BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46]Szarpie do 2 tyś obr na LPG. Fotki LPG+Świec
PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 08:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Edit=====>Gdyby ktoś miał podobny problem i był z okolic to niema problemu można podjechać i coś razem zdziałać. Do tej informacji natchnęła mnie wczorajsza wizyta jednego z forumowiczów który pytał co i jak więc go zaprosiłem i szybko wyleczyliśmy autko, interfejs mam więc no i troszke sam z tym walczyłem więc wiem co i jak ;). Sam musiałem cisnąć aż do Częstochowy na podmianke cewek bo nikomu się nie chciało pomóc tak więc jak ktoś jest w potrzebie i ma silnik m52 to można podjechać coś podmienić itp ;) <======
Witam,

Stag 300 plus
Reduktor Gold
Wtryski Valtek czerwone
Silnik 2.8L
Poniżej fotki ;)

Problem pojawia się zazwyczaj dopiero po około 10Km bądź na dobrze rozgrzanym silniku.
A objawia się tym że auto ma problemy z obrotami do 2 tyś.

Czasami auto potrafi zgasnąć przy ruszaniu, trzeba delikatnie obsługiwać się sprzęgłem.

Najlepiej jest to zaobserwować jadąc na 2 biegu bez użycia "pedała" autko się toczy jest ok i teraz jak depne to zaczyna mi go dusić dławić, szarpać.

Początkowo były to 2 dziury typu jade sobie na 3biegu 1,5 tyś obr i zajebiscie wolniutko dodaje gazu i od 1,5do 2 tyś dwa razy go przyduszało.

Nigdy nie zaobserwowałem tego objawu powyżej 2 tyś obr.

Co to może być???.

Autko mam od miesiąca , gaz od tygodnia.

Pojechałem do gazownika by ustalić co sie dzieje posprawdzał na kompie czy są problemy mówi że wszystko ok tyle że na postoju było badane a objawy występują tylko w trakcie przyśpieszania na niskich obr do 2 tyś. Auto pali 13 litrów tak więc mało jak na moją jazdę.

Ale czuje też że niema takiej mocy na ciepłym silniku - nie wiem czy to nie moje odczucie tylko musze to sprawdzić na światłach z kolegą raz na gazie raz na benzynie ... Ale na benzynie jest raczej tak ze jak wciskam pedał do połowy to autko ladnie idzie a jak docisne do końca to mnie wgniata a na gazie dalej idzie jak szło ;) bez wgniatania. Choć czasem idzie naprawde pieknie ale to raczej zanim zaczyna go przyduszać na niskich.

Co sugeruje gazownik;

Sprawdzenie cewek i świec.
Świece wyglądają jak na moje oko zadziwiająco dobrze nie wiem czy ten typ tak ma. Ale asekuracyjnie kupiłem 2 świece i będę po kolei wyciągać po 2 świeczki i sprawdzać czy objawy ustąpią.

Wiadomo można od razu wymienić wszystkie świece przewody cewki ale wtedy instalacja gazu mijała by się z celem...

Pytanie czy cewka może dawać takie objawy ? tylko na gazie ?.

Reasumując
Im cieplejszy silnik tym gorzej, wraz z przejechaną trasą objawy się nasilają (ale to pewnie właśnie temperatura).
Tragedia do 2 tyś obr
Świece wyglądają ok
Cewki z 98 roku o ile te cyferki na nich to data produkcji
Świece po wyjęciu suche tylko ostatnia ta przy szybie nieco wilgotna na gwincie.
Po świecach nie widać zużycia lecz dziwi mnie że to NGK z napisem BMW (serwis takie w Polsce też montuje ?)

Proszę o ocene umiejscowienia podzespołów LPG.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 29 grudnia 2011, 11:55 przez Masters, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]Szarpie do 2 tyś obr na LPG. Fotki LPG+Świec
PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 11:41 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Zrób zdjęcie gdzie masz nawiercony kolektor

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 12:49 
Zacna persona forum

Kurcze zrobiłem fotki ale nic kompletnie nie widać, jak się tam dostać tą srebrną listwę zdemontować ?.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Telefonem tego nieda się tak uchwycić ale mniej wiecej jest to około 1cm od silnika tak lekko pod skosem

Ostatnio edytowano 29 kwietnia 2011, 13:22 przez Masters, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 13:18 
Specjalista

potrzebne jest lepsze zdjęcie

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 13:26 
Zacna persona forum

zrobiłem jeszcze kilka ale lipa to widać trzeba tą srebrną listwę ściągnąć co na niej są wtryski.
ale wyglada to tak że są wwiercone około 1 cm przed końcem kolektora.

Za 2 h zrobie lepsze fotki bo to chyba na 2 śrubach się trzyma ;) Co do gwarancji to chyba niema to jakiegoś wpływu na to ?

