.8T
Na ciepłym silniku odkręć ostrożnie nakrętkę zbiorniczka płynu chłodniczego i zobacz, czy widać lejący się strumień płynu. Wraz ze wzrostem obrotów silnika, ten strumień powinien być coraz silniejszy.

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 19:13 
Specjalista

można i na zimnym

PostNapisane: 9 kwietnia 2011, 20:28 
Pierwsze kroki

okej, strumien jest, sprawdzone, czyli objawy wskazują na wisko ?? wczesniej bylo je slychac ze zaczyna pracowac bo silnik chodzil jakby mial zespawane wisko na stale czyli wydaje mi sie tak jak powinno, ale dzisiaj nastepne co mnie zdziwilo bo po dluzszej jezdzie stanalem w miejscu i auto pracowalo na biegu jalowym, mimo ze wiska nie bylo sluchac silnik sie nie grzal, wiec moje pytanie brzmi, czy wisko moze sie tylko zaciac a potem zaczac dzialac znowu ?? irytuje mnie chlodzenie w tym aucie bo to juz ktorys raz z kolei ...

PostNapisane: 9 kwietnia 2011, 20:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36-COMPACT
miałem podobny problem,raz działało wisko raz nie co prawda wymieniłem ale zaczni od czyszczenia pewnie jest mega brudne,dwa to odpowietrzenie naszych m43 potrafi zajać 2 dni:)

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 09:26 
Pierwsze kroki

1. sprawdź strumień tak jak pisali koledzy,sprawdziłem u siebie nawet na wolnych obrotach widac jak małym ciurkiem leci.jeśli leci kiepsko(odpowietrzanie)i szukasz przyczyny zapowietrzenia.
2.zdejmij osłonę chłodnicy,sprawdź jak nagrzewa się chłodnica i zaobserwuj termostat czy działa poprawnie(może się przycina)
3.jak już masz zdjętą osłonę chłodnicy,patrzysz na wisko jeśli jest suche to powinno działać,musi być czyste(to podstawa) wymyj je pędzelkiem np.benyzna,jeśli wisko jest zaolejone, tłuste to pewnie dokonało żywota i wylało,ale jak pisałeś ze jest nowe to pewnie wystarczy czyszczenie..
po tych zabiegach musi wszystko działac!

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 14:21 
Pierwsze kroki

układ odpowietrzony, chłodnica sie nagrzewa tak jak powinna termostat sie otwiera, weze cieple sie robia, strumien jest wraz ze wzrostem obr, coraz wiekszy, ide czyscic wisko, ale nadmieniam po raz kolejny dzisiaj chodzila na postoju okolo 25 minut i sie wskazowka nie ruszyla ani razu ponad polowe wiec co sie dzieje ??

PostNapisane: 10 kwietnia 2011, 19:32 
Pierwsze kroki

hmm prawdopodobnie wisko szwankuje,powiedz mi czy rano tzn po długim postoju jak odpalisz przez pierwsze powiedzmy 30 sekund słyszysz wisko? sprawne wisko właśnie slychac,ponieważ płyn spływa w jedno miejsce i zostaje załączone,dopiero gdy dostaje obrotów opuszcza i tak ma byc..zacznij od porządnego czyszczenia,bo mogą to być raczej tylko dwie rzeczy wisko lub zapowietrzenie,daj znac jak tam z wiskiem poszło

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 20:33 
Pierwsze kroki

Układ odpowietrzony, wisko wyczyszczone i dzisiaj działało bo swist wiatraka az milo mi sie zrobilo, wiec nie wiem czy one sie po prostu nie zacina ?? o takich rzeczach tez kiedys czytalem, moze i nawet na forum :) wiec poradzcie mi, wymieniac wisko ?? jak tak to prosze o polecenie mi jakiejs dobrej firmy zebym po paru miesiacach znowu nie musial go wymieniac ?

