BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]centralny zamek NIEDZIALA
PostNapisane: 5 maja 2011, 20:45 
Forumowicz

Moje BMW: e36 318i
Kod silnika: m43b18
Witam. Posiadam orginalny zamek w swojej e36. W aucie mam zainstalowany alarm wraz z modlulem sterowania centralnym zamkiem ST1000. Centralny zamek dzialal do czasu bez zarzutów.. Zamykal drzwi po uzbrojeniu alarmu oraz po przekreceniu kluczyka w stacyjce. Z odzbrajaniem nie bylo rowniez problemow. Niestety ostatnio po uzbrojeniu alarmu centraqlny zamek nie dziala. Dopiero po przekreceniu kluczyka w drzwiach kierowcy zamykaja sie wszystkie drzwi. Interesuje mnie czy ktos moze znac zasade dzialania silownika master (od strony kierwocy) Z tego co sie orientuje wszystkie silowniki oprocz master sa wyposazone w 2 przewody a master w wiecej. W jaki sposob te przewody steruja centralnym zamkiem. Ta ideologia setrowania potrzebna mi jest w celu zlokalizowania usterki. Bardzo bede wdzieczny za pomoc =)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36]centralny zamek NIEDZIALA
PostNapisane: 5 maja 2011, 20:51 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
miaem podobny przypadek u znajomego okazało się że to nie wina mastera a zaczepu na którym zamyka się zamek tego na slupkum jest w nim mały mikrowłacznik który się zacioł w pozycji zamkniętej sprubuj go odblokować a jak lampka w środku po zamknięciu i otwarciu dzwi? masz racje master ma 3 lub 4 kable

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:18 
Forumowicz

nie mam lampki od centralnego. w pozycji gdy zamykam z klucza centralny zamyka sie wszystko gdy otwieram rowniez wszystko sie otwiera. Problem z zdalnym sterowaniem bezposrednio z moduly centralnego zamka. Dlatego zastanwiam sie w jaki sposob modul steruje silownikiem master. Wyczytalem gdzies ze sterowanie odbywa sie poprzez podanie +12 lub masy ale gdzie co i jak?

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:21 
Forumowicz

próbowałeś kodować kluczyk? sterowanie w zależności od centralki odbywa się -12 lub +12 w uniwersaqlnych centralkach jest możliwośc przepięcia zanim zaczniesz grzebać proponowałbym podpiąć kompa powinno pokazać co i jak chodziło mi o lampkę w środku pojazdu czy gaśnie i zaświeca się prawidłowo po zamykaniu i otwieraniu z kluczyka

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:26 
Forumowicz

Lampa działa bez zarzutu. ściemnia siępo zamknieciu drzwi po kilku sekundach. Nie rozu8miem w jaki sposób można kodować kluczyk i czy jest sens podłączania kompuetra skoro usterdka może występować w module centlnego zamka który został dołączony.

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:30 
Forumowicz

niedoczytałem sorki jeśli dołączony to niebędzie komunikował się z obc pojazdu powiedz czy zamykając pojazd z kluczyka alarm uzbraja się normalnie? tzn syrena kierunkowskazy i inne czy zamykaja sie same dzwi, jeśli lampka w środku pojazdu działa prawidłowo wykluczamy mikrowłącznik

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:34 
Forumowicz

zamykanie z klucza działa prawidłowo ale nie uzbraja alarmu. Alarm musze zalaczac osobno z pilota. Wyglada to tak jakby moduł centralnego z alarmen nie komunikował się. JEdnak sprawdziłem przedowy połączenia pomiędzy nimi i wszystko wygląda ok. Tam gdzie powinno być napiecie to jest. tam gdzie masa rónież jest. Nie ma też żadnych przerw w obwodzie. Natomiast nie zabierałem sie za ten siłownik master. Zastanawiam się nad tym jakby go sprawdzić czy on dziala prawidlowo. Tzn gdzie i jak mu podać napięcie na te przewody by się zalączyl sam.