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 16:40 
Specjalista

bardzo ważne jest miejsce gdzie konkretnie

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 16:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i
Zaloz swiece dwuelektrodowe, mialem to samo u siebie w e46 320i po zamontowaniu gazu.Cztero elektrodowe mają za dużą przerwe na gaz.Odpisz czy pomoglo jak wymienisz.U mnie pomogło.Pozdrawiam

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 17:06 
Zacna persona forum

Nie chce za bardzo experymentować bo to koszty są nie małe. Mam problem z dostaniem się do tych nawierceń.

Powiedzcie mi jeszcze czy cewka może mieć coś wspólnego z tym ?.

Da się to jakoś na kompie sprawdzić czy coś ?.

Montowanie innych świec troszke mi się nie podoba ponieważ na benzynie wtedy inaczej autko by szło.

Czy możliwe by coś nietak było ze świecami w skrócie czy jest sens wymieniać 4 pozostałem bo kupiłem 2 świece i wymieniał po 2.
Na początku 2 pierwsze auto dalej rwało no to 2 nastepne itd - bo wyydaje mi się że jakby coś było nie tak to na 1 świecy a nie na wszystkich chyba że tak jak kolega pisze problem jest z ilością elektrod(ja sie nie znam).

P.S moje świece chyba dobrze wyglądają czy może po tych świecach tak nie widać zużycia ???.

I czy możliwe że te świece nigdy nie były wymieniane ? (chodzi o napis bmw na nich)

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 17:22 
Pierwsze kroki

Swieca do gazu powinna miec odstęp elektrod max. 1 mm a czteroelektrodowe mają 1.6 mm. a na gazie musi byc dobra iskra, a koszt swiec dwuelektrodowych jest niewielki.

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 17:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jesli nie chcesz eksperymentowac, to daj auto do mechanika. Tyle ze on pewnie zacznie od wymiany swiec i cewek a rachunek i tak Ty zaplacisz. Uwazam ze skoro auto masz tak krotko, to nalezy mu sie "pakiet startowy", ktory zapewne ograniczyles do minimum. Kup te swiece jak koledzy radza (jak masz na nich logo bmw to zapewne jeszcze aso wymienialo wiec pewnie pare latek juz nalataly), jak nie pomoze to cewki, w miedzyczasie wrzuc zdjecia kolektora na forum.

Nie wiem czy to Twoje pierwsze BMW ale jesli tak to poczytaj co koledzy "na dzien dobry" wymieniaja zeby miec spokoj. Moze warto zmienic to samo, nad swiecami bym sie nie zastanawial, jesli nie pomoze to podlacz pod kompa.

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 21:22 
Zacna persona forum

ded napisał(a):
Jesli nie chcesz eksperymentowac, to daj auto do mechanika. Tyle ze on pewnie zacznie od wymiany swiec i cewek a rachunek i tak Ty zaplacisz. Uwazam ze skoro auto masz tak krotko, to nalezy mu sie "pakiet startowy", ktory zapewne ograniczyles do minimum. Kup te swiece jak koledzy radza (jak masz na nich logo bmw to zapewne jeszcze aso wymienialo wiec pewnie pare latek juz nalataly), jak nie pomoze to cewki, w miedzyczasie wrzuc zdjecia kolektora na forum.

Nie wiem czy to Twoje pierwsze BMW ale jesli tak to poczytaj co koledzy "na dzien dobry" wymieniaja zeby miec spokoj. Moze warto zmienic to samo, nad swiecami bym sie nie zastanawial, jesli nie pomoze to podlacz pod kompa.

No no tylko tu teraz wychodzi na to ze 2 elektordowe a nie 4 heh dwie czteroelektrodowe juz kupilem. I takto wlasnie jest lepiej jednak się dowiedzić co i jak a nie jak to każdy mówi wymieniaj wymieniaj . takto bym był 320zł w plecy a nie 80zł.

Ktoś miał podobny objaw na 4 elektrodowych świecach i wymiana na 2 elektrodowe pomogła ?.

Napiszcie jakie to mają być świece jaki symbol

P.S
Wcześniej miałem e36 5 lat

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 22:02 
Pierwsze kroki

http://www.ngk.de/pl/wyszukiwarka-produ ... R6EK/9952/

PostNapisane: 30 kwietnia 2011, 08:16 
Zacna persona forum

Możliwe że udało mi się zlokalizować usterkę.
Piszę już teraz bo przez jakiś czas mogę nie mieć dostępu do neta.

3majcie kciuki aby to było to ;]

Tak sobie wczoraj gmyrałem pod maską i coś mi przepływka nie pasowała a dokładniej jej połączenie z karbowaną rurą idącą do kolektora.
Dzisiaj gmyrania nadszedł ciąg dalszy i co się okazało nie mam uszczelki między przepływką a tą rurą więc na 100% dostawały się małe ilości lewego powietrza.