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 21:04 
Specjalista

wymienić Visko silnik BMW jest czuły na przegrzanie i sprawny układ chłodzenia to podstawa
na forum jest kolega stones chyba mieszka niedaleko Ciebie i ma markowe częsci

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, 21:13 
Pierwsze kroki

jeśli mowisz że to sporadycznie sie dzieje to pora na nowe wisko:( ale ja bym jeszcze sprawdził w momencie jak ci temp. podskoczy za wysoko czyli ponad normę to zgaś auto i zobacz czy wisko jest luźne czy zblokowane ale to już raczej dla pewności..

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 14:22 
Pierwsze kroki

Ciag dalszych moich pytań :) koło korka od zbiornika płynu chłodniczego koło chłodnicy, na samej chłodnicy jest taki koreczek do odpowietrzania, gdy po dłuższej jeździe odkręcam go delikatnie wywala płyn i syczy, ale na prawde nie mocno, czy to znaczy, że układ jest dalej zapowietrzony ??? Tego syczenia nie ma jakoś zbyt wiele, troszeczke, czy to jest norma czy nie ?? stawiam znowu na visco bo dzis znowu go nie slyszalem ? i wiatrak jak krece go reka jakos wybitnie ciezko nie chodzi, to znaczy ze sie nie spina tak ? bo juz nie wiem co robic :(
P.S. napiszcie mi jak dokładnie rozpoznać czy układ jest zapowietrzony ? Płynu wydaje mi się, że nie ubywa... nie chce przegrzac mojej beti... :(

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, 17:02 
Pierwsze kroki

jak chodzi lużno to nie jest spięte wisko,z tego koreczka musi wylatywac tylko i wyłacznie płyn i to normalny objaw ze wylatuje... zacznij od tego żeby postawić auto przodem pod górkę żeby chłodnica była w najwyższym punkcie ,duża miska pod chłodnice lub najlepiej jakiś wężyk właśnie w miejsce tego koreczka zeby płyn się nie lał na ziemie i odpalasz auto,przelewasz tak długo płyn przez ten węzyk badż do miski aż nie bedzie najmniejszego pęcherzyka powietrza,sposób co prawda na "kamikadze" ale będziesz miał 100 % że jest odpowietrzony..ja tak robiłem i wskazówka nawet nie drgnie,po zwykłych odpowietrzaniach potrafił zima się gotowac,miałem już nawet pompę wody kupioną zupełnie nie potrzebnie,wystarczyło odpowietrzyć!

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, 18:04 
Pierwsze kroki

MARIOSS, jezeli to normalny objaw ze plyn wylatuje to mam wszystko okej, leci plyn i para, a to ze syczy to plyn wylatuje przez troszeczke otwarty korek. Wisko sie raz spina raz nie, a dzisiaj po przejechaniu 200 km wskazowka nawet nie drgnela. Ewidenta wina wisko, tez tak jak ty niedawno wyminilem pompe bez potrzeby :( w przyszlym tygodniu daje zeby wymienili wisko :) uklad mam odpowietrzony, plynu nie ubywa, cieple powietrze z nagrzewnicy leci.

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, 22:35 
Pierwsze kroki

raczej nie masz co kombinować,tak jak pisałeś termostat ok,odpowietrzony jest,chłodnica sie nagrzewa,płynu nie ubywa więc sie nie zapowietrza,pozostaje jedynie wisko,możesz zrobić test zepnij wisko czymś na stałe postaw auto niech chodzi jak się nie zagotuje to masz odpowiedż ze na 1000% wisko się nie załacza,hmm ten tunel plastykowy czarny na chłodnicy masz?jego brak może krzaczyć prace wiska

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, 21:23 
Pierwsze kroki

Tunel mam, chyba to podstawa bo z niego leci temp. spinajaca wisko z tego co wiem (?). Czym spiac wisko na stale ?? kiedys mialem zespawane bo poprzedni wlascicel byl kretynem. Dzisiaj zrobilem trase ponad 400 km i nie zagrzala sie ponad polowe wskaznika ani razu, ale wisko nie slyszalem, wiec to juz na pewno to. :) dziekuje za pomoc wszystkim i pozdrawiam

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, 08:59 
Pierwsze kroki

to już na bank wisko,pytałem o tunel bo to podstawa tak jak piszesz :) wisko miałes spiąć tylko w celu testów ale chyba nie ma potrzeby,jazda z zaspawanym to nic dobrego :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1