BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Ustawienie dawki paliwa
PostNapisane: 15 kwietnia 2011, 20:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54B25
witam. niedawno robiłem uszczelnienie pompy wtryskowej i wymianę tłoczka po kompletnym braku reakcji na gaz po dopaleniu i kopceniu jak smok ... wszystko ładnie pieknie ale samochód pali strasznie dużo. Pojechałem na kompa i na wydruku mam takie wartości :

Injective rate before EWS interference : 13,4 mg / stroke
Injective rate after EWS interference : 11,8 mg / stroke

Z tego co wiem to wartości te powinny być w granicach 4-6 mg ... jesli się myle to przoszę mnie poprawić.
I tu pada pytanie co nalezy zrobić aby dawka paliwa była taka jak należy ?

Kolo, który podpinał samochód pod kompa powiedział, że dawka jest strasznie mała i samochód trzeba gnieść bardzo stąd to spalanie (ok.11 l w mieście bmw e46 320d). Samochód teraz nawet przy największym przykatowaniu nie puści nawet dymeczka czarnego. Przy ruszaniu z miejsca trzeba go wkręcić na wyższe obroty żeby ruszył i nie ma szans na zapiszczenie oponami ...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Ustawienie dawki paliwa
PostNapisane: 15 kwietnia 2011, 21:27 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
RAIZOR napisał(a):
I tu pada pytanie co nalezy zrobić aby dawka paliwa była taka jak należy ?

Wymienić wtryskiwacze?? ;)

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, 06:14 
Pierwsze kroki

Raczej nie ... Proszę o poradę jak prawidłowo ustawić dawkę na pompie. Czy komp ma być podpięty i należy wtedy ustawiać ? Czy w kompie też należy coś zmieniać ?

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, 19:51 
Specjalista

Ale ja mówiłem poważnie, pompa ma za zadanie wytworzyć ciśnienie, a nie dawkować paliwo, za to odpowiadają wtryskiwacze. :looka:

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 18:00 
Pierwsze kroki

No dobra ale tu właśnie chodzi o to, że tu czuć brak mocy. Na 1-ce np nie ruszy dodając leciutko gazu bo zacznie się dławić nie mówiąc już żeby ruszyć samochód samym sprzęgłem.
Do tego dochodzi duże spalanie ... w mieście nie schodzi poniżej 10 litrów bo trzeba go wyżej wkręcać. Na 20 litrów paliwa robie 180 km :/

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 18:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Napisał Ci Toudi co należy zrobić, wymienić wtryskiwacze żadnej dawki paliwa nie ustawiasz to nie gaźnik w maluchu

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 18:32 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m51d25 Red&box
marcin1341, Bez przesady w TDsie mozna było ustawić :rotfl:

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 20:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325tds
Kod silnika: M51S
Z tego co piszesz- wymiana tloka przestawiacza itd to mowa o pompie vp44 silnik 2.0 136km. Dawka faktycznie jest b.mala. Po rozebraniu pompy i powtornym zlozeniu bez testowania na epsie 815 dawka zmienia sie wzgledem tej jaka byla po wyjsciu z fabryki. Teraz dawke powinien zwiekszyc Ci ten Pan ktory remontowal pompe, albo jesli to byla wysylka powiedziec jak to zrobic. Pompa po zamontowaniu nie powinna wymagac regulacji, ale u Ciebie ewidentnie jest w niej problem. Najlepiej robic to na samochodzie z podlaczonym komputerem. Jest troche roboty zeby sie dostac do sterownika i jesli tego wczesniej nie robiles to bedzie problem z regulacja. To nie system CR, zeby o wielkosci dawki decydowaly wtryskiwacze. Najlepiej zadzwon do swojego pompiarza i powiedz po prostu ,,pompa ma za mala dawke" i trzeba to naprawic.
Pzdr

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 21:14 
Specjalista

Jeżeli to 136 HP i pompa VP44 to rzeczywiście commonrail ma rację, zakładając że elektronika pompy jest sprawna (też objawia się to brakiem reakcji na gaz, dymieniem lub problemem z rozruchem silnika)

