BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 17:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Problem z kontrolką ładowania. (M40)
PostNapisane: 4 maja 2011, 16:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
Witam.

Po przewałkowaniu setek tematów na różnych forach postanowiłem szczegółowo opisać mój problem.
Siadł mi alternator (valeo) i wymieniłem go na używkę (boscha). Po wymianie po przekręceniu kluczyka w stacyjce brak jest kontrolki ładowania. A więc aby nie pisać głupot wziąłem miernik w ręke i do roboty. Napięcie na akumulatorze i alternatorze jest w porządku z tym że po odpaleniu napięcie spada i trzeba silnik wkręcić na obroty. Wtedy ładowanie jest ok nawet na niskich obrotach. Zaznacze tylko że szczotki są ok regulator też ponieważ nie ma skoków napięcia np powyżej 15V napięcie jest jak najbardziej w porządku. Po przeczytaniu różnych forów znalazłem odpowiedź że przyczyną może być spalona żarówka od kontrolki ładowania i polecono mi odpiąć ten cienki niebieski kabelek od alternatora i połączyć go innym kablem do masy przez co powinna zaświecić się kontrolka ładowania i owszem zaświeciła się. Więc wziąłem śrubokręt w rękę i do roboty wywalamy licznik i sprawdzamy żarówkę. Po wymotaniu licznika nie wyglądała mi na spaloną ale dla pewności na jej miejsce wsadziłem żarówkę od długich i od oleju z tym że na żadnej z nich kontrolka ładowania się nie zaświeciła. I z tym wiąże się moje pytanie gdzie szukać przyczyny? Ręcę już mi opadają od tej elektryki a nie chce płacić magikowi nie wiadomo ile za wymiane jakiegoś kabelka. Co to może być? Licznik, kostka kabel? Dodam jeszcze że kontrolka od oleju czasem świeci a czasem nie. Bardzo proszę o poradę i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Problem z kontrolką ładowania. (M40)
PostNapisane: 4 maja 2011, 18:27 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Może piny w wtyczce zegarów nie kontaktują dobrze i nie przewodzi prądu. Chodzi tu o wtyczkę biała i niebieska. Musisz sprawdzić kabelek w wtyczce X17 pin 6. weź miernik i sprawdź przejście pomiędzy wtyczką a końcówką kabla przy alternatorze.

PostNapisane: 4 maja 2011, 18:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
Spróbuję tylko mam dwa pytania:
1) jak dokładnie mam połączyć miernik bo troche ciężko poprowadzić z kostki do alternatora
2) Jeśli nie przewodziłoby prądu to dlaczego po połączeniu tego niebieskiego kabla do masy kontrolka się świeci?

PostNapisane: 6 maja 2011, 06:58 
Forumowicz

a moze troche inaczej jak masz ten miernik zobacz co wychodzi z alternatora w momecia przekrecenia kluczyka - czy + jak wychodzi - to szukasz dalej jak + to psikus i kontrolka ci sie nie bedzie swiecic to maly psikus

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1