A z doświadczenia wiem że jak tam dostaje się powietrze to właśnie na niskich obrotach najbardziej to widać/czuć.

Tak więc oby to było to 3majcie mocno kciukasy ;)

PostNapisane: 30 kwietnia 2011, 09:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU
Kolego mialem podobny problem po zalozeniu gazu Na 100% masz w zlych miejsach wywiercone dziury na dysze w kolektorze.!!

PostNapisane: 30 kwietnia 2011, 10:19 
Specjalista

Czy zamiast o świecach doczekam się zdjęć nawiertów?

PostNapisane: 30 kwietnia 2011, 12:55 
Zacna persona forum

Nikodem napisał(a):
Czy zamiast o świecach doczekam się zdjęć nawiertów?

Przyjacielu to nie takie proste :/ troszke czasu próbowałem się tam do tego dostać ale wygląda to tak.

ta listwa srebrna co na niej są valteki jest bodajże na 2 śrubach prawdopodobnie dziesiątkach . I tu mam problem nie mam jak do nich podejść. przeszkadza mi ta plastikowa listwa ona znowu ma z 6 zaczepów i tu też pojawia się problem bo one od dołu (między tą listwą a kolektorem) trzeba nacisnąć by ten drucik (blokada) puściła a nie mam czym tam podejść próbowałem od góry śrubokrętem ściągać ale nie bardzo się da bez zrzucenia całkowicie tego drucika a nie wiem czy później uda mi się go założyć.

Jak masz jakąś radę jak się do tego dostać (jakiś patencik) to napisz co i jak a na pewno od razu się do tego dobiorę.

Kurcze nie miałem jeszcze do czynienia z takim ciasnym ułożeniem poprzednio miałem m43 to tam łape wszędzie się wcisnęło.

Opisywać chyba nie mam co jak to wygląda bo pewnie chcesz zdjęcie wszystkich nawierceń.

Jak tylko ktoś pomoże albo sam coś wymyśle i się do tego dobiorę to od razu wyślę fotki.

Raz jeszcze sorki - ale tu nie o to chodzi że mi się nie chciało itp po prostu nie podołałem :mur: .
P.S mimo wszystko ciągle mam nadzieje że to jednak będzie wina brakującej uszczelki. Gazownik był polecany ... ponoć dobry tak więc mam nadzieje że to nie złe nawierty :/

Nie wiem czy to coś da ale z tego co ja widzę to one są w tym miejscu.

Obrazek
Jak tylko będę w stanie = jak uda mi się odsłonić te nawierty to zrobie i wstawie fotki

Ostatnio edytowano 30 kwietnia 2011, 13:10 przez Masters, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 30 kwietnia 2011, 13:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Nikodem, mam do Ciebie pytanie , bo widzę siedzisz troche w Landi Renzo . Mam Omegasa , instalacja zakładana w Wa-wie. Zastanawiało mnie własnie umiejscowienie wężyków w kolektorze dolotowym, wydawało mi sie to dziwne w sumie ale może tak ma byc. Zdjęcie podglądowe

Obrazek

Ogólnie instalacja to:

Reduktor IG1
Elektrozawór Med
Elektrowtryskiwacze RGI (czarne)
rurka fi 8mm z tego co pamiętam

reszta chyba nieważna.

dodam , że na gazie chodzi bez zarzutów, lepiej niz na benzynie

PostNapisane: 1 maja 2011, 01:00 
Specjalista

w 1 i drugim aucie kolektor jest błędnie nawiercony z tego w e46 problemy będą dość dobrze widoczne

Co Do M52TU/M54 kolektor musi być nawiercony dokładnie TU !

Obrazek

a co do autora tematu radził bym podmienić czujnika położenia wałka ssącego

PostNapisane: 1 maja 2011, 23:12 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Napisze co wiem. Miałem identyczne objawy co ty. Też do 2 tyś szarpało jak gwałtownie chciałem przyśpieszyć, i tak jak Tobie powyżej 2 tyś nigdy szarpania nie było. Tyle co się oczytałem to:

- Cewka może dawać takie objawy, w Twoim przypadku jak i w moim szarpanie było im cieplejszy silnik, czytałem że cewka się przegrzewa bo może być rozlana w środku czy coś w tym stylu, wymieniłem ją i nic.
- kable od świec jak mają przebicia to też

- w moim przypadku objawem szarpania był palec rozdzielacza, był ukruszony po wymianie wszystkie objawy szarpania zniknęły w 100%.
Tylko ja mam E36 a nie wiem jak tam w Twoim silniku jest.

Moim zdaniem u Ciebie jest to wina układu zapłonowego i tam bym szukał przyczyny. Swiece mogą być nówki tak jak ja miałem i tak szarpało.

PostNapisane: 2 maja 2011, 15:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Tak w ogole to podłaczałeś pod kompa?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1