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:40 
Forumowicz

w e36 masz jeszcze mikrowłączniki przy klamce od wewnętrznej strony bodajrze 2 jeden na zamykaniu i otwieraniu a 2 na odciągniku klamki spróbuj zamknąć całość od strony pasażera jeśli zamknie i te od kierowcy to jest ok może poprostu centralka alarmu się wykończyła masz schemat tego alarmu albo chociaż pełną nazwę? sterowanie może odbywać się na przemian tzn na zamykanie idzie sygnał sterowania +12 i na przemian -12 przy otwarciu

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:44 
Forumowicz

zamykajac sie od wewnatrz za pomocą cypelka (ciegna czy jak tam zwal) zamyka sie wszystko. tak wiec reszta sielownikow reaguje na to w zaleznosci od tego w jakiej pozycji jest silownik master. Co do zmiennej polaryzacji napiecia nie wpadlem na ten pomysl. tylko pozostaje kwestia ktory z przewodow od silownika master steruje tymi operacjami

PostNapisane: 5 maja 2011, 21:51 
Forumowicz

a jak sterujesz masterem to wciąga Ci go na siłę czy opada lekko ciekawe czy jego silniczek też sciąga, polaryzacja :wstyd: tego słowa mi brakowało powinno zamykac ze strony lewej i prawej to na bank, tak przynajmniej jest u znajomego ma walnięty master z lewej strony objawia się to tak że zamykając dzwi od kierowcy zamki zamykaja się i po chwili otwierają niewiadomo z jakiej przyczyny, jeśli natomiast zamyka autko z prawej strony autko zamyka się bez problemu bo master jest sterowany innym masterem gdy sam steruje zaczyna wariować niestety nieda się przełożyć zamków a elektronika w środku jest klejona szkoda połamać przy próbie może i w tym przypadku błędnie odczytuje inf z centralki

PostNapisane: 5 maja 2011, 22:05 
Forumowicz

jest opcja dokupienia silownikow bez wymiany zamków? Apropo ciegna.. gdy zamykam sie od srodka to musze dosc mocna je wcisnac by zadzialalo. Nie czuc by jakikolwiek silniczek tam pracowal.

PostNapisane: 5 maja 2011, 22:17 
Forumowicz

:ok: sprawdz rano zamek od kierowcy tzn zamknij dzwi od pasarzera powinien zamknąc i dzwi kierowcy po 2 sygnał z centralki zdalnego sterowania jest 3sek dla elektryki i około 15 sek dla pneumatyki i jeśli zacina Ci się ciągło to 3 sek to zdecydowanie za mało by zamknąc siłownik master który to zamknie pozostałe dzwi dlatego uzbraja alarm a niezamyka dzwi

PostNapisane: 6 maja 2011, 16:09 
Forumowicz

kolego miales racje. zamykajac od srodka drzwi pasazera zamykaja sie wszystkie drzwi procz drzwi kierowcy po czym otwieraja. Zaraz lece sprawdzic silownik w drzwiach kierowcy. A btw nie wiedzialem ze silownik master jest rowniez w drzwiach pasazera.

PostNapisane: 6 maja 2011, 22:22 
Forumowicz

Moze mi ktos wytlumaczc za co odpowiada 6 przewodow w silowniku master? w jaki sposob zachodzi jego regulacja. I jeszcze jedno.. Probowalem dzis wyciagac silownik z lewych drzwi. Skonczylo sie tym ze nie moglem wyjac silownika. nie wiem w jaki sposó uwolnic rygle trzymajace za mechanizm od bebenka zamka itd. probowalem to zrobic bez wyciagania szyby. Czy to wykonalne?

PostNapisane: 7 maja 2011, 12:07 
Forumowicz

od bębenka odchodzi taki plastik prostokątny i działa na zasadzie zatrzasku jeśli go cofniesz to cz pień sam powinien wyjść szyby nie trzeba demontować ale prowadnice szyby tak i ciężko ją potem założyć i ustawić, mocowana jest na 2 śrubach od strony zamka na ramie drzwi a co do siłownika master to jedynym logicznym rozwiązaniem będzie zdjąć oba boczki i analogicznie sprawdzać prąd masę itp, może po prostu wcieło Ci je gdzieś na łączeniu drzwi z kabiną :dobani: 6 kabli najprawdopodobniej 2 z nich to masa i prąd 2 sterowanie na pozostałe zamki i 2 czujniki mikrowłaczniki z klamki i kluczyka ale pewności nie mam moja propozycja wymienić master lub odszukać przewodu sterujące siłownikiem zamontować uniwersalny a sterowanie centralki przepiąć na drzwi pasażera :hurra: plusy tani koszt, minusy brak sterowania centralnego w drzwiach kierowcy :mur: ale centralny z pilota będzie latał :viva:

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 21:34 
Forumowicz

otoz problem nadal aktualny. po wymianie silownika w drzwiach kierowcy problem nie znikl. Juz nie iwme co to moze byc ;/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1