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, 21:34 
Pierwsze kroki

Ok mój bład nie napisałem że to pompa VP44 ... nie chce oddawać drugi raz samochodu do tego typa bo po prostu jest złodziejem i po prostu sądze że może mi oprócz pompy powykręcać pare części albo Bóg wie co jeszcze...ale nie o to chodzi. Ten typ okazuje się że nie ma komputera aby podpiąć samochód więc po każdej próbie naprawy przez niego musiałbym jeździć i płacić 50 zł za diagnoze.
Facet, który podłaczał mi auto pod kompa powiedział, że możliwą przyczyną jest po prostu źle poskładana pompa... że jakiś czujnik który na niej jest jest przykręcony z nieodpowiednią siłą więc wnioskuje, że chodziło mu o regulator dawki paliwa na pompie. Jaki może być koszt ustawienia tego u mechanika jakiegoś ? Naprawdę rece mi już opadają ... samochód chyba pójdzie do "żyda" i trzeba kupić to samo tylko w CR.

Samochód przed robotą kopcił jak ruski czołg po odpaleniu i obroty falowały od jakiś 700 do 1200, brak mocy i reakcji na gaz ... standardowe objawy pompy. Po robocie samochód nie kopci, moc jest większa ale czuć że nie ma na "dole" mocy ... wciskam gaz, samochód ruszy, a po chwili dostaje dopiero kopa.Ruszanie pod górkę bez ręcznego to czasem ryzykowny manewr bo zanim złapie moc to leci do tyłu. Dziś na trasie odemnie z mieściny do Kielc (w obydwie strony to jest 100 km) auto spaliło 10 litrów przy jeździe 80-100km/h. Na którym biegu bym nie jechał to wskazówka ekonomizera bardzo polubiła się z wartością 10 i wyżej...niżej nigdy. Panowie pomóżcie ...

PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 20:38 
Specjalista

P.U.H. "Omega"

* Sandomierz, ul. Mickiewicza 14 /10

* tel. 794344339

* P.U.H. "Omega"
* Wizytówka

Słowa kluczowe firmy: sterownik, vp44, vp 30, pompa wtryskowa, naprawa diesel, STEROWNIK VP44 VP30 POMPA WTRYSKOWA DIESIEL STEROWNIKÓW, NAPRAWA POMP WTRYSKOWYCH, STEROWNIK, NAPRAWA STEROWNIKÓW POMP WTRYSKOWYCH, POMPY WTRYSKOWE, POMPY VP44, VP 44, VP 30, VP 29, AUDI, BMW, FORD, OPER, ROVER, NISSAN, REGENERACJA POMP WTRYSKOWYCH

PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 21:59 
Pierwsze kroki

Bardzo chętnie bym podjechał ... ale od Starachowic to kawałek no i nie zrobią mi tego zapewne od ręki. Musiałbym wracać z kimś lub nocować.

PostNapisane: 20 kwietnia 2011, 07:25 
Naczelny killer

Kurde chlopie... pewnie... a nie mozesz po prostu do nich zadzwonic i zapytac czy ci zrobia od reki czy nie? Ludzie chca ci pomoc a ty masz postawe "niech ktos przyjedzie do mnie do domu i mi naprawi"... :mur:

PostNapisane: 20 kwietnia 2011, 07:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Nie widzę też problemu by wymontować i wysłać kurierem potem ew przyjechać po odbiór

PostNapisane: 21 kwietnia 2011, 14:06 
Pierwsze kroki

Znalazłem jakiegoś typa u mnie w mieścinie na ustawienie dawki paliwa na środe. Zobaczymy czy coś to pomoże. Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Po zrobieniu wrzucę spostrzeżenia.

PostNapisane: 2 maja 2011, 09:24 
Pierwsze kroki

Witam ... jestem kilka dni po ustawieniu dawki paliwa. Różnica jest kolosalna. Samochód pali bez długiego kręcenia, wróciła moc, lekkie muśniecie gazu powoduje natychmiastowe przyspieszenie. Spalanie spadło z 12l do 8 ... ale zauwazyłem jeszcze jedną rzecz, a wcześniej tego nie było. Na biegu jałowym co chwila ma jakby "czkawkę" co powoduje takie jakby to określić mocniejsze jednorazowe zatrzęsienie silnikiem w odstepach ok. co 10-15 sek. Obroty przy tym nie falują... Zna ktoś może odpowiedź na to ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1