BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] Bujanie auta to wina amortyzatorów?
PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 20:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 316
Kod silnika: m10b18
Witam.
Odkąd kupiłem moją e30 zawsze źle mi się ją prowadziło. Tzn początkowo powyżej 80km strach było skręcić bo woziło ją jak na lodzie. Poprzedniego lata ymieniłem opony na letnie (na takie same bo wcześniej z przodu były mniejsze a z tyłu większe) i bujanie w ogromnym stopniu zniknęło. Teraz mogę jechać normalnie do 100km/h. Szybciej znowu buja. Bardziej tył. Tak samo było w zimę. Jak wjechałem w koleinę to strasznie mnie woziło po drodze tyłem. Co to może być? Dodam, że przód cały robiłem oprócz amortyzatorów, z tyłu wymieniałem tylko łożyska. Wskazówką może też być fakt, że tnie mi tylnie opony od wewnątrz. Połowa i strona zewnątrzna opony jest ok. Czy to są zużyte amory? Czy może wystarczy ustawić zbieżność? Bryka stoi dosyć wysoko jak na e30. Przód jest troszeczkę niżej niż tył. Mam miękkie zawieszenie.
Pozdrawiam.
BMW e30 Sedan. 1990

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e30] Bujanie auta to wina amortyzatorów?
PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 21:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Wygląda to na złą geometrie.

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 21:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Zrobiłeś przednie zawieszenie to zrób i tylne tam też zużywają się tuleje wahaczy ,tuleje belki ,poduszki amortyzatora.

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, 21:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
Sztywcik napisał(a):
Wskazówką może też być fakt, że tnie mi tylnie opony od wewnątrz. Połowa i strona zewnątrzna opony jest ok. Czy to są zużyte amory? Czy może wystarczy ustawić zbieżność?
BMW e30 Sedan. 1990

Jedź sprawdzić geometrię, bez tego niczego się nie dowiesz.

PostNapisane: 9 kwietnia 2011, 04:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 316
Kod silnika: m10b18
Marek WGR napisał(a):
Zrobiłeś przednie zawieszenie to zrób i tylne
Właśnie dopiero zacząłem pracę od tygodnia i o tym myślę. ;)
Dziękuję.

PostNapisane: 9 kwietnia 2011, 06:59 
Zacna persona forum

amortyzatory mozesz sam sprawdzic - postaw auto na prostym i po kolei np. zaczynajac od przodu naciscij pare - inaczej zabujaj autem z jednej strony jesli masz amor dobry nastapi odbicie w gore np raz lub dwa- jesli amor padniety to bujnie sie pare razy - poza tym jakie szerokie masz te lacze - sprawdz tez tylne zawieszenie czy luzow nie masz i jak koledzy radza zrob geometrie

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, 18:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52TU B28
Garaż: było e34 2.0 24v
było e30 2.0 m20b20
Witam wszystkich klubowiczów.
Mam podobny problem. Otóż w styczniu kupiłem swoja e30 od starszego dziadka i musiałem wymienić sprężyny z przodu gdyż jedna była pęknięta. Po wymianie auto zaczęło bujać na boki. Po mieście da się jechać ale w trasie chwilami jest porażka. W koleinach autem rzuca jak łajbą na jeziorze. Zrobiłem przegląd całego zawieszenia, żadnych luzów stuków nic nie ma, sprawność amortyzatorów od 57% przód do 67 tył (różnica na jednej osi jest kilka punktów procentowych) Zbierzność, geometria, kąty zrobione, komputerowo, wszystko ok, jak powinno być. Sprężyny kupiłem na szrocie z touringa z silnikiem 2.0 jak u mnie oryginalne nie skracane. Po wymianie sprężyn auto stoi trochę wyżej ale mechanik mówił, że to normalne i że sprawdzał sprężyny były tej samej wielkości a nie sądzę by 80letni dziadek robił glebe w buni. Mechanik dopatrzył się natomiast wybitych tulejek gumowo metalowych nad tylną belką i twierdzi że w tym jest przyczyna. Roboty przy tym jest trochę gdyż auto ma swoje lata a nie chciał bym czegoś robić niepotrzebnie. Dodam, iż przed wymianą nie było takiego problemu. Czy ktoś miał podobny przypadek? Może ktoś ma pomysły co może być przyczyną? Szukałem na różnych forach ale tam zawsze coś wychodziło w praniu a u mnie niby wszystko jest ok, no oprócz tych tulejek.

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, 20:03 
Zacna persona forum

co do sprezyn - powinno sie wstawiac dwie i to nowe - to ze mechanik mierzyl nie swiadczy , ze sa dobre - jesli masz luzy na tulejkach itp. koniecznie je usun bo tak to wrozenie z fusow dlaczego co i jak

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 09:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
Kod silnika: M57
Witam Sztywcik!
Wszystko w porządku tylko, że geometrie pasuje ustawiać przy sprawnym zawieszeniu w przeciwnym razie to bez sensu. Dlatego też na twoim miejscu zacząłbym najpierw od gruntownego sprawdzenia stanu zawieszenia.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 18:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52TU B28
Garaż: było e34 2.0 24v
było e30 2.0 m20b20
Fakt sprężyny kupiłem używane, ale nie wiedziałem, że może być aż taka różnica, mój błąd. Luzy oczywiście usunę jak tylko powiększy się trochę budżet. Swoją drogą stał już na warsztacie ale mechanik nie chciał się podjąć bo nie miał palnika żeby gumy wypalić a tam wiadomo jak to wygląda po ponad 20 latach. Geometria była ustawiana po wymianie sprężyn (oczywiście 2 szt. od tego samego auta) i sprawdzeniu całego zawieszenia więc powinno być ok. Oprócz tych tulei nie ma żadnych luzów. Macie pomysły, doświadczenie? A co sądzicie o gumach usztywniających sprężyny? Z tyłu takie są wsadzone i auto jest sztywne i dosyć dobrze się trzyma drogi ale przez te bujanie choroby morskiej się nabawie. Można skrócić sprężyny czy wstawić te gumy a może lepiej wymienić sprężyny na niższe i twardsze? Czy po wstawieniu tych gum auto nie zmieni wysokości zawieszenia? Rozwiązanie te chcę zastosować na jakiś czas 2-3 m-ce. Co radzicie? Wszelkie sugestie mile widziane